Riscograma
Lucian Davidescu

Iată cum câştigă bani de shopping soţia unui guvernator de bancă centralăFranci!

Cu doar câteva zile ca Banca Centrală a Elveţiei să anunţe infamul prag de 1,2 franci pentru un euro, care a făcut ca moneda elveţiană să se deprecieze cu 10% în doar câteva minute, Kashya Hildebrand vindea 500.000 de franci, scrie Bruce Krasting, citat de Zero Hedge.

Kashya este soţia lui Philip Hildebrand, preşedintele băncii centrale a Elveţiei. Profitul ei a fost de 50.000 de franci, iar autorităţile au exclus orice posibilitate de insider trading, pentru că suma ar fi „prea mică”.

Philip câştigă 862.000 de franci pe an, fiind astfel printre cei mai bine-plătiţi guvernatori din lume. Kashya are o galerie de artă.

Tranzacţia s-a întâmplat la începutul lui septembrie 2011, însă informaţiile au fost descoperite abia în decembrie, după ce un angajat al băncii Sarasin i-a sifonat „secretul bancar” despre operaţiune unui politician al opoziţiei – Cristoph Blocher.

Acesta s-a dus la preşedintele confederaţiei, care a dispus o anchetă. După o săptămână, ancheta a concluzionat că nu-i nimic interesant în toată povestea, iar soţii Hildebrand sunt curaţi ca lacrima. Imediat după, Banca Elveţiei a ieşit cu un comunicat pentru a dezminţi „zvonuri” pe care încă nu le auzise nimeni.

În 6 septembrie, euro costa 1,1 franci.

Banca Elveţiei a anunţat că nu va mai tolera un curs sub 1,2 franci pe euro şi că va folosi „resurse nelimitate”, adică va tipări oricât e nevoie, pentru a atinge acest prag. Cursul s-a corectat subit la noul nivel fără ca banca să intervină efectiv, din cauza temerii traderilor de-a nu pierde bani. De atunci, francul a rămas în intervalul 1,22-1,24, ca urmare a aşteptărilor ca Banca Elveţiei să ridice din nou pragul, la 1,25 sau chiar 1,3 franci pentru un euro.

www.standard.ro

EXITCARD
LOADING