riscograma-twitter-facebook-linkedin-rss-newsletter2

Lucian Davidescu

Twitter, Facebook, LinkedIn, RSS, Newsletter. La ce sunt bune? (II)

În ultimul an, puţin-câte-puţin, riscograma s-a tot schimbat vizual. Iar principalul motiv a fost să facă loc reţelelor sociale.
În urmă cu un an scriam un articol în care explicam la ce sunt bune cele cinci mici litere şi simboluri din colţ. Acum, va trebui să explic cum au ajuns să ocupe sfertul din dreapta paginii.

Reţelele sociale au fost vedetele anului 2010 – numărul de utilizatori, veniturile şi valoarea le-au crescut exponenţial. Mark Zuckerberg, fondatorul celei mai mari şi mai cunoscute, a ajuns omul anului în revista Time. Facebook nu este pe bursă, dar tranzacţiile private cu acţiuni îi plasează valoarea undeva la 50 de miliarde de dolari. Cu un an în urmă, valora doar 10 miliarde. Tot de cinci ori a crescut şi Twitter, dar doar de la unu la cinci miliarde. Reţeaua de relaţii profesionale LinkedIn „doar” s-a dublat, până la două miliarde şi jumătate. Dar ce oferă reţelele „de banii ăştia”? De data asta, mă voi limita la ce caută ele pe riscograma.ro.

Facebook. Pe fereastra cu feţe din dreapta, dacă eşti logat în facebook, îi poţi vedea pe prietenii tăi care vin pe riscograma. Dacă apeşi „like”, te vor vedea şi ei pe tine. Astfel, când vă întâlniţi, poate veţi şti vă puteţi alege un subiect de discuţie de aici. Imediat dedesubt poţi vedea chiar şi subiectele care le-au atras atenţia. Dacă ţi-a atras ţie atenţia un anumit subiect, îl poţi recomanda şi altora apăsând butonul facebook (F share) de sub titlu.

Twitter. Ceva mai jos este altă fereastră cu feţe. Acolo apar absolut toţi cei care menţionează riscograma în tweet-urile lor. Dacă apeşi pe butonul „tweet” de sub titlu, vei fi şi tu – pentru o vreme – printre feţe.
Iar de [aici] poţi alege să afli când este postat un articol nou chiar de la autor.

LinkedIn. Este – în principiu – la fel ca Facebook, doar că reţeaua este cu totul alta. Vizual, am folosit linkedin în loc de pagina „despre mine”. Însă există şi un grup public riscograma pe LinkedIn – click [aici].  La fel ca şi în primele două cazuri, poţi folosi butonul aferent de sub titlu (in share) pentru a recomanda articolele de aici.

Acestea nu sunt însă singurele metode de-a afla repede ce poţi citi aici. În continuare, există şi variantele clasice:

Newsleter: Peste 600 de oameni sunt conectaţi cu riscograma prin cea mai veche reţea socială – e-mailul. Dacă cele de mai sus nu-ţi inspiră încredere sau dacă nu le accesezi destul de des, te poţi abona la riscograma [aici].

RSS: Iar dacă citeşti atât de multe site-uri încât îţi este greu să le ţii urma pe e-mail, poţi folosi feed-ul RSS. Ai nevoie de google reader sau de o aplicaţie asemănătoare pentru a le citi pe toate, sortate. Abonează-te [aici]!

La mulţi ani, ne întâlnim iar în 2011.

LD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *