Riscograma

De ce a tăiat Standard&Poor’s din ratingul SUA

…și de ce ar trebui să taie chiar mai mult.

Iresponsabil? Necredibil? Inutil? Greşit? Inoportun? Iată de ce S&P a procedat bine!

Iresponsabil?
S&P nu are vreo obligaţie de-a menţine “stabilitatea financiară” şi nici nu ar trebui să aibă. Singura responsabilitate a agenţiei este aceea de-a le indica celor care dau bani cu împrumut un lucru simplu: cât de bune sunt şansele ca banii să le fie restituiţi integral, la timp şi fără coadă?

Necredibil?
Da, agenţiile de rating s-au compromis pentru că nu au văzut la timp cât de putrede erau schemele de ipoteci din SUA şi multe alte lucruri. Dar asta nu poate servi drept argument în situaţia în care ajung totuşi să reducă un rating. Dimpotrivă, înseamnă că situaţia e chiar gravă dacă nişte miopi ca S&P, Moody’s sau Fitch au văzut asta.

Inutil?
Într-adevăr, nu s-a schimbat nimic fundamental peste noapte. Însă ratingul nu este unitate de măsură ci reper contractual. Un fond de pensii care s-a obligat prin prospect să ţină banii doar în cea mai sigură clasă de active ştia şi până acum că titlurile de stat americane sunt puţin riscante, însă doar acum este obligat să le vândă.

Greşit?
S&P ar fi “greşit estimările” cu vreo două trilioane de dolari. De fapt, doar a folosit un scenariu mai puţin optimist de creştere economică decât cel principal, care prevede o medie de 5% în următorii 10 ani. Agenţia este acuzată că a jonglat cu cifrele pentru a-şi susţine o opinie preconcepută. Şi chiar aşa a făcut!

Inoportun?
Motivarea neglijentă nu schimbă însă nimic, ba chiar serveşte ca un bun îndulcitor al situaţiei: SUA pot pretinde că au fost nedreptăţite, în timp ce ţările din UE nu prea mai pot pretinde în mod la fel de convingător că agenţiile de rating servesc interesele americane.

Dar e de ajuns?
Nu! Nici o agenţie de rating nu a îndrăznit până acum să ridice adevărata problemă. Sunt destul de mari şansele ca SUA să-şi răscumpere bondurile la timp, integral, fără coadă. Însă cât vor mai valora dolari pe care îi dă înapoi? Cu un deficit bugetar cât jumătate din încasări, probabil nu prea mult. Singura şansă ar fi ca alte ţări să producă mai mult decât au nevoie iar surplusul de bani să-l dea Americii cu împrumut, pentru că toate alternativele sunt mai rele decât dolarul.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou