Riscograma
Lucian Davidescu

Iată de ce programul economic al USL este submediocru

Vestea bună este că avem cel mai de dreapta program al unui partid de stânga. Vestea proastă este că nu mai avem partid de dreapta.

PSD, PNL şi PC şi-au prezentat proba maximă a competenţei economice. Sau a lipsei sale – depinde din care parte priveşti. Majoritatea propunerilor conţin cam aceeaşi apă de ploaie pe care o împrăştie toate partidele înainte de alegeri. Cu excepţia ideii ca angajaţii part-time sub 25 de ani sau peste 55 de ani să fie scutiţi de impozite – care chiar pare inspirată (şi care eventual ar putea servi în viitor ca argument pentru ca toate angajările să fie scutite de impozite).

Dar să ne oprim la ce contează – propunerile fiscale:

Impozitul unic-progresiv – soluţia previzibilă de compromis între cele două partide: 8% pentru veniturile sub cel minim (ridicat la 800 de lei!), 12% între minim şi mediu şi 16% – peste mediu.

Pentru a-i împăca politic şi pe liberali şi pe socialişti, este struţo-cămila perfectă. Dar pentru halul în care se găseşte acum piaţa muncii este absolut insuficient. Impozitarea muncii este acum între 40% pentru salariul minim şi 45% pentru salariul mediu. Impozitul pe venit – actuala cotă unică de 16% – contează cât pentru 10 puncte procentuale (după raportarea la artefactul fiscal numit salariu brut şi după aplicarea deductibilităţilor). Astfel, noua grilă ar face ca impozitarea muncii să plece de la doar 35%, dar să se oprească tot la 45%.

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori.

Această reducere influenţează uniform toate salarile, cu aproximativ 3,5 puncte procentuale (din acelaşi motiv – se aplică la ficţiunea contabilă numită salariu brut, nu la totalul costurilor angajatorului). Impozitarea muncii scade astfel la un interval cuprins între 31-32% şi 41-42%, cu o medie ponerată de 38-39% (faţă de 43,5% în prezent). Este mult mai bine decât gogomăniile de până acum, este mai bine decât deloc, însă faţă de posibilităţile reale ale României – care impun o fiscalizare a muncii de cel mult 25-30%, este o frecţie la picior de lemn.

După patru ani de mandat, TVA va fi redus la 19% + cotă redusă de TVA pentru alimente.

Păi nu mai bine tăiau încă cinci puncte din CAS?

Concluzia: Nici o şansă ca un astfel de program să ne abată prea mult de pe traseul la al cărui capăt ne aşteaptă statutul de ţară cocotieră.


24 de comentarii
Constantin Gheorghe

Lasă că e genial al lui boc! Şi tu eşti genial! Dă-i un telefon lui băsescu, angajează premier!

un cititor

In logica (din cite imi amintesc eu) avem :

– ipoteza ;

– rationament (demonstratie) ;

– concluzie.

N-am inteles (din postare) care este ipoteza … (sa fiu sincer nici rationamentul nu l-am descifrat)

Iar concluzia este evident gresita : statutul de tara cocotiera (sau bananiera) nu ne asteapta !…

Asta SUNTEM DEJA !

Bogdan

beton … deci ai stabilit ca ambele organisme politice cu suficiente resurse sa intretina un aparat eficient de stat au niste masuri complet sau aproape complet inutile …

tu ce masuri crezi ca ar fi eficiente ? … critica fara alternativa nu are valoare … si romania e plina de asa ceva …

sa-l ascultam pe friedman ? … sa liberalizam tot si dupa ce se redreseaza economia sa mergem iara pe socialism ca doar ne elibereaza de exploatarea corporatista ?

Neo

totusi oamenii (USL) spun clar ca impozitul va fi re-gresiv; ce poate supara in cota maxima de 16%, si cotele scazute de 8 si 12%, si scaderea CAS cu 5% si a TVA la alimente? Va creste baza de impozitare, si poate vor scadea cheltuielile cu achizitii publice si drenajul banului public, iar din 2014 se va lua in calcul o diminuare graduala a datoriei publice prin cheltuieli micsorate. Oricum majoritatea pensiilor au scazut cu 12,5% (8% inflatie+CAS de 5,5%, cam ilegal fie vorba intre noi) iar TVA-ul marit la 24% a dat rezultate, si nu deazstruoase – ergo sunt bani la buget si.. bugetivore….. La fel cum scaderea cheltuielilor cu bugetarii a fost corecta, sa nu mai falsificam negru pe alb programele politice ale oricui.

Neo

statutul de tara cocotiera se datoreaza imprumutului de la FMI si CE, de jumatate din bugetul anual, facut de Basescu din ratiuni electorale si inconstienta politica, si politicilor economice stupid prociclice ale lui Tariceanu, facute din aceleasi ratiuni mioape. Si farului calauzitor monetarist.

Nickmann

Treba cu TVA-ul, dupa 4 ani de mandat, asta e un fel de preambul al urmatorului rond de alegeri. Iar crearea celor 1 mil. de locuri de munca, dupa cum o spun in programa ar ajuta sa "aduca nivelul personalelor care muncesc, la nivelul celor care primesc mensie". Dar, mi-a placut, ca din text reiasa o usoara ezitare, ca doar poate poate, vor crea acele 1 milion de locuri.

Daca ar fi de pus planul USL in paralel cu cel PDL, nu cred ca finalitatea lor ar fi una diferita. Adica, degeaba elimini posturile numite politic, infiintand altele in locul lor, punand oameni tai… politici.

PS Cat despre grafuri si informatia utilizata: s-au expus date decalate. Ca mare formatiune politica, ar fi putut face rost de date pana in primul trimestru al lui 2011. Nu cu decalaje, ba 2009, ba 2010. Ca oricum, de pe mare parte din grafuri, partea cea mai rea de guvernare e perioada 2005-2008. PNL-ul cum se justifica in asta? Candidand alaturi de PSD si pseudo-conservatori? Cel putin eu raman la concluzia ca dupa alegerile din 2012, infiferent de cine vine la guvernare, nu se va schimba nimic ce ar face mai mult bine celor mici si votanti.

Andrei

Mie logic mi s-ar parea ca impozitarea muncii sa fie mica la cei cu venituri mari, nu invers. Ideea asta de a-i omori pe cei bogati e de origine comunista.

iokan

Dante ar fi spus azi : lasati orice speranta, voi care votati.

Sistemul e putred.

Caut sistem care sa produca in tara macar 80 % din cartofii necesari (nu sa importe 80% ca acum, ca doar nu suntem japonezi http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cart… ). Ca sa nu mor de foame ca un prost in fostul granar al Europei, sunt dispus sa renunt la unele mici placeri si libertati. Rog seriozitate.

ThinkAgainRo

Voi vota UDMR şi mi-ar plăcea să văd 51% din parlamentari(frumos ar fi vreo 70%-80%) doar ca să plătesc nesimţirea PNL-PSD-PDL din ultimii 20 de ani.În acel moment această clasă politică de infractori şi nesimţiţi(aleşi evident democratic deci esenţa poporului votant) şi-ar da seama că nu suntem o turmă de vite şi ar mai tăia din nesimţire.Oricum nu am duce-o mai rău cu ungurii decât cu românii(ba cred că s-ar putea să fie mai serioşi).Cum credeţi că ar fi arătat Transilvania dacă acum era în administrarea Ungariei?Vă spun că înregistra din turism cel puţin 400 miliarde euro pe an,infrastructura ca în Austria şi standard de viaţă ca în Elveţia,discuţia cu Roşia Montana nu exista,ş.am.d.Soluţia nesimţirii politicienilor este SA FIE SCOSI DIN POLITIcA ÎN MOD DEMOCRATIC PRIN VOT.vOTAŢI udmr TURCII TATARII ARMENII ORICE AFARA DE PeNaLi PSD SAU PDL.mARELE PERICOL AL VENIRII USL LA GUVERNARE ESTE CA INFOMETATI FIIND VOR ADUCE ROMÂNIA ÎN STADIUL DE A PRIMI AJUTOARE PRECUM SOMALIA.

ova

Usl-ul nu are un program economic real, asta e o adunatura, o frectie cu spirt la picior de lemn.

Asta l-au scos asa mai de gura lumii, sa nu se mai zica ca nu au asa ceva. Nici ei nu mai stiu sau nu vreau sa stie cum pot readuce Romania pe drumul cel bun, actuala stare din Ro le convine si lor de minune. Daca vin la conducerea Romaniei vor face tot ce face si actuala coalitie, adica vorbe si minciuni.

Lucian Davidescu

@Constantin Gheorghe

Ai ajuns să te mulţumeşti cu puţin 😛

@un cititor

Nu ştiu dacă pot să te ajut

@Bogdan

Propunerile sunt în text, ma uită-te o dată 😀

@Neo

Regresiv înseamnă că procentul scade pe măsură ce venitul creşte

@Nickmann

Locuri de muncă = apă de ploaie

(măcar Boc s-a prins că ce- trebuie lui cu adevărat sunt contracte de muncă)

Da, acum avem vreo 3-4 milioane e locuri de muncă lipsă, dar nu politrucii rezolvă asta

Decât dacă renunţă la impozitarea idioată a muncii.

@Andrei

Cei mai mulţi fac confuzii teribile, i.e. uită că impozitul – unic sau progresiv – se aplică doar la salarii, care sunt inerent mici sau medii.

@iokan

Pământu-i ieftin, cartofu-i scump… de ce să renunţi la plăceri şi libertăţi în loc să te îmbogăţeşti???

@ThinkAgainRo

400 miliarde euro? Cât Italia şi Spania la un loc??

@ova

Socialiştilor întotdeauna le convine mizeria şi sărăcia. Dacă problema s-ar rezolva, ei ar trebui să dispară.

Adrian

Am citit prima data documentul si suna ca o prezentare de marketing. Pur si simplu apasa butoanele emotionale ale diverselor grupe sociale.

Ei vreau sa ii impace pe toti. Programul trebuie sa fie logic ca sa functioneze.

Nickmann

@Adrian

Asta ar implica un exercitiu de citire a programei pe care au facut-o, inainte de a o face publica. Ca doar "repetitia ii mama invataturi", dar ei au ramas pe sloganul vechi "las ca merge s-asa".

Marian

Esti de o prostie rara, pseudo-economistule! Sper ca nu crezi ca justifici cumva aberatiile tale printr-un "sondaj" facut ad-hoc pe Polldaddy.com.

Alex Nicolin

Daca oricare din programele economice ale partidelor rivale ar fi fot scris de Pinocchio, ne-am fi imbogatit cu totii, pentru ca l-am fi folosit nasul ca ascensor spatial 🙂

Lucian Davidescu

@Adrian

Se numeşte politică

N-ar fi o problemă dacă ar avea o finalitate

@Nickmann

Au citit şi s-au felicitat între ei, cred 🙁

@Alex

Trecând peste icon-ul vizual, Pinocchio ar f un reper moral destul de bun. N-avem bafta asta.

Bogdan

"Dante ar fi spus azi : lasati orice speranta, voi care votati.

Sistemul e putred." correct me if i'm wrong dar asta nu era inscriptionat pe portile iadului … nu e replica lui Dante

tind sa cred ca mai toate problemele economice ale romaniei tin mai degraba de coruptia excesiva din absolut toate ramurile guvernamentale, coruptie atat de mare incat falimenteaza sisteme intregi… un producator de cartofi din vestul europei ar fi nevoit sa isi dubleze/tripleze costurile numai din cauza spagilor pe care trebuie sa le dea …

daca un investitor ar vrea sa faca business in romania trebuie sa plateasca spaga cand cumpara pamantul, cand cumpara utilaje, samanta, cand vrea sa le transporte, politie, administratie locala, cam peste tot, nu mai zic de birocratia de acum 30 de ani… dupa se rezolva probleme astea atunci vorbim de fiscalitate si masuri de stimulare … pana atunci discutia e apa de ploaie …

iooo

nu cred in aliante cu atat mai putin intr-o alianta monstruoasa de genul stanga cu dreapta ,nu voi vota niciodata aliante de genul acesta ,hai mai bagi niste unguri mai bagi o minoritate dar asemenea aliante sunt imposibile de aceea exista stanga si dreapta adik daca patronii o ia razna e logic sa vina stanga la putere sa-i mai puna la punct, daca angajatii o ia razna e logic sa vina dreapta la putere sa-i mai puna la punct ,o alianta nu inseamna altceva decat haos ,iar eu asa ceva nu votez niciodata cum n-am votat alianta DA dupa teapa celeilalte alinate care a mai fost la guvernare ,apoi am vazut un comentariu Andrei care spunea ca bogatii trebuie impozitati mai putin ,Andrei bogatii sunt impozitati mai putin in Romania de astazi ,de ex salariati bogati(ramane la latitudinea fiecaruia sa stabileasca cuantumul de bogatie al salariatilor) si altii,un bogat economiseste 30-50% din venit salar etc si in 10 ani isi ia o casa ,la cheltuieli va plati accize si tva , la casa nu plateste nici pe naiba imp anual e hilar de mic iar daca o construieste in regie proprie cum face toata lumea nu plateste nici tva de ex si alte taxe indirecte prin firma constructoare ,sarmanu care cheltuie 95% din salar plateste toate aceste lucruri, deci cota totala de taxare e net mai ridicata in cazul sarmanilor ,la fel se intampla si daca respectivul inv banii in actiuni si alte active cota de taxare fiind inferioara combinatiei tva+ accize ,deci avem niste taxe extrem de liberale pt cei cu venituri peste medie si extrem de inrobitoare pt cei cu venituri sub medie, prin imp directa plus indirecta accize tva un sarman da la stat 65% din ce castiga, aici deja nu mai poate fi vb de parteneriat aici e iobagie curata, cand cineva pt un asazis bine national iti ia 2/3 din castig ,nu sunt sarman pun ceva deoparte dar cat de bogat pot ajunge eu si altii in mod legal daca cei multi sunt imp atat de inrobitor? ce servicii ce bunuri ce idei geniale de afaceri sa livrezi unei mase majoritare care da 65% din ce castiga la stat? deci saracia unora afecteaza si bogatia ulterioara si a celor neafectati direct .

Pongo

Well, ce e drept exista critici care spun ca e nesutenabil. Adica "nu aduce destui bani la buget"…. Si aia tot catastrofal zic ca e. Si btw, tot de dreapta zic ca sunt :).

Taxele pe munca sunt imense. Da zi-mi o taxa ce nu e imensa in Romania. TVA, CAS, cota de impozit dividende, accize, taxa de prima inmatriculare pentru aia care NU au cumparat masini, etc.

Singura solutie pentru a schimba statul asta radical si instantaneu e o catastrofa care sa rada tot ce inseamna arhive birocratice.

Altfel zic eu ca o micsorare a taxelor graduala este mai mult decat ce putem spera in conditiile pastrarii aceluiasi " framework".

doru

@ Lucian, te consideri de dreapta promovand ideea cresterii impozitelor pe proprietate?!

Observ la foarte multi economisti autodeclarati de dreapta o neclaritate a rationamentelor. Si o mare lacuna de cultura istorica…economica si politica. poate o sa am candva timpul necesar sa te lamuresc, dar esti la fel de mult de dreapta pe cat este si Boc un bun prim ministru.

Radu

@doru

Intotdeauna cand e vorba de impozitare / taxare, intrebarea potrivita este "comparat cu ce"? Nici un impozit nu se face in vid, ci intr-un context care include multe alte lucruri. Cand se presupune un sistem revenue neutral, atunci cresterea unui impozit permite scaderea altuia si invers.

Comparat cu impozitarea muncii, impozitarea proprietatii produce mai putine distortiuni in piata, deci este mai buna (sau daca preferi, raul mai mic). De acceea in SUA, Canada, si multe alte tari vestice munca este impozitata cam la jumatate din nivelul la care este impozitata in Romania, dar proprietatea este impozitata mult mai mult (si constituie sursa pentru aproape toata finantarea la nivel local, inclusiv scoli). Deci daca sistemul din impozitare in Romania ar ramane "revenue neutral" cum se zice in engleza, si povara ar fi mutata de la impozitarea muncii la cea a proprietatii, ce ar fi rau cu asta?

Lucian Davidescu

@Bogdan

Ee, oarecum da, dar nu cred că asta-i o scuză

@iooo

Alianţă între cine şi cine?

@Pongo

O prăbuşire graduală (şi nu bruscă) "este mai mult decat ce putem spera in conditiile pastrarii aceluiasi framework"

@doru

Nu mă consider / autoproclam nimic atunci când e vorba de noţiuni înşelătoare şi lipsite de conţinut cum sunt "stânga" sau "dreapta"

@Radu

Exact, mersi 🙂

ionut

Impozitarea proprietatii este oriunde si oricand jaf! Exceptand faptul ca inclusiv forta de munca e tot proprietate, iar contractul de munca inseamna un schimb de drepturi de proprietate (bani contra munca), se uita faptul ca impozitarea "proprietatii" (mobiliare sau imobiliare) inseamna, de fapt, dubla taxare.

Povara impozitarii ar trebui eradicata, nicidecum mutata de pe umerii unora pe a altora.

MariusCC

Vor creea 1.000.000 locuri noi de munca.

Ca sa vedem ce costuri presupun aceste locuri de munca putem lua niste cifre de la americani 🙂

" But an analysis of the real numbers tells a very different story.

Turns out the program (QE2) has created maybe 700,000 full-time jobs – at a cost of around $850,000 each."

"Take jobs. According to the US Labor Department, since last August the number of full-time workers has gone up by just 700,000, from 111.8 million to 112.5 million.

At a cost of $600 billion, that’s $850,000 a job."

(din http://dailyreckoning.com/the-successful-failure-… preluat din MarketWatch).

Sint extrem de curios cit o sa coste fiecare nou job creat de USL.