Riscograma
Lucian Davidescu

Ce aude Ungaria, cu urechea lipită de şina de tren

CDS–CDS–CDS–CDS–CDS

Viktor Orban a pierdut pariul simbolic început anul trecut, cum că Ungaria se poate descurca mai bine pe picioarele ei decât sub îndrumarea FMI, UE şi a altor anti-naţionali. După ce au rupt acordul de finanţare pentru a putea intra cu plugul în constituţie, conturile viitorilor pensionari sau încasările băncilor, ungurii au reuşit, vreme de un an, să se ţină destul de aproape de plutonul regional.

Planul de independenţă al Ungariei ar fi funcţionat bine-mersi cu siingura condiţie ca ţara să nu aibă nevoie de împrumuturi. Însă are. Pe măsură ce panica s-a întors pe pieţele financiare, Ungaria s-a decuplat. În ultima jumătate de an, forintul a pierdut 20% în faţa euro, CDS-urile s-au dublat, la peste 700 de puncte, iar dobânzile la ultima licitaţie de obligaţiuni au trecut de 10%.

Ultimul puseu de panică a fost alimentat chiar de guvern, care a anunţat că intenţionează să folosească rezervele băncii centrale – 35 de miliarde de euro – pentru finanţarea unei părţi a datoriei publice.

Ungaria a încercat să reînnoade acordul cu FMI în toamna anului trecut, însă negocierile s-au împotmolit rapid, din cauză că guvernul ungar nu vrea să anuleze legile adoptate în ultimul an. Mai nou, două cuvinte circulă înainte şi înapoi pe „axa” Budapesta-Bruxelles-Washington: Capitulare Necondiţionată.

LOADING
EXITCARD