Riscograma
Lucian Davidescu

Aventura ratată a Italiei în Libia

A doua aventură colonială a Italiei s-ar putea sfârşi trist, după doar doi ani.

În vara lui 2008, Berlusconi şi Gaddafi începeau o frumoasă prietenie. Italia plătea fostei colonii despăgubiri de 5 miliarde de euro „sub formă de investiţii” pentru cei 32 de ani de ocupaţie încheiaţi în 1943. Acordul a deschis calaea unei simbioze economice strategice. Italienii căpătau acces la resurse şi la contracte iar Gaddafi avea liber să investească în companii italieneşti. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Pe de altă parte, Italia a susţinut cererea Libiei de-a primi 6,5 miliarde de euro de la UE pentru a stopa imigraţia ilegală din Africa spre Europa.

Acum, liderii lumii se arată şocaţi că Berlusconi nu condamnă suficient de ferm represiunea din Libia. Iată cele mai mari companii pe care le protejează:

Unicredit. Libia este cel mai mare acţionar, cu 7,4%, cumpărate în urma unui scandal care a dus în toamnă la demiterea fostului CEO, Alessanro Profumo. Prin statut, niciun acţionar nu are voie să deţină mai mult de 5%, însă acţiunile libiene sunt împărţite între două instituţii.

Eni. Deţinătorul benzinăriilor Agip exploatează deja petrol în Libia şi intenţionează să investească încă 15-20 de miliarde de euro. În schimb, Libia este interesată să cumpere acţiuni ale companiei.

Astaldi concurează cu Impregilo pentru a construi în Libia o autostradă de coastă lungă de 2000 Km, pentru a 5 miliarde de euro.

Finmeccanica. Ansaldo, subsidiară a companiei, a câştigat un contract de jumătate de miliard de euro pentru electrificare şi semnalizare feroviară. De asemenea, Finmeccanica deschisese o mică fabrică de asamblare a elicopterelor în Tripoli. Libia are 2% din companie.

Juventus. Un pachet minoritar de 7,5% din club aparţine libienilor, care încă regretă că n-au putut să cumpere Lazio.

Fiat. Libia a salvat compania italiană de la faliment încă din 1977 şi a avut 15% timp de 10 ani. Acum mai are doar 2%.


22 de comentarii
Alex Nicolin

Dincolo de remarca mistocareasca "hot la hot nu-si scoate ochii", valabila pentru cei doi preaiubiti lideri – mai ales de minore bnecrescute – am si o constatare pertinenta:

Astaldi concurează cu Impregilo pentru a construi în Libia o autostradă de coastă lungă de 2000 Km, pentru a 5 miliarde de euro

Adica vreo 2,500,000 Eur/Km, ceea ce nu ma poate face decat sa-i apelez [retoric] pe cei pomeniti intr-un articol precedent: Orbaneeee, Videneee, Anco, veniti bre' incoa'!

nick

Remarca nu are sustinere economica….

Una este sa construiesti o sosea de coasta pe un sol aproape plat si pe un teren pustiu fara probleme de mediu sau utilitati de traversat si alta e sa o faci pe teren denivelat si in zone extrem de populate comparativ cu Libia.

Apoi sa mai luam in calcul si faptul ca atunci cand blamam preturile pe km.ne raportam comparativ la niste preturi istorice in dolari care nu mai au sustenabilitate (din 2002 USD si-a cam pierdut jumatate din valoare).

Nu, au pradat peste tot, dar la constructia de autostrazi nu o sa vedeti Regii Asfaltului totusi….cred ca licitatiile se organizeaza pe bune, insa pur si simplu nu e deloc usor sa faci sosea la +1500 de metri….

Liviu Petre

Aha, cum este posibil ca statul(in cazul asta, italian) sa se implice masiv in sprijinirea expansiunii unor companii (private, de stat, doesn't matter)? :)))

ThinkAgainRo

Nici măcar Berlusconi nu poate să se pună cu vulturul corporatist american!

Lucian Davidescu

@Alex, nick

Amîndoi aveţi oarecum dreptate. Pentru condiţiile ălea, preţul din Libia e foarte mare :))

Cât costă Km de Bucureşti-Ploieşti?

@Liviu Petre

Parcă erai de acord cu treaba asta, acum că a eşuat gata, nu mai eşti?

@ThinkAgainRo

Am pus sondaj

Mihai Voiculescu

Eu as pune pe lista si domeniul bit.ly. Daca taie Gaddafi internetul in Libia in 3-4 saptamani more or less. Serverele de cache nu tin o vesnicie, cel mai mare serviciu de scurtat linkurile din lume va ramane in pom.

Liviu Petre

@Lucian: take it easy, mai glumeste omu'… Tocman (cum ar fi zis Nea Nicu) asta voiam sa scot in evidenta: intotodeauna, in spatele ENI-urilor, Unicredit-elor, etc., sta cate un guvern (si bine face!)

Lucian Davidescu

@Mihai

Sunt italieni?

@Liviu Petre

Eu glumeam, mai exact făceam pe prostul 😉

Există un motiv bun pentru care un proprietar privat se gîndeşte de 20 de ori dacă să lucreze cu libienii sau nu…

Statul a luat decizia de-a se băga ca berbecul fără să ia în considerare toate riscurile – de exemplu ăsta. Acum se uită lung.

Nickmann

Situatia era instabila de mult, acum e doar apogeul. E un fel de rasturnare a blocului tarilor islamice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Insa, un lider care a stat cuminte si nu a adunat ani multi de conducere, a asigurat locuri de munca si conditii de trai bune populatiei, nu ar trebui sa-si faca probleme.

Si nu e o inflenta externa. E un caz similar, daca pot zice asa, cu ce s-a intamplat odata cu caderea comunismului in Europa centrala si de est. Pe aceleasi baze: situatia critica a populatiei, lideri ineficienti, dar teribil de bogati, detasati de realitatea cotidiana. Ceea ce ar fi bine, sa speram, sa treaca toate la un regim politic similar cu cel din Turica si nu sa se trezeasca toate a deveni republici islamice.

viviana

@ Liviu Petre,

e foarte posibil insa cu conditia ca la carma tarii sa nu ai ex comunisti romani (sau italieni), comunistii tradatori de dreapata sau de stanga… ca la noi nu face mare diferenta (FMI, BM sau UE).

de Golden share nu ai auzit?

ravic

"Si nu e o inflenta externa. E un caz similar, daca pot zice asa, cu ce s-a intamplat odata cu caderea comunismului in Europa centrala si de est." Cred ca glumesti. 🙂

Sindicatul Solidaritatea a fost finantat / monitorizat din US (vizibilitatea externa asigura un fel de "siguranta" disidentilor, de ex. in Romania cazul Ursu vs Cornea sau vs Goma samd).

Gorbaciov a vizitat Romania in '89… si altele.

de ex. A.S. Chernyaev, "Discussion between Gorbachev and Mitterand about Romania, July 1989," Making the History of 1989, Item #689, http://chnm.gmu.edu/1989/items/show/689

viviana

nu este o "influenta straina"?

Hahaha….. e o "miscare" de DISPERATI !!!

Mai cautati, pana cand nu blocheaza internetul … se gaseste tot materialul pe care-l doriti! Urmariti noile ONG pe piata, cine stie ce surpriza va asteapta si pe voi, prietenii lui Bush nu plac mult administratiei actuale 🙂

de-a dura lex

@ ravic

Nickmann are perfectă dreptate.

în general, revoluţia din ţările est-europene a avut o componentă importantă de revoltă populară, nelegată de nicio organizaţie internă sau externă.

cel mai bun exemplu este al României.

această revoltă populară tocmai se desfăşoară în ţările arabe.

or fi implicaţi şi americanii sau alţii?

nu contează: un „nu ne vindem religia” al unor miliţii populare ar decolora orice bancnote.

Liviu Petre

@Nickmannm, vivian, ravic, de-a dura lex: lectura obligatorie: http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12522
De cand cu revolutiile de 'iasomie' ma incearca un acut sentiment de deja vu sau de "Vingt Ans Apres". Ce naiba, nu va amintiti de cei 60,000 de morti, de teroristii care trageau din elicoptere, de 'sustinatorii' lui Ceau trimisi la Timisoara cu bate sa-i 'potoleasca' pe revoltati, de 'armata e cu noi', de steagul fara stema, de Piata Universitatii, de Europa Libera, de…? Le regasiti acum intr-o noua prezentare, updatate tehnologic si re-mixate pe ritmuri levantine.

Mie mi se confirma banuiala ca noi in '89 am fost un 'test bed' pentru aceste metode, tehnici, proceduri and stuff. Pe noi si pe psihologiile noastre de grup s-au facut exercitii de tip 'trial and error'. Ceausescu si toata sandramaua s-au prabusit din primul moment in care americanii au zis 'fuck off'. Ce comunisti, ce teroristi, ce rusi, cu totii au fost, impreuna cu noi 'popor, targoveti, osteni'…

Asta nu ne face mai putin indreptatiti sa fi facut ce-am facut, cat ne-au putut duce pe noi mintile atunci, asa cum nu poate schimba realitatea unor popoare necajite, noi atunci(si acum?) si arabii acum (si mai mereu?), pusi ca sclavi la cheremul unor nebuni "eterni".

Nickmann

@ravic

Dizidenta in Romania nu a existat. Cazul Goma sau Cornea au fost marginale. Goma a fost impins sa trambiteze de afara, sa nu faca scandal in tara. Iar Cornea, a primit "vizite" de la Securitate si i-au adus ei reeducarea cu pumni si coate.

Iar situatia e spontana in statele din Africa de sud cum a fost si in Romania. O societate care a incasat pentru o perioada indelungata lovituri continue, nu crezi ca cedeaza si erupe, pana la urma? Ma crezi ca de tu erai in piata pe 22 decembrie 1989 si ziceai "Jos Ceausesc!", nu te-ar fi insotit o multime in acelasi spirit? A fost nevoie de o singura voce sa spuna ceea ce simteau toti. Apoi, ca un bulgare s-a ajuns la Revolutie. A, ca dupa aceea ei revolutia s-a transformat in lovitura de stat, asta e o alta poveste. Ca doar ce sa te astepti de la generatii intregi crescute in comunism, sa aleaga un democrat, un Ion Ratiu, pe cand ei nu stiau ce e aia democratie.

Partea buna la cheste asta va fi momentul in care Corea de Nord va exploda intr-o revolutie populara. Si acol se ajunge la un punct extrem de durere si suferinta. Si atunci vei vedea, ca nu e nevoie de o inflenta externa ca un regim sa cada, doar infometeaza popultatia putin si sadestele disperarea in suflet pentru o perioada, si vei avea parte de cel mai bun exemplu de revolutie.

Poate gresesc, dar nu este la ora actuala in lume nici un mare actor intresat sau care sa profite in urma destabilizari Africii de nord si a Orientului mijlociu.

PS Mitterand si Gorbaciov palavrageau doar. Nici unul nu aveau un interes in a produce decaderea lui Ceausescu, Ceausescu singur si-a adus sfarsitul. Si oricum, e greu sa ramai comunist cand nici un vecin de al tau nu mai e comunist. De aceea Corea de nord inca mai exista, multumita Chinei.

Nickmann

@Liviu Petre

Cum ziceam si lui Ravic, nu trebuie subestimata capacitatea de mobilizare a unei populatii disperate. Momentul in care cineva ajunge la punctul in care stie ca nu mai are nimic de pierdut, pentru el nu exista perete prin care nu ar putea trece. Revolutiile apar ca acest gen de explozi. Doar e nevoie de un individ sa vociferez ceea ce simt tot. De acolo, ca la domino, piesele pica una cate una. Revolutia franceza, cea din Cuba, caderea blocului comunist, revolutia chineza, revolutia islamica din Iran, toate s-au bucurat de un sprijin popular din acelasi motiv: detasarea liderilor de realitatea cotidiana si impingerea lor spre disperare, producand un contrast paradoxal intre opulenta liderului si mizeria populiatie.

Uite, iti dau si eu o referinta: Daniel Chirot, Modern Tyrants. Zice si de Ceausescu.

Liviu Petre

@Nickmann: intru totul de acord cu tine. Doar ca este nevoie de ceva mai mult de un singur individ care sa vocifereze, este nevoie de 'tehnici' si de niste baieti care sa stie sa umble pe la 'butoane'. BTW: stie cineva pe unde umbla Hurezeanu zilele astea?:)

Liviu Petre

Una tare, sa moara Nea Nicu de ciuda:

"The Role of Civil Society in the Democratisation of Global Governance Institutions" Mr Qaddafi's son, Saif al-Islam, PhD thesis at London School of Economics http://www.economist.com/blogs/schumpeter/2011/02

stan

again ..who gives a fuck..ii astepta organizarea sociala de tip stat(religios sau oarecum republican ascuns sub denumirea de ,,democratic" iar ei nici nu stiu ce e aia demos-cratos)

io defapt vroiam sa zic …. faina pizda din poza (parerea mea) .

dan

As scoate de pe lista Juventus.

De fapt, nu-i da idei lui Berlusconi, ca ar fi in stare sa lase dracu' Astaldi, Eni, Unicredit, daca e sa o mai ingroape o data pe Juve.

MIA

Curios e ca Libia era considerată ca având o reţea de protecţie socială destul de avansată ( comparativ cu alte ţări de prin zonă ) – mulţumită şi veniturilor din petrol care erau în bună măsură redistribuite în acest scop …

Alex Nicolin

@MIA

Inca o dovada ca socialismul nu reuseste niciodata sa multumeasca populatia, indiferent cat se da de pomana 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *