Riscograma
Lucian Davidescu

Cât aur este la Roşia Montană: o comparaţie vizuală

La cât de hotărât pare noul guvern, probabilităţile au basculat spre varianta că aurul de la Roşia Montană va fi extras. Ce ar înseamna asta raportat la „tot aurul din lume”:

Toată istoria omenirii, brăzdată şi răsturnată de febra aurului, înseamnă în cifre 160 de mii de tone extrase. Adică, un cub cu latura de 20 de metri, care ar încăpea în cea mai mare încăpere din Casa Poporului – Sala Unirii.

Nu se ştie exact cât aur zace acum pe fundul mării şi cât mai este în uz. Singura statistică certă este cea a rezervelor deţinute de băncile centrale: 30 de mii de tone. Adică, un cub cu latura de 11,6 metri, destul de mic chiar şi pentru un cinematograf.

Tot aurul din legendarul Fort Knox, adică rezerva SUA, ar putea intra într-o casă cu trei dormitoare. Ruşilor le-ar ajunge un camion.

România ar putea transporta ţine toată rezerva de aur a BNR într-o singură dubă blindată. Iar pentru a aduce înapoi Tezaurul de la Moscova, ar avea nevoie de încă una.

Aurul despre care se presupune că ar putea fi extras de la Roşia Montană, adică 224 de tone, valorează acum opt miliarde de dolari, şi ar încăpea la tine în bucătărie.

18 comentarii
Tudor

Lucian, una e volumul, alta masa. Daca incape intr-o duba un cub de aur de 104 tone, nu inseamna ca poate fi si transportat. 🙂 Mi-e teama ca pentru 100 de tone nu ajunge o duba.

Iar bucataria mea, cu atata aur in ea, ar ajunge la parter (sau aurul ar ajunge, in orice caz), iar eu stau la 5. 🙂

mihai

Cifrele nu sunt chiar corecte. La Rosia sunt rezerve de 10.1 milioane uncii (286 tone) si resurse de 14.6 milioane uncii (413.9 tone). Rezervele sunt ceea ce poate fi exploatat in conditii fezabile, restul va ramane acolo pana cand noi tehnolgii vor fi disponibile.

Pe langa asta, mai e si argint – rezerve de vreo 47 milioane uncii.

Cat despre valoare, nu este prea ok sa iei in calcul valoarea de acum a aurului pentru ca evolutiile, pe 16 ani, nu pot fi prezise decat foarte greu. Asa ca o valoare conservatoare ar fi de 800 USD/uncie.

Felicitari pentru grafic, arata f bine. Cu ce soft e realizat?

rctic

Lucian, aurul e foarte stralucitor, si gandindu-te la asemenea cantitati iti poti pierde usor ratiunea.

Daca iti reiei calculele, plecand de la densitatea aurului, de 19,3 g/cmc, adica 19,3 kg/dmc, adica 19,3 t/mc, vei gasi ca aurul de la Rosia Montana are un volum de 11,61 mc, cel detinut de americani are vreo 421 mc, iar volumul celor 160000 t extrase in decursul istoriei este de vreo 8290 mc.

Sugestia mea este sa revezi calculele. Ar fi pacat sa preia lumea informatii dealtfel interesante dar usor eronate.

randy

BAIETE ESTI UN MARE PROST!
DACA PANA SI AURUL NU VALOREAZA NIMIC, INSEAMNA CA TOATA TARA ASTA E WORTHLESS!
Ceea ce e valabil in privinta oamenilor, raportandu-ne exclusiv la tine!

PETROM, SIDEX, ALRO, BCR, ROMTELECOM,NAVROM chiar nu valoreaza nimic?
4mlrd.dolari e o cifra mizera…

Dar ca toti propagandistii ca au pus umarul la privatizarea si falimentarea a 90% din industria tarii, tu iti faci bine treaba…
Luati voi totul si noi vom ramane in lumea noastra, a slugilor…

Lucian Davidescu

@ Tudor
🙂 Adevărat

@ Mihai
Windows Paint. Fără glumă 🙂

@ rctic
Atenţie la grafic şi la text, calculele nu trebuie revizuite. Ce am dat acolo este lungimea laturii. Dacă ridici la puterea a treia, ajungi la cifrele de care spui.

@ randy
Nu-mi dau seama exact cu cine vorbiţi sau dacă vorbiţi cu cineva

albert keller

Nu ma intereseaza cit aur exista la Rosia Montana si nici valoarea potentiala. Ce ma intereseaza insa este costul reparatiilor ecologice care indubitabil vor ramine in urma ca un dezastru pentru generatiile viitoare. Canadienii sint experti in dezastre ecologice la ei acasa. Vezi ce s-a intimplat in Alberta cu „Athabasca oil sands” unde valoarea dezastrului este mai mare decit cea a petrolului. Videanu are mutra de smenar de cartier excitat de Mercedes si lantoaie de aur atirnate pe membre. Mare atentie !

totedati

pe mine nu mă surprinde că boc al patrulea şi marinelul beat au descoperit ultimul lucru care mai poate fi „privatizat”, cu ghilimelele de rigoare, şi care poate avea şanse să lase şi ceva spagă în buzunarele celor care aprobă acţiunea … în restul economiei e secetă mare de bani, nu mai e nimic de supt …

aurul de la roşia montana e încă virgin … so, pe el că peste 5 ani sigur nu vom mai fi noi la cârmă … dau un alt pronostic, boc al patrulea nu se va mişca de la cârma guvernului până la următoarele alegeri … e 100% sigur … dacă a fost bun până acum va fi bun si de acum încolo indiferent ce se va întâmpla … nu va fi nici o urgenţă să se cosmetizeze realitatea pentru a câştiga următoarele alegeri pentru că se merge pe ideea că acum e momentul şi după 5 ani mai vedem noi … fie ce o fi, chiar de vine apocalipsa, acum e momentul să ne umplem sacii din căruţă!

oricum marinelul trebuie să ia o pauză după două mandate consecutive …

rctic

OK, am observat ca estimarea laturilor cuburilor este corecta, dar oricum nu prea poti exprima volumul unui cub indicand valoarea „numerica” a laturii sale la puterea a 3-a plasand ca si unitate de masura m. ar fi fost mai usor de receptat daca unitatea de masura era indicata ca mc sau „m la puterea a 3-a”.

Tia

Aurul extras va ajunge la firma care exploateaza din Canada, Romania ramane cu foarte putin.

Lucian Davidescu

@rctic, teebee, alin
Suprascriptul ^3 de după cifră este într-adevăr în plus, are rol mai mult de atenţionare. Cifra de acolo este lungimea laturii. L-am scos

@tia
Da, din vina noastră. Pentru că în ţări-mimoză cum e România, care azi-vinde, mâine-nu-mai-vinde, vin investitori mai puţini. Adică, doar cei care acceptă riscuri mari pentru profituri potenţiale foarte mari. Profituri mari pentru ei înseamnă mici pentru noi.

eu

cred ca este cunoscut faptul ca fiecare pala de vant duce moartea in alba si cluj?cred ca se stie ca rosia montana este decat capul filonului pe 200 de hectare iar muntii apuseni au o concentratie de aur intre 2 si 12 % pe tona de roca.insumand peste 20 de mii de tone filonul oprindu/se undeva langa deva la un capat si in baia mare romania trecand pana in ucraina.

Tudor

As vrea sa inteleg de ce statul nu poate sa contracteze o companie pe care sa o platesca cu x dolari pe fiecare uncie scoasa. X fiind constant indiferent de pretul aurului. Multe companii au un cost de productie in jur de $280/uncie.

Lucian Davidescu

@Tudor
Poate, dar nu vrea. Ca să facă ce spuneţi, statul ar trebui să aibă toate studiile făcute, toate deciziile luate şi să anunţe licitaţie internaţională. Iar cel care cere cel mai mic preţ să înceapă de mâine.

prof.cornelius serghie-Canada

Calcule au facut si romanii9cei din imperiu),calcule fac si canadienii sa puna laba pe aurul romanesc,calcule au facut si turcii si altiidar nu le-a iesit nici la unii nici la altii.Cert este ca D-zeu va avea grija de Muntii nostri Apuseni si daca trebuie romanii se vor opune cu corpul lor ptr a nu se fura sau distruge nimic din ce e al Romaniei!Rusine canadieniilor ,rusine guvernului Romaniei si acelor care vor acest dezastru sa se intample.Nu se va intampla caci noi romanii suntem multi si nu ne temem de ei!Nu ne duc ei asa usor cu zaharelul.Vor avea de furac mult cu natiunea romana si pana la urma toto ei vor pierde batalia asta a „aurului”.Daca lor nu le e rusine atunci nici noua nu ne mai e.

Andrei

Ceea ce vor sa faca in rosia montana din punct de vedere geografic va fii un dezastru….insa ecologic se poate sa extragi aur fara sa folosesti cianura…

dupa parera mea statul ar trb sa se ocupe de tot…nu sa ii lase pe canadieni sa ne fure aurul…mai bine il dam rusilor ca si asa il tin mult mai bine:))

iancu

Concentratie de aur de 2-12 % pe tona de roca in muntii apuseni?!

Ce fel de exprimare mai este si aceasta?, cum adica % "pe tona''.

Poate ca intre 2 grame si 12 grame pe tona de roca, adica asta insemnand 2-12 la mie (nu la suta).

Tudor Popescu

ahmmm… dar nu pentru aur vor aia sa exploateze zona. se pare ca rezervele de alte materiale, mult mai valoroase, is maaaaaari.

Florinakkis Arhire

volumetrie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *