Riscograma
Lucian Davidescu

Hai cu falimentul!

Cum să transformi o constatare banală într-o gafă teribilă – DSK style – şi care sunt paşii până la încetarea de plăţi.

1. Ce spune DSK ştie oricine vrea să ştie. România este pe buza prăpastiei iar cea mai bună dovadă e EXACT acordul cu FMI. Sigur, faptul că un aşa comentariu vine tocmai de la şeful băncii care te salvează pare cel puţin schizó…

2. Şi totuşi, comentariul a fost interpretat prea abrupt, când el de fapt este un monument de încâlceală. La o lectură atentă, se vede: DSK a spus că (inclusiv) România este aproape de incapacitate de plată pentru a justifica astfel măsurile de austeritate.

3. Cu alte cuvinte, DSK a încercat să repare gafa precedentă – când a spus că FMI s-a opus tăierii salariilor în România – cu altă gafă.

4. Cu toate ăstea, ceea ce spune DSK e în esenţă adevărat. România e trecută de buza prăpastiei, cu o agăţată mână de FMI şi cu cealaltă bălăbănindu-se în aer după finanţatorii privaţi care ba-vin-ba-pleacă.

5. Singura consolare este că alte doi-trei ţări, care se zvârcolesc mai tare, n-au picat încă. Atunci când îi vom vedea traşi afară sau pe fundul râpei, vom şti sigur că suntem următorii la rând.

6. Funcţionează principiul „prostul clasei”. Când piaţa de obligaţiuni intră în panică, nimeni nu ştie exact ce să facă. Există totuşi o măsură de protecţie general-valabilă. Să te fereşti de emitentul cel mai „bine” clasat în ierarhia riscurilor, pentru că sunt şanse maxime ca el să cadă primul.

7. Concret, dacă ai o obligaţiune care valorează un euro, o vinzi cu 95 de cenţi numai ca să scapi de ea. Cu cât sunt mai mulţi vânzători şi mai puţini cumpărători, preţul scade şi mai mult, iar dobânda pretinsă de cumpărător creşte până la cer.

8. Când dobânzile nu se mai opresc din creştere, e clar că ţara respectivă nu va mai putea suporta costurile de finanţare. Este prostul clasei. Ori e salvat, ori dă faliment.

9. După ce situaţia se rezolvă, într-un fel sau altul, privirile încep să caute înfrigurate următoarea ţintă. A fost Grecia, acum e Irlanda, urmează probabil Portugalia. Fenomenul se numeşte, elegant, „contagiune”. Neelegant – „domino”.

10. De fapt, este foarte probabil ca problemele Irlandei cu băncile să fi amânat deznodământul pentru România. Până de curând, eram a doua cea mai riscantă ţară din UE după Grecia.

11. Acum, au trecut alţii înainte. Dar nu înseamnă că am scăpat. De anul viitor, România are plăţi masive de făcut, iar de împrumutat se va mai putea împrumuta doar de pe piaţă – cu mâna care deocamdată se bălăbăne.

12. Momentan, lucrurile stau relativ bine. De exemplu, dobânda pentru eurobondurile din primăvară a crescut foarte puţin, de la 5 la 5,22% pe piaţa secundară, după ce în iunie sărise până spre 7%. Irlanda se vinde cu 9%.

13. Însă diferenţa care nu ne avantajează deloc este că România a fost deja salvată. S-a îndatorat deja mai mult decât poate duce. Acum, suntem doar noi şi hăul. În cazul unui derapaj al dobânzilor spre 10%, datoria publică de „numai” 35% din PIB ar aduce cheltuieli cu dobânzile de 3,5%, deci cât bugetul educaţiei. De aici, colapsul e iminent. Rezervele valutare îl pot întârzia, dar nu pot ţine loc de reforme.

14. Speranţa că îşi revine economia este fix apă de ploaie. Un procent în sus sau în jos la PIB îţi dă doar măsura a câte săli de sport poţi să faci. Dar nu schimbă aproape deloc necesarul de finanţare şi nivelul de risc la care eşti perceput.

15. Totuşi, singurul deznodământ tragic ar fi să se caute rezolvarea prin inflaţie. Altfel, România este în situaţia unei companii conduse prost: reorganizare cu păstrarea managementului sau faliment şi schimbarea managementului?
Dacă managementul actual – politrucii şi finanţatorii lor de la FMI – ratează reorganizarea, atunci hai cu falimentul!

20 de comentarii
vala

scopul declaratiei e sa arate ca nu e absolut nici-o problema cu Portugalia, Spania si Italia … nu te-ai fi gandit la asta …

noi insa am ajuns pe marginea prapastiei ca sa contemplam peisajul desigur 🙂

iconomics

Azi esti raspndaci de panica!!! De ce?

DSK e un bufon in campanie electorala… cred ca facem prea mare haz de cuvintele unui personaj ciudat..

Falimentul nu cred ca o sa vina in romania anul care vine; doar daca tari vestice mari.. crapa atunci suntem si noi pe topogan… dar in rest.. hai sa nu speriam lumea degeaba… daca reusim sa reducem drastic cheltuielile anul care vine… sa ajungem cat mai aproape de un buget balansat in 1012 – 2013.. atunci eu cred ca o sa putem obtine finantare pe pietele internationale… (exceptand cazul care vestul se duce in rapa).

Punctul tau 15 ar fi cel mai durerors…. rezolvarea prin inflatie.. dar doar daca aceasta inflatie este rezultatul tiparirii de maculatura…. daca e sa avem inflatie doar ca echilibrare a sistemul actual… datorita unui abandon al BNR de a mai tine leul sus artificial.. atunci aceasta inflatie nu ar fi chiar asa de rea!

poweraxxel

Cred ca noi am fost deja pe pozitia de "prostul clasei". Imediat dupa cateva "emergente" (Ungaria, etc), atunci cand Isarescu i-a fript cu drag pe "investitori" obtinand un profit frumusel pentur BNR … E adevarat ca miscarile de pe emergente erau doar incalzirea pentru zona euro …

AristotelCostel

Pe tema falimentului ai ajuns uşor, pentru prima dată, la… 15. 😀

Lucian Croitoru

Avand in vedere situatia asta…

Am niste economii in euro. Sa ii schimb in lei? in $? Are vreo importanta?

Macroeconomia nu e punctul meu forte…

ionut

@ieconomics

"hai sa nu speriam lumea degeaba…"

Falimentul explicit, declarat al statului nu e, nici pe departe, motiv de ingrijorare, ci de bucurie! Ar fi culmea ca lumea sa fie ingrijorata ca agresorul (talharul) sef a dat faliment. 😀

Ma doare-n … cursu' anului viitor de "sanatatea bugetului"!

Solutia e impozite cat mai mici (cel mai bine zero) la cat mai putini oameni (cel mai bine zero).

Alex Nicolin

Intrebarea de $50B: Ce s-a facut cu banii imprumutati de 20 de ani incoace de institutiile statului? Ungaria, Irlanda, Spania, Portugalia, pana si Grecia pot arata, obiective (mai mult sau mai putin utile) realizate cu banii imprumutati. In Romania pe ce naiba s-au dus banii? Cateva zeci de km de autostrada? Pavele, borduri si fantani arteziente prin toate orasele Romaniei? Cosciuge zburatoare "modernizate" sau rable resapate cumparate la preturi umflate? Politicienii tembeli si clientela lor fura de 20 de ani nu numai banii imprumutati, dar au distrus sau au spoliat sistematic si capitalul pre-existent. In plus, ei fac extrem de dificila formarea capitalului autohton, si descurajeaza intrarile de capital strain – cu cateva exceptii, rareori cele mai bune. Acesti insi submineaza practic economia nationala, nu "evazionistii", "speculatorii" si alte fantome!

Partea proasta e ca dupa toate astea ne arunca tot noua in spinare nota de plata. Politicienii din toate tarile sunt hoti si tampiti, dar ai nostri sunt cu 2 clase peste – poate doar in Africa poti gasi unii mai dobitoci! De-asta cred ca statul ar trebui sa PLECE din economie CAT MAI REPEDE. Naivii care mai cred inca in povesti gen "vine statul si face dreptate" trebuie sa inteleaga ca STAT=POLITICIENI+BIROCRATI – nimic mai mult, nimic mai putin! In astfel de cazuri "dreptatea" e doar a celui care o imparte, si nu a naivilor care o solicita.Eu nu vreau sa platesc nici pavele, nici fantani, nici bancute, nici autostrazi, nici canale sau poduri catre nicaieri. Nu vreau educatie, sanatate si "protectie" sociala "gratuite", la o calitate unde aceste servicii ajung sa aiba efecte contrare scopului initial. Nu vreau sa am politie si justitie parazita, strans asociata cu lumea interlopa, cu sefi care ajung sa strambe din nas cand spaga e prea mica. Nu vreau sa voteze altii cu privire la ceea ce doar eu am dreptul sa decid. Nu vreau sa se imbogateasca toti banditii pe seama banilor pe care sunt obligat sa ii platesc la "stat".

Acum cateva zile un alt blogger se declara consternat de disparitia Romaniei. Ma intreb daca ar plange cineva dupa Romania asta, la cateva luni dupa ce n-ar mai fi? Pe moment oamenii au plans dupa Stalin, unii, dupa 20 de ani mai plang dupa Ceausescu, asa ca perioada "de acomodare" e esentiala. Ma intreb ce s-ar intampla, daca brusc si fara explicatie am ramane fara BNR, Guvern, Parlament, Curtea Constitutionala si Presedinte? Dupa momentele de confuzie intitiala toata lumea si-ar gasi usor-usor locul. Probabil cei de la FMI ar mai da tarcoale o vreme, in speranta ca le-o mai plati cineva datoria …

cezar

atunci hai cu falimentul!

Hai 🙂 Uite-asa !

punk

Da, peste tot unde a dat statul faliment efectul au fost impozite mai mici, mai multa libertate, si o noua epoca de renastere economica si sociala.

Nicaieri nu s-a instaurat o dictatura militara, o autocratie totalitara, sau anarhie si disolutie a institutiilor elementare. Si Romania merita sansa de a ajunge ca Jamaica, Somalia sau Venezuela. Petrol n-avem, dar un Chavez gasim oricand.

Odata ce se taie pensiile si salariile, oamenii isi vor da seama de eroarea socialismului si ca de fapt acele pensii si salarii nici nu ar fi trebuit sa le primeasca de la bun inceput.

Lucian, cel mai bine e sa renunti si la euro si la dolari, sa cumperi o punga de cocosei si sa o ingropi in curte. Cocosei dă haur manca-ti-as, aia are valuare.

MeTeo

uite inca ceva ce ne va scoate din…. si ne va pune in…
http://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/statul-sco
fireste ca toata lumea va plange din cauza disparitiei RO.

dle @Alex Nicolin stii cumva ce resurse importante are tara asta si nu le mai are nimeni sau le are in proportie MULT mai mica ?

Stii cumva de ce masonii astia vor sa ne faca pe toti sclavi si cum nu au reusit in proportia pe care au dorit-o acum ne strang de coaje cu altele ?

Chiar nu gasesti raspunsul cand el e la vedere…langa tine ?

De ce crezi ca se bulucesc atatea firme austriece, de ce crezi ca bancile si multinationalele au atat de mare importanta ptr "ei" ?

Ptr ca dau bani la buget si dau de munca la oameni ?

Nea….ptr sclavie nene…ptr subjugare. Sau tu cumva traieste in alte sfere regesti ? 🙂

Mey…..iesi din matrice sa vezi, deschideti cu totii ochii. Tabele, analize…sunt instrumentele diavolului…aveti grija. Dzeu a dat altele.

Alex Nicolin

Astea cu "nasonii" sunt rasuflate – masoneria sau chiar Mafia au niste reguli, un cod al onoarei ori astia de-aci sunt doar niste banditi la drumul mare. Pe teritoriul Romaniei exista resurse, iar cea mai importanta e capitalul uman, apoi cel agricol. Prima resursa este cel mai usor de distrus si efectele nocive ale actiunilor politice se vad cu ochiul liber – milioane de oameni pleaca sa munceasca in strainatate, iar multi se stabilesc acolo, pentru ca in Romania multe din tentativele de a genera prosperitate prin munca cinstita sunt inabusite in fasa de aceste clanuri criminale, sau fortate sa devina "colaborari reciproc avantajoase".

In aceste conditii, falimentul staului roman nu ar fi nicio tragedie, daca s-ar desfasura dupa regulile falimentului unei companii private. Dar atunci cand avem de-a face cu statele, falimentul se desfasoara cu totul altefel:

1) In timp ce creditarea pentru o firma privata inceteaza dupa o perioada limitata, bugetul statului aduna an de an deficite, acoperite prin imprumuturi. Spre deosebire de companiile private, a caror activitate se desfasoara sub semnul schimburilor voluntare, statul detine monopolul violentei pe care il utilizeaza pentru a-si spolia cetatenii prin taxare, care este in mod evident un "schimb" involuntar. Tocmai de aceea statele pot oferi garantii teoretic nelimitate, pentru ca nu e vorba de mijloace fixe sau pasive ca in cazul unei companii, ci de avutia generata de companii si indivizi productivi. Iata de ce, datoriile statelor nu ajung aproape niciodata sa fie platite, ci doar sunt "resetate" periodic atunci cand ating rate unde limita practica maxima de spoliere este atinsa. Dupa cum arata si Lucian acum cateva saptamani, fiscalitatea in Romania este deja la limita suportabilitatii, iar datoriile sunt in crestere. In consecinta, intrarea in incapacitate de plata a statului e nu o ipoteza, ci o certitudine.

2) O a doua consecinta a dihotomiei privat/stat manifestata ca voluntar/coercitiv, este insasi natura falimentului. Daca intr-o firma privata intrata in faliment, bunurile de capital sunt impartite intre creditori, in cazul falimentului unui stat, nu exista decat in mica masura astfel de bunuri, miza reala fiind defapt privilegiul agresiunii fiscale. In plus, dupa impartirea acestora, castigatorii nu vor putea actiona direct in majoritatea cazurilor, folosirea unor interpusi locali disposable fiind mult mai comoda din punctul de vedere al PR-ului. Practica e veche de cand lumea, dar acum nu mai avem Sultan, Inalta Poarta, fanarioti, mazilre, tribut ci "Licurici", FMI, "revolutii portocalii", si datorie publica externa.

3) In cazul falimentului statal, se renegociaza valoarea, transele, eventual se mai schimba si guvernele, cu sprijinul entuziast al "boborului" care traieste cativa ani cu sentimentul ca "traieste bine". In fapt, singura schimbare este c rotatia intermediarilor, care se imbogatesc la randul lor furand in plus fata de "cota". Atunci cand fura asa de mult incat naivii se rascoala, stapanii ii dojenesc. Daca problemele persista mazilirea este pasul urmator. Nici macar nu e nevoie de un iatagan sau de un lat de matase – pentru ca acum avem mass media. Nu mai e nevoie de batalii singeroase pentru renegocierea tributului, ci doar de vizita unor insi la costum. Atata timp ca privilegiile sunt prezente, prin acceptarea lor tacita de catre indivizi, falimentul statului nu poate duce la izbavire, ci doar la schimbarea stapanilor.

Iata de ce falimentul unui stat nu va aduce nicio ameliorare a situatiei. Falimentul trebuie sa fie unul al modelului general, prin peirderea increderii indivizilor in binefacerile variantei maximale a a statului. Analiza superficiala a faptelor istorice nu este insa suficienta, pentru ca oamenii vor fi pacaliti in continuare sa creada ca schimbarea stapanilor este suficienta, ba chiar sa le acorde acestora puteri sporite pentru a lupta cu dusmanii inchipuiti. Singura sansa la libertate si prosperitate este utilizarea continua a gandirii critice, mai ales cand vine vorba de idei politice sau economice. O astfel de gandire se dezvolta insa prin educatie, care, paradoxal, nu nimic de-a face cu invatamantul de stat, ci cu dezbaterea critica si studiul individual. In cele mai bune cazuri invatamantul de stat te invata putine, in cele mai grave – cultiva obedienta, conformismul si blazarea, elemente de baza ale psihicului indivizilor docili, exploatabili!

vala

alex nicolin

felicitari alese pentru concluzia cu educatia

Catalin

OK. Hai cu falimentul, dar o sa fie dur de tot. Actualii "manageri" n-o sa se lase dusi usor iar pentru "amploaiati" va fi jale (indiferent ca sunt de la stat sau privat, mai ales pentru privati ca statul tre'sa existe). Va fi ca dupa WW II(cu noi in rolul nemtilor). Se pare ca marinelul a avut o premonitie cand ne-a spus s-o roim afara! Toate previziunile "managerilor" nostri trebuie citite invers: http://blog.flavian.ro/2010/05/daca-doriti-sa-rev

a.n.

@Catalin: "roieste-o" tu afara, apoi spune-ne si noua ce ai gasit acolo. Cumva, niste ciini cu covrigi prin coada? As dezvolta subiectul, dar opinii nocive din astea sunt cu duiumul pe net, iar scopul lor e dubios. Nu mai dezvolt subiectul, ca mi-e lehamite.

Asta ti-o scrie unul care a "roit-o" afara si a prins la mama lui falimentul LB, in septembrie 2008.

Colonelul

pt. Alex Nicolin > jos palaria!

Catalin

@a.n.:"As dezvolta subiectul, dar opinii nocive din astea sunt cu duiumul pe net, iar scopul lor e dubios. Nu mai dezvolt subiectul, ca mi-e lehamite." Nu inteleg la ce chestii nocive te referi. La calitatea "managerilor"sau la multimea celor care-i injura? Cine crezi tu ca ar pleca de buna voie din tara lui? Iar daca ai fost la fata locului in 09/15 si inca mai esti acolo nasol. American dream=american nightmare=THE WORST DICTATORSHIP.

Alex Nicolin

@Catalin

Discutia era la cazul general. In ziua de azi chiar si statele democratice au devenit extrem de opresive prin multimea de reguli pe care le impun propriilor cetateni, la pachet cu fiscalitatea care creste si nu se mai opreste. Defapt democratia in sine nu are un efect pozitiv, atata timp cat drepturile naturale ale indivizilor nu sunt respectate. O republica bazata pe respectarea acestor drepturi, in sensul original de res publica, adica domnia universala a legii este mult mai importanta decat democratia in sine. Doar intr-un astfel de cadru institutional poate functiona domocratia fara a afecta libertatea indivizilor. Atata timp cat legile sunt schimbatoare si nu se bazeaza decat pe vointa majoritatii, nu exista niciun mecanism care sa poata impiedica derapajele politicului.

In cazul particular la USA, "castrarea" constitutiei prin anumite amendamente sau pur si simplu incalcarea fatisa a acesteia de catre autoritatile politice a permis expansiunea necontrolata a statului in dauna individului, intr-un mod care ar repunga fondatorilor. Spre deosebire de Romania, unde constitutia a fost inca de la inceput o vasta insailatura de concepte de multe ori incompatibile, constitutia ameircana exprima mult mai concis (4 pagini vs. 30+ intr-un format similar) si coerent conceptele esentiale ale unei societati libere. Spre deosebire de noi, ei macar au o referinta la care se pot raporta, deci sanse mai mari de a lupta impotriva tiraniei.

totedati

daca falimentul statului s-ar traduce doar prin disparitia in proportie de 100% a taxelor si impozitelor da, ar fi de dorit ca statul sa "dea faliment"

economia reala, daca statul e prost administrator si demonstrabil inutil, ar merge chiar mai bine, relatiile intre entitatile economice nu dispar asa repede .. romania va continua sa existe chiar daca statul roman dispare, da faliment … in 22 decembrie 1989 trei sferturi din romania, daca nu mai mult, sa sculat, sa imbracat si sa dus la lucru ca si cum nu era revolutie! daca va da faliment statul roman se va intampla cam la fel, trei sferturi din sarantoci nici nu vor baga de seama marele eveniment

problema e alta! ar fi naiv sa ne iluzionam ca daca statul da faliment, creditorii vor uita datoriile! vor gasi destule mijloace de a ne scoate pe nas toti cei 20 de miliarde de dolari dati imprumut plus dobanda … variabila! chiar daca din cei 20 de miliarde de dolari eu nu am vazut un cent, cand va da statul faliment FMI va sari in carca mea ca sa ii dau banii inapoi, nu in cea a lui boc cel mic sau a marinelului cel viteaz! nu ii va cauta pe ei la averi, nu ii va executa silit pe ei ci tot dupa noi se va tine! tot cu taxe si impozite directe sau indirecte, prin inflatie …

ce, daca a dat faliment statul argentinian, au disparut taxele si impozitele!? parca sau marit! iar oamenii au dus-o mai greu chiar daca au avut loc de munca si au muncit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *