Riscograma
Lucian Davidescu

Cum a ajuns leul cea mai profitabilă monedă. Va scădea cursul valutar sub 4 lei/euro?

Leul s-a întărit de la începutul anului cu 4% faţă de euro şi cu peste 9% faţă de dolar, ceea ce îl face, potrivit Bloomberg, moneda cu cea mai rapidă apreciere în intervalul menţionat.

Ce înseamnă asta.

1. BNR a evitat să cumpere euro pentru a împiedica aprecierea, ceea ce înseamnă că a abandonat – practic – iluzoria bandă de variaţie de 4,2-4,3 lei, şi şi-a propus un nivel mai scăzut? Cât de scăzut?

2. Urmează o perioadă de tatonări în care leul trebuie să găsească un punct de echilibru. Asta presupune un nivel minim urmat de mai multe ricoşeuri lăsate mai mult sau mai puţin libere. Cât de jos va fi nivelul minim? Greu de spus, însă un observator şi-ar dori să vadă ce se întâmplă şi sub 4 lei.

3. Mişcarea leului însoţeşte, probabil, primele semne certe că economia a trecut pe plus. Mişcarea este practic simetrică dar de sens opus faţă de deprecierea bruscă survenită odată cu intrarea în recesiune. Diferenţa este că amploarea revenirii este mult mai mică decât a căderii, deci o întoarcere rapidă – în termen de câteva luni – la 3,6 lei/euro este puţin probabilă.

4. Efectele bune: stimularea consumului intern, mai puţine restanţe la bănci, preţuri ţinute în frâu, o trezorerie care se finanţează mai greu. Efectele nu-atât-de-bune: mai mult de muncă pentru exportatori şi pentru trezorierii statului.

5. Cât va dura? Până la adoptarea euro, în cadenţă fermă, astfel încât trecerea să se facă la trei sau chiar doi lei pe euro. Nu înseamnă că leul se va aprecia rapid, înseamnă doar că mai e mult până când vom adopta euro.â


13 comentarii
mike

esti naiv sa crezi ca leul se va aprecia la 3 sau chiar 2 lei ( controlat de BNR ) pentru ca trecem la euro ( nu se stie cand ) ! pentru ca acest lucru sa fie adevarat trebuie ca economia romaneasca sa "DUDUIE" intr-un viitor destul de indelungat in care toate tarile se lupta pentru exporturi !

Alex Nicolin

In conditiile aprecierii leului, trebuie trecut la deflatie interna, prin tinerea in frau a emisiunii monetare a BNR. Pentru ca economia sa ramana competitiva la export, va trebui ca lucratorii sa accepte reduceri nominale ale salariilor. Mare parte din materiile prime sunt oricum importate, iar cursul de schimb nu are un impact prea mare asupra costurilor generate de acestea, si implicit asupra competitivitatii la export. Efectul pozitiv al aprecierii RON ar fi sa creasca apetitul pentru economisire in moneda nationala, lucru care ar duce la scaderea dobanzilor la creditele oferite de banci, lucru ce ar impulsiona investitiie din partea mediului de afaceri. Relansarea consumului intern nu reprezinta o prioritate, pentru ca inregistram in continuare un deficit comercial serios, care trebuie lasat sa se corecteze pentru a asigura economiei o dezvoltare fireasca.

alexandru rada

Leul nu are cum sa ajunga la 2-3 lei. Daca va continua deprecierea se va opri undeva la 3.8 ron/euro.

Personal consider ca aprecierea leului se datoreaza in mare parte contextului economic si politic in care ne aflam: promisiuni de investitii ale guvernului, o intrevedere a iesirii din criza, o simulare de interventie bnr care astfel incearca sa contrabalanseze cresterea preturilor.

Pe de alta parte, tin sa te felicit pentru articolele scrise. Riscograma este unul dintre putinele situri de la noi care merita citite.

i-conomics

Motivul…? Sunt 2 principale…

1. Dobanda de referinta ridicata fata de alte state plus sustinerea monedei nationale.. ca sa nu o numesc impusa.. de catre FMI… de aicirezulta un arbitraj perfect …

2. Anumite state emitente de valute forte tiparesc fara acoperire si cumpara active in toate colturile globului , active generatoare de venituri lunare…. pentru a putea tinde catre un cont curent pozitiv chiar in situatia unui deficit import export masiv…

gabis

Pentru termenul prevazut de tine adica 2020 este posibil sa se ajunga la un curs de 3 lei desi eu as oscila la un curs de 3,3 sau 3,5. Un curs de 3 lei la aderarea la euro ar fi bun atat pt noi Romanii – incantati de valoarea leului schimbat, cat si pt europeni ca ne cumpara ieftin ! – tinand cont si de rezervele BNR de aur – care nu sunt de neglijat.

Revenind la miscarea in jos a euro trebuie sa constatam o miscare si mai in jos a dolarului (15%). Daca am luat un imprumut de 1 mil de dolari acesta valora la un moment dat 3,3 mil de lei (momentul acordarii imprumutului). Acum cand e de platit e undeva la 2,9 mil lei si cu tot cu dobanzi va fi aproape de valoare de imprumut ! Deci va rog sa nu va mai intrebati de ce creste leul pentru ca este evident !

Alex Nicolin

Intrebarea de baraj este:

"Cat va mai valora in termeni reali un RON/EUR/USD/JPY/RMB in 2020?"

Cafea cu taifas

e fireasca aprecierea leului in contextul evolutiei balantei comerciale, a dobanzii de referinta ridicata si a imbunatatirii percepriei asupra riscului

Andrei

Mi-a placut ultima varianta d eraspuns la sondaj. Sa intelegem ca cea mai mica moneda va fi cea de 1 000 000 euro sau RON? Este asta o posibilitate reala in opinia dumneavoastra?

PS Eu cred ca rata de schimb va fi aprox. la nivelul 1 EUR= 4RON

Dan

nu cred ca "mana carmuitoare" a intereselor economice mondiale are vre-un interes ca leul sa inghete la 2:1 in raport cu euro .. ar genera (probabil) munca mai scumpa intr-o tara care si asa se chinuie sa "faca" ceva, iar povestea cu "romania tara de consumatori" se va termina (cred eu) inainte de trecerea la euro … pentru ca, daca nu se termina, inevitabil dam faliment 🙂

iooo

cred ca oamenii care ne conduc sunt absolut inconstienti economia RO trebuia resetata in aceasta criza pt a ne continua apoi cresterea ec ,insa noi am facut cea mai mare prostie am tinut leul sus si am aparat imobiliarele ,practic singura supapa de competitivitate ramane forta de munca ieftina ,salariile sa nu creasca peste inflatie multi ani de acum incolo ,de ce era rau ca leul sa se duca la 5,5 pentru un euro (chinezii de prosti tin youanul subevaluat? nu il tin acolo ca sa produca ceva sa nu devina indatorati si la mana altora ) ,apoi tampenia de prima casa care tine pretul imobiliarelor ridicat iarasi descurajeaza investitiile straine ,deci cum o sa ne ridicam prin consum din import finantat inca 5 ani maxim dupa criza apoi intram iarasi in hora stagnarii sau a scaderii? cand aud tampenii de genu 3 lei 2 lei pt un euro ma intreb oare oamenii astia sunt intregi la cap ? ce va produce oare romania cu un leu atat de tare sunteti nebuni nu raman nici 3 milioane de joburi in comert si servicii restul moare la 2lei/euro nu vedeti ca tarile mai slab competitive de genu spania grecia portugalia nu pot rezista in zona euro ? de ce? pt ca euro e tare iar ei au nevoie de o moneda subevaluata sa produca ceva, noi ar trebui sa adoptam consiliul monetar si sa tinem leul la peste 5 lei pe euro altfel suntem pierduti n-o sa producem nimik iar vrajeala cu consumu pe datorie nu tine mai mult de 5 ani dupa criza intram in aceeasi hora din care ne chinuim cu greu sa iesim.

Radu

Daca Romania chiar are excedent comercial, atunci asta explica de ce RON-ul se intareste. Monezile tarilor cu excedente comerciale (Japonia, China, Brazilia, Canada, Australia, etc) tind sa creasca, dar cele cu deficite comerciale (SUA) tind sa scada. Si legatura merge si in sens invers–monezile slabe ajuta exportatorii, care cu timpul vor readuce balanta comerciala in echilibru.

Ramane de vazut daca excedentul comercial raportat de Romania va fi ceva sustenabil sau nu. Nu stiu cat de bine sunt raportati miile de euro adusi in cash de catre stranieri in fiecare vizita in Romania (pentru a evita comisioanele din transferuri bancare), si ce rol au si aceste fluxuri de bani in intarirea RON. Si cat timp vor mai continua aceste fluxuri de bani–nu cred ca asa multi stranieri se apuca sa isi construiasca case in Romania acum… Parerea mea este ca fluxurile de euro de la stranieri neraportate au putut acoperi cateva miliarde din importuri (si atunci deficitul comercial nu a exercitat chiar atata forta asupra RON-ului), dar daca aceste fluxuri neraportate scad, echilibrul comercial este cu atat mai important.

Deoarece Romania este foarte dependenta energetic de importuri (mai ales ca reactoarele 3 si 4 din Cernavoda sunt in coma), si Putin iar va dubla pretul la gaze, nu prea vad cum Romania va putea avea excedent comercial pe termen lung; nu este imposibil, dar nu cred ca Romania va fi la fel de disciplinata si productiva ca Japonia (care si ea e dependenta energetic de rusi si arabi).

Daca revin deficitele comerciale, RON-ul se va deprecia mai repede sau mai incet. Odata ce RON-ul se va deprecia, va face mana de lucru destul de ieftina cat sa atraga investitori straini (care acum se orienteaza spre tari mai ieftine precum Bulgaria sau Ucraina).

kilroy

Felicitari!

alex

Leul s-a apreciat doar pentru ca Isarescu a uitat sa dea drumu la tiparit bani in timp ce Ben si Jean-Claude cu asta se ocupa. Nu stiu daca o sa dureze prea mult situatia asta.

In alta ordine de idei, felicitari pentru ca urmaresti corelatia leu-zlot.

Este relevanta.