Riscograma

Culmea confidenţialităţii! După ce şi-a mutat sediul, „Protecţia Datelor” şi-a oprit şi site-ul

„Noi am formulat observaţii despre recensamânt, dar ele nu au fost preluate de INS”

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, instituţia care s-a închis „pentru mutare” exact în perioada recensământului, şi-a oprit şi site-ul. Exact cum anticipa riscograma.ro după ce a publicat dovada că INS strânge date în mod ilegal. Notificarea INS, care nu-i permite să colecteze semnătura, locul de muncă, situaţia familială, date privind bunurile deţinute, convingerile religioase şi date privind starea de sănătate poate fi găsită în continuare la acest link: scribd

Acest Recensamânt Este Ilegal şi Trebuie Oprit!
Acest Recensamânt Este Ilegal şi Trebuie Oprit!

Preşedintele ANSPDCP, Georgeta Basarabescu, nu a răspuns în ultima săptămână la telefon jurnaliştilor sau a amânat răspusurile pentru săptămâna de după recensământ. Iată însă ce spunea pe 13 octombrie, într-un interviu acordat Prompt Media:

Reporter:
„Recensământul populaţiei şi al locuinţelor se va desfăşura în luna octombrie a acestui an, iar acest lucru presupune ca recenzorii să aibă acces la datele personale ale celor pe care îi intervievează. Există garanţia că datele personale, inclusiv Codul Numeric Personal, astfel colectate, vor fi protejate şi nu vor fi folosite, din greşeală sau poate chiar intenţionat, şi în alte scopuri?”
Georgeta Basarabescu:
„Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a formulat mai multe observaţii asupra Hotărârii Guvernului nr.922/2011 de modificare şi completare nr.1502/2009 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011, încă din faza de proiect, solicitând inclusiv adăugarea de menţiuni privind obligaţia de asigurare a securităţii şi confidenţialităţii informaţiilor colectate şi înregistrate prin intermediul instrumentelor de recensământ. Observaţiile formulate nu au fost preluate de iniţiator, respectiv Institutul Naţional de Statistică, căruia îi revin obligaţiile specifice în calitate de operator de date.”

Georgeta Basarabescu nu a avizat nici modificarea OUG de organizare a recensământului. De pe document mai lipseşte şi semnătura ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu. Modificarea e avizată de şeful INS Vergil Voineagu, ministrul de Interne Traian Igaş şi secretarul general al Guvernului Daniela-Nicoleta Andreescu. Dacă şi site-ul SGG se întrerupe, puteţi găsi documentul la acest link: https://www.scribd.com/document/347626494/Oug

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou