Riscograma
Lucian Davidescu

Toată lumea iese din criză, numai România stă. Iată de ce!

Pentru că fiecare dintre vecinii noştri are măcar câte un avantaj în mânecă. Noi nu avem niciunul.


Polonia. Nici nu se mai numără.

N-a avut parte de vreo recesiune în mileniul ăsta.

Cehia. Dobânda băncii centrale este de doar 0,75%, adică mai puţin decât în zona euro! Chiar şi aşa, coroana e acum mai tare ca înainte de criză. Dacă e nevoie de ajustări suplimentare de productivitate, are de unde să le facă.

Slovacia. Apartenenţa la zona euro a menţinut creditarea la niveluri foarte ieftine. Iar când zona euro a ieşit din recesiune, Slovacia a reuşit să treacă direct pe primul loc: 4,5% creştere economică în primul trimestru.

Ungaria. A avut solduri negative ale investiţilor străine directe.

Asta înseamnă că deşi străinii au investit mulţi bani în Ungaria, ungurii au investit şi mai mult în alte ţări. Economia are deci surse potenţiale de cash pentru relansare rapidă.

Bulgaria. Are în urmă ani întregi de excedent bugetar, lucru care a ţinut finanţele publice într-o stare bună. Când se va relua creşterea cererii în economie, ţara nu va fi împovărată de datorii şi dobânzi.

Lituania, Letonia, Estonia. Au intrat primele în criză, au avut cele mai mari scăderi, au ajustat cheltuielile publice de nevoie iar acum, gata! Vor creşte măcar pentru că nu prea mai au unde să scadă.

România? S-a trezit că e în criză abia când au sosit datele de la Statistică, leul nu mai poate slăbi fără să ruineze băncile, la zona euro nu prea mai poate trage speranţe, capitalul autohton nu s-ar mai întoarce nici din Elveţia, bugetul merge din gaură în gaură iar cheltuielile statului ştiu doar să se umfle. Deci, cum să iasă din criză?