afaceri-benzinarii-plus-preturi1

Lucian Davidescu

Iată ce pârghie are Boc pentru a ieftini benzina!

Statul nu poate micşora preţul benzinei pentru că a cedat resursele de petrol. Cât adevăr şi câtă minciună este în această afirmaţie?

Asta înseamnă să nu ai sub control rezervele petroliere ale ţării şi să închei un contract cu Petrom aşa cum a încheiat cineva în 2004 şi nu vreau acum să fac atacuri politice. Asta înseamnă să cedezi rezervele petroliere ale ţării, să stabileşti într-un contract că până în 2014 să nu poţi să intervii pe redevenţe, asta înseamnă să închei contracte în defavoarea statului, ca acum să utilizezi doar mijloace colaterale de control, prin ANAF sau Consiliul Concurenţei

EMIL BOC

În realitate, Guvernul n-are vreun interes să ieftinească benzina. Dimpotrivă, vrea să încaseze cât mai mulţi bani. Iar odată cu privatizarea tembelă a Petrom statul a pierdut, într-adevăr, o sursă de venituri. Însă nu a pierdut “pârghiile” directe.

Boc spune acum că dacă ar fi avut sursa respectivă ar fi renunţat la o parte din încasările statului în favoarea cumpărătorilor.

Dacă chiar ar vrea să ieftinească benzina în continuare, ar avea cea mai facilă pârghie posibilă: acciza. Taxele ajung la jumătate din preţul carburanţilor şi sunt peste plafonul minim din calendarul agreeat cu UE, astfel că statul poate opera din condei o ieftinire cu cel puţin 10%. Dar nu o face!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *