Riscograma

China intră în război alături de Europa

Cum contra cui? Contra Marelui Licurici!

După ce şi-a aliniat tunurile din timp, China a tras salvă-după-salvă de avertisment în ultimele zile. O mică taxă vamală anti-dumping, de 50-100%, pentru puii americani, înfiinţarea propriei agenţii de rating finanţată de investitori – nu de examinaţi, sau victoria în disputa pentru o poziţie mai importantă în FMI.

Dar cea mai importantă ghiulea abia a ieşit pe ţeavă şi e programată să lovească săptămâna aceasta.

China va ajuta Europa să-şi finanţeze datoriile şi să treacă peset criză, a anunţat fără ocolişuri ministrul adjunct de externe Fu Ying, care a aruncat astfel buzduganul pentru vizita în Europa a premierului Wen Jibao, programată să înceapă vineri.
Ce înseamnă asta?

1. China consideră că a scăpat de dependenţa faţă de dolar ca monedă de rezervă. Chiar şi dacă acesta se va devaloriza masiv, portofoliul şi foarte probabilele derivative de hedging ale Chinei sunt destul de diversificate încât şocul să fie absorbit uşor.

2.

China a obţinut sau îşi condiţionează ajutorul de accesul complet liber pe piaţa europeană. Cu un euro care se tot întăreşte, asta ar putea fi suficient încât să absoarbă din scăderile de vânzări către piaţa americană.

3.

China va păstra suficient portiţe pentru a ieşi mai târziu din această combinaţie într-un mod care s-o avantajeze şi mai mult. În niciun caz nu vrea să înlocuiască un licurici cu altul. China îşi propune ca, la un moment dat, ea să fie Licuriciul.


Update: SUA răspunde! Camera reprezentanţilor a votat, 348-79, să impună taxe vamale Chinei pentru că îşi fixează un curs de schimb prea slab al yuan-ului.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou