Riscograma
Lucian Davidescu

Poate România să iasă din criză cu bani chinezeşti?

„Uitaţi-vă în Est, acolo sunt banii”, spunea recent Mark Mobius, omul care va prelua administrarea Fondului Proprietatea prin Franklin Templeton.
Este doar una dintre sugestiile cum că investiţiile chineze ar putea ajuta ţări ca România să iasă din criză. Sugestii care, în principiu sunt corecte. Mda, principiile…

Banii chinezeşti, ca oricare alţii, nu sunt gratis. Poate pretenţiile lor sunt altele, dar la fel de mari. Uneori chiar mai mari. De exemplu, China şi-a făcut propria agenţie de rating şi, tristeţe: România stă mai prost decât în clasamentele hulitelor Moody’s, Standard&Poor’s şi Fitch. Asta înseamnă că, dacă ar împrumuta guvernul român, chinezii ar cere dobânzi chiar mai mari decât băncile din vest.
Însă principala problemă este că, în afară de bani produşi (în altă parte), noi nu prea avem ce le da în schimb. Ce le trebuie chinezilor:

1. Tehnologie înaltă. Asta n-avem nici cât ei.

2. Resurse naturale. Abia ne-ajung pentru noi.

3. Piaţă de desfacere (nu asta vrea toată lumea?). O au deja, dar încă e loc de mai mult. De ani de zile ar vrea ne construiască autostrăzi. Le fac ieftin şi repede: La ei, au făcut 70.000 de kilometri în 20 de ani. Chiar dacă nu devine regulă, probabil că România ar trebui să-i lase pe chinezi să facă măcar o autostradă, pentru a servi ca model de eficienţă. Ca model de calitate, n-u decât să servească cele făcute de Bechtel sau de regii asfaltului.

4. Canal de intrare pentru piaţa europeană. Asta chiar este o miză în următorii zece ani pentRomânia şi vecinii săi. Se va respecta practic experienţa Japoniei, care a trebuit să-şi deschidă fabrici în UE şi SUA pentru a vinde la potenţial. Și aici, însă, chinezii sunt la fel de pretenţioşi ca toţi ceilalţi.
Vor taxe cât mai mici, birocraţie puţină (ce dacă au la ei acasă, s-au săturat!), infrastructură bună. Parcă am mai auzit povestea asta, nu? Este povestea-oportunităţilor-deja-ratate. Am fi naivi să ne închipuim că de data asta lucrurile stau altfel. Chinezii au muncit mai mult pentru banii lor, deci e firesc să ceară mai mult în schimb.

3 comentarii
Stefan A.

Articolul este bine argumentat ! 🙂

La punctul 4 as adauga : Au gasit si o poarta de intrare in UE . Se cheama Italia !

Printre altele , au cumparat chinezii si al 2-lea producator european de pompe pentru beton ( e necesara o f. buna tehnologie pentru a pompa betonul la zeci de metri inaltime , tinind cont ca are si pietris inglobat ). Italiana CIFA !

ova

Ce cer chinezii la infrastructura o cereau si altii, dar noi ne faceam ca nu auzim !

Nu mai e nea Nelu Cotrocelu' sa puna o vorba buna la sefu chinezilor si probabil ca am fi luat ceva bani de la ei; dl presedinte le-a aratat dosul cu ocazia lansarii frunzei la Shanghai, putea sa mearga pana acolo si sa-si faca datoria de presedinte de tara europeana cu vechii traditii in prietenia romano-chineza ! Dar China e o tara de mana a doua, Romania e o tara de mana a doua numai dl presedinte e the best of GOFRAZ (din Sven Hassel, nu mai stiu care volum) !

totedati

cum sa iesi din criza cu bani chinezesti cand banii europeni nu ne plac si ii lasam sa ii foloseasca altii!

ca doar no fi prosti sa ne de-a bani degeaba cu promisiuni ca vom face noi candva autostrazi …

la fel ca ue, bani de dat/luat sunt chiar acum dar nu pe vorbe ci pe fapte!

chinezii se apuca azi de orice autostrada in romania dar nu cum vor ai nostri, ei sa dea banii noi sa ne facem ca muncim! tot ei vor urmari fiecare banut, firma contractanta va fi chineza, sa nu ne miram daca nu aduc si chinezi sa o faca daca ai nostrii vor stramba prea mult din nas la salarii si vor cere spagi nesimtite …

bechtel ne suporta prostiile doar pentru ca e parte la castig, la tocat banii degeaba, daca am fi cat de cat seriosi ar face si autostrada cum au dovedit ca o pot face in albania …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *