Riscograma
Lucian Davidescu

Pariul lui Viktor Orban cu Ungaria

Ungaria a abordat criza într-o manieră în care aproape nimeni n-a mai îndrăznit s-o facă. Practic, la extrema cealaltă față de România. De-acum, scenariile sunt extreme: la bal, la spital.

Chiar dacă vrea să reducă taxele, guvernul maghiar are o politică vizibil anticorporatistă. Asta n-ar fi o problemă foarte mare cât timp ţara reuşeşte să găsească finanţare sau să-şi echilibreze bugetul.

Când, la scurt timp după preluarea puterii, guvernul Orban a lăsat să cadă acordul cu FMI, părea că părţile nu s-au înţeles la detalii. Ungaria propunea – de exemplu – suprataxarea băncilor, însă aproape nimeni nu credea că ea va fi dusă la capăt.

La începutul acestei săptămâni, băncile din Ungaria au plătit cuminţi a doua şi ultima tranşă pentru anul acesta: în total, 650 de milioane de euro. Urmează suprataxe în energie, telecomunicaţii şi comerţ.

Apoi, guvernul a anunţat că va sista plăţile către fondurile de pensii obligatorii. Opoziţia n-a făcut decât să înăsprească măsura. Toate activele acumulate din 1998 au fost, practic, trecute la stat. Fondurile de pensii încă sunt în stare de şoc.

Cele 14 miliarde de euro ar reduce datoria publică de la 80% la 65%, dar cu varianta riscantă ca pensiile cheltuite acum să nu mai fie recuperate niciodată.

Guvernul a intrat şi în conflict cu banca centrală. Premierul Viktor Orban vrea dobânzi mici, care presupun riscul unei inflaţii mai mari. În schimb, guvernatorul Andras Simor a decis, surprinzător, să mărească dobânda pentru că nu are încredere că măsurile guvernului vor aduce echilibru.

Investitorii anunţă, deocamdată, că vor pleca. Probabil că unii chiar o vor face, însă ceea ce contează cu adevărat este dacă vor mai avea sau nu cum să obţină profit.

Update 6 ianuarie 2012 – Ce aude Ungaria, cu urechea lipită de şina de tren: CDS–CDS–CDS–CDS–CDS

Viktor Orban a pierdut pariul simbolic început anul trecut, cum că Ungaria se poate descurca mai bine pe picioarele ei decât sub îndrumarea FMI, UE şi a altor „anti-naţionali”. După ce au rupt acordul de finanţare pentru a putea intra cu plugul în constituţie, conturile viitorilor pensionari sau încasările băncilor, ungurii au reuşit, vreme de un an, să se ţină destul de aproape de plutonul regional.

Planul de independenţă al Ungariei ar fi funcţionat bine-mersi cu siingura condiţie ca ţara să nu aibă nevoie de împrumuturi. Însă are. Pe măsură ce panica s-a întors pe pieţele financiare, Ungaria s-a decuplat. În ultima jumătate de an, forintul a pierdut 20% în faţa euro, CDS-urile s-au dublat, la peste 700 de puncte, iar dobânzile la ultima licitaţie de obligaţiuni au trecut de 10%.

Ultimul puseu de panică a fost alimentat chiar de guvern, care a anunţat că intenţionează să folosească rezervele băncii centrale – 35 de miliarde de euro – pentru finanţarea unei părţi a datoriei publice.

Ungaria a încercat să reînnoade acordul cu FMI în toamna anului trecut, însă negocierile s-au împotmolit rapid, din cauză că guvernul ungar nu vrea să anuleze legile adoptate în ultimul an. Mai nou, două cuvinte circulă înainte şi înapoi pe „axa” Budapesta-Bruxelles-Washington: Capitulare Necondiţionată.

62 de comentarii
MIA

E foarte interesant ( macar ca obiect de studiu si esantion de evaluare ) ca o tara are tupeu sa ia si astfel de masuri – practic in totala contradictie cu tendintele existente ! 🙂

MeTeo

E mai usor sa faci politica monetara cand renunti sa te vinzi masonilor FMI. Insa viitorul va vedea cine va fi castigatorul.

punk

Tupeul in sine e de laudat, lipsa sinucigasa a viziunii, nu.

E falsa dihotomia asta, guvern – banca centrala. Practic vorbind, banca centrala are un singur rol: sa ofere serviciul public numit moneda, stabil si previzibil. In acest scop, angajaza cateva sute de birocrati care supravegheaza inflatia si controleaza activitatea de emitere de moneda prin intermediul bancilor comerciale. Banca centrala nu genereaza activitate economica, nici nu planteaza castraveti in curtea interioara. In cel mai bun caz, daca isi face treaba corect, asigura o componenta a unui mediu propice activitatii economice.

Sigur, e tentant sa arati cu degetul spre Isarescu: "iata, din cauza lui o ducem prost". E tentant pentru guvern sa puna mana lipicioasa pe bani furati prin inflatie. Din pacate, nu exista inlocuitor monetar pentru munca: daca vrei sa traiesti bine trebuie sa ai valoare adaugata. Nu exista nici o salvare in tastatura lui Isarescu, si nici nu poate exista.

C

Cred ca si in celelalte zone vor fi masuri care sa lezeze fondurile de pensii private sau de stat.

Altfel se stie ca perioada de criza aduce nationalism , convulsii sociale si pana acum( istoric vorbind) si cate un razboi.

Alex Nicolin

O sa se termine rau, in ciuda zbatetrilor primului ministru de buzunar … in ambele tari 🙂

ionut

@punk

" Practic vorbind, banca centrala are un singur rol: sa ofere serviciul public numit moneda, stabil si previzibil. "

Moneda nu este nici pe departe un serviciu public, ci asa cum am mai demonstrat o aparitie obiectiva a ordinii spontane a pietei (piata inteleasa ca mecanism al schimburilor de drepturi legitime de proprietate). Ca atare moneda este marfa si mijloc de schimb in acelasi timp. Din aceste considerente, tocmai ca incercarea de "stabilizare" a monedei este cauza problemelor.

Iar rolul bancilor centrale este expandarea masei monetara prin tiparire (falsificare) de bani si sa salvarea fundului bancilor comerciale (agentii de vanzare), atunci cand “legalizarea” fraudei care este creatiea monetara ex-nihilo (cu ajutorul rezervelor fractionare) da gres.

Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, e de ajuns sa ascultati ce declara diversi sefi de banca centrala, inclusiv onor guvarnatorul isarescu.

"E falsa dihotomia asta, guvern – banca centrala."

@LD

N-am inteles cum guvernul maghiar vrea sa reduca taxele, dar concomitent suprataxeaza! 😀

Cu asta sunt perfect de acord…

ionut

In comentariul anterior eram perfect de acord cu afirmatia lui @punk in legatura cu falsa dihotomie.

In nici un caz cu guvernul maghiar! 😀

totedati

bravo orban! un premier le fel de dur si hotărât ca el avem nevoie şi în românica! naţionalist! da! cu dragoste de ţara lui nu de a altora!

FMI nu merită altceva decât o flegmă în freză! aduci bugetul la echilibru, 0% deficit, şi după aia n-are decât să se milogească FMI ca să îl mai ajuti cu niste împrumuturi! că ăia dacă nu dau bani, nu dau credite, dau faliment!

se vede clar că dacă vrei poţi! băncile plătesc pentru că şi aşa tot ies în câştig, cu toate suprataxele! aşa se văd profiturile reale când le iei 500 milioane de € şi nici nu mârâie, nici nu îi doare, nici nu dau faliment, nici măcar nu scad salariile şefilor! bani nene! bani pe care îi pierzi degeaba şi în loc să îi iei din buzunarele grase ale bancherilor îi iei de la săraci, de la profesori, de la doctori!

pe toate monopolurile naturale gen activitate bancară, producţie energie, materii prime trebuie puse taxe PE CIFRA DE AFACERI nu pe profit! profitul e pentru fraieri! firimituri aruncate la juveţi ca să nu mârâie prea tare!

banii se sifonează în paradisurile fiscale prin cheltuieli umflate cu pompa, contracte date pe ochi frumoşi, prin filiale şi aripioare controlate de băieţi dăştepţi!

romania inedit

Eu cred ca Orban a facut foarte bine ca a nationalizat fondurile de pensii, ca si asa nu erau garantate de nimic, asa cum sunt si CDS-urile .

Un forint mai slab o sa ajute exporturile .

iokan

Din cate stiu eu, masurile neortodoxe ale lui Orban au avut efectele asteptate (pozitive) in economie, dar nu chiar pana la a anula nevoia de imprumuturi.Faptul ca a fluierat in biserica si a strigat ca regele este gol a deranjat niste forte care s-au pus in miscare ca sa-i dea in cap, pentru inceput prin campanii mediatice.Fortele sunt mai ales externe , mai mari ca el, il au acum la mana si il vor ingenunchia, dar asta va fi o dovada suplimentara ca el a avut dreptate.Daca se va incapatana sa faca pe haiducul care ia de la banci si da la ungurii saraci, va avea parte de o 'primavara maghiara'.

radu

a deschis prea multe fronturi. le-a dat in cap bancilor, lanturilor de hipermarketuri, bancii nationale, flit FMI, constitutie care supara UE… intentii laudabile,slab strateg

Adrian

CDS-urile Romaniei de ce sunt atat de ridicate? Exista risc de incapacitate de plati real? Dar Croatia?

ionut

"Eu cred ca Orban a facut foarte bine ca a nationalizat fondurile de pensii"

"Din cate stiu eu, masurile neortodoxe ale lui Orban au avut efectele asteptate (pozitive) in economie"

Socialismul (inclusiv variantele sale hard, comunismul si fascismul) din capsorul unora "moare" greu! 😀

Lucian Davidescu

@romania inedit

"Eu cred ca Orban a facut foarte bine ca a nationalizat fondurile de pensii"

Normal, cum să aibă statul bani sub nas şi să nu-i ia?

@iokan

"masurile neortodoxe ale lui Orban au avut efectele asteptate (pozitive) in economie"

Da, de exemplu au dus dobânzile la 10%

"Fortele sunt mai ales externe , mai mari ca el, il au acum la mana si il vor ingenunchia, dar asta va fi o dovada suplimentara ca el a avut dreptate"

Dreptate pe banii altora, adică 😀

@radu

"intentii laudabile,slab strateg"

"mama natură, tatăl alcoolic"

@Adrian

"Exista risc de incapacitate de plati real?"

Există certitudine. Deocamdată, creditorii externi sunt menajaţi
http://riscograma.ro/5122/stiati-ca-romania-este-chiar-in-aceasta-clipa-in-incetare-partiala-de-plati/

Cezar

Nationalizarea pensiilor m-as fi asteptat sa faca mai multe valuri. Nu a facut, semn ca ungurii cred inca ca statul e peste privat in acest sector. Ma rog, fiecare cu opinia lui…

Orbit asta mi se pare putin ţăcănit, dar imaginati-va cum ar fi, ca dupa tot uraganul asta, sa iasa cu bine (notiune relativa, dar intelegeti ce vreau sa spun). Ar muri FMIul de ciuda ca nu i-a iesit precum in Argentina.

Plus ca poate ameninta oricand ca iese din UE, producând si mai multa tensiune in vest… 🙂

Oricum ar fi, viata bate filmul si toate emisiunile alea penibile cu "soacra pentru tata" de la tv. Enjoy.

Stel

"Un forint mai slab o sa ajute exporturile ."

Adevarat, dar ce si cat exporta Ungaria? Pe cand un forint puternic ar ajuta debitorii sa-si plateasca la timp creditele, ar reduce numarul creditelor neperformante contractate in trecut iar statul ar putea folosi banii (putini pe care ii are) pentru stimularea economiei nationale in loc sa-i foloseasca pentru recapitalizarea bancilor straine care functioneaza pe teritoriul sau.

"Socialismul (inclusiv variantele sale hard, comunismul si fascismul) din capsorul unora “moare” greu!"

Foarte adevarat. Dar eu cred ca o astfel de situatie de criza trebuie gestionata NUMAI de catre stat. Fireste, asta seamana a centralizare, dar cum sa gestionezi o criza daca nu ai controlul asupra parghiilor?! Si toata lumea asteapta solutii de iesire din criza DE LA STAT, pentru O TARA INTREAGA, nu de la transnationalele care urmaresc doar interesele unui grup restrans de persoane de identitate, nationalitate, cetatenie si buna credinta mai mult decat indoielnice.

ionut

@Stel

Cauza crizei e Interventionismul statului! E socialismul monetar practicat de stat. Propunerea ca numai statul sa se ocupe de rezolvarea crizei e similara cu cea a punerii lupului paznic la oi.

i – conomics

Cunoscutul autor Mark Twain spunea in ordinea gravitatii de la mic la mare: “There are lies, damned lies and statistics” (Exista Minciuni, Minciuni Abominabile si Statistici).

http://abciconomics.blogspot.com/2012/01/dezinfor

doru stoian

Nu s-a dorit sa fie salvata nici Grecia … nici Spania …. nici Portugalia .. nici Italia ….

daramite Ungaria pe care:

O DOARE ORICUM LA PINGICA DE MONEDA EURO !

Mie mi se pare ca cel putin DIS_CREDITAREA UNGARIEI (aici neavand ORICUM sub nicio forma de-a face cu vreo similitudine cu CAZUL GRECIEI) este – IN_CONTESTABIL – O FACATURA COMANDATA IN=DE si PRIN PRESA !

doru stoian

Nu radeti, c-o sa vedeti curand si LEUL pe urmele deprecierii – cu 30% – a FORINTULUI !

Pentru ca:

1) Deprecierea monedei nationale, adica cresterea valorii de piata a valutei:

2) Insotita de diferentialul mai mare de dobanda la depozite constituite in moneda nationala, decat a celor constituite direct in Euro din zona EURO,

vor reprezenta:

CAI DE ATRAGERE A INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE in Ungaria si Romania, adica:

O PROCURARE A FINANTARII STRAINE – a valutei deficitare in tarile in discutie – CU COSTURI ZERO !

doru stoian

Ungaria a ales sa dea la papacioaca intermediarilor de capital CAMATARILOR INTER_NATIONALI FMI + UE, cautand cum am spus, ca sa ATRAGA INVESTITII STRAINE = PLASAMENTE DIRECTE (neconstisitoare) !

Asa ar trebui ca sa faca si Romania, dar vad ca Isarescu:

1) TOCMAI CE INCEARCA SA STRICE DIFERENTIALUL DE DOBANDA;

2) si mai si TINE CU DINTII – in favoarea pariorilor pe leu – DE CURSUL DE REVENIRE AL VALUTEI EXPRIMAT IN LEI, dar:

FARA CA ECONOMIA SA-SI FI REVENIT VREODATA DUPA CRIZA INCEPUTA IN 2008 !

doru stoian

Va rog sa scuzati "branconajul". Viteza de tiparire pe tastatura e de vina. Eu nu obisnuiesc sa folosesc limbajul academic=universitar !

doru stoian

NU va mai minunati, pentru ca la deprecierea monedei nationale – CU EFECTE EXTREM DE BENEFICE ASUPRA FINANTELOR si si ECONOMIEI – au recurs :

1) si FED-ul=America (iar acum dolarul se intareste odata cu intarirea economiei);

2) si BANCA CENTRALA A ELVETIEI !

Daca valuta ramane ieftina; se adanceste iar DEFICITUL COMERCIAL si DE CONT CURENT, in conditiile in care oricum nu exporti:

1) pentru ca ori n-ai ce (asemeni Ungariei);

2) ori nu mai ai unde, ca in UE e CRIZA=AUSTERITATE (asemeni Romaniei).

Stel

@Ionut

Uiti ca aceasta criza NU este specifica statelor din fostul bloc socialist. Este sunt doar PARTE a acestei crize declansate cu mult timp in urma chiar de statele puternic industrializate. Eu imi amintesc foarte bine cat de mult ii invidiam pentru standardele lor de viata pe cei din tarile cu un sistem democratic traditional si cat de mult admiram conducerea acelor state pentru grija pe care o au fata de oameni, pentru faptul ca le asigura un nivel de viata la care noi doar visam chiar daca pentru asta recurgeau la imprumuturi. Expresia "Traiesc regeste din datorii" imi este foarte vie in minte.

Problema este ca acele state care traiau regeste facand datorii nu s-au gandit ca odata si odata va veni si vremea scadentei. Si poate ai sa razi, dar in "Top 20 al tarilor cu cele mai mari datorii externe" singura tara fosta socialista este Ungaria, pe locul 19 ! Daca vrei, da o cautare a acestui top si te vei convinge. Eu ma intreb foarte serios daca economistii si finantistii acelor state (din acel top deloc de invidiat) si-au dat seama sau nu de faptul ca nu vor trai la infinit din datorii si ca acele datorii vor trebui si platite. Ma intreb daca acele state nu cumva au creat UE ca sa se ascunda sub "umbrela" ei.

doru stoian

Deprecierea monedei nationale, chiar daca va antrena si inflatie, nu reprezinta insa un pericol mai mare decat CRIZA=ASUTERITATEA, deoarece:

1) chiar daca preturile cresc si aparent costul vietii (S)CADE;

2) cel putin INTRARILE=PLASAMENTELE STRAINE DIRECTE DE CAPITAL vor asigura RE_SURSELE DE CONTINUARE A CREDITARII ECONOMIEI si implicit: PASTRAREA LOCURILOR DE MUNCA, adica:

POROCURAREA SALARIILOR, CU CARE CEL PUTIN SA AJUNGI SA-TI MAI CUMPERI=ACOPERI CEL PUTIN O PARTE DIN CELE STRICT NECESARE TRAIULUI:

INDIFERENT CAT VOR AJUNGE CA SA COSTE BUNURILE SI SERVICIILE RESPECTIVE !

Stel

@ Doru Stoian

Cu asta ne bagi si mai adanc in ceata:

"NU va mai minunati, pentru ca la deprecierea monedei nationale – CU EFECTE EXTREM DE BENEFICE ASUPRA FINANTELOR si si ECONOMIEI – au recurs :

1) si FED-ul=America (iar acum dolarul se intareste odata cu intarirea economiei);

2) si BANCA CENTRALA A ELVETIEI !

Daca valuta ramane ieftina; se adanceste iar DEFICITUL COMERCIAL si DE CONT CURENT, in conditiile in care oricum nu exporti:"

INTREBARE: Pentru SUA, dolarul este moneda nationala sau valuta? Si cand se intareste, se intareste moneda nationala sau valuta?! Dar cand se depreciaza?! Este in interesul natiunii americane sau nu deprecierea monedei nationale?

Hai sa vedem ce e cu FED-ul asta: http://adevarulascuns.blogspot.com/2011/10/ocupat

Sistemul Federal Reserve a fost înfiinţat abia în 1913, după o criză financiară severă şi a trebuit să ţină seama de particularităţile sistemului monetar american din acea vreme. De aceea, atunci puterea de emisie de monedă a fost concentrată în… numai 12 bănci regionale de emisie, care constituie sistemul FED, împreună cu Consiliul Guvernatorilor lor, care formează o agenţie guvernamentală. FED este independentă, deciziile sale trebuie aplicate fără amendamente din partea preşedintelui SUA sau a Congresului, dar raportează în faţa acestuia.

Simplificând lururile, cele 12 bănci de emisiune regionale au dreptul de a emite dolari în funcţie de necesităţile locale (ale regiunilor pe care le reprezintă), dar şi în limita unei fracţiuni decise de Comitetul de operaţiuni de piaţă deschisă al Consiliului Guvernatorilor, care conduce de fapt ceea ce este banca centrală a SUA. Cele 12 bănci de emisiune a dolarilor sunt Federal Reserve of Boston, respectiv din New York, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago, St. louis, Minneapolis, Kansas City, Dallas şi Federal Reserve of San Francisco.

Complexitatea sistemului monetar american este rezultatul raţionalizării ideilor de libertate şi democraţie americane, prin implicarea intereselor locale, dar şi al pragmatismului american, care implică marile cercuri financiare ale ţării. Nu întâmplător, Jason Hamilton, devenit susţinător al Mişcării „Ocupaţi Wall Street“, îşi citează pe un membru al familiei Rothschild:

„Daţi-mi controlul banilor unei naţiuni şi nu îmi va mai păsa cine face legile“.

„Daţi înapoi Trezoreriei SUA (ministerul finanţelor, n.red.) puterea de a bate monedă şi daţi înapoi banilor sănătatea“.

…………………………………………………………..

Hmmm! Se pare ca nu e chiar usa de altar! Poate ca ar trebui sa incetam odata sa privim spre FED, FMI, Banca Mondiala ca spre Mesia, pentru ca sunt doar draci baltzatzi.

Radu Ionescu

@Stel

Socialismul monetar de care vorbeste ionut e legat de bancile centrale si interventii in stabilirea masei monetare si a dobanzilor in mod centralizat, nu are legatura cu sistemul politic. Este prezent si in SUA asa cum este prezent in fostele tari comuniste.

Isailă Brătfălean

Ce are Federal Reserve System din SUA cu socialismul? Sau delirul psihiatric este contagios?

doru stoian

Stel,

Daca am mentionat PRIMA moneda nationala a statelor aduse in discutie=comparatie, e clar ca VALUTA sunt toate celelalte monede=STRAINE.

Se pare ca nu ti-ai "tocit"+ascutit suficient abilitatea de a "manui" mental unele concepte economice.

Probabil ca esti inca foarte tanar, deci nefamiliarizat cu "frecusurile" infinitatii de SUB_INTELESURI francmasonice.

Si nu esti nici economistt, finantist si/sau macar contabil de meserie, ca sa reusesti sa "pozitionezi" instantaneu in minte – din reflex – DUALISMELE den: activ-[asiv, incasare-plata, salariat-angajat, etc..

doru stoian

Domnule Isaila Bratfalean,

Sunt ceva de groaza ANARHISTII astia domnule. Pentru ei nimic nu este bun, nimic nu trebuie salvat, nici macar CAPITALISMUL, daramite COMUNISMUL !

Pe mine ma doare efectivv capul sa constat:

1) cum ma frige pe mine – SOCIALISTUL – mai tare de SALVAREA STATULUI IN GENERAL, INDIFERENT CA STATAUL ALA AR FI CAPITALIST;

2) decat ii frige pe unii dintre asa-zisii PATRONI, dar care in esenta nu sunt decat niste:

EXPLOATATORI-UZUEPATORI NEMILOSI de orice le intra pe mana: resurse naturale, resurse umane, etc.

care se comporta in viata – deci implicit in afaceri – de parca ar sti ca mor maine !

Radu Ionescu

@Isaila – tu esti batut in cap sau te prefaci, oricum nu am de gand sa ma lansez in dezbateri inutile cu tine.

"socialism monetar" este o forma de exprimare, care indica similaritatea cu conceptul de socialism, asa cum este in politica, adaptat desigur la bani.

iokan

Sa revenim la Orbanul nostru. 🙂

Ciudat, nici un maghiar nu comenteaza. Ne lasa pe noi, care nu suntem in stare sa citim din presa maghiara , sa ne dam cu parerea. Poate se tem de gura cerberilor ideologici de serviciu (Ionut & ejusdem farinae) .

Eu il vad pe Orban ca pe un fel de Imre Nagy.Acela a inceput ca un comunist si a sfarsit ca un patriot maghiar.Orban a inceput ca un liberal.Nagy a spus ce gandea tot poporul, chiar daca avea tancurile rusesti in spate.Orban nu se teme sa isi puna in cap bancile si FMI-ul.Totusi, sunt si deosebiri : Orban nu a spanzurat inca pe nimeni…

Ramane totusi o intrebare : cum a reusit Ungaria sa ajunga aici, ea care avea toate atuurile in 89:

– Avea deja IMM-uri , o miniburghezie, partide de opozitie, intelectuali, programe,etc.

– Nu a avut o involutie sangeroasa ca la noi,cu toata anarhia care a urmat, nici mineriade, nici tulburari etnice

– Relatia cu Vestul: A primit de la Germania 1 mld marci nerambursabile, ca multumire ca a facilitat fuga turistilor estgermani in Germania de Vest, care a precipitat caderea Zidului .E drept ca avea si o datorie externa de 30 mld $,practic imposibil de platit; a fost iertata de jumatate iar restul l-a platit gratie investitiilor vestice uriase de dupa 89;(Cam la fel s-a intamplat si cu datoria de 70 mld $ a Poloniei).Ar fi interesant daca cineva ar putea da detalii despre modalitatea de plata a acelor datorii uriase, deoarece amintirile mele sunt cam cetoase.

– Dotarea umana: poate mai multa harnicie, cinste, seriozitate decat la noi.

Asa au ajuns la un salariu mediu aproape dublu decat la noi, la autostrazi terminate si lanuri complet cultivate (de fostele CAP-uri). Nu inteleg insa cum au intrat iar in datorii-se pare ca au mai avut o faza similara in 1995 .

george

ce vedem acum in ungaria, este un scurt preview a ce va avea sa vina. politicile de austeritate impuse intr-o economie aflata in moarte clinica, nu pot conduce decat la dezastre sociale. oamenii vor cauta vinovati, si intotdeauna se va gasi sa rasara un "patriot", care sa gaseasca vinovati peste tot mai putin in propria ograda (romanii, evreii, FMI, Germania, masonii, tiganii, "greaua mostenire", etc), si care sa se erijeze in aparator de neam si tara. Si va gasi suficienta sustinere intr-o populatie saraca, supraindatorata si furioasa. saracia intotdeauna va fi o pepiniera minunata pentru dezvoltarea dictaturilor.

pe derspiegel, se gaseste un articol interesant despre cresterea influentei in politica si economie a mafiei din Calabria, avand aceleasi cauze: saracia.

@isaila : bineinteles ca FED n-are nici o legatura cu nici un socialism. acolo niste banci private si-au dat in ultimii trei ani vreo 8 trilioane de dolari la o dobanda zero, intai sub pacaleala ca vor sa "reporneasca" creditarea, si apoi sub necesitatea ca "sistemul altfel se va prabusi" si vom muri cu totii in flacari. Bineinteles ca "fundamentalistii" libertarieni vad peste tot de vina socialismul, si pun aceasta eticheta la orice masura proasta din economie sau de oriunde, si oricui care indrazneste sa nu fie de acord cu ei (stii, sunt foarte buni in a pune etichete!!). Socialismul este de vina pentru orice: uragane, furtuni, Obama, FED, BEC, Rumburak. A facut un libertarian un cacut mai moale? Este un cacut socialist. Noi stim ca cacutii neocapitalisti sunt bine legati si tari, pana la a-ti provoca fisuri anale 🙂

Ion fara tara

Trebuie sa va spun ca banii fondurilor private de pensii in tarile est europene- inclusiv Ungaria ori Romania- nu apartin societatilor care le administreaza ci participantilor(SALARIATILOR) ; DECI, in Ungaria nu s-a facuto nationlizare a acestor fonduri ci participantii, in proportie de cca 97% au transferat aceste fonduri la fondul public de pensii. Daca acest transfer nu s-ar fi facut sub imperiul unor amenintari si intr-un interval scurt de timp, totul ar fi fost in regula.De altfel. in Columbia, unde functioneaza in paralel sistemul public si cel privat de pensii, participantii, la anumite intervale de timp, pot sa-si transfere fondurile din sistemul public in cel privat, ori invers, fara sa fie vorba de nationailzari. La fel, in Slovacia au avut loc transferuri, de o anvergura mai mica, din pilonul privat in cel public si nu s-a zis ca este o nationalizare. Orice stat poate incerca manevre de acest tip iar dava nu utilizeaza procedeie nedemocratice ca guvernul Orban, totul este in regula. Un stat poate incerca sa atraga fondurile acumulate in sistemul privat oferind pensii mai mari in sistemul public pentru fondurile transferate din sistemul privat oferind in acest sens posibilitatea participantilor din sistemul privat de pensii de a putea opta intre cele 2 sisteme de pensii- privat si public-. Aceasta ultima actiune a statului poate fi chiar benefica deoarece obliga furnizorii privati de pensii sa scada comisioanele pentru a ramane competitivi cu sistemul public de pensii.

doru stoian

Ioane fara de tara,

Esti farizeu, ori saducheu ?

Numai aia pretind ca Isus Cristos ar fi spus vreodata:

"Dati Cezarului contributia la Sistemul Public de Pensii, si lui Dumnezeu contributia la Sistemul Privatizat de Pensii ! "

zonadeserta

Sa ne lamurim un pic:

1.balanta comerciala ungara este brutal pozitiva ,deci nu sunt probleme stringente de competitivitate economica

2.balanta financiara ungara este pozitiva ,deci nu sunt necesare fonduri externe pt.cheltuieli curente

3.balanta bugetului pe 2011 este pozitiva(in UE mai au pe plus Suedia si Luxembourg ),drept cu veniturile extraordinare din fondurile de pensii.Fara aceste venituri sunt cam la -6% din PIB,cu cheltuielile extraordinare cu rascumpararea partii MOL de la Surgutnyeftgaz(vandut rusilor de catre OMV,dupa tentativa esuata de preluare/ca sa vorbim si de comunitatea de valori democratice versus profituri…)

4.bugetul pe2012 contine masuri dure de austeritate,cu deficit preconizat de -2.5%.Asteptariile analistilor merg (au mers..)pana la -3% din PIB.

5.daca din diverse motive nu se reinnoiesc datoriile,in jumatate de ani si Germania da faliment

6.pt.noile imprumuturi de la FMI ,EU cere de la Orban aproape exclusiv conditii politice (deci nu de austeritate)

7.in anii '90 din datoria Ungariei nu s-a "iertat" nici un cent.(contrar Poloniei)

8.nenorocirea Ungariei se numeste stat socialist al bunastarii kadarian,total nesustenabil de nivelul economic.

Istoric ,statul ungar are cheltuieli cu asistenta sociala cu mult peste media tarilor de acelasi nivel
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab
De asemenea centralizarea veniturilor este excesiv de mare fata de nivelul de dezvoltare
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab
9.in timpul primului mandat Orban a incercat reformarea sistemului(se vede f.bine din tabel) din care cauza a pierdut alegeriile din 2002.

In actualul mandat nu a mai indraznit sa atace frontal,ci prin impozitele sectoriale(banci,telecom,utilitati,NU productie).din care cauza a pierdut sprijinul statelor de unde sunt proprietarii respectivelor firme.

10Greseala fatala a fost obligarea bancilor la inchiderea creditelor in valuta(in special franci elv.) la cursuri fixate(180ft/chf),care a cauzat banciilor o pierdere de aprox 25%.Deci a facut in mic,ceea ce au facut Merkozy in mare cu banciile pe datoria Greciei.

Cu consecinte similare:banciile au refuzat sa finanteze datoria publica(sau la un pret nesuportabil)

The Odor

Principalul merit al guvernarii Orban sunt unele politici economice neortodoxe, adica tocmai alea anti banci, FMI, megacorporatii, hypermarketuri.

Principalul defect, si foarte grav, al guvernarii Orban e autoritarismul, pe care-l imparte cu Basescu. Nu imparte si meritul.

iokan

@zonadeserta: multumesc pentru postarea ta concentrata dar exhaustiva , care mi-a raspuns la toate intrebarile (si rugamintile 🙂 )

@The Odor – dupa un articol si 30 de comentarii, putem ramane cu concluzia ta.

ionut

"bineinteles ca FED n-are nici o legatura cu nici un socialism. acolo niste banci private si-au dat in ultimii trei ani vreo 8 trilioane de dolari la o dobanda zero, intai sub pacaleala ca vor sa “reporneasca” creditarea, si apoi sub necesitatea ca “sistemul altfel se va prabusi” si vom muri cu totii in flacari."

Lasati mah dezinformarea si manipularea! FED e "privat" cu e si bnr-ul. "Socialismul monetar" (v-a explicat Radu Ionescu) inseamna monopolizarea/acapararea cu forta a sistemului monetaro-financiaro-bancar de catre stat (prin definitie o insula de socialism – proprietate comuna cu forta), autorul falsificarii monedei si a dobanzii, – cauzele ciclurilor recurente

ionut

"Principalul merit al guvernarii Orban sunt unele politici economice neortodoxe, adica tocmai alea anti banci, FMI, megacorporatii, hypermarketuri."

Alt exemplu de fraza care denota cunoastere temeinica! 😀

Cum ar veni politici anti-banci, da' cu mana intinsa la FMI. Politica impotriva anumitor megacorporatii, da' nu si impotriva celei mai nocive: statul (in ceea ce priveste jaful statul uraste concurenta, vrea sa aiba monopolul absolut).

george

"statul uraste concurenta", dar sa nu ne facem griji, megacorporatiile o adora 🙂

Cat pentru cei care lauda initiativele Ungariei, uita tocmai marile "realizari" ale guvernului Orban, care sunt scrise in toata presa internationala, dar care pentru multi :patrioti" au fost dificil de gasit:

1. eliminarea oricarei forme de opozitie in presa, prin legi care ingradesc dreptul la libera exprimare (drept in baza caruia ne gasim si ne exprimam fiecare din noi opiniile, chiar si atunci cand ne contrazicem, fie aici fie in spatiul public);

2. eliminarea oricarei forme de opozitii politice, deschizand calea catre Partidul Unic (se pare ca la romani, nevoia de tatuc in fruntea tarii este in continuare puternic prezenta – chiar asa, cine dracu' are nevoie de reprezentare parlamentara si vot universal oricum)

3. subordonarea justitiei in folosul partidului (asta este si in Romanica si nu numai, dar sa dai voie procurorilor sa-si aleaga singuri judecatorii, asta gasesc oarecum preocupant si putin prea mult- pentru multi "analisti" nu);

Cat despre masurile economice "pozitive" luate, tocmai remarcam ca dobanzile la care-si pot rostogoli datoriile vecinii nostri sau dus peste 10%, motiv de a anula ultima licitatie de obligatiuni, iar in cateva luni maxim, Ungaria va intra de facto in faliment, daca nu primeste niste bani urgent de la FMI (ala condus de evreii cei rai, SINGURII vinovati in opinia lui Orban de distrugerea tarii – tema eterna a invadatorului si dusmanului extern, care necesita prezenta unui leader cu mana forte care sa ne apare de cei rai, aka TATUCUL).

Robert

Ca tot se plangea cineva pe aici ca nu comenteaza niciun ungur…. Iaca am sosit!

Exemplul Ungariei arata clar ce se poate intampla daca vrei sa faci pipi contra vantului. Desi economa tarii vecine este una destul de solida, balanta comerciala externa e pozitiva (anul 2011 insemnand cel mai mare export din istoria tarii, numai in noiembrie inregistrand un excedent de 666 mil eur), nu urmeaza sume mari de rambursat din datoria externa, iar deficitul bugetar e in limitele (auto)propuse de guvernul Orban.

Insa, Viktorka a facut cateva greseli politice: legea media, modificarea constitutiei si atentatul la independenta Bancii Nationale Ungare. Greseli care au dus la un deficit de imagine al Ungariei in cancelariile occidentale. Deficit exploatat la maxim de catre corporatiile afectate de taxele impuse pe banci, si telecom. Cireasa de pe tort fiind incercarea de protejare a populatiei cu credite in valute straine, incercare care a infuriat bancile.

Iar bancile sunt clientii agentiilor de rating. Care agentii de rating emit ratinguri la comanda bancilor. Drept urmare, cu ratingul scazut, datoria Ungariei a inceput sa creasca, dupa ce in ultimii 2-3 ani a fost una dintre singurele tari care a reusit sa isi reduca datoriile externe.

Pacatele lui Orban tin in primul rand de dorinta de a fi mai independent fata de institutiile financiare si de comunicarea defectuoasa, cateodata autoritara. Insa, politicile economice promovate de el s-au concentrat in primul rand pe protectia companiilor locale, spre incurajarea micilor afaceri si pe taxarea marilor companii ajunse in situatii de oligopol/ monopol.

Singura decizie discutabila dpdv economc este aceea a nationalizarii fondurilor private de pensii. Insa, cum spunea cineva mai sus, banii aceia nu erau oricum al fondurilor ci al deponentilor, care dispun in continuare de respectivele sume.

iokan

Ideea mea dea invita maghiarii sa comenteze a dat rezultate (cel putin doua : zonadeserta,robert).Constatam ca ei au oferit comentariile cele mai competente, bazate pe texte la prima mana,pe lecturi acumulate in timp, intr-un cuvant-pe fapte, nu teorii sau urechisme. De asemena, ne-au salvat oarecum de ridicol:un grup de romani discutand despre Ungaria (sau orice alta tara in care nu au fost si a carei cultura le e straina) seamana putin cu un grup de virgini discutand despre femei: parerile fiind diverse, unii vor fi mai aproape de realitate, dar nu se stie care sunt aceia. E bine sa tii cont de parerea acelora care au avut un contact (mai ) intim cu domeniul.( E bine dar pentru unii dintre noi imposibil ; ei se invelesc in invatatura avansata a libertarianismului dialectic si istoric, devenind astfel impermeabili la fapte) . Revenind: cei doi maghiari sunt pro Orban ; a fost ales de vreo 60% dintre maghiari.Nu are importanta ca se va plia in fata FMI. Principalul e ca si-a riscat viitorul politic nu implicandu-se in afaceri necurate pentru castigul propriu ci facand ceea ce crede ca e bine pentru ai lui si ce asteptau acestia de la el, pentru ca a promis in campania electorala. Exemplare din astea nu prea gasesti la noi (si nu numai) , majoritatea fiind functionari insipizi sau snapani mai mult sau mai putin simpatici.De aceea cred ca , cel putin din punct de vedere moral , e de laudat.

ionut

"De asemena, ne-au salvat oarecum de ridicol:un grup de romani discutand despre Ungaria"

Sigur, sofismul extrem de clar care este fraza de mai sus n-are nici o importanta, asa cum nu conteaza nici ca cei 2 "unguri" traiesc in Romania 😀

Cu alte cuvinte, un judecator nu poate sa judece niscai hoti, daca n-a furat la randu-i! Bravo creieras! 😀

In continuare, economia are taine. Sunt prezentate drept "exemple pozitive" toate nazbatiile: taxe, nationalizari, execedent bugetar, "protectia companiilor locale" etc.

Ce sa mai vorbim de "taxarea marilor companii" care au ajuns (asa cu de la sine putere, statul insusi n-are nici o legatura cu asta) intr-o pozitie de oligopol/monopol/cartel, actiune care se va vedea direct in … preturile produsele/serviciile oferite de catre … exact aceste companii care detin pozitia de "monopol".

Foarte inteligent! 😀 😀

Seamana cu alde Boc: bre, pretul la benzina e mare (e mare pe dracu', de facto, e exact pe dos: e mic, d'aia si sunt, inca, pe strazi milioane de masini care folosesc combustibil pe baza de petrol, in loc ca acesta sa fie altfel folosit. Deh … prin falsificarea pretului pierzi informatia continuta in acesta cu privire la raportul dintre raritatea resursei/bunului vis-a vis de preferinta de consum/timp), ia sa-i suprataxam noi p'astia! 🙂

d

Robert zice ca Ungaria poate sa-si plateasca datoriile si ca toaat problema e de imgine. Daca Ungaria poate sa le plateasca, atunci sa le plateasca. Nu sa vina pe piata de capital sa se imprumute din nou.

Singura metoda sa inchida gura la cartitori e sa plateasca datoria, rata dupa rata, an dupa an. Nu sa se planga la noi ca e nedreptatita de "perceptia" negativa a occidentalilor si alte povesti nemuritoare cu bancherul cel rau.

Ati luat banii cand ati vrut si cat ati vrut in anii 90 si 2000 si ati facut industrie profitabila, autostrazi si ati huzurit? Foarte bine, numai ca acum mai trebuie sa si platiti. Din exporturi, din turism din ce vreti voi, numai sa ii dati inapoi si toata lumea e fericita.

iokan

@ionut:

A)cei 2 “unguri” traiesc in Romania

1. De unde stii? le-ai aflat IP de la LD? Pot fi si plecati de la noi in Ungaria, curiosi sa afle ce se mai spune despre ei in tara mama 🙂

2. Probabil ca sunt totusi din Romania.Scriu jenant de bine romaneste.Jenant pentru noi, care nu stim ungureste, ceea ce inseamna ca am pierdut niste ore de gimnastica mentala(pe care le implica orice limba nou invatata).Asta nu-i impiedica sa citeasca presa maghiara sa vada emisiuni TV din Ungaria, si asta zilnic, nu doar ca noi, care citim niste articolase o data la cateva luni, cand scandalul de acolo depaseste un anumit nivel.

B) "un judecator nu poate sa judece niscai hoti, daca n-a furat la randu-i". Acesta intr-adevar este un sofism sau in cel mai bun caz un paralogism. Judecatorul =Ionut Hotul = Orban,dar nu pentru calitatea de ungur, ci pentru cea de lider nonconformist. Cei 2 nu intra la 'acuzati' pentru ca nu au in comun cu Orban calitatea de lider, ci cea de ungur.Ei intra la judecatori, impreuna cu tine,dar sunt mai buni judecatori ca tine in acesta problema pentru ca fiind unguri au studiat mai adanc problema si de mai mult timp.

C) punctele A) si B) sunt simptome ale bolii numite "economismul renascentist" : cam toate domeniile vietii functioneaza pe baza de bani;economistul e specialist in bani, deci economistul se pricepe la toate, chiar mai bine dacat 'specialistii ingusti' din domeniul X, care sunt ironizati pentru ca nu sunt economisti. Cu cat te ridici mai mult peste firul ierbii(contabilitate) cu atat asta e mai putin valabil.De aceea exista directori tehnici si directori economici, care asigura un control reciproc.Si inca la nivel microeconomic e simplu sa fii director economic 🙂 : trebuie sa respecti un set clar de reguli contabile,fiscale, etc .Ce haos ar fi daca o firma ar avea doi contabili-unul adeptul contabilitatii franceze, altul al celei engleze! Cam asa se intampla la nivel macro, cand economistii apartin de diverse scoli /au diversi guru preferati : Keynes, Hayek ,etc. si deci produc diagnostice si propun tratamente care se bat cap in cap, ceea ce reduce din prestigiul acestor specialisti.(Unul spune: mariti consumul; altul: austeritate !Din consultarea a doi titulari de premii Nobel s-ar putea sa nu obtii solutii mai bune decat prin metoda cap/pajura) Revenind la tema Orban: aici 'directori tehnici' sunt cei doi maghiari iar 'director economic' – economistul Ionut.De ce dau pe Ionut mai putine parale decat pe cei doi ,desi a citit mai multe carti de economie poate decat cei doi si sigur mai multe decat mine:

1)Face parte din secta libertariana.Daca e pus in contact cu un economist din alta secta, i se anuleaza argumentele (cu mai mare succes decat o poate face un nespecialist)

2)El dispretuieste/ignora faptele concrete , mai ales cele neconvenabile;nu are nevoie de ele; e suficienta axioma ca in orice imprejurare statul e talhar sau mai putin eficient decat intreprinzatorii privati, care-i la fel de credibila ca si cealalta axioma : toti barbatii e porci! 🙂 .Astfel el nu comenteaza faptul ca " in ultimii 2-3 ani a fost una dintre singurele tari care a reusit sa isi reduca datoriile externe."-(Robert) fara sa foloseasca la asta imprumuturi de la FMI- ca astea vrea sa le ia numai acum . Pentru asta Orban &CO ar trebui sa ia premiul Nobel pentru economie si sa ne vanda si noua brevetul, fiindca vad aici o oarecare legatura cu criza datoriilor suverane 🙂 . FMI-ul ar fi singurul nemultumit de acest exemplu ca s-a putut si fara el.De aceea s-au luat masuri si iata ca acum nu se mai poate.Daca informatia lui Robert era falsa, Ionut ne-ar fi spus, dar a preferat s-o ignore…

d

Fidesz e aliat la guvernare cu Jobbik, un PRM local. Daca la noi PDL sau alt partid mare ar guverna cu PRM, toti de pe pagina asta am besteli non stop guvernul peste tot. Dar ei ce fac? Ne vand povestea cu conspiratia impotriva Ungariei.

ionut

1) Mai creieras, lasa vrajeala dialectica: ai comis-o! Dupa mintea ta (a cazut o stea) daca nu esti ungur nu-ti poti da cu parerea despre Ungaria Fractura logica mai mare decat tine!

2) Cat dspre economie, repet ea are taine: "reducerea datoriilor externe" a reusit-o si Ceausescu, mai creieras! Masura, in sine, n-are nici o relevanta economica. Ba, din contra!

Avantajul comertului international sunt importurile nu exporturile, asa cum crede publicul!

"e suficienta axioma ca in orice imprejurare statul e talhar sau mai putin eficient decat intreprinzatorii privati"

Partea a 2-a a frazei nu este o axioma, ci o teorema demonstrata de catre scoala austriaca de economie. Si, din contra, demonstratiile respective presupun absoluta benevolenta a birocratilor aflati in functii publice. Care, pur si simplu, nu pot actiona decat in orb, in plin haos calculational, deoarece nu pot calcula economic. Calculul economic (a nu se confunda cu cel aritmetic decat ca mijloc folosit) nu e posibil decat in cazul proprietatii private. Ceea ce inseamna, mai exact, ca unei actiuni , ori care ar fi ea, a statului, nu i se poate asocia termenul de "eficienta economica" (dealtfel, un concept absolut subiectiv)

In alta ordine de idei, nici un birocrat aflat in functie publica, care se comporta ca un proprietar privat, nu e o situatie cu nimic mai buna pentru ca lipseste incitativul numit pierdere.

Altfel, statul este mai mult decat un talhar, este un talhar in forma continuata (un talhar te asteapata la coltul drumului si iti ia o data, sau maxim de cateva ori, banii) si, mai mult, unul care mai are si nerusinarea sa pretinda ca jaful continuu e practicat spre binele tau.

3) "Macroeconomia" este gaselnita in spatele careia orice neavenit se poate da cu parerea despre un subiect care-l depaseste.

4)" De unde stii? le-ai aflat IP de la LD?"

Paranoia e o boala, creieras! 😀

ionut

"cam toate domeniile vietii functioneaza pe baza de bani"

Din contra, una dintre esentialele invataminte ale "scolii austriece" este asta: valoarea unui lucru n-are nimic de-a face cu pretul monetar!

Sau:

Comparatiile interpesonale de utilitate folosite in incercarea de a afla valoarea, reprezinta, fara indoiala, o eroare!

Sau:

Omul actioneaza spre satisfacerea profitului psihic mai degraba decat a celui monetar.

etc.

iokan

Toate postarile de pana acum dovedesc ca, pe tema Orban, avem creierele spalate si numai partial folosite, acceptand inconstient niste ochelari de cal.Iata dovada:

-Dupa cum ceea ce sunt de acord sa faca doi adulti noaptea sub patura ii priveste numai pe ei, tot asa povestea de dragoste intre Orban si poporul care l-a ales cu peste 50% este o problema interna a Ungariei si poate a ungurilor din diaspora.( Cu exceptia cazului in care Ungaria este ajutata sa cada in groapa maro, situatie in care va stropi toti vecinii, care se vor impregna cu mirosul respectiv).

-Exista totusi un pacat (politic) a lui Orban care ne afecteaza si pe noi si care, paradoxal, nu e mentionat de nimeni si e pacat sa ramana asa !Este vorba de incurajarea miscarilor autonomiste in tarile din jur. El si cu Jobbik stau in spatele obrazniciilor punctuale dar tot mai frecvente (sau , daca preferati, tot mai frecvente dar punctuale) din Harcov.Asta e mult mai important pentru noi decat ce se intampla cu fondurile lor de pensii.Asta implica niste riscuri pentru noi, si de natura economica, asa ca merita mentionata in Riscograma.Si nu numai noi , care suntem niste simpli cetateni, nu am mentionat acest pacat vizibil cu ochiul liber,ci nici meseriasii de la revista 22, unde au aparut niste articole altfel bine scrise despre Orban.( http://www.revista22.ro/jobbik-tentatia-extremei-… …) .Explicatia: Documentarea pleaca de la texte scrise de straini pentru care tiganii sau bancile din Ungaria sunt mai importante decat simbolurile romanesti(Avram Iancu, imnul, ziua de 1 Decembrie…) batjocorite de unii extremisti secui.La aceste texte ne-am dezvatat sa mai reflectam si cu capul propriu.

@ionut:

-"daca nu esti ungur nu-ti poti da cu parerea despre Ungaria " -perseverezi cu deformarile.Desigur ca poti, (ca si mine :)), insa daca te contrazice majoritatea maghiarilor e probabil ca ei au dreptate.Aceeasi mentalitate apare si in discutia despre legea sanatatii: George are trei rude care lucreaza ca doctori in strainatate ;recunoaste cineva ca asta ii da o pondere speciala in discutie? Nu! – e calificat 'comunist' fiindca nu convin concluziile lui.

-“Macroeconomia” este gaselnita in spatele careia orice neavenit se poate da cu parerea: poate, dar nu de aceea mai continua criza ;problema e ca specialistii de pe cele doua maluri ale Atlanticului nu se pot intelege asupra masurilor de luat; ei sunt inca la nivelul doctorilor care recomandau la orice boala : luarea de sange cu lipitori sau aerul curat.

-"Comparatiile interpesonale de utilitate folosite in incercarea de a afla valoarea, reprezinta, fara indoiala, o eroare!" . Expresia "fara indoiala" reprezinta argumentatia pentru restul frazei? ( Raspuns: fara indoiala 🙂 )

-"Omul actioneaza spre satisfacerea profitului psihic mai degraba decat a celui monetar.". Posibil, dar acesta afirmatie de natura psihologica sau sociologica a fost verificata prin sondaje de opinie ? Cum s-au ales esantioanele?Rezultatele au fost aceleasi in toate tarile?Si in evul mediu, si in antichitate ?

Scuze pentru aceste intrebari naïve, dar eu nu am citit "invatamintele scolii austriece",regret asta si vreau sa repar cat de cat situatia.

Cica scolasticii, cand vroiau sa afle cate picioare are o musca, nu incercau sa prinda una, ci se repezeau la operele lui Aristotel, sa vada ce a spus maestrul pe acesta tema. 🙂

ionut

"Desigur ca poti, (ca si mine ), insa daca te contrazice majoritatea maghiarilor e probabil ca ei au dreptate."

Deosebit de stiintific argumentul! Majoritatea are dreptate! De ce ? Pen' ca "e" mai multi. Un bolsevic nu dezminte niciodata!

In rest , studiul e solutia! 😀

ionut

"Argumentul autoritatii" nu da nimanui nici "o pondere speciala in discutie", ci, departe de a fi un argument, e o simpla greseala de logica. Poarta numele de sofism.

Einstein a zis: dumnezeu nu da cu zarul! Pai ce alta dovada ca dumnezeu exista mai vreti? 😀

ionut

Inca ceva: incercarile de falsificabilitate empiric-popperiana in cazul stiintelor sociale, sunt, fara indoiala, eronate

"Fara indoiala" e pentru ignorantii (mai ales cei autodeclarati) care-si dau cu parerea…

Cristi C

– Astfel el nu comenteaza faptul ca ” in ultimii 2-3 ani a fost una dintre singurele tari care a reusit sa isi reduca datoriile externe.”-(Robert) fara sa foloseasca la asta imprumuturi de la FMI- ca astea vrea sa le ia numai acum . Pentru asta Orban &CO ar trebui sa ia premiul Nobel pentru economie –

*** Premiul ar fi o pârnaie. Da. Reducerea datoriilor s-a făcut prin anularea bondurilor statului maghiar pe care le cumpăraseră fondurile de pensii private. Se estimează cam 50% din cele 9-10 mld € furate de Orban ar fi fost bonduri. Deci de aici reţeta miraculoasă. Că se spune că "banii omului ajung dintr-un fond de pensii în altul" este o minciună grosolană. Că pe hârtie oamenii vor contabiliza anumite taxe (se numeau contribuţii la sistemul de pensii) la trecere, ca şi cum economiile lor private sunt acum 1:1 în sistemul public, este o altă poveste. Statul falit, în viitor, va recalcula în jos pensiile publice şi gata, sau va tipări nişte monedă, cu banca centrală sub control. Fapt este că reducerea datoriei s-a făcut din condei, au dispărut 5 mld €. Oamenii tot contabilizează că ar avea acei bani dar fondul de pensii public nu îi are. Doar că se va sparge mai târziu problema.

*** Discuţia despre Ungaria ar trebui să includă şi nişte cifre poate raportat la România, dacă tot invidiem starea lor. GDP-ul unguresc a crescut cam cu 4% între 2001 şi 2007. După 2007, doua maxime scurte de 2%, dar în general la 1% şi o prăbuşire de -7% în 2009. Practic, de vreo 5 ani GDP-ul ungar este în stagnare, cu o singură explozie în 2009, când raportat fiind în USD, din cauza (nu datorită) supra aprecierii monedei locale. Ce a cauzat şi problema de mai târziu dată de creditele în valută când moneda a revenit unde trebuia. Datoria publică a crescut în permanenţă raportat la PIB, de la 58% în 2004, la 62% în 2006, 66% în 2008, 72% 2009, 78% 2010, 80% în 2011. Situaţia este departe de a solicita un premiu internaţional pentru realizări.

Cristi C

Ah, şi încă ceva despre fondurile de pensii private: "The last 10 billion forints would be collected from dividends on shares the state had acquired with private pension savings transferred to state funds earlier, the minister added."

*** Deci statul a naţionalizat şi o parte din economie (cotele deţinute de fonduri) şi mai papă şi dividendele pe care nu le mai acumulează anual viitorii pensionari. Ei vor rămâne la mila statului.

iokan

@ionut: " incercarile de falsificabilitate empiric-popperiana in cazul stiintelor sociale, sunt, fara indoiala, eronate." – Probabil de aceea Popper nu a aplicat prietenilor sai Friedrich Hayek, Ludwig von Mises, George Stigler si Milton Friedman( http://en.wikipedia.org/wiki/Mont_Pelerin_Society ) genul de analize pe care le-a aplicat 'bandei' Platon-Hegel-Marx in 'Societatea deschisa si inamicii ei' .Si-a dat seama ca n-ar mai fi ramas prieteni.Nu se face asa ceva fata de niste colegi de liberalism impreuna cu care lupti contra marxismului si planificarii keynesiene. 🙂

ionut

Nu probabil, ci sigur Popper si Mises n-au fost prieteni ci adversari (e vorba de tarmul stiintelor sociale). Desi, pana la urama inclusiv Mises a cedat ispitei. Hayek e veriga slaba a "scolii austriece" si care a si esuat. Milton si Stiegler, nici nu se pune problema, ei apartin monetarismului (una dintre cele 2 mari, alaturi de keynisianism, erori care bantuie teoriile economice).

In general asta e si eroarea "montpelerinilor" (cu o singura exceptie, notabila, Mises, cel care i-a si gratulat pe toti cu celebrul: you are all a bunch of socialists! – link), cedarea ispitei empirismului.

Georg

1. Privind DOCUMENTATIA si limba maghiara necunoscuta.

a. Exista ONLINE ziare din Ungaria in limba germana (o limba inca internationala). E vorba de Pester Lloyd si Budapester Zeitung. b. Constitutia Ungariei pe care toti o critica fara sa o fi citit (inclusiv Mediile de Limba Germana!) exista bine-merci publicata in Limba Germana tocmai de catre ziarul Budapester Zeitung, dati un google..si va sare in ochi..

2. Ce este conflictual international se cam cunoaste..partial..dar Orbán NU CERE BANI…ci GARANTIA..care sa-i asigure un Rating mai normal. Si afirma ca nu se pune problema sa ceara, intrucat sunt COPARTICIPANTI.

NU SUNT SPECIALIST..si terminologia nu ma ajuta..dar sper sa va dati seama ca exista o alta perspectiva.

3. Insa ce este conflictual INTERN..Orbán cere darea in judecata a socialistilor lui Gyurcsány, care au imprumutat imens si prin CORUPTIE-la-NIVEL-de-STAT au topit banii…Socialistii maghiari au un lobby puternic la Viena, Socialistii si Verzii de acolo, care transmit in LUMEA iNTREAGA intr-o limba internationala ce le convine..si asta este preluata in Germania si Lume..

4. deci Orbán si-a ridicat in cap atat socialistii, cat si Capitalul…

5. Insa populatia este solidara cu el..asta nu se discuta..

Imi cer scuze ca nu m-am priceput sa explic mai bine…repet..nu sunt specialist..dar CITESC DIRECT LA SURSA…NU GLOSELE PE LANGA…

vilmos

Situatia din ungaria nu ieste atit de grava cit se prezinta in presa Romineasca Citesc presa romineasca si de multe ori stirile sint prezentate despre Ungaria   as putea spune cu rautate   Stirile pozitive nu sint prezentate niciodata   Citesc aici ca cum a ajuns Ungaria  pai aceasta tara ieste cu zeci de anii inaintea Rominiei in orce domeniu As dori ca Rominia sa fie in aceas nivel  cu Ungaria Si stiu ce vorbesc pentru ca am lucrat acolo Cea ce face Viktor Orban face in interesul tari  si se va dovedi ca Orban are dreptate  Cea ce a facut Orban nu a facut nimeni nicodata a scimbat constitutia  au facut reforme in mai multe domeni inportante pentru ca acestea sa fie mai competitive  si rezultatele se vor vedea in citva ani

vilmos

Situatia din ungaria nu ieste atit de grava cit se prezinta in presa Romineasca Citesc presa romineasca si de multe ori stirile sint prezentate despre Ungaria   as putea spune cu rautate   Stirile pozitive nu sint prezentate niciodata   Citesc aici ca cum a ajuns Ungaria  pai aceasta tara ieste cu zeci de anii inaintea Rominiei in orce domeniu As dori ca Rominia sa fie in aceas nivel  cu Ungaria Si stiu ce vorbesc pentru ca am lucrat acolo Cea ce face Viktor Orban face in interesul tari  si se va dovedi ca Orban are dreptate  Cea ce a facut Orban nu a facut nimeni nicodata a scimbat constitutia  au facut reforme in mai multe domeni inportante pentru ca acestea sa fie mai competitive  si rezultatele se vor vedea in citva ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *