Riscograma

… iar Soros îşi face propriul Bretton Woods

Trei grozăvii care se întâmplă peste Ocean chiar acum

1. Guvernul condus de Barack Obama opreşte activitatea a jumătate dintre cei două milioane de angajaţi federali pentru că încă nu s-a înţeles cu Congresul asupra bugetului. Situaţia – government shutdown – este relativ frecventă în SUA, dar noutatea acum este că probabil anagajaţii trimişi acasă nu-şi vor mai lua banii, aşa cum s-a întâmplat până acum.

Terorist sau criminal
Terorist sau criminal

Miza este disputa dintre Obama, care vrea să menţină nivelul cheltuielilor chiar dacă asta înseamnă deficit mai mare sau creşteri de taxe şi majoritatea republicană, care cere tăieri de cheltuieli. Blocajul ar putea dura oricât, de la câteva ore la câteva săptămâni.

Update: Shut-down-ul a fost evitat, cu doar o oră înainte de termenul limită, după ce democraţii au acceptat tăieri de cheltuieli de 39 de miliarde de dolari în a doua jumătate a anului.

2. Dolarul a intrat într-o cădere rapidă şi se apropie de 1,45 pentru un euro. Motivul principal este recenta creştere a dobânzii de politică monetară operată de Banca Centrală Europeană – de la 1 la 1,25% – însoţită de semnalul că majorările vor continua. Teoretic, banii se schimbă din dolari în euro pentru a primi plusul de dobândă. Practic, aproape nimeni nu face asta dar toată lumea se aşteaptă să existe altcineva care să o facă.

Viaţa după Apocalips
Viaţa după Apocalips

Al doilea motiv este că cererea de ajutor financiar a Portugaliei – de după momentul semi-cretin în care şi-a tăiat craca de sub picioare – este atât de puţin palpitantă încât criza datoriilor suverane nu prea mai e luată în serios.

3. Miliardarul George Soros reeditează – la 67 de ani distanţă – conferinţa de la Bretton Woods, cea care a făcut din dolar principala monedă a lumii. De data asta, scopul lui Soros este să deschidă o dezbatere despre cum s-ar putea trece la un sistem monetar multilateral, în care dolarul să fie doar un alt actor.

Diferenţa majoră este însă că în 1944 se întâlneau înalţi oficiali ai statelor aliate, care erau pe cale să câştige un război şi să pună în practică concluziile. Acum, se întâlnesc doar economişti şi investitori – care nu pot singuri să schimbe lucrurile ci doar să caute profitul atunci când ele se vor schimba.


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou