Riscograma
Lucian Davidescu

Cum funcționează alerta de cutremur și de ce e o tâmpenie să folosești o aplicație de smartphone

Fuga pe scări e singura utilitate a „aplicației” de cutremur.

Cei care au luat-o la goană pe scări când au primit hoax-ul de cutremur au procedat în principiu corect, chiar dacă înțelepciunea populară spune altceva. Spune altceva în alt context!
În mod normal, când te-a prins cutremurul acasă e prea târziu ca să mai fugi, cele mai mari șanse le ai dacă ți cauți adăpost sub proverbiala grindă. Dacă o iei pe scări, e posibil ca ele să cadă primele. Dar atunci când clădirea se prăbușește cu totul, grinda nu mai ajută cu nimic. Decât cel mult să-ți scurteze suferința.

Avertizarea timpurie îți dă un avans suficient să părăsești clădirea înainte ca ea să se prăbușească. De fapt, asta este SINGURA ei utilitate! Doar că trebuie să știi exact când și cum te folosești de ea.

Cum funcționează: În momentul în care un seism este identificat, informația se propagă cu viteza luminii, în timp ce undele seismice vin cu doar 4,6 până la 7,8 Km pe secundă (adică de peste 10-20 de ori viteza sunetului). Între Munții Vrancei și București rezultă o diferență de vreo 25-30 de secunde.

Ăstea se adaugă la cele 10-20 sau mai multe secunde până când începe colapsul clădirii. Deci dacă în mod normal timpul ar fi fost prea scurt, dintr-o dată poate deveni suficient.
Înainte de asta, e bine să fi măsurat în prealabil, cu cronometrul în mână, de cât timp ai pentru a ajunge afară în siguranță. Și e recomandabil să îți stabilești din timp locul sigur spre care să te îndrepți, ca să nu-ți cadă blocul în cap! Dacă stai la etajele de jos, maxim 3-4, e posibil să ai timp. Cu cât mai sus de atât, cu atât mai recomandabil să rămâi în casă.

Dar ca să iei decizia de-a o lua la fugă trebuie să știi cu certitudine că ai primit alerta la timp. Este Smartphone-ul instrumentul potrivit pentru asta? Nici! Vorbă!
Sigur, teoretic alertele push ajung aproape instantaneu, însă reperul ăsta e valabil pentru aplicații non-esențiale: Ai primit un mail, ai făcut o plată, a postat cineva o poză cu tine.
Din momentul în care a fost inițiată, alerta push ajunge în doar câteva secunde, însă este posibil să apară întârzieri de ordinul a peste 10 secunde, mai ales atunci când numărul utilizatorilor este mare. Tot așa cum se întâmplă să nu mai ajungă deloc – nu există vreo garanție.

Apoi mai există problema conexiunii la internet și, probabil cea mai gravă, a lagului telefonului. Dacă aparatul este „idle”, adică are ecranul stins și aplicațiile oprite, el nu va prelua mesajul push chiar instantaneu. Poate să dureze mai multe secunde, poate să dureze până umbli iar la telefon! Câteva secunde de aici, câteva secunde de acolo și uite așa nu mai poți să știi dacă cutremurul abia a ieșit din Focșani sau deja intră în Voluntari… Unde poate ar fi fost o idee bună să fugi pe scări, dintr-o dată e moarte sigură!

Cum ar trebui să arate un astfel de serviciu de avertizare? Nu știu cum arată piața asta, probabil un serviciu la parametri nu există.

În primul rând nu-i chiar pentru oricine – e pentru cei care stau în clădiri cu risc seismic și au o șansă (testată, cronometrată) să le evacueze la timp. Pentru restul, crează doar panică inutilă.

În al doilea rând, trebuie să se bazeze pe o tehnologie de comunicații cât mai simplă și mai fiabilă, separată de internet. De exemplu, pagere cum erau în anii ’90, care folosesc spectrul radio (dar cu distincția de-a avea un canal de comunicație criptat, ca să nu fie piratată frecvența). Și cu o alarmă sonoră individualizată și puternică, în stare să te trezească noaptea din somn. Sau aparate de radio, tot cu semnal digital criptat, date la maximum și acordate pe un canal care în mod normal nu transmite nimic.

În al treilea rând, să fie cât mai puțini intermediari între sursa de informație și serviciul de livrare, cu o custodie certă a protocolului de avertizare. Mai pe scurt, e preferabil ca serviciul să fie livrat chiar de Institutul de Fizică a Pământului.

Altfel, adunând și scăzând riscurile, în caz de cutremur o aplicație pe telefon are șanse mai mari să te omoare decât să te salveze!

Citește și Secretul lui Richter – cum arată un grafic logaritmic

3 comentarii
MariusCC

exista o aplicatie a infp (dezvoltata in colaborare cu teamnet 😉 ) care e shitty rau. apar alertele de cutremur in cazul fericit dupa citeva ore.

Cec Onteaza

Mai bine mai târziu decât niciodata? În cazul ăsta este degeaba, și presupun că mai și plătești pentru respectiva….

Kogalniceanu

Bun articolul. Insa nu ISU are niste goarne de genul asta imprastiape prin oras, cu buncare & stuff? Bine, daca incepe sirena, nici nu mai stii ce sa faci in 30 de secunde, sa te relezi la subsol in buncar, sau afara in parc..?