Riscograma
Lucian Davidescu

Franţa, Austria, Olanda sunt tot PIGS? Ce surpriză! Urmează Germania…Cine-şi va mai pierde ratingul AAA?

Boala datoriilor suverane a cuprins, în ultimele zile, şi o bună parte dintre ţările „sănătoase” ale zonei euro. Dobânzile pentru ţări ca Franţa, Austria sau Olanda, cu rating triplu-A, au crescut în termeni absoluţi şi s-au îndepărtat de dobânda pentru Germania, considerată deocamdată reper de stabilitate.

Este de mirare că aceste ţări sunt penalizate? Da, este de mirare, dar numai pentru că se întâmplă atât de târziu.

Franţa şi Austria n-au avut nici măcar un singur an cu excedent bugetar în ultimul deceniu. Au datorii publice de 80% respectiv 70% din PIB, mai mult de exemplu decât Spania, cu doar 60%. Germania are cea mai mare datorie publică dintre toate statele notate cu triplu-A – 83%, şi opt deficite în zece ani. Olanda stă doar puţin mai bine, cu şapte deficite şi 63% datorie. Singura din zona euro care pare să fi respectat regula echilibrelor pe termen lung este Finlanda.

Singura diferenţă este dobânda. Toate statele care cheltuie mai mult decât încasează sunt obligate să stea cu mâna întinsă după banii altora. Când banii sunt prea mulţi, dobânda scade. Când banii devin puţini, mâna rămâne goală. Statele sunt forţate să ofere o dobândă mai mare şi, dacă tot nu se oferă nimeni voluntar să le împrumute, strigă că sunt atacate de speculatori.

Realitatea simplă şi dură este că s-au cam terminat banii. Puţinii investitori care mai sunt dispuşi să dea cu împrumut statelor le preferă pe cele câteva foarte disciplinate. Iar problema zonei euro este că a convins prea puţine dintre ele să i se alăture.