Riscograma
Lucian Davidescu

Domnule preşedinte, un pas înapoi! Update: Felicitări! Un început bun!

Domnule preşedinte,

După cum probabil că ştiţi, România e o navă mare. Prea mare şi prea greu de cârmit pentru un singur om.

După cum probabil că sunteţi conştient, în ultimul an şi jumătate (şi nu numai, dar pentru această perioadă sunteţi direct responsabil), Guvernul a ratat aproape toate deciziile de politică economică. De fapt, a reuşit să le nimerească pe cele mai proaste.

După cum poate că aţi observat, timonierul pe care vi l-aţi ales este prea slab pentru aşa o sarcină. Poate că are meritele lui, poate că este inteligent, loial şi acceptat de echipaj. Însă toate acestea nu mai contează dacă va scufunda nava cu totul.

După cum este evident pentru toată lumea, partidul care vă susţine (şi cele care nu vă susţin, dar nu ele sunt în culpă acum) nici nu vrea şi nici nu poate să mai rezolve ceva în România. Ce avem în comun: cu toţii vrem să trăim bine. Ce ne desparte: nu pot trăi bine simultan şi contribuabilii şi politrucii.

După cum aţi admis deja, aţi anticipat prost şi amploarea crizei şi viteza recuperării. Poate că asta v-a dat peste cap orice planificare, dar credeţi-ne: Noi suferim mai mult decât dumneavoastră.

De 20 de milioane de ori mai mult.

După cum cu sigurnaţă aţi văzut la televizor, în Europa criza nu este pe terminate ci, dimpotrivă, pe cale să se reaprindă. Și tot acolo probabil că aţi observat că nu mai e vorba doar de o criză financiară şi economică. Începe deja o criză socială, cu tot ce înseamnă asta.

După cum probabil că vă este clar, o creştere a impozitelor nu este doar un eşec al dumneavoastră, care veţi fi forţat să vă anulaţi una dintre puţinele promisiuni îndeplinite integral. Este un eşec pentru întreaga Românie şi va trebui plătit printr-un deceniu de mizerie.

După cum bănuiam de mult (şi n-am primit decât confirmări), indiferent de intenţiile – bune sau rele – ale regimului care conduce România, e timpul să tragem aer în piept şi să rezistăm cât mai mult, pentru că nu vom ieşi prea devreme de sub apă.

Domnule preşedinte, poate că un guvern mai bun, dezlegat de responsabilitatea faţă de caracatiţa politică şi administrativă dar şi faţă de dumneavoastră, ar putea să-şi exercite în sfârşit responsabilitatea faţă de noi, oamenii cu voturile. Poate că e timpul să faceţi un pas înapoi – măcar până trece furtuna – şi să puneţi la cârmă un timonier şi un echipaj cu şanse.


Update 18:25.

Vă urmăresc acum la televizor. 25% tăieri de salarii, 15% tăieri de pensii! Felicitări, e un început bun! Stabilitate? Încredere?
Domnule Boc, poate consideraţi de cuviinţă să demisionaţi.