dobanzi-grecia

Lucian Davidescu

5 semne că pieţele financiare stau să pleznească

Până acum, regula era că în perioade cu riscuri mari, banii se simt mai bine în piele de dolar. S-au terminat riscurile? S-a schimbat regula?

1. Fed a anunţat că renunţă la tipărirea extraordinară de dolari dar merge mai departe cu tipărirea ordinară. Cu ocazia asta, dolarul a scăpat frâiele şi se apropie periculos de cotaţia 1,5 USD/EUR. Faţă de acum un an, dolarul a pierdut 25%.

2. Dobânzile pentru Grecia au trecut de 25% ar cele pentru Portugalia şi Irlanda sunt peste 10% – noroc că au fost salvate şi nu mai sunt obligate să iasă pe piaţă. Ceea ce demonstrează că singura grijă întemeiată era soarta Spaniei. Deocamdată, spaniolii mai găsesc finanţare cu 5%.

3. Cotaţia argintului a trecut printr-o zgâlţâială de 10% într-o singură zi, tocmai când era pe punctul să depăşească nivelul de 50 de dolari pentru o uncie. În ultimii 10 ani, cotaţia argintului a crescut de peste 10 ori, deci o corecţie de la 50 la 45 de dolari este doar un avertisment minor apropo de ce ar putea urma.

4. Dolarul australian, dolarul canadian şi francul elveţian sunt la cele mai ridicate cotaţii istorice în raport cu dolarul american. De explu, faţă de acum trei ani, unui australian care merge în SUA totul i se pare cu o treime mai ieftin. Iar pentru un american care face traseul invers, totul pare cu 50% mai scump. Oare cât să mai ţină?

5. Poate că lucrurile par acum puţin imprevizibile, însă nicio grijă! În curând, ele vor fi bine-împachetate în derivative, aşa cum se cuvine. Favoritul pentru succesiunea la şefia Băncii Centrale Europene, după Jean-Claude Trichet, este un fost vicepreşedinte Goldman Sachs – Italianul Mario Draghi, care s-a trezit în prim-plan după ce fostul favorit, germanul Axel Weber, a refuzat onoarea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *