turtle_back

Lucian Davidescu

7 semne că economia mondială a luat-o razna

Ce schimbări surprinzătoare a adus începutul lui 2011 în finanţe şi afaceri.

Salvarea Portugaliei va fi probabil finanţată, parţial, chiar de fosta sa colonie: Brazilia. Portughezii şi-au tras un glonţ în picior când au refuzat planul de austeritate al guvernului deşi mai au bani de plătit datoriile doar până în iunie.

France Telecom şi Deutsche Telekom se gândesc să-şi folosească în comun reţelele în mai multe ţări, inclusiv România. Asta ar însemnao fuziune tehnică între Orange şi Cosmote.

În China, în februarie, importurile au depăşit exporturile. Asta s-a mai întâmplat doar în martie 2010 şi înainte de 2005. Lunile următoare vor arăta dacă este doar o variaţie sezonieră sau începutul unei tendinţe.

România a avut excedent comercial în ianuarie (FOB/FOB, adică fără costurile de transport şi asigurare), primul în 20 de ani.

General Electric a avut un departament de taxe atât de performant şi un lobby atât de puternic încât dintr-un profit de 5,1 miliarde dolari în SUA a reuşit să plătească anul trecut zero taxe federale.

Noul guvern irlandez denunţă promisiunile făcute de predecesori şi anunţă că nu va plăti chiar toate pagubele băncilor. Asta ar reduce nota de plată cu un sfert, la doar 50 de miliarde de euro. “Pieţele” au fost luate prin surprindere mai mult decât de obicei, aşa că n-au avut timp să mai intre în panică – veste bună pentru toate guvernele care n-au de gând să plătească chiar toate oalele sparte de bancheri. Doar Banca Centrală Europeană e deocamdată în stare de şoc şi dă din cap a negare. Ca bonus, noul prim-ministru Enda Kenny a anunţat că nici nu se gândeşte să mărească impozitul pe profitul companiilor, lucru cerut de aproape toată Uniunea Europeană.

McDonald’s nu mai este cel mai mare lanţ de restaurante din lume. A fost depăşit de Subway: 33.749

 k

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *