Riscograma
Lucian Davidescu

Ce se întâmplă dacă scade populația României

Populaţia României va scădea de la 21,3 milioane până la 20 de milioane de locuitori până ân 2030. Scăderea de 6% este una dintre cele mai mari din UE, unde populaţia totală va creşte cu 4%, de la 500 la 520 de milioane.

Ponderea populaţiei de peste 65 de ani în total va creşte de la 15% la peste 20%, cifră care rămâne însă sub media UE, care creşte de la 17,4% la 23,6%.
De asemenea, rata de dependenţă, adică raportul dintre populaţia de peste 65 de ani şi cea de 15-64 de ani creşte de la 21,3% la 30,3%. În UE, acest indicator va creşte de la 26 % la 38% între 2010 şi 2030.
Eurostat nu include însă statistici despre rata reală de dependenţă, care în România este mult mai mare din cauza vârstei reduse de pensionare. Practic, raportul dintre salariaţi şi pensionari în România este deja unu la unu. De asemenea, Eurostat nu ajustează datele cu statistici despre câţi români stau degeaba.

Cea mai mare scădere a populaţiei este estimată în Bulgaria – mai mult de 10%. Dintre statele mari ale UE, creşteri de peste 10% vor fi în Marea Britanie şi Spania.

La ce folosesc aceste statistici:
1. Proiecţia sistemelor de pensii, publice şi private. Pentru a putea asigura un venit suficient la pensie salariaţilor de acum, este necesară fie creşterea contribuţiilor fie majorarea vârstei de pensionare.
2. Proiecţia serviciilor de educaţie şi medicale. Numărul beneficiarilor este pe un trend de scădere în primul caz şi de creştere susţinută în cel de-al doilea.
3. Estimarea cererii şi ofertei pe piaţa imobiliară. În cazul locuinţelor cumpărate pe credit, există presiuni de reducere a valorii activului pe termen lung.

18 comentarii
camil

o sa fie tare frumos pentru viitoarele generaţii

AristotelCostel

eurostat nu ia in considerare potentialul migrator al … tinerilor romani.

Razvan Barbulescu

Am atras si eu de mai multe ori atentia asupra acestei probleme, in diferite medii…

exista si previziuni mai sumbre… muuuult mai sumbre: http://www.zf.ro/eveniment/berd-populatia-romanie
de aceea nu inteleg cum de atat de multi analisti prognozau cerere asa de mare pe imobiliare. Anii urmatori generatiile lipsa ajung la 20-25 de ani…

oamenii acestia sunt 50% fata de populatia din peak… ei sunt cei care pe viitor vor constitui cerere de case si oferta de munca.

Parerea mea este ca va fi din ce in ce mai rau in .ro iar singura solutie va fi acceptarea de imigranti (probabil din Moldova dar si din tari gen india sau china).

mutulik

intrebare:

dar daca in urmatorii 20 de ani ne reunificam cu Basarabia?

Ar fi interesant un scenariu pornind de la aceasta premiza.

Succesuri violete!

roman

Soryy da cred ca moldoveii vor sta in italia spania sau rusia, nu cred ca vor veni masiv on Romania, Mai sigur e cu chinezii:)

Tudor Cristea

O masura pe care o administratie viitoare ar putea-o lua, este sa concentreze populatia ramasa, reducind numarul de asezari si crescind astfel eficienta serviciilor sociale. Masuri similare au fost luate in Suedia (la nivel de administratii locale), cit si in Japonia, din cite stiu eu.

Eu personal nu vad vreo sansa de imigratie, nu masiva, dar cit de cit sustinuta catre Romania; poate o sansa ar fi ca unii din cei emigrati astazi sa aleaga sa traiasca la pensie in Romania (oricum asta nu va fi neaparat un spor pozitiv, if you get my drift).

Lucian Davidescu

@Tudor

Da!

Din păcate, Ceauşescu a compromis orice şansă ca un astfel de plan să fie acceptat.

Îmi vine să-mi iau câmpii când îi aud pe unii cu 'tradiţia rurală', dar care cred că veceul în fundul curţii şi două ore până la spital sunt lucruri foarte, foarte bune, şi neapărat pentru alţii.

Tudor Cristea

Lucian,

Buda-n curte nu era o motivatie atunci, cum nu-i nici acum. Daca ai o casa de sine statatoare nu-i chiar asa de rau. Mai nasol va fi cu blocuri pe jumatate goale….

Lucian Davidescu

E doar un exemplu. Un sat de câteva sute de oameni nu are masa critică – financiară şi umană – pentru utilităţi, şcoală bună, asistenţă medicală, servicii etc. Are doar standarde de viaţă de acum 100 de ani.

Tudor Cristea

Lucian,

Absolut! Cu riscul unui truism, eu zic ca o astfel de tendinta de depopulare ar putea fi usor contracarata prin stabilirea unei retele de transport decente. Intre Sibiu si Deva ii aceeasi distanta ca intre Sibiu si Hamburg (si ai mari sanse sa ajungi intreg la destinatie si la timp). Dar atunci toata problema depopularii ar deveni, in linii mari, caduca.

Anton

Aveti dreptate! RO si BG se depopuleaza datorita unei migratii est -> vest. Mai devreme sau mai tarziu vom face precum Canada: va trebui sa acceptam (de fapt sa-i atragem) populatie proaspata din Asia…trist! foarte trist!

clovis

istetilor cati v-ati gandit ca vreo 10 milioane vor fi tigani si restul romani chinezi ,pakistanezi ? Cei vreo 8 milioane de romani ramasi imbatriniti vor fi in fata a vreo 12 milioane , o populatie poate nu foarte loiala romaniei si posibil turbulenta (vezi cazul revoltelor din paris) La multe succesuri multiculturala romanie !

Lucian Davidescu

@clovis

Niciunii, se pare…

Pe ce te bazezi?

Stefan

apropo de Bulgaria … Veliko Tarnovo, 2008… noaptea blocurile goale din zona "muncitoreasca" (nu din zona turistica) sunt sinistre, intunecate si linistite chiar si sambata seara … unde sunt bulgarii respectivi ?

normal, in Italia 😉

John Galt

Lucian, degeaba zici tu ca nu e buna migratia inapoi la sat. Cam toate orasele Romaniei au fost facute doar pentru ca la un moment dat a exista o industrie care sa le tina in spate. Acum acea industrie nu mai exista. E logic sa vedem cum dispar baietii inapoi la coada vacii, de unde au plecat.

Infrastructura aia la care te referi poate fi inlocuita cu elicoptere si avioane chiar, care ar transporta ranitii (urgentele) mult mai rapid si bine decat orice salvare. Probabil s-ar face economii masive daca ar exista un singur spital competent la 100-150 de km.

Povestile cu apa canal iarasi nu au cum sa fie profitabile in vremurile care vor veni. Erau pe pierderi si pana acum, daramite la scumpirile care deja s-au facut.

Scoala va fi privata, educatia se va face acasa, dupa posibilitati. Patrunjelul din gradina la fel. In rest, outlet-uri mici, amplatasate in noduri rutiere, pot asigura distributia oricarui supermagazin de tip Carrefour de acum. Cumparaturi ca pe Ebay. Licitatii chiar.. 🙂

Faza cu strugurii care vin din Chile si morcovii din Peru nu cred sa mai mearga tare mult.

emil

deja cica am fi 19 milioane conform ultimului recesamant, pana in 2030 vom fi cel mult 18 milioane… 🙂