Riscograma

Ce fac chinezii cu atâta aur? Demolează dolarul?

Sau yuanul?

Este ştiut faptul că India şi China sunt principalii cumpărători de aur, ocupând împreună mai mult de jumătate din piaţă. Este ştiută şi motivaţia indienilor – chiar le place aurul! Populaţia deţine aproximativ 15.000 de tone, cât SUA şi UE la un loc. Motivaţia chinezilor, în schimb, putea fi doar bănuită: orice, numai să scape de dolari!

O telegramă diplomatică din 2009, dezvăluită de Wikileaks, arată însă motivaţia completă – sau cel puţin ce-au reuşit să înţeleagă din ea diplomaţii americani din Beijing. China vrea să împuşte doi iepuri dintr-un singur foc:

“SUA şi Europa au încercast mereu să oprească scumpirea aurului. Vor să slăbească funcţia aurului de monedă de constituire a rezervelor. Nu vor ca alte ţări să tracă la rezerve de aur în loc de dolar sau euro. De aceea, preţul mic al aurului ajută SUA să menţină rolul dolarului de monedă de constituire a rezervelor. De aceea, creştereas rezervelor de aur ale Chinei va funcţiona ca model şi va determina şi alte ţări să deţină mai mult aur. În acelaşi timp, rezervele mari de aur ajută la internaţionalizarea RMB”

Pe scurt, China vrea să sfârşească dominaţia dolarului, pentru a nu mai fi nevoită să finanţeze deficitele SUA, dar vrea şi ca yuanul să îi ia locul, astfel încât chinezii să poată cere plata exporturilor în propria monedă.

Punct în care intervine, însă, fractura gândirii de piaţă. Dacă doar China are cea mai puternică motivaţie, politică, dar şi masa critică necesară de-a plăti cel mai mare preţ pentru o uncie de aur, atunci cui îi va mai putea vinde?

Pentru SUA, însă, vine o excelentă rezolvare: acum are trilioane de dolari împrumutate de la chinezi în schimbul cărora trebuie să dea ceva. Nişte uncii de aur, eventual la preţuri astronomice, sunt lucrurile de care americanii se pot lipsi cel mai uşor. Şi poate nu pentru multă vreme, dacă bula se va sparge.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou