hidroelectrica-profit

Lucian Davidescu

e-nergia.ro: Hidroelectrica a pierdut 210 mil. euro din contractele bilaterale, în doar un an

Legile termodinamicii spun că altcineva i-a câştigat. Cine să fie, cine să fie?

Hidroelectrica a vândut energie electrică sub preţurile de pe piaţă, în cantităţi care au depăşit producţia proprie disponibilă, şi a achiziţionat energie la preţuri peste cele din piaţă pentru a acoperi contractele sale de vânzare, iar din această afacere a pierdut aproape 900 de milioane de lei, cel puţin. Concluzia apare într-un raport al SAR, citat de e-nergia.ro.

Preţul mediu din contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica cu furnizorii privaţi de energie, aşa-numiţii băieţi deştepţi, a fost de 102 lei/MWh în 2009, în condiţiile în care preţul mediu de pe piaţa de energie (pe piaţa administrată de OPCOM), de la finalul lui 2008 pentru livrare în 2009 a fost de 170 de lei, potrivit unui raport al Societăţii Academice din România (SAR): Dată fiind cantitatea de 11,6 TWh de energie contractată bilateral, ar rezulta, potrivit SAR, o pierdere de 788 de milioane de lei, la care s-ar mai adăuga alte aproape 10 milioame, din pierderile cauzate de preţurile pentru energia exportată, mai mici decât ce putea obţine compania pe piaţa OPCOM.

Continuarea pe e-nergia.ro

Nota riscograma: Estimarea SAR este extrem de conservatoare, pentru că hidrocentralele pot vinde nu doar la ci chiar mult peste preţul mediu al pieţei. Dacă adaugăm incompetenţa, cheltuielile umflate şi mituirea populaţiei cu propriii bani, pierderile ajung uşor undeva în jur de jumătate de miliard de euro pe an.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *