Riscograma

Cele mai mari 4 riscuri globale care pot lovi pe neaşteptate

Pandemiile, crizele financiare, atacurile cibernetice, furtunile geomagnetice.

Nu doar criza financiară ci încă cel puţin trei tipuri de şocuri pot afecta economia mondială, avertizează un raport al OECD.

Ce plan B are România dacă se sparge UE?
Ce plan B are România dacă se sparge UE?

Pandemiile
Deşi este imposibil de prevăzut exact ce natură va avea viitoarea pandemie şi când va lovi, este foarte probabil ca ea să fie o nouă tulpină a gripei de tip A (aşa cum a fost H1N1), care se transmite foarte uşor dar pentru care populaţia nu are anticorpi. Scenariul studiat de OECD vizează o pandemie care ar provoca 200.000 de decese doar în SUA. Extrapolată la scară mondială, această cifră se traduce în peste 4 milioane de victime, iar pagubele estimate pentru ţările dezvoltate ar fi de 550 de miliarde de dolari.

Crizele financiare
Actuala criză financiară a demonstrat că o rupere a echilibrelor poate fi produsă din cauze interne ale sistemului bancar. Astfel, folosirea excesivă a efectului de levier poate duce la prăbuşiri în spirală, determinate chiar şi de oscilaţii uşoare ale preţurilor. Investitorii experimentaţi încearcă să creeze mecanisme de limitare a pierderilor, însă toţi ceilalţi trebuie să lichideze rapid alte poziţii, făcând astfel ca garanţiile primilor să-şi piardă valoarea. Nu doar încetareea de plăţi a statelor ci şi panica bancară, bulele financiare, crizele valutare sau cele ale balanţei de plăţi sunt cauze care pot duce la recesiune şi şomaj

Atacurile cibernetice
Este puţin probabil ca un singur atac informatic să provoace pagube mari, dar nu trebuie exclus scenariul în care un făptuitor capabil şi hotărât lansează atacuri în serie, care să întrerupă comunicarea. Dacă doar 5% din hub-urile importante de informaţie sunt compromise, reacţia în lanţ este de natură să fragmenteze internetul în “insule” de maximum 100 de computere. Pe de altă parte, reţelele critice, cum sunt cele prin care se fac tranzacţiile bancare, au protocoale şi echipamente speciale şi nu sunt conectate la internet, astfel că singura cale de-a fi compromise este din interior.

Furtunile geomagnetice
Erupţiile solare de plasmă şi de unde electromagnetice nu sunt deloc o noutate şi au o frecvenţă de aproximativ 11 ani. Noutatea este numărul mare al sateliţilor cu funcţiuni critice care ar putea fi afectaţi şi întinderea reţelelor de transport al electricităţii, care ajung să funcţioneze ca nişte antene pentru curenţii geomagnetici induşi. O erupţie de talia Carrington Event, care în 1859 a întrerupt comunicaţiile telegrafice şi reţelele de electricitate, ar provoca astăzi pagube de ordinul trilioanelor de dolari.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou