Riscograma
Lucian Davidescu

România e în cărţi să adere la alianţa PIGS

Datoria publică cât PIB şi deficit bugetar la o zecime sunt condiţiile impuse de selectul club al datornicilor PIGS. Are şanse România să le îndeplinească? Cifrele spun „nu”. Faptele spun „da”.

Portugalia 81,5%/9,3%, Irlanda 79,7%/12,7%, Grecia 107,9% (scăzând minciunile)/12,7%, Spania 62,3%/11,4%, România 22,7%/7,2%.

1. Despre deficitul bugetar:

În clasamentul făcut după gradul de colectare a taxelor raportat la PIB, România e pe ultimele locuri. 31% faţă de o medie UE de 38% şi de maxime care bat spre 50%. Pentru propagastatistică, ăsta este un lucru excelent atunci când e vorba să anunţe deficitul bugetar.

Cu venituri de 31% şi cheltuieli de 38,2%, deficitul e în ţintă. Însă dacă ar fi raportate cheltuielile la venituri, aşa cum se întâmplă în viaţa reală, deficitul ajunge la 23%. Portugalia 25%, Irlanda 41%, Grecia 40%, Spania 31%. Suntem deja foarte aproape de cel mai slab dintre purceluşi.

2. Despre datoria publică

Aici, chiar că părem să fim departe, cu 22% din PIB. Ei bine, nu suntem. Raportarea la PIB are raţiuni tot statistice. Ceea ce contează cu adevărat este serviciul datoriei, adică ratele pe care statul le are de plătit în fiecare an. Dacă PIGS plătesc dobânzi de 2-3% (Grecia a ajuns la o emisiune cu 6% abia după ce a devenit fierbinte), România s-a împrumutat de pe piaţa internă chiar şi cu peste 11%. Deja, povara e de două ori mai greu de suportat decât părea. Mai mult însă, România a luat împrumuturile de la FMI şi Comisia Europeană unde, deşi dobânda este mică, rambursarea celor 20 de miliarde de euro se face în doar câţiva ani.

Spania, de exemplu, nu este atât de împovărată pe termen scurt pentru datoria ei de 62% din PIB. Au mai rămas doi purceluşi de egalat.

3. Despre ce se întâmplă de fapt cu banii.

Răspunsul scurt este evident. Nimic!

Răspunsul lung vine din simularea Comisiei Europene despre sustenabilitatea finanţelor publice în următorii 50 de ani. România va avea în 2060 o datorie publică de 633% din PIB? Greu de digerat! S-ar putea să fie mai puţin. S-ar putea să fie mai mult.

Ca orice proiecţie bazată pe date curente, estimarea Comisiei nu este neapărat o profeţie cât un indice al problemelor structurale şi sociale de acum. Totuşi, de dragul cifrelor: Portugalia 390%, Irlanda 849%, Grecia 884%, Spania 767%.

România, bun venit în cocină!

5 comentarii
felix

Nu inteleg!

1. In toamna anului 2008, Ungaria era praf si pulbere la finantele publice, ceea ce a dus la demisia premierului Gyurcsany.

2. In acelasi timp, noi o duceam confortabil, ba unii chiar promiteau majorari de salarii, in invatamant, cu 50%. Bine-nteles ca romanii cu suflet (si fara minte) i-au votat pe promitatori, in ciuda rautaciosului de premier Tariceanu, care avertiza ca are, si binele, limitele lui.

3. Ungaria a, luat atunci, credit de la FMI si BM, din disperare.

4. Promitatorii nostri, loviti, brusc, de amnezie, au luat si ei credit, pe seama noastra…. nimeni nu stie de ce!

5. Intre timp, a luat amploare CRIZA ECONOMICA, in toata lumea, adica atat la noi cat si in Ungaria.

6. Dupa un an, Romania se zbatea, cu disperare, sa primeasca transa a doua de la FMI, in pericol de sufocare financiara.

7. In acelasi timp, Ungaria anunta ca nu mai are nevoie de cea de-a doua transa de la FMI.

Sa-i acuzam pe guvernantii nostri de incompetenta? Nu! Nimeni nu poate fi atat de incompetent! Probabil ca adevarul e cu mult mai grav!

Lucian Davidescu

@Felix

"Nimeni nu poate fi atat de incompetent! "

Ba da, din păcate 🙁

M

Felicitari pentru cea mai buna analiza macro a anului 2010 (si 2009)!

Nimic de adaugat.

geo

oameni buni aceste statistici sant facute de un italian,care este dusmanul romaniei si a multor tari,sant minciuni,atentie la aceste date care zice ca o sa avem asa datorii.EU SPUN CA IN ANUL 2020-2030 O SA AVEM O ECONOMIE CE O SA INVIDIEZE MULTE TARI,BINENTELES FARA EURO,CEA MAI MARE GRESALA A ROMANIEI ESTE:

SALARIUL MINIM IN 2010 SA FIE 300 EURO SI CRESCAND IN FIECARE AN CU 5%,SA DISPARA MUNCA IEFTINA LA ROMANASI,NUMAI ASA SE POATE DEZVOLTA ROMANIA…..

geo

CARE ESTE DATORIA ROMANIE 30 MILIARDE EURO,IAR CEA A TARILOR PIGS SAU PIIGS(PORTUGALIA.ITALIA.GRECIA SI SPANIA)SAU PORTUGALIA,ITALY,IRLANDA,GRECIA,SPANIA) ESTE 3700-3800 MILIARDE DE EURO,NU POT SA PLATEASCA SI VOR FACE SA DISPARA EURO IN 2,3 ANI

PORTUGALIA 250 MILIARDE EURO

ITALIA 1800 MILIARDE EURO

IRLANDA 200 MILIARDE EURO

GRECIA 300 MILIARDE EURO

SPANIA1200 MILIARDE EURO

TOATE STATISTICILE SANT FACUTE DE OAMENI CARE LUCREAZA PENTRU UNICREDIT CARE IN ROMANIA FACE PARTE PORCUL DE TIRIAC SI MANIPULEAZA DATELE IMPREUNA CU ITALIENIIII,CHIAR SI PRESA…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *