Riscograma
Lucian Davidescu

7 idei de afaceri care vor prospera după criză

Cum să obţii profit pe termen lung

După ce a căzut în prăpastie, economia refuză să mai iasă.

Și totuşi, oportunităţi încă există.

Este deja destul de limpede că imobiliarele şi serviciile financiare nu vor mai ajunge prea curând la nivelurile de la care au căzut.

(Sau poate că nu vor mai ajunge niciodată)

Și că nici economia nu va mai arăta la fel vreodată.

Dar care vor fi noile vedete?

Iată o listă cu idei de afaceri pe timp de criză:

1. Internet. Cu 3 din 8 gospodării conectate faţă de 2 din 3 cât este media UE, România se poate aştepta la o creştere accelerată. Nu doar la numărul noilor conexiuni ci şi la volumul serviciilor online. Doar 2% dintre români au cumpărat ceva pe internet în ultimele 12 luni faţă de 37% media UE. Foarte probabil, situaţia se va schimba rapid.

2. Agricultură. Nu orice fel de agricultură, doar cea făcută cu cap. România are un singur dezavantaj – fragmentarea terenurilor – şi nici măcar acela chiar aşa de grav pe cât se crede. În rest, numai oportunităţi: Preţul mic al hectarului, forţa de muncă ieftină, lipsa impozitării. La acestea se adaugă, dacă mai era nevoie, subvenţia la hectar. Iar investiţia în irigaţii se amortizează rapid pentru o exploataţie bine gândită.
Ce-i trebuie însă agriculturii ca să fie profitabilă? Agricultori profesionişti (adică ingineri), management adevărat şi tehnologie.

3. Salubritate. Jumătate dintre casele din România nu au canalizare. Iar jumătate dintre localităţile care au canalizare nu au staţie de epurare. La fel staul lucrurile şi la nivelul serviciilor de colectare şi procesare a gunoiului. Cu morcovul banilor şi băţul sancţiunilor, Uniunea Europeană va avea grijă ca lucrurile să se schimbe.

4. Energie neconvenţională. Sistemul de subvenţie încrucişată care realocă bani de la producătorii clasici la cei de anergie alternativă asigură venituri de două-trei ori mai mari pe kilowatt pentru cei din urmă. Singura problemă este accesul dificil la reţea, tehnic şi legal, pentru cei din urmă. Când şi această problemă va fi rezolvată, afacerea va avea în faţă cel puţin un deceniu de creştere rapidă. De asemenea, un eventual acord internaţional de reducere a emisiilor ar însemna şi mai mulţi bani.

5. Transport aerian. Pe măsură ce calea ferată ajunge să lucreze la costurile reale iar finanţarea bancară îşi caută alternative la sectoarele-vedetă de până acum, cursele aeriene interne ar putea deveni o alternativă de transport competitivă. În plus, peste două milioane de români muncesc în străinătate, iar o parte încă merg acolo cu autocarele. Ofertă să fie, cerere se va găsi.

6. Reconversie profesională. Fondurile de la UE pentru piaţa muncii ajung (cu tot cu cofinanţarea naţională) la peste 4 miliarde de euro până în 2013, bani pe care deocamdată nu prea are cine să-i ia. E drept, nu prea are nici cine să-i dea: barierele birocratice sunt uneori de netrecut. Asta înseamnă însă un profit cu atât mai mare pentru cei care au curajul să rupă cercul vicios şi să îşi facă planurile din timp.

7. Management de proiect. Da! Oricine îşi va asuma răspunderea (inclusiv financiară) şi va putea demonstra că poate duce până la capăt, în timp util, un proiect, va obţine un bonus substanţial de performanţă. Este valabil începând de la banale demersuri birocratice şi ajungând la mari şantiere de construcţii. Finanţarea va fi multă vreme prea scumpă şi prea rară pentru ca cineva să îşi mai asume întârzieri şi erori.

23 de comentarii
COMENTARII RECUPERATE

dan – January 5th, 2010 at 12:34

Sint gata sa pun niste pariuri:

– imobilarele vor reveni si vor fi mai sus decit inainte de criza. Mult mai sus. Motivul: cererea imensa. Din acelasi motiv, vor reveni si finantele. pe baza finantarii cererii din imobiliare. Poate preturile nu vor fi la fel de sus, insa volumul va fi mult peste. Va fi valul 2. S-a mai intamplat si in alte tari, fara legatura cu criza ci pur si simplu legat de valurile de dezvoltare si recesiune (vezi polonia de acum cativa ani)

– internet: alea 5 din 8 neconectate nu se vor conecta niciodata. Fa o vizita la tanti floarea din vascautzii de sus si o sa te lamuresti de ce. romania profunda duce lipsa de alte lucruri nu de internet. de exemplu apa curenta, gaz, salubrizare, etc. adica de modernizarea infrastructurii.

– de acord cu 2 si 3, posibil si 4.

– 5 ce se intampla cu autostrazile? de ce aerian? cu o autostrada decenta se poate face buc-cluj de exemplu in 3 ore. cu avionul iti ia cel putin 2 incluzand asteptarile in aeroport. cred ca aici gresesti, nelunand in considerare constructia de autostrazi care sint fundamentul modernizarii (nu a „statului”, cum clameaza toti politicienii mai nou, ci simplu, a tarii). nu transportul aerian.

– 6, 7 – tu vorbesti de romania, sau de restul UE? pentru romania astea doua sint niste vise.

Lucian Davidescu – January 5th, 2010 at 12:50

– Pe imobiliare, e uşor de pariat, dacă asta vrei. Cumpără acum.

– Aşa se zicea şi de televiziunea prin cablu. Acum, tanti Floarea tot nu are apă curentă, gaz, dar are digi tv.

– Sigur că aeroporturile sunt fundamentul modernizării, dar eu estimam ce afaceri vor creşte după criză. Idem pentru ultimele două: sunt vise pentru cei care nu fac nimic şi bani pentru cei care profită de faptul că alţii nu fac nimic.

dragon – January 5th, 2010 at 13:00

@dan: care cerere imensa daca nu te superi? Ai auzit de cuvantul demografie? Stii tu chestia aia care masoara cresterea/scaderea populatiei in timp. Pe vremea comunistilor erau cam 22.5 milioane de oameni in tara. Anul acesta va fi recenzie si sunt dispus sa pun un pariu ca va iesi sub 20 de data asta scorul.

Pe de alta parte .. iarasi la cerere … cati isi permit sa cumpere la preturile acelea imense… cine va mai fi tampit sa plateasca rate chiar si nepotii lor?

AristotelCostel – January 5th, 2010 at 14:01

@dragon

Cine le da adeverinta?

radu – January 5th, 2010 at 14:39

Prima casa e pe moarte… asa ca preturile caselor vor ajunge acolo unde e normal sa fie ! Nu cred ca vor mai urca preturile prea curand!

Arenoosh – January 6th, 2010 at 17:24

Eu as paria pe 2,3,4 si 7. Restul pctelor au potentialul lor dar nu chiar atat de ridicat precum este expus in articol. Cat despre cei care vorbesc despre imobiliare….de ce nu cumparati acum ca preturile sunt cu cel putin 25%-30% mai mici decat la apogeul lor…si daca sustineti ca va fi depasita valoarea din 2008…veti avea parte de cea mai tare afacere si de cel mai bun randament fara batai de cap. Eu in schimb (parere personala de non specialiast) consider ca imobiliarele vor fi cea mai tare tzeapa pe termen scurt si mediu (cu exceptia terenurilor agricole). Doar pe termen lung…proportional cu cresterea puterii de cumparare a clientilor poate fi o afacere buna. La potentialul agricol, hidrografic si fortei de munca ieftine pe care il are Romania…isi poate asigura o crestere continua an de an de 4% -5% a PIB-ului DOAR cu AGRICULTURA…facuta cu cap…insa.

Victor

Off-topic:
1. AN NOU FERICIT!
http://www.youtube.com/watch?v=dcLMH8pwusw
Fiind vizitator nu foarte asiduu, abia acum va urez tuturor sanatate, intelepciune, pace si belsug, si noroc pt ca timp de o viata cat mai lunga sa ne putem bucura bucura de toate acestea alaturi de cei dragi.
2. Ma bucur sa vad blogul "in haina noua".
3. DE CE "Comentarii RECUPERATE"? Se pierdusera?

On-topic:
Cred ca 4 nu prea are mari sanse la noi (cel putin deocamdata), intrucat necesita investitii mari si cooperare de la cel mai inalt nivel pt gasirea (si obtinerea) de locatii corespunzatoare (ALTE "investitii", TOT foarte mari, dar mai… "neoficiale"), si are un preconizat ritm de "returnare" foarte lent. In plus, se cere forta de munca cu o calificare ultrasupraspecializata, greu de gasit si de selectionat, greu de format si – mai ales – greu de "tinut", odata formata (la concurenta cu toti ceilalti operatori similari din lume, mari amatori de personal gata selectionat si specializat.).

alexandru rada

E un articol tradus, care nu se prea aplica la Romania. Daca nu ma insel de pe Small Business Trends.

luciandavidescu

@alexandru rada
Nu doar că te înşeli, dar se pare că n-ai citit nici măcar primele trei rânduri. Sper că nu e doar un mod de-a te băga în seamă şi de-a face spam.

Anton

Am o intrebare pentru Lucian: trebuie sa ma inscriu ca sa pot posta un comentariu? vad ca se afiseaza 24 ore dupa care este sters.

Lucian Davidescu

@Anton

Nu e nevoie de login şi nu există nici moderare (doar filtru de spam). Zilele ăstea am avut nişte probleme cu bazele de date (s-au rezolvat), dar dacă s-au pierdut comentarii, îmi cer scuze.

liviu

ok articolul…dar exista f multi de …."daca", daca se rezolva asta sau aia, se poate face aia sau cealalta.

dan in primul comentariu nu da nici o sansa internetului si implicit ectivitatilor "conexe". sunt administratorul unui site de e-commerce si…sunt muuult mai multe comenzi de la "tanti floarea din vascautzii de sus" decat cele platite cu cardul.

followme

@Dragon

"Pe de alta parte .. iarasi la cerere … cati isi permit sa cumpere la preturile acelea imense… cine va mai fi tampit sa plateasca rate chiar si nepotii lor?"

Răspunsul e simplu tot restul "Tâmpiţilor" după chipul şi asemănarea celor care au cumpărat şi în 2008 cu riscul moştenirii ratelor de către nepoţi.

Pall Tibor

1 – in mediu urban DA,

2 – no comment

3 – numai daca finantariile EU vor fi mai accesibilie, si aici tin sa specific ca una dintre probleme ar fi ca statul roman nu dispune de bani necesari adica partea lui de 5-20% din finantari

4 – sunt de accord dar aici si statul va avea un rol important -de ex. in tarile occidentale astfel de proiecte sunt subventionate de stat, atat la nivelul de gospodarii/case cat si la investitii majore..

5 – nu cred

6 –

7 – Sunt de acord

bic

1. sunt localitati rurale care deja au WI-FI pe intreaga zona populata. Deci conectare prin cablu este putin probabil sa gasim in Romania la nivelul statelor tehnologic dezvoltate, in urmatorii zece ani. Si in urban exista tendinta de wireless pt. internet. asa ca un control al conectatilor va fi greu de evidentiat. Si mai este nivelul educational al romanilor care locuiesc in Romania.

5. Nu cred ca transportul aerian se va dezvolta in mod deosebit. Cred in schimb ca va fi afectat de o crestere a preturilor la transport, pentru ca acum cred ca este masiv subventionat. De fapt costurile de transport persoane din punctul A in punctul B sunt mult mai mari pentru transport aerian decat pentru alt tip de transport (inclusiv rutier). Avantajul este viteza (respectiv economia de timp). Deci cresterea va fi doar financiara si nu in volum de unitati transportate.

Cred dealtfel ca in Romania domeniul feroviar va creste (si cel al constructiilor in transport). Ma uit numai la toate statiile de autobuze, trenuri, porturi si aeroporturi din tara si vad un nivel avansat de degradare. Plus caile de rulare sau transport, care sunt degradate masiv. Viteze ale trenurilor de 30 km/h in medie (desi cred ca exagerez) au avut si britanicii in epoca victoriana. Asa ca trebuie sa crestem putin aici.

Si nu se spune nimic de domeniul politiei. Cred ca aici va fi cea mai mare crestere in Romania. Pare ca domeniul infractional este inepuizabil. De la violat babe la "inginerii financiare" sofisticate avem de toate. Deci … la treaba.

mark

@dan – e nu te sfatuiesc sa pariezi pe nimic in tara asta in general si pe imobiliare in special.@dragon a fost ultra optimist cu aia 20 milioane care am mai fi ,cifra mai apropiata de adevar e undeva la 16-17 restul colinda Europa si jumatate din ei nu se vor mai intoarce in tara asta decit in vizita daca le mai traiesc parintii , sau sa vinda imobiliarele mostenite , in cazul mortii parintilor. Iar ca sa investesti in imobiliare doar ca sa inchiriezi , chiriile de la noi sint f mici in comparatie cu alte tari ex Germania, Italia si iar nu e rentabil

cristi

ai dreptate cu ce spui dar sincer in romania poti face bani doar doar doar doar doar ILEGAL stii de ce pt ca daca esti cinstit muncesti pentru stat fiecare dintre noi candva a pacalit statul mai mult sau mai putin asta este parerea mea si nu se va schimba asa ca este o vorba mare ban la ban si paduche la golan morala daca nu ai bani nu visa ca o sa ajungi ca becali ca nu vei ajunge bafta

ion

De viermii de matase ce parere aveti? Pe un site spune ca sunt si subventionati de catre stat.

nini

nu la noi este problema bani sunt inca multi la noi problema este la guvernanti ca nu ne lasa sa investim ne sufoca cu taxe siimpozite

dar mai bine investim in bulgaria

Savu-david Oprea

criza a fost tot timpu in Romania insa nimeni nu a facut nimic majoritatea s-au plans

Traian Cristea

vom avea si gropi ecologice, canalizare si reicclare, inclusiv la sate….dar le vor face vesticii, americanii, chinezii. Acolo(la gropi, etc) sunt bani multi si permanenti, din impozitele pe proprietate. De la declansarea crizei, a scazut cumva vreun impozit sau, a scapat cineva neplatindu-l?

Fonduri Europene

Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

Costel Mihalache

Ecologia salveaza ROMANIA !

NetMedia Proficont

ProfiCONT.ro – o noua versiune disponibila. Facturare, Gestiune, Registru de Casa, Raport Zilnic de Gestiune, emitere bonuri fiscale.

Marius Ioan Muresan

asta s-a dorit …inrobirea romanilor la ei in tara..trist.DIn ce in ce mai putine lucruri romanesti pe piata,curand nu vom lua romanersc nimic…cei de sus au vandut si cumparat ,doar pentru ei…indiferent de guvernare…legi pentru cei multi prea putine sau deloc.

Vasile Geamanu

intradevar au distrus tara cu buna stinta toate guvernele care au fost la putere sau facut legi in favoarea lor casa
poata fura au distrus agricultura justitia PETROLU ENERGIA MINERITU

intrun cuvint au dis TOT CE ERA MAI FRUMOS IN TARA ASTA

Veronica Filip

greu ma descurc , nu stiu ce as m-ai pute face , de cind a fost forfetaru. s-al ia dracu , si draci pe toti, nu-imi pot reveni.

Geangos Gabriel

Asa ne trebuie ursilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *