Riscograma
Lucian Davidescu

Cum arată moneda pe care China vrea s-o impună lumii

Hu se întâlneşte săptămâna asta cu Obama, să-i povestească. Who?

Deocamdată, chinezii joacă de partea Europei în bătălia pentru finanţare, însă doar pentru că asta îi serveşte intereselor pe termen scurt şi mediu. Pe termen lung, China are la fel de puţină nevoie de euro cât are de dolari. Din două motive: 1 – pentru că având excedent comercial faţă de zonele respective nu poate cumpăra nimic direct şi 2 – pentru că deficitele atât în SUA cât şi în zona euro sunt atât de mari încât tot la tiparniţă se va ajunge.

China vrea ruble, dolari australieni sau reali brazilieni, monedele unor ţări bogate în resurse, cel mult yeni – pentru că faţă de Japonia se află în deficit comercial. Nu poate să cumpere la rezervă prea mult din aceste monede, pentru că le-ar întări şi şi-ar înfrânge astfel propriul scop. Iar swap-urile valutare făcute recent cu Rusia şi Brazilia au o utilitate limitată. Pentru că niciuna dintre monedele celor trei ţări nu este suficient de lichidă încât să poată fi folosită în altă parte. Într-un astfel de swap, inevitabil una din părţi va acumula rezerve inutile din valuta partenerului. Practic, exact situaţia în care se află acum China faţă de SUA.

China este prinsă între ciocan şi nicovală. Pe de-o parte, euro şi dolarul se devalorizează, spulberând rezervele valutare şi făcând economia chineză mai puţin competitivă la export. Pe de altă parte, monedele ţărilor bogate în resurse au tendinţa să se aprecieze, mărind astfel costurile pentru economia chineză. Ideal ar fi ca europenii şi americanii să plătească importurile chinezeşti cu dolari australieni – imposibil – sau măcar cu yuani – iar imposibil.

O situaţie asemănătoare a determinat Germania să-şi dorească înfiinţarea euro. Singura cale de ieşire pentru China este o uniune monetară. Nu obligatoriu una formală, pentru început, ci un mecanism de decontare ponderat cu ajutorul cărora să se facă plăţile internaţionale. China a spus deja asta pe şleau – ar vedea chiar DST-ul, moneda sintetică a FMI, drept un bun înlocuitor pentru dolar ca monedă a comerţului internaţional. Preferabil, cu o compoziţie modificată.

Evident, degeaba a spus-o. Contează doar ce poate să facă în direcţia asta. Un trilion şi jumătate de dolari pe care nu poate să-i vândă fără dureri şi o vizită la Casa Albă nu pot fi de ajuns. E prudent să presupunem că banca centrală a Chinei are deja o strategie de ieşire care presupune mecanisme camuflate de conversie, contracte la termen şi opţiuni ferme de hedging şi arbitraj valutar. Cu alte cuvinte, camionul cu bani al Chinei – echivalentul a peste 2500 miliarde de dolari – este gata la nevoie să facă viraje în vârf de ac.

Ţinta principală este dolarul, pentru că america este cea care vrea să-şi păstreze moneda ca etalon internaţional – pentru a se finanţa ieftin. Însă asta nu exclude o întoarcere subită şi împotriva euro, dacă interesele de moment o cer. Până recent, dolarul servea foarte bine intereselor Chinei – care este de-facto o economie dolarizată – în triada cu piaţa din SUA şi cu furnizorii de petrol. Lucrurile s-au complicat abia când Europa şi-a dezvoltat ambiţiile de putere monetară.

Deocamdată însă, zona euro – strânsă cu uşa – este dispusă să accepte aşa un compromis. SUA, încă nu.

9 comentarii
mike

DTS = EURO+USD , asa ca ar trebui modificata compozitia la greu

Lucian PH

USD va cadea, controlat dar va cadea pentru a face loc unei monede unice la nivel global.Este una dintre intentiile „baieţilor” destepti care conduc din umba si nu se vad la televizor!Iar China va subscrie si ea la aceasta masura!Imi amintesc si de Medvedeev care a facut o declaratie asemanatoare!Pentru o scurta perioada euro va fi cea mai solida moneda insa pe termen lung va urma si el preaputernicul dolar!

Va invit cu comentarii si critic pe http://www.thinkagain.ro si multumesc anticipat domnului Davidescu pentru ca imi permite sa-mi fac reclama pe blogul dumnealui!

John Galt

„In God we trust, all others pay cash“

Mike, DST-ul a fost modificat pe 10 decembrie. 😉

i4ever

Inceputul previziunilor mele…

Alex Nicolin

Hartie igienica in 3 straturi :))

John Galt

Nu e de ras (link audio)..

Sariti pe la min 3 – 4 daca va plictisiti. Intai pica euro si apoi the mighty dollar. Si dupa aia HAOS -> DST.

Tigara Electronica

Ei asta urmaresc de multa vreme. Eu personal am inceput de ceva vreme sa investesc in aur, dar nu lingouri solide, ci aur in forma "mica" si multa .. gen monede, lantisoare, inele etc .. pentru ca din moment ce intra DST va fi jaleeee ! iar aurul in forma "tradeable" va fi foarte folositor pentru schimburile de zi cu zi !

A .. si nu mai zic ca vom reveni la troc !

Cristi Jugariu

O moneda mondiala este singura solutie viabila, si acesta va fi viitorul, mai devreme sau mai tarziu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *