Riscograma
Lucian Davidescu

Ghici care bancă „prea mare pentru a cădea” va cădea…de mai sus decât Lehman Brothers, avertizează standard.ro.

Vestea că S&P a retrogradat nu mai puţin de 15 bănci de importanţă sistemică va provoca, probabil, o undă de şoc pe pieţele internaţionale în următoarele zile. Retrogradarea vine doar dintr-o schimbare de metodologie, prin care agenţia încearcă să-şi recupereze credibilitatea pierdută. Însă rezultateal sunt foarte interesante.

Au fost retrogradate doar bănci anglo-americano-elveţiene, în timp ce băncile euro au fost lăsate pe loc iar două chinezeşti – avansate.

Retrogradaţii sunt JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland şi UBS. Printre consecinţe, uşor mai scumpe şi o oarecare cădere a acţiunilor pe bursă. Pentru majoritatea, aceste lucruri nu ar fi neapărat noutăţi.

Cu o excepţie!

Bank of America este teribil de aproape de pragul de 5 dolari pe acţiune, nivel critic din două motive. În primul rând, sub acest nivel mulţi brokeri nu mai permit cumpărările în marjă, ceea ce subţiază din start rândurile cumpărătorilor. În al doilea rând, mulţi dintre investitori refuză pur şi simplu să ţină în portofoliu astfel de acţiuni (echivalate cu “penny-stocks” deşi valorează 500 de penny), ceea ce înseamnă un val de lichidări care ar duce preţul mult mai jos. Singura speranţă: un bailout direct pe bursă.

Banca a mai trecut printr-un minimum de 2,5 dolari la începutul lui 2009.

Diferenţa este că atunci scăderea a fost considerată conjuncturală. Acum însă, BofA s-a desprins de pluton şi nu dă semne că se va mai întoarce. Cu cinci ani în urmă, o acţiune valora 50 de dolari.

Live:

EXITCARD
LOADING