Riscograma
Lucian Davidescu

Sunt jandarmii în stare să împuşte civili?

Nu prea e vreun motiv clar pentru care Jandarmeria există ca forţă militarizată, în afară de eventualitatea că ar fi nevoie să „restabilească ordinea” cu muniţie de război, folosită împotriva propriilor cetăţeni.

E un scenariu greu de imaginat pentru posibilele victime, nu însă şi pentru securiştii vechi şi noi. În ’89, civilii au fost împuşcaţi de militari în termen, slab instruiţi. Jandarmii ar trebui să fie – dimpotrivă – profesionişti şi bine instruiţi. Însă ăsta nu e neapărat o garanţie. Poate dimpotrivă. „Jurământul” şi „ordinul” sunt două instrumente de constrângere în favoarea statului şi împotriva poporului demonstrate în timp. Se adaugă şi altele.

Încurajarea violenţei: represaliile (a se citi „caftelile”) tolerate şi, probabil, ordonate de la cel mai înalt nivel fac ca personalul să se autoselecteze. Cei „slabi de înger”, care nu-s în stare să rupă oase la nevoie/ordin vor pleca sau nu vor intra deloc.

Sentimentul de impunitate: legea este înlocuită de o cultură poliţienească, a organului care face „ce vrea muşchii lui”.

„Art. 33 – Folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 se face în mod gradual şi nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente sau agresive ori pentru neutralizarea acţiunilor ilegale şi va înceta de îndată ce scopul misiunii a fost realizat”

În mod normal, tot ce excede acest articol se încadrează în Codul Penal.

„Art. 193. – (1) Lovirea sau orice acte de violentă cauzatoare de suferinte fizice sepedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Avem vreun jandarm condamnat? Dar pentru asta?

„Art. 35 – Persoanele care săvârşesc fapte contrare legii vor fi imobilizate, îndepărtate cât mai repede de la locul tulburărilor şi conduse, după caz, la cea mai apropiată unitate de poliţie sau de jandarmi, pentru a se lua, cu privire la acestea, măsurile de sancţionare prevăzute de lege.”

Ce se întâmplă când au fost conduse persoane care n-au „săvârşit” fapte contrare legii? Codul Penal:

„Art. 283. – (1) Fapta de a pune în miscare actiunea penală, de a lua o măsură preventivă neprivativă de libertate ori de a trimite în judecată o persoană, stiind că este nevinovată, se pedepseste cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani si interzicere aexercitării dreptului de a ocupa o functie publică.
(2) Retinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, stiind că este nevinovată, se pedepseste cu închisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o functie publică.”

E vreun jandarm la puşcărie pentru asta?

Atunci, dacă cineva spune că e „stare de urgenţă” iar altcineva spune că-i „ordin”, de ce i-ar fi frică să tragă chiar şi cu AKM-ul cu care până nu demult defila mândru pe stradă?

Ar trage jandarmii în populaţie?

103 comentarii
ByREV

Sa nu uitam care a fost scanteia dezastrului de astazi din Grecia … fortele de ordine au impuscat "din greseala" un elev de 15 ani si totul s-a transfrmat practic intr-un razboi civil. Efectele in lant au dus la cadere economica, somaj, violente, etc …

mike

vai , dintr-odata toti participantii la miting au devenit niste domnisoare … jandarmii fac bine ca incing pulanele pe ei , asa , ca sa le stie de frica !

AC

"Cadrele militare" s-au vopsit dupa genocidul din '89 realizat de armata romana asupra unor romani. Nu pot spune asupra poporului pentru ca au fost doar 1104 morti si 3321 raniti… aviz mâncătorilor de beşisme.

Practic procentul de 2×10^(-4) din populatie n-a impresionat… poporul in masura in care a reusit elevul din Grecia.

Cum e posibil sa aloci bugete importante unor ciobani hipnotizati si spalati pe creierul gol?

E un scenariu normal pentru securiştii vechi şi noi.

… nu s-a schimbat nimic din… structurilii statului.

Reformele statului au vizat strict relocarea cheltuielilor statului de la servicii pentru contribuabili către securitatea fizică şi economică a securiştilor vechi şi noi.

mihai

Descreieratul ăsta de Băsescu, este în stare să dea ordin să se tragă în manisfestanţi. De la ăsta mă aştept la orice. Cu sau fără reprimări sângeroase (sper că nu), zilele îi sunt numărate, sfârşitul îi este aproape. Şi al lui şi al cârpelor sale (Guvern, slugi individuale şi instituţiile statului obediente lui). Este doar o chestiune de timp şi mă aştept, nu peste mult timp să înceapă să fie trădat chiar din interior.

ionut

"vai , dintr-odata toti participantii la miting au devenit niste domnisoare … jandarmii fac bine ca incing pulanele pe ei , asa , ca sa le stie de frica !"

Mai idiot d'atat doar Isaila reuseste sa fie!

AC

mike/mihai/oranjgutan prost disemineaza rahatul din oficinele basiste:

mike

anonim

mihai

mike

… antenele… ponta&antonescu… 🙂

Ștefan A.

– In 1907 au tras in taranii rasculati . Atit jandarmii cit si armata .

– In 1989 , atit securitatea dar si armata au tras . Posibil si ceva elemente a militiei de atunci .

In nici una din ocazii , nimeni nu a fost luat la raspundere .

– Istoric , nu exista doi fara trei . 🙁

Distribuirea munitiei reale este pragul care face diferenta intre omor premeditat si legitima aparare a cadrului in uniforma . (pistoale au ei cu cartuse reale dar pina la AKM cu incarcatorul plin de 30 cartuse , strada e lunga ) .

PS1 In video si daca priviti bine , tipul din prim plan are si microfon la gura . E un fel de sef a trupei . Ca urla se datoreaza instructiei primite . Jandarmii din Kosovo au fost instruiti de carabinierii italieni cum se reprima o revolta . Si aia , carabinierii va asigur ca au multa , multa experienta profesionala .

In 2001 la Genova la intilnirea G8 demonstrantii au avut zeci de raniti si un singur mort . Ucis in "legitima aparare" si cu pistolul din dotare de un carabinier aflat in o dubita asaltata de multime. Victima , asa cum se vede din video acele timpuri , era gata sa arunce un extinctor in capul agentului . Oricum peritia balistica a stabilit ca glontul ucigas era din ricoseu pe extinctor .

PS2 . Daca un singur mort va pare mult la lupte durate 3 zile cu zeci de mii de demonstranti . Atunci chiar ca grupul de huligani Black bloc era imens.

ion

pai ziaristii, ong-urile, sa ii vaneze pentru fiecare ilegalitate, exact asa cum fac ei, si sa ii dea in judecata, sa asiste victimele, si sa-i tarasca ani de zile prin judecati

trebuie vanati, exact cum ii vaneaza si politia, faceti poze, filmati cu telefonu mobil, intrebati pe retele de socializare cum ii cheama, dati premiu pentru acei care dau informatii cine a fost acel jandarm si furnizeaza dovezi,

iar cazurile mediatizate puternic, cu nume prenume, fara generalitati, sa zboare capete pe acolo

dupa asta, orice jandarm se va gandi de 2-3 ori inainte de a face abuz, altfel ei o sa faca ce vor

deci domnu jurnalist, la treaba!

Radu Ionescu

Apai io nu cred ca o sa se ajunga la tras ca nu e nevoie si nu cred ca s-a ajuns inca la vrun "breaking point" cum ar zice pretini nostri americani dar daca securistii decid sa impuste ar trebui cochetat cu conceptul "shoot them back" ca "shoot them first" slabe sanse. Mai greu fara arme totuisi, ce-i drept,, da poate descopera si cetatenii romani niscai ak-uri prin lemne de foc ca un rus acum ceva vreme …

Off topic cu unii comentatorii cred ca sunt situatii de unii troleaza (cuvant ce in curand intra in dex) pe altii care troleaza la randul lor si lantu merge departe, si el stie ca el stie ca el stie ca e troll … etc …

AC

@stefan a.

Cum rezisti pe haznaua basista politeia? De acolo iau pulsul cretinilor… şi am fost surprins sa te vad pe acolo, 😀

Mai cu seama că Beşescu nu-mi pare chiar aşa hazliu cum îl găsesc cretinii lui pedofil.

(Ai dreptate cu revenirea crizei. Acu' 2 zile am comentat pe blogul lui Citu ca urmeaza o noua ajustare a PIB-ului Romaniei, iar Beşescu face buget pentru crestere economica.)

Si pentru jigodel prostel:

Un SRI-ist dezvăluie: anarhiştii au fost plătiţi de PDL

@radu ionescu

E bine sa stie si altii… daca nu sunt oranjgutani cretini.

adrian

la revolutie s-a tras apoi s-au dat explicatii mincinoase ca s-au impuscat in urma ordinelor gresite iar armata a fost si cu noi si impotriva noastra, in iunie 90 s-a tras dar nu s-a spus ca s-a tras si oficial s-au impuscat doar 6 oameni desi au fost 150 de morti de care nu mai intreaba nimeni desi iliescu n-a mai fost la putere…acum nu mai trage nimeni dar trage sforile si se incearca sa nu se spuna ca maifestantii vor jos basescu fara ca asta sa insemne sus psd…o sa iasa psd si o liniste totala

Victor

Prostii. O intrebare prosteasca si un articol prostesc. Asta-i tot ce am de spus. Naivitate si pura prostie.

Lucian Davidescu

@ByREV

Grecii au încasat gloanţe în plin în 1974
http://en.wikipedia.org/wiki/Athens_Polytechnic_u

@mike

<iframe width="640" height="464" src="http://www.youtube.com/embed/vIBdJFSGnm4&quot; frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

@AC

Acu-s mult mai atenţi la reacţii. Dar dacă văd că le merge, sunt în stare de orice.

@mihai

Personalizezi prea mult. Contează să ai cu ce, că descreieraţi se găsesc oricând.

@ionut

Nu ne faci şi un clasament, pe punctaje?

@Ștefan A.

Deci urlă "va fan culoooooo"?

@ion

Uite, am început

@Radu Ionescu

Nu vorbesc de moment, vorbesc de starea de fapt

@adrian

Chiar, "armata e cu noi" eu singurul "adevăr" rămas în mintea mulţimii. Dacă s-ar şti că ei, nu "teroriştii", au masacrat oameni, n-ar mai fi pe primul loc la încredere.

@Victor

Aş putea presupune că vrei să spui ceva de genul "normal că sunt plătiţi ca să ucidă"… poţi s-o spui, sau să votezi – ca toată lumea. Nu te ajută cu nimic să faci pe deşteptul 😀

romania inedit

Jandarmul ala urla pentru ca asa au fost instruiti sa faca atunci cand imprastie demonstranti, urletele fiind un factor psihologic !

testokick

Garcea urla din 2 motive.

1. Comunicare cu soldateii lui. NU e caterinca ci este comunicarea starii psihice a comandantului. Agresiv si pregatit.

2. Urletul este arma psihologica cea mai la indemana. Este functionala ori de cate ori este nevoie. NU se epuizeaza. Simbolizeaza agresivitatea din disperare. NU are nici o legatura cu curajul. La curaj privesti inamicul in ochi si inaintezi la pas. Evental mai bati in scut sau toata trupa bate pasul ritmic si puternic.

Jandarmii au primit ordine sa tina pe loc manifestarea SI probabil au primit ordin sa nu uite de ce sunt in jandarmerie. Sa intimideze, sa bata si eventual sa suprime. Daca mai dureaza inca 3-4 zile aceste manifestatii, romanii ar face bine sa se pregateasca cu fese, rivanol, h2o2 si atele. Multe. Romanii au rabdare dar daca nimic nu se intrezareste…e groasa. pentru ambele parti.Acum e flower power si ne credem Gandhi dar daca se supara bricarii romani o sa cada multe chipiuri SI nu la manifestatii si in cartier caci majoritatea romanilor cunosc pe cine au vecini. Sper totusi sa nu fie asa si sa se rezolve totusi ceva. e mult de vorbit dar ma opresc aici.

mike

@ prostel / AC / WC / USL / PP care e problema daca imi place de mazare sa fie presedinte ? cum adica , sunt cu PDL-ul si il propun pe mazare ? cam ciudat , nu crezi ? nu mai poate omul sa-si spuna opinia cinstit pe bloguri ? mai bine golan decat comunist vandut la antene si irealitati ca tine ! cred ca te lasa felix sa-i lingi picioarele la ce propaganda ii faci …

AC

@prostel

Important e ca sangerezi. Suferintele tale… fizice imi provoaca placere. 😛

Azi (22 de ani de la lovitura de stat) se vorbeste deschis despre "toti securistii", "punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara" şi "sistemul comunisto-securist".

Blegăreii tăi s-au manipulat între ei până s-au… autoprostit… orgonas preia statisticile de la vass si ii prosteste pe vala si bogdan, dan le dă dreptate, pedofil râde cu cinci cretini care se încurajează… singuri în faţa realităţii… tu postezi link-uri sub n identităţi… nişte IEFTINI. 😛

Mii de oameni fac băşcălie de beşilă, blonda şi piticu' pe toate televiziunile, deci… loveşte-mă unde mă doare mai tare… zi-mi de voiculescu, ponta si antonescu.. 😛

mike

@prostel , imi place ca de la o vreme ai inceput sa-ti faci autocritica , e un inceput , bravo !

USL=PDL=MIZERIE !

basescu=ponta=antonescu=comunisti !

multumit ?

PS: nu trebuie sa-ti fie rusine ca-i lingi picioarele lui felix , toata redactia a1/3 a facut-o , ce conteaza ca mananci kkt non stop cand locuiesti la vila …

manipulatii si amaratii se agita in frig la universitate ca apoi sa fie condusi de gasca de demagogi ponta&antonescu formata pentru a jupui poporul revoltat eventual cu metoda matusa tamara brevetata stii tu de cine …

din pacate , cel mai trist lucru e ca n-ai pe cine pune la conducere dintre romani pentru ca toti sunt la fel , demagogie maxima , iar cand ajung in frunte jupoaie pe rupte … stam cam prost la capitolul morala , noi , poporul roman …

AC

@prostel

Cum sa n-avem moralitate?

Uite aici un agent imobiliar care manipula piata imobiliara acum "promoveaza" Noua Republica,,, alternativa la toate mizeriile.

😀 USL 😀 = 🙁 PDL 🙁 = Băsescu e frustrat maxim!!!

Începe meciul dintre jandarmi şi ceilalţi prostovanii trimişi de "strategi"… su'priză, oamenii decenţi nu li se alătură = Băsescu e frustrat maxim!!!

Prostovanii trimişi de strategi au pus mâna pe garduri 😀 = Băsescu e frustrat maxim!!!

Nickmann

Depinde cu ce sunt inarmati protestatari! Inainte de munitie de razboi, vin gloantele de cauciuc, apoi, cand se inginge hora violentei prea tare, se trece si la plumb. Dar, cred ca, numai in caz ca asupra lor se arunca tot cu plumb. Oricum, cand se ajunge la munitie, atunci jandarmi nu vor fi singuri pe strazi, armata va fi un plus de ajutor.

PS 25% din salariul jandarmilor a fost taiat si in ultima vreme au avut parte si de reduceri drastice de personal, deci, exista posibilitatea ca multi sa ezite. De aceea nu-i inteleg pe dobitoci cu pietre, de ce nu isi vad de treaba si sa-l injure numai pe basescu si gloata lui, fara sa sara la bataie?! Fiindca uni din batausi sunt doar niste dereglati mintal, ce isi merita o incordare serioasa a coastelor.

d

Treaba e ca manifestantii au niste ore specificate in autorizatia de la primarie, pe care trebuie sa le respecte.

Inteleg ca ei vor sa ne comunice dezgustul lor pt Basescu dar trebuie sa o faca dupa lege.

Valentin

Puţini ştiu că marea majoritate a Jandarmilor, abia aşteaptă un ordin de a trage în populaţie! O ştiu din surse foarte sigure! În mintea lor, noi suntem duşmanul! Altfel de ce întotdeauna sunt însoţiţi de către doi psihologi? Ei pentru asta sunt antrenaţi! În seara aceasta la Piaţa Universităţii, un jandarm a bătut un băiat care dorea să plece de la miting! Bătaia oferită a fost atât de paşnică, încât i-a rupt coloana protestatarului. Respectivul băiat se numeşte Zăvoi (numele de familie) şi a fost internat de urgenţă la Elias!

Din câte se apare acesta a rămas paralizat pe viaţă! Cine va fi tras la răspundere?

Apropo, aţi văzut că niciun jandarm nu are date de identificare pe el (insignă cu serie şi număr)? De ce oare?

DP

Din "INTELIGENTA MULTIMILOR"

Conform unor statistici, o multime poate fi proasta, lasa, sau rea (pt ca se spune ca inteligenta multimii este sub media celor ce o compun).

Poate functiona ca un catalizator insa cred ca solutia este alta:

"Nu va intrebati ce poate face America pt voi, ci intrebati-va ce puteti face voi pt America"

Pe masura ce Romania evolueaza, solutiile pe care le va alege , oamenii care o vor conduce , etc.vor fi din ce in ce mai buni , mai destepti , mai, mai , mai…

Altfel nu ar avea sens rezistenta noastra ca natie de atatea mii de ani.

O ZI EXCELENTA TUTUROR !

Călin Lucaci

Jandarmii sunt antrenaţi pentru intervenţii violente. Cred că se vede acest lucru. Cine spune că şi ei sunt oameni ca noi nu ştie însă că jandarmii au acceptat de bună voie această slujbă, şi ştiau foarte bine ce urmau să facă. Asta se cheamă parcă, din culpă. Practic, pentru bani ei trebuie să rupă oase, la propriu.

Sunt sigur că dacă vor primi ordin să tragă o vor face. mai întîi cu gloanţe de cauciuc, apoi cu muniţie de război. Pentru ei, cei din stradă sunt duşmanii ţării, inamicii bunăstării lor personale. Clasa stăpânitoare i-a angajat, acesteia îi vor fi credincioşi, este limpede. Puţini dintre ei realizează că de fapt sunt plătiţi din banii noştri, pentru ei contează cine îşi pune semnătura pe statele de plată.

bog

Am o mare rugaminte la D-l Davidescu. Sa nu publice comentariile unor scelerati care indeamna la violenta.

Aceste comentarii nu aduc nici un serviciu nimanui.

@ mike: "vai , dintr-odata toti participantii la miting au devenit niste domnisoare … jandarmii fac bine ca incing pulanele pe ei , asa , ca sa le stie de frica !"

De ce ar trebui cineva sa stie de frica? Ca sa nu mai aibe curaj sa-si ceara drepturile?

Va rog mult d-le Davidescu sa stergeti aceste posturi. Eu inteleg libertatea de exprimare dar cand aceasta libertate de exprimare incalca libertatile celorlalti ea trebuie suprimata.

ionut

"Nu ne faci şi un clasament, pe punctaje?"

1) Pentru asta trebuie teste riguroase.

2) Care folosesc cam cat foloseste "econometria".

"Eu inteleg libertatea de exprimare dar cand aceasta libertate de exprimare incalca libertatile celorlalti ea trebuie suprimata."

3) Apar mereu pretendenti la podium 😀

ionut

"Treaba e ca manifestantii au niste ore specificate in autorizatia de la primarie, pe care trebuie sa le respecte.

Inteleg ca ei vor sa ne comunice dezgustul lor pt Basescu dar trebuie sa o faca dupa lege."

Bre, nu va-nghesuiti! 😀

presacaopra(v)da

În timp ce-i îmbăta cu apă rece pe ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, Mitocanul recunoştea, pe bună dreptate, că a fost „euforic” faţă cu „primăvara arabă”. Ba, a dat semne certe că nu s-a trezit nici acum din euforie, în plină iarnă românească, din moment ce n-a suflat niciun cuvânt despre protestele din toată ţara, proteste ce-l vizează în mod direct. Precis din aceeaşi euforie, Băsescu a relansat ideea desfiinţării judeţelor. Gaz pe foc, pentru o naţiune care deja s-a aprins! Domnul Preşedinte îi invită astfel pe „ciumpalaci” la noi proteste-„regionale”, în fiecare judeţ! Această ultimă aroganţă a Mitocanului naşte o grea dilemă…

ThinkAgainRo

Puteţi citi un articol despre cum întocmeşte un jandarm un proces-verbal de contravenţie!
http://www.thinkagain.ro/agentul-necula-marius-de
În primul rând efectivele Jandarmeriei depăşesc de 10 ori efectivele forţelor terestre româneşti.În al doilea rând Lucian tu ai dreptate de 2000 de ani poliţia şi Jandarmeria au stat cu armele îndreptate împotriva propriului popor.De asta suntem de căcat.

În al treilea rând procedurile de selecţie sunt concepute pentru a selecta doar acei oameni cu discernământ redus.Tocmai fiindcă cei care gândesc nu ar urma ordinele de represiune în caz de conflict.

Violenţele sunt generate de JANDARMI.Ei provoacă pentru ca apoi să aibe motive de violenţă.

BĂSESCU este un idiot fiindcă nici PUTIN,cât de dictator este, NU A REPRIMAT MANIFESTAȚIILE CU FORȚA!

Au fost 50 de mii de protestatari, au arestat vreo 300 (beţi-morţi care faceau scandal cu ceilalţi) şi au stat departe de manifestaţii!Nu au intervenit în niciun fel!

BĂSESCU, ca orice dictator NU VREA SĂ ACCEPTE CĂ TREBUIE SĂ PLECE!Ce se întâmplă acum în stradă se va amplifica se va acutiza iar Băsescu cu PDL vor merge la groapa cu proşti ai istoriei!

Borta Gunoiului

Prostule care esti tu prost!Esti asa prost ca imi vine sa cred ca ai terminat scoala de jurnalism sau in cel mai fericit caz esti coleg de clasa cu Cruduta(am auzit ca si aia e la jurnalistica ). Deci prostule!……Jandarmeria e militarizatà pentru ca este structura militara specializata a statului cu atributii in mentinerea si restabilirea ordinii si linistii publice, transportul si paza valorilor, bunurilor si materialelor periculoase, cat si paza si apararea obiectivelor de importanta deosebita. Fiind sigur ca nu intelegi nici o branza din ce-am zis am sa-ti traduc pe intelesul jurnalitului din ziua de azi./1: Nu poti sa obligi unui civil sa-si riste viata si sa stea in calea bolovanilor pentru mentinere ordinii publice(civilu poate spune"dute-n mortii ma-ti sefule ca-mi dau demisia-militaru NU poate, ca-l mananca puscaria)/2:La fel nu poti obliga un civil sa-si riste viata pentru apararea unor obiective deosebit de importante./3:Ei fiind militari nu pot intra in greva ….cum ar fi sa fie jandarmeria civila si sa intre in greva…? Cine te mai pazeste de prostii care iti distrug bunurile personale?Ma-ta ?Prostule care esti prost!

Alexandru

Am un drob de sare pe soba.

Intrebare: este posibil sa cada in capul bebelusului?

Alegeti raspunsul:

1. Nu, dar daca pui drobul de sare pe margine si zgudui violent soba: Da;

2. Nu, dar daca iei copilul si il dai cu capul de drob: Da;

3. Nu, dar daca pica un meteorit direct pe soba: Da;

4. Nu, dar lumea nu se va sfarsi pana cand: Da.

Multumesc de ajutor.

sase sase

Dupa parerea mea avand in vedere ca toata fortele de mentinere a ordinii sunt urate de catre populatie,mai ales atunci cand incearca sa restbileasca ordinea ,ele ar trebui desfiintate,intrucat nu au mijloacele necesare de a mentine ordinea decat raspunzand la dezordini si actiuni in fprta prin forta.uitati-va ca inclusiv in circulatia pe drumurile publice,orice sanctiune este privita de majoritatea populatiei ca o ingradire a drepturilor,indiferent cat de flagrant este incalacta legea.In acest scop eu as propune ca aceste forte sa fie desfiintate sinsa se faca economie la buget.Iar noi sa ne aparam singuri,fiecare dupa posibilitati pe principiul din din vestul salbatic al SUA al sec. XIX "legea sunt eu si pistolul meu o aplica".Si vedeti cata democratie s-a instaurat in SUA cu pistolul in mana.Atunci nici media nu va avea cum sa critice autoritatile care nu se vor mai implica in asemenea evenimente.Si asa vrem ca statul sa se retraga din toate domeniile vietii private si publice sau din economie.Acesta ar fi primul pas de cucerire a unei libertati absolute a romanilor si de eliberare de orice constrangeri legale si morale.Deci sloganul urmator,jos jandarmii,jos politia,jos justitia ca oricum numai manaca banii statului degeaba.Privatizam tot si ne aparam singuri!

ionut

"Jandarmeria e militarizatà pentru ca este structura militara specializata a statului"

Lucian, ti-am zis ca un "clasament" e caduc, deoarece productia e la foc continuu! 😀 😀

ionut

"Acesta ar fi primul pas de cucerire a unei libertati absolute a romanilor si de eliberare de orice constrangeri legale si morale."

1) Constrangerea morala nu se face prin legislatie. Daca se, e ilegitima.

2) Abolirea statului (monopolul initierii violentei) nu inseamna eliberarea de orice constrangeri legitime.

Principiile schimbului interpersonal sunt general valabile pentru orice bun economic. Inclusiv cel denumit siguranta/aparare. In producerea bunurilor, marcate de principiul raritatii, piata e superioara statului.

ionut

"Mii de oameni fac băşcălie de beşilă"

Costele, nu-ncepe si tu: clasamentu' e elastic! 😀 Asta-i "argument"? Dai munitie la "opozitie" …

Lucian Davidescu

@romania inedit, testokick

Atunci, n-ar fi trebuit să urle toţi?

<iframe width="640" height="464" src="http://www.youtube.com/embed/0gGeB3UwsuM&quot; frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

@mike

Acum, pa

@Nickmann

"Depinde cu ce sunt inarmati protestatari!"

Păi în decembrie '89 cu ce erau înarmaţi?

@d

– Sunt jandarmii în stare să împuşte civili?

– Treaba e ca manifestantii au niste ore specificate in autorizatia de la primarie, pe care trebuie sa le respecte.

@Valentin

"Altfel de ce întotdeauna sunt însoţiţi de către doi psihologi?"

De ce întotdeauna

@DP

"egală cu a celui mai stupid membru" 😀

@Călin Lucaci

"Puţini dintre ei realizează că de fapt sunt plătiţi din banii noştri, pentru ei contează cine îşi pune semnătura pe statele de plată."

Cum din banii noştri, te-a întrebat cineva dacă vrei să-i dai? 😉

@bog

E nevoie să fim mereu conştienţi că există imbecili

@ionut

"1) Pentru asta trebuie teste riguroase. 2) Care folosesc cam cat foloseste “econometria”."

Asta zic şi eu, lasă piaţa să decidă 😛

@presacaopravda

"euforie"

să nu folosim cuvinte mari 😀

@ThinkAgainRo

Nu ştiu dacă de zece ori, însă salariul de jandarm cred că este cam dublu faţă de cel de militar

@Borta

Îţi mulţumim pentru că ne-ai exemplificat ce-a fost în capul celor care au scornit statutul jandarmeriei 😛

@băiatul cu drobul de sare
http://cursdeguvernare.ro/revolutia-vazuta-de-un-

@sase sase

uaa. umor.

dorel

Nu..Nu cred ca va fi macar un jandarm care sa traga[cu munitie de razboi] in poplulatia civila…dupa cum nu cred ca va fi dat acest ordin vreo data..

Articolul in sine cred ca vrea doar sa incite spiritele mai radu decat sunt deja..:(

E cam rusinica Domn ziarist..

Nu sunt jandarm,nu am lucrat in "sistem"..niciodata,am fost in piata in primele 2 zile,si cu regretam ramas cu un gust amar..

Sunt deacord cu ori ce…dar cu bataia,cu distrugerile,cu incendieri..etc..NU

Pai cum adica Domnilor..iesim in strada ca sa cerem dreptul la o viata mai buna..si o facem cu parul???

Vrem ca lumea sa ne considere civilizati..si noi dam foc pe strada la tot ce gasim??

Vad ca mai nou facem comparatii la ce se intampla acum cu ce a fost la ""revoutie""

Nu mai faceti asemenea greseli..Sau nu sunt greseli??si dorit doar o ""mica""manipulare..

Domnule Ziarist..nu sunteti de loc corect..Manipulati..si se vede..din avion…

ThinkAgainRo

@ Borta Gunoiului

După înverşunarea cu care mi-ai răspuns eşti sigur de la una din aceste structuri militarizate! Fiindcă VOI toţi sunteţi nişte oligofreni care ne irosesc banii îţi voi spune că ORDINUL SE EXECUTĂ DOAR ÎN CAZ DE RĂZBOI.Adică obligativitatea executării unui ordin sub sanctiunea Tribunalului Militar este justificată doar în cazul în care poporul are un inamic extern iar faptul de a nu executa un ordin echivalează cu trădarea.

VOI CRETINILOR CU TABLE nu aţi înţeles că acest POPOR de IDIOȚI care ar trebui să iasă şi să vă omoare pe toţi (căci în voi este puterea lui Băsescu) VĂ PLĂTEȘTE SALARIILE.

Nu puteţi fi în stare de conflict cu prorpiul popor.Adică în loc să combaţi inamic real combaţi un inamic imaginar PENTRU A-ȚI JUSTIFICA EXISTENȚA ȘI BUGETUL.

POPORUL (aşa cum e el ) trebuia cretinilor lăsat în pace să protesteze.Chiar dacă apăreau huligani sau infractori pagubele erau minime (oricum sunt asigurate).Iar la un moment dat lumea cinstită nu mai ieşea să protesteze pentru a nu fi asociată cu infractorii.

Acum oligofrenilor aţi creat efectul psihologic de masă şi de ură împotriva voastră.Practic voi sunteţi trupe de ocupaţie la noi în ţară.Și va trebui să dispăreţi!

AC

@ionut

Ia socheaza-ma. 😛

Marele El Presidente are orgoliul praf. Cand pui la punct tot "aparatu'" necontrolabil e cam naspa sa-si BATA JOC zeci de mii de oameni de tine, iar alte cateva milioane sa observe… bagatela. 😛

Oricum, i-am spus-o unui retardat cu idolu' ranit in… imaginea lui de Zeus.

Nu stiu daca ai observat, dar mesajul meu nu a fost tocmai unul subliminal, ci de tocare a nervilor.

gogu

In toate statele democratice exista forte militarizate care au ca scop sa apere statul. Plac sau nu, asta e. CRS, in Franta, carabinieriii in Italia, si mai exista.

daca sunt in stare sa impuste cetatenii civili. Da, sigur ca sunt. Insa nu au voie decat in caz de extrema necesitate si mai ales daca viata lor sau a celor pe care trebuie sa ii pazeasca este pusa in pericol.

Insa, pana acolo au multe alte instrumente: gaze lacrimogene, tunuri de apa, plase, gloante de cauciuc, etc.

Putem cere desfiintarea lor. Dar cine ne mai asigura viata si linistea in fata infractorilor periculosi (clanuri mafiote). Noi, cu basmalute si flori? sa fim seriosi.

Statul trebuie sa sihurea linistea si ordine pentru toti cetatenii sai. Nu toata lumea e violenta, nu toata lumea arunca cu cocktailuri Molotov, nu toata lumea manifesteaza.

Cei vare nu fac asta doresc sa fie protejati de ceilalti. In fapt, si mai ales acum, trebuie sa evitam nasterea premiselor unui razboi civil. Atunci cand societatea se imparte in doua tabere rsicurile sunt mari.

De aceea trebuie sa existe jandarmii.

Lucian Davidescu

@dorel

Foarte bine că nu crezi, aşa-i normal. Dar de ce trebuie să fie militari poţi să explici?

@Think

Te rog, nu mă priva de aşa onoare, cred că mie îmi răspundea 😛

@gogu

"In toate statele democratice exista forte militarizate care au ca scop sa apere statul" (de proprii cetăţeni!?)

În toate? De fapt, sunt foarte puţine poliţii militarizate (ălea de care zici + Spania şi Portugalia), trei sferturi din ţările OECD nu au aşa ceva. Sau nu mai au, tendinţa este ca jandarmeriile să se desfiinţeze – cazuri recente: Belgia, Austria, Grecia

Elena Udrea

Lucian Davidescu in plenitatea prostiei sale. De ce insista taranul asta sa foloseasca tastatura in loc de sapa? Sesizam pe acesta cale Biroul de plasare a fortei de munca ca tipul a ajuns intr-un post nepotrivit aptitudinilor sale de plugar.

ionut

"sa-si BATA JOC zeci de mii de oameni de tine"

Costele, fa un "pas in spate" si vezi: cine de cine si bate joc? Cine "isi bate joc" de besila? Niste ciumpalaci! De care, si mai mult, pe care, "besila" isi bate si pulanele.

Iar orgoliul praf, sunt convins ca stii, se trateaza cu denial.

Deci: daca ai ales intri in troaca, fa tot posibilul sa le stai in gat porcilor! Greselile de rationament "e" aur curat pentru oponent.

AC

@ionut

Istoria va avea grija de papură voievod sa-i atribuie locul meritat.

Rahatul cu jandarmii inseamna provocarea oamenilor de bun simt, iar continuarea atitudinii cretine conduce la ANALIZAREA atenta a sistemului securisto-comunist in ansamblul sau.

Provocarea putorilor cu aere de dictatori grabeste… aflarea adevarului. 😛

Cine crezi ca a gresit… rationamentul? 😀

Borta Gunoiului

No ni ma ce poza mi-a pus prostul 🙂 ha ha ha. Ba prostule care esti tu prost…adica imi spui tu mie ca militarul pe timp de pace poate refuza un ordin dat de seful ierarhic fara a avea nici o consecinta? Ordinul de care spui tu ,bombalaule, are treaba cu armata,cu munitie de razboi alea alea…alte treburi,treburi mult prea dificile pentru puterea ta de intelegere,jurnalistule.Vad ca zici ca suntem in conflict cu poporul..ha ha ha ce prost mai esti jurnalistule.Ce te face sa crezi ca tu plus alti 10 mii de tugulani sunteti poporul?Pai daca voi sunteti poporul de ce gatii mamii voastre iesiti numai 10 mii din casa?Si ce te face sa crezi ca "poporul" ala de 1-2 mii are dreptul sa incurce circulatia celorlalti cetateni ai capitalei sau sa le sparga magazinele?Poate omul ala nu are asigurare la masina sau la magazin ca te plangeai ca-i saracie nu…?Ce kkt ai fi mancat tu (daca nu tu altii) daca jandarmeria s-ar fi uitat cum "o parte din poporul" distrug avutul public sau privat,dau in cap jurnalistilor (eu unul m-as fi bucurat sa vad cate mai multe hiene cu capetele sparte). Si schimba poza aia ca te prind si iti rup picioarele!Ai vazut ce a patit tiganul ala?! I-am retezat piciorul `tui mama lui cu poporul lui cu tot! HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA CONAN JANDARMUL!!!

roadrunner

Lucian,

sti cum e chestia asta cu jandarmi, sunt forte de represiune pana cand o sa vina un Gigel cu gluga, si o sa sa-i dea foc masinii tale luata in rate, pe motiv ca el nu-si permite un Iphone ca toata lumea, si atunci o sa strigi cat te tine gura "unde-s jandarmii? de ce nu-si fac datoria?"

RR

Lucian Davidescu

@Borta

Te-ncurcaşi în identităţi, tovărăşelule? Ia, hai, ja de-aici, "eliberează circulaţia"

@roadrunner

Iar motivul pentru care doar militarii pot face asta, spre deosebire de gardaí civili ca în Irlanda, este că…

luis

D-l Davidescu ,esti FENOMENAL, un alt subiect nu ai gasit??? doar cateva cuvinte tin sa-ti urez: sa ai parte cand iti e lumea mai draga de un BOLOVAN aruncat direct in fata dumitale.

Borta Gunoiului

@ionut care esti tu cocalar: vorbeam pe intelesul prostului….hha jurnalistului si sunt si obosit prostule care esti prost ca a trebuit sa va pazesc si uite ca nu pot sa dorm.Sunt suparat ca nu am prins niciun drogat sa-i dau cateva pe cocoasa.Dar nu vrei tu sa-ti pui poza?Poate ne intanlin la noapte.

@ThinkAgainRo care nu think at all:Schimba poza aia ca daca pun mana pe tine u will never think again! u will be a plant for the rest of ur miserable life!

aurel

:))) cum fratele meu (D-l Davidescu) sa traga Jandarmeria in populatie?? Daca ereai cu copilul in piata separat de tinerii violenti ,iar copilasul tau risca sa primeasca pietre sau sticle in fata ce-ai fi zis atunci? Iar domnul ala jandarm urla ca sa-si tina oamenii aproape langa el, ptr ca si ei sunt vai mama lor la ordin acolo, tare mi-as fi dorit sa ai un magazin prin zona aia si sa ti l devasteze "TINERII NEVINOVATI":))))

Lucian Davidescu

@luis/aurel

"un alt subiect nu ai gasit?"

Nu. Pa.

@Borta

Think e oaspete aici, la fel ca tine. Doar că tu eşti nepoftit. E ultimul avertisment, next is spam.

Borta Gunoiului

<Lucian Davidescu care esti davidesc: Aoleuuu…pai tu esti jupanul care RUN pagina asta…?Tu mi-ai pus poza aia? Tu ai scris articolul asta de kkt? Pai parca erai altfel ma baiete.Eu tin minte ca te-am citit mai de mult,cand erai platit cu hidrantul,si parca nu erai asa de prost. Aaaaa pai cu tine-i alta situatie golanasule…ne vedem noi pe teren ocnaselule ca stiu cum arati.Ai sa vezi tu ce inseamna sa eliberezi circulatia…prostule care esti prost!>

Laur

In Romania de astazi exista destui civili cu arme acasa…se pune intrebarea: Oare o parte din acei romani vor riposta in cazul in care jandarmi fac greseala si trag in multime? Si mai sunt alte intrebari: Jandarmii nu au familii? Jandarmii nu sunt filmati? nu sunt identificati? nu sunt recunoscuti? si apoi platite polite individual? acestea sunt intrebari pe care ciobanii astia nu si le pun ca nu-s in stare..ei cred ca sunt intangibili..sunt multe intrebari …sa speram ca nu va fi cazul…un mort si PDL si cei responsabili nu au viitor in Romania

ionut

"Provocarea putorilor cu aere de dictatori grabeste… aflarea adevarului."

Mdea, si? Despre franaru' ala bolsevic -iliescu se stie adevarul de mai bine de 20 de ani. Unele i-au iesit singure: "multumim minerilor care au venit la chemarea noastra!" Si?

Istoria zici? Haida deh, nu-i supraestima!

@ Lucian

Gunoiu e o mostra de ce insemna manifestarea democratiei: iti polueaza gunoaiele blogul. Nu sunt 100% convins, da' nu cred ca-i vreun soi de idiot care vrea sa discrediteze maimutele urlatoare de-si zic jandarmi. Pentru asta iti trebuie rafinament.

Lucian Davidescu

"@Lucian Davidescu care esti davidesc: Aoleuuu…pai tu esti jupanul care RUN pagina asta…?Tu mi-ai pus poza aia? Tu ai scris articolul asta de kkt? Pai parca erai altfel ma baiete.Eu tin minte ca te-am citit mai de mult,cand erai platit cu hidrantul,si parca nu erai asa de prost. Aaaaa pai cu tine-i alta situatie golanasule…ne vedem noi pe teren ocnaselule ca stiu cum arati.Ai sa vezi tu ce inseamna sa eliberezi circulatia…prostule care esti prost!"

Gunoiul, la gunoi

@laur

Vezi Siria

@ionut

Nu m-am gândit… dacă e vreun ultras agent provocateur, atunci e meseriaş… chapeau 😛

Ovidiu

Eu unul nu contest utilitatea (teoretica a) Jandarmeriei, ca institutie si cred ca nu e multa lume care sa o faca. (Nici nu intru insa in discutii despre cum sunt ei "jmecheri si fortosi" numai prin piete si pe stadioane, dar prin Strehaia sau Sintesti nu mai sunt chiar atat de zmei).

Problema mea cu jandarmii e urmatoarea:

1. Cand intervin, o fac tarziu, prost si intotdeauna cu exces de zel. Nu stiu sa dozeze interventia (ceea ce denota ca au sefi prosti si ca ei insisi nu sunt niste mari inteligente). Ii lasa pe cei violenti 30 de min sa arda tonete la Unirii dupa care vin in forta si aresteaza/bat tot ce prind (de obicei, ceea ce prind ei n-are legatura cu vinovatii…jandarmii sunt un fel de discipoli ai lui Darwin, ei ii prind intotdeauna doar pe cei mai slabi/nevolnici/care habar n-au de ce sunt pe-acolo. Sau pe nevinovati, care n-au reflexul sa fuga).

2. Cand gresesc (adica des) NU RASPUND NICIODATA. Au fost atatea cazuri in care a fost evidentiata brutalitatea lor si mai ales incompetenta lor, faptul ca opereaza retineri la nimereala, faptul ca lovesc cu salbatici oameni DEJA la pamant. Ce s-a intamplat? "Ancheta interna"? "5% din salariu pe 3 luni"? Cred si eu ca e misto sa dai cu bastonul in cine-apuci, sa mai fii si platit si sa nici nu raspunzi pentru greselile tale.

Prin urmare, avem combinatia letala dintre incompetenta si impunitate.

Evident ca ar trage, cei mai multi dintre ei. Insa cu adevarat trist ar fi ca TOATE posturile de stiri ne-ar convinge apoi ca au tras NUMAI pentru ca in legitima aparare si NUMAI in cei violenti. Si NUMAI la ordin.

AC

@ionut

Si in baza a ce a putut fura inca un mandat, Basescu? Vin minerii lui iliescu… cumva? 😀

Plictiseanu

Apropos, am vazut la stiri un filmulet in care o gasca de tineri ce marsaluiau aseara pe strada Academiei urland ˝gabori asasini˝ au spart doua magazine just for fun, fara ca vre-un gabor asasin sa fie prin preajma.

Totusi, acuzele de gabori asasini nu sunt chiar noi.

Cele mai serioase acuze vin de la autoritatile mai mult sau mai putin oficiale din secuime.Acuzele sunt ca jandarmii din zona si membrii familiilor lor au rolul de a altera compozitia etnica a regiunii.Si mai mult decat atat.Pe langa acuza ca prin faptul ca au serviciu si familii in zona polueaza puritatea etnica a tinutului secuiesc, jandarmii sunt acuzati ca se constituie in forta militara de ocupatie.

Asa ca orice incriminare imagologica a jandarmilor lor ca forta militarizata de represiune (si bineinteles ca si de ocupatie), gata in orice moment sa impuste mase de civili nevinovati (la Bucale ca si in Covasna) va fi un atu imagologic bine primit si la nevoie bine folosit.

Daca cei din Bucale (si din Zabrauti) urla despre jandarmi ca sunt gabori asasini ce sa mai zica despre jandarmi si familiile lor populatia din secuime, supusa nu-i asa , unei ocupatii militarizate de catre gaborii asasini?

Fiecare pasare pe limba ei piere.Prabusirile succesive ale Romaniei nu au venit si nu vor veni decat de la si prin romani.Prin voi insiva.Ca la OTV, dati-i inainte baieti, ca nici nu stiti ce pierdeti.

ionut

@AC

Furat de la cine? De la Geoana "dragostea mea"… cumva? 😀

Faptul ca "toti sunt la fel" e un "adevar" ("la fel" odata veniti in functii) care conduce la alte cerinte decat cele manifeste in piata acu' : sa plece asta/astia! Perfect de acord, da' sa nu vina nici ailalti! De fapt, cel mai bine e sa nu mai vina nimeni!

D'asta, desi sunt de acord cu protestul oriunde si oricand impotriva statului, nu pot sa rezonez cu cerintele celor din piata. Nu prescrii tutun bolnavilor de cancer la plamani!

AC

Furat de la… popor. 😛 Oferindu-i poporului o explicatie viabila pentru "surpriza de la urne", rezultatul nu poate fi altul decat acceptarea… "rezultatelor" "alegerilor".

Eu stiu unde bati si simt si ce te deranjeaza, dar in privinta primului aspect, nu va fi Romania pionera in domeniu, iar referitor la a doua problema… "toti suntem… diferiti!" 😛

Borta Gunoiului

<Davidescule care esti davidesc: Pai ce faci,ma? Mi-ai sters copiat comentariu si l-ai postat?Pai pentru ce l-ai sters pe al meu?Prostule care esti prost!De ce nu vrei sa-mi raspunzi la intrebari? Te-am intrebat de atatea ori si te intreb din nou…DE CE TE-A FACUT MA-TA ASA DE BOMBALAU?>

Borta Gunoiului

<Davidescule care esti davidesc: Stai ca vreau sa vad daca m-ai blocat pe adresa asta.Daca NU sa traiesti,daca DA ciucurelul sa-l belesti……..prostule care esti prost. Fugi ca te impusca jandarmii ))))) mama cata prostie la el,jurnalistul lu` peste!>

Borta Gunoiului

<Davidescule care esti davidesc: Vezi sa nu te impuste jandarmeria!Fugi,prostule care esti prost,si ascundete sub fusta ma-ti ca am auzit ca asa de urata e incat nimeni,inafara de prostul de tactu, nu o sa se uite sub fusta ei. Auzi la el prostul….cica nu impusca jandarmii ha ha ha tu esti mai prost decat cruduta ,ba baiete cucuiete.Cred ca ai cacat de lup in loc de creier >

Borta Gunoiului

<Davidescule care esti davidesc: Tu care esti coleg cu cruduta stii ca ordinul ilegal nu se executa?! Cretinule, pe timp de pace nu ai voie sa faci uz de arma cu munitie de razboi asupra cuiva neinarmat chiar daca ti se ordona! Pentru ordinul e ilegal si stii ca pe seful tau ierarhic il va manca puscaria pentru ca a dat un ordin ilegal(chiar de il executi sau nu) si tot la fel de bine stii ca daca tu executi ordinul ilegal v-ai sfarsi alaturi de seful tau la bulau. Sunt sigur ca stii treburile astea…nu cred ca cineva poate fi ATAT DE NATARAU…..nici macar un jurnalist nu poate fi chiar asa batut in cap.>

ionut

@AC

Furat de la …. popor!

Fugi bre d'aci, ca nu l-a furat de la nimeni! Inclusiv in 2004, basescu nu era o aparitie adhoc … asa … din neant, a la afrodiata din spuma marii. Fusese, intr-o forma sau alta, "la putere" cam tot timpul dupa 89 si se stia cam ce-i poate pielea.

Altfel, faptul ca ar fi furat 2-300000 de voturi e deja de notorietate, dar, primo, ca ce reprezinta 2-300000 in comparatie cu j'de miliarde? 🙂 si secundo, ca, cel putin in 2009, cca 5 milioane de indivizi si-au manifestat democratic masochismul.

Ironic e ca "masili au efectuat" (in logica limbajului politienesc!) 2 actiuni perfect contrare, votul si protestul, pentru si impotriva aceluiasi personaj si in numele aceluiasi ideal: "ca sa traim bine"!

Emil

Nu sunt cine ştie ce fan al Jandarmeriei (a celei româneşti, am avut onoarea de a lucra cu Carabinierii italieni în 2005-2006 şi le port un respect imens, aşa ca de la soldat la soldat) şi mi se pare de domeniul absurdului proporţia aproape egală de efective din România între Jandarmerie şi Armată (aia kaki). Dar duceţi raţionamentele/supoziţiile mult prea departe, domnule Davidescu.

Una din raţiunile pentru care sunt militari: hai să vedem modelul francez – acolo se argumentează că militarii nu pot protesta şi face greve, spre deosebire de poliţie, care e sindicalizată. Şi mai sunt. Oricum tot la franceji, Jandarmeria a fost mutată de la Apărare la Interne, s-au uniformizat sarcinile şi statutele şi cele două instituţii tind tot mai mult spre o integrare care, probabil, se va finaliza prin dispariţia instituţiei militare. Cum s-a întâmplat în: Grecia, Austria, Belgia (cazul Heyssel, dacă vă spune ceva – vezi marota "ăstora" ai noştri cu ultraşii şi galeriile dă jmecheri).

Dac[ imi da'i voie să vă plictisesc cu o mică predicţie: În câteva luni, această forţă va trece la Apărare. Şi ca să fiu şi puţin răutăcios, se va relua, la un nivel mai mare, mecanismul din anii 90 când Grănicerii au trecut la Interne şi au devenit Poliţie de frontieră acolo meleţienii vor prelua controlul şi îşi vor impune propriile "politici". Amin.

E mult de spun pe tema asta, enorm. Dar., ca să reiau, duceţi supoziţiile prea departe. Nu o să ajungă nicipodată să facă uz de arme. Să ne păstrăm simţul realităţii.

AC

Am spus mai sus. Fara "vin minerii lui iliescu" n-ar fi prins 5 milioane.

Deci, istoria conteaza.

Bine, a fost votat in special de tonetarii de dreapta care au crezut in harneala "stat suplu"… securisti puternici. Asa a rezultat o monstruozitate cu cuc erect, dara fara cap (creier). 😀

Emil

Pentru nuanţare (şi echilibru), vă redau şi două (doo) citate din doi purtători de cuvânt ai jandarmetiei, legat de evenimentele din zilele astea. Precizez că nu sunt citate cu aproximaţie, ci reproduc exact, mot a mot, ce au spus respectivii:

“Nu a fost vorba de percheziţii corporale, ci de control corporal preventiv”

"Legea interyice organiyarea de proteste spontane"

QED.

Ovidiu

@Emil, fara suparare, purtatorii de cuvant ai Jandarmeriei au prostul obicei (preluat de la politicieni, probabil) ca raspund numai ce le convine lor. Tu il intrebi de ce au intervenit cu brutalitate, ei iti raspund "vreau sa va asigur ca jandarmii au actionat strict in limitele legii si potrivit ordinelor privite, actionand pentru a preveni actele de violenta si distrugerile materiale….bla bla bla….", asta in timp ce pe TV ruleaza imagini cu jandarmi lovind cu picioare in cap oameni cazuti la pamant! Deci, despre ce vorbim?!?

Lasa-ne cu "control corporal preventiv", ca la formule din lege ne pricepem toti! Pe scurt, de ce jandarmii care gresesc nu patesc niciodata nimic? Si de ce gresesc atat de des?

casandra

Domnule Davidescu, nu foloseste la nimic nici comentariul dumneavoastra plin de "aproximatii", nici tonul dialogului de aici.

Si pe mine ma tulbura ceea ce se intampla. Si ma enerveaza nesimtitrea celor de la putere. Si ma sandalizeaza cand vad cetateni bruscati. Sper sa existe cateva anchete la rece si pedepsele de rigoare.

Dar nu se face sa pedalati pe o dorinta mai veche a lui Basescu, pe care nu a expus-o public pentru ca stia cum sa o justifice: desfiintarea Jandarmeriei si organizarea pe tipic american a fortelor de ordine publica.

Acum Basescu si "umbrele" lui au gasit solutia: daca jandarmii nu intervin, sa-i pedepsim, dar si daca intervin sa-i pedepsim, ca ne cere societatea.

Aveti grija ce va doriti! In realitate, jandarmii nu sunt asa de multi si nu au salarii mari. Citi mai jos cateva cifre si tineti cont ca majoritatea celor din lista sunt comandanti de grupa (sau cam asa ceva) pe acolo:
http://www.jandarmeria.ro/?pag=45

Jandarmeria este un corp militarizat cu istorie in Romania si cu prezenta in tarile cu istorie autentica (a se citi Europa). Cand jandarmii trimisi in misiunea " de metinere a pacii" s.a.m.d. se intorc in tara raniti sau morti, ne lovesc pe toti sentimentele la lingurica. Acum, ne inflamam si punem sub semnul intrebarii chiar organizatia.

Majoritatea jandarmilor vin din familii modeste si nu ar trage in oameni.

Armata deja s-a "profesionalizat", adica poporul a fost scos de sub arme dupa mai bine de un secol si jumatate in care – poate! – tocmai "poporul sub arme" a incurajat existenta unor societati mai echitabile. Numarul angajatilor din firmele private de securitate din Romania este deja pe la 100.000 si vor sa-si extinda piata. Deja au contracte cu bani de la buget pentru paza unor obiective. Ar fi vrut sa obtina si ceva din medicina de urgenta, dar dr. Arafat…Mai asteapta ceva bani publici pentru a prelua din misiunile de acum ale jandarmeriei.

Nu va doriti "privatizarea" integrala a serviciului de ordine publica, nu este deloc intelept pentru societate. Pentru o minoritate, poate. Dar pentru societate in ansamblul sau, nu!

Nu este bine ca armele sa stea doar in mainile urmatorilor: militari profesionisti, agenti privati de ordine, ceva politisti, multi infractori, cativa vanatori si sportivi. E bine ca doua corpuri militarizate ale statului, traditional in competitie, sa existe.

Altfel, evident, "jos Basescu!"

Borta Gunoiului

<emil care esti tu emil…legional si criminal!: Ce nu intelegi la fraza asta :“Nu a fost vorba de percheziţii corporale, ci de control corporal preventiv”? Sa-ti spun eu cum stau lucrurile soldatel.La perchezitia corporala ai dreptul sa-i bagi mana in buzunare sau sub haine,sa-i ceri sa dea din haine jos.Iar la controlul corporal preventiv nu poti sa-i bagi mana in buzunare sau sub haine ci doar ai voie sa-l pipai si doar daca simti o arma alba,arma de foc etc etc intervii.NU TREBUIE MANDAT PENTRU CONROL CORPORAL PREVENTIV! Nu mai mancati la kkt daca nu stiti despre ce vorbiti.Crezi ca daca ai mancat broaste prin franta si ai tras cu pusca esti militar? Cred ca faci o confuzie intre militar si mercenar,legionarule.>

Radu Ionescu

Mai mai ce s-a incins conversatia … Si din pacate confirma din ce in ce mai mult de inutilitatea incercarii de dezbatere pe interenet … Potential bun de a afla ce gandesc altii, de a afla alte pareri, alte informatii dar din pacate este cam inecata in multe inutilitati … Cei drept nu e asa greu de filtrat rahatu' da uneori ma intreb daca merita efortul … Ma rog pe bloguri mai merge ce mai merge pe diversele hotnuzuri si ziare mai putin, desi acolo e rolul economic de a crea locuri de munca pentru postaci, ca toate investitiile de stat sunt per total paguboase cand tragi linia.

Acum putem sa dezbatem cat om dezbate daca e nevoie au ba de jandarmerie, dar realitatea e ca este si nu pleaca prea curand. La fel si securistii de la putere si de la carmele economiei ma rog astaia nu zice nimeni cas necesari da nu pleaca. Intrebarea ar fi e vreo solutie, se poate repara treaba? Eu zic nu, dar na poate altii au alte pareri (nu vorbim aici teorie gen sa nu mai fie statu corupt vorbim de masuri concrete).

Protstele astea spontane din razbucnire a frustrarilor, fara agenda si organizare nu au rezolvat niciodata nicaieri nimic. Sau nu din cate stiu eu, corectati-ma daca gresesc. Revolutiile sunt mereu deturnate de oameni bine organizati, cu ierarhie clara care respecta ordinele asa ca si daca se amplifica protestele nu se schimba nimic. Decat poate se distreaza un pic jandarmeria …

Costele ia zi ca pari a te pricepe la sistem se poate rezolva in vrun fel? Cum scapi de Basel si securistii lui? Sau de securisti in genere? Ca daca nu se poate apai sa le spunem si oamenilor de pe blog sa nu mai puna suflet in dezbaterile astea

AC

@Radu I

S-au tot chinuit astia sa scoata in fata toate mizeriile ca sa dilueze ura fata de Basescu. Au dat-o-n mizeria cu egalitati, au trimis Noua Republica la produs… simpatizanti, oranjgutanii on-line ling cu limba in flacari… de te ia cu ameteli. 😀

Principial, daca tot se joaca romanii de-a democratia, cred eu ca ar fi decent sa nu scoti in fata cretinisme cu economii facute din comasarea alegerilor, nu de alta, dar exista si romani cu creier. Mai departe, daca tot erau guvernantii niste aroganti intangibili, acum stiu ca trebuie sa-si bage mintile in cap. Ti se pare putin ce s-a obtinut pana acum?

Si pentru ca nu traim in Utopia, pana sa castige PP-DD 20%, NR 69% si PDL 11%, sa reamintim ratacitilor ca PDL a strans toata mizeria din USL si aruncat-o in UNPR.

Mizeria de PDL cand se curata? 😛

Securistii vor avea surprize kinder cand va zbura… porcu', daca vrei sa intelegi.

Radu Ionescu

"Mizeria de PDL cand se curata?" – bai daca nu stiu cum nu am cum sa stiu cand … Cand n-ai solutia nu estimezi cat dureaza implementarea …

Din cate vad eu concluzia este enjoy the show ca actorii nu se schimba …

AC

N-ai inteles. 😛

Radu Ionescu

Nu, chiar nu am inteles, sunt obosit si fara chef de cautat interpretari, dar nu conteaza ramane asa

Jandarmul Jandarmeri

Alooooo, toară'şu' Davidescu, ce faci dom'ne, scuzati expresia, te iei in gura cu organu' :D?

O sa traga ca sunt scoliti in Kosovo. Amintiti-va ca au ciuruit cativa smintiti si pe acolo, aici DE CE NU ar face asa ceva?

Si-n alta ordine ordine de idei, cica vreo patru "caracaleni" au dosare penale. Pentru ce? Asta ramane sa ne lamurit 'mneavoastra, ca d-aia sunteti jurnalist, sa lucrati pe surse :).

mike

@prostel , iar ai inceput sa umplii cu dejectii marca USL spatiul virtual ?

basescu daca vroia sa castige populatia se alia cu felix sau cu alti mizerabili conducatori de televiziuni de stiri aservite diverselor interese din mintile lor bolnave de hotzi si isi cumpara cativa stiristi care mancau cacao non stop la tembelizor … sau , se punea bine cu hotzii marca sov sau patriciu care furau ca fanariotzii statul fara ca nimeni sa nu-si dea seama … sau dadea pomeni non stop la gasca de pensionari votanti cu burta cum face el comandante mazare … si toata lumea era fericita iar el era acum un erou … si intrebarea e , oare de ce nu a facut-o ? pentru ca n-ar fi putut ?

Lucian Davidescu

@omul din gunoi

"[spume la gură] ordinul ilegal nu se executa [ochi bulbucaţi] pe timp de pace nu ai voie sa faci uz de arma cu munitie de razboi asupra cuiva neinarmat chiar daca ti se ordona Pentru ordinul e ilegal si stii ca pe seful tau ierarhic il va manca puscaria pentru ca a dat un ordin ilegal(chiar de il executi sau nu) si tot la fel de bine stii ca daca tu executi ordinul ilegal v-ai sfarsi alaturi de seful tau la bulau. [spasme şi clăbuci]"

Păi tocmai asta-i ideea, cască pătrată, că în practică totul se relativizează până nu mai contează. Ordinul de-a rupe "subiecţii" cu bataia e tot ilegal.

Restul analfabetismelor se distrează în spam 😛

@ovidiu

"Prin urmare, avem combinatia letala dintre incompetenta si impunitate."

Și disciplină militară, aş adăuga.

@Plictiseanu

"incriminare imagologica"

Ce te faci când organu contribuie din plin la propria "imagologie"

@Emil

"la franceji, Jandarmeria a fost mutată de la Apărare la Interne, s-au uniformizat sarcinile şi statutele şi cele două instituţii tind tot mai mult spre o integrare care, probabil, se va finaliza prin dispariţia instituţiei militare. Cum s-a întâmplat în: Grecia, Austria, Belgia"

Păi eu ce tot spun?

@casandra

"nu foloseste la nimic nici comentariul dumneavoastra plin de aproximatii”

Am greşit numărul articolelor din Codul Penal? S-au tot schimbat…

"nici tonul dialogului de aici"

Păi gata, singurul turbulent a fost eliminat 😀

"Dar nu se face sa pedalati pe o dorinta mai veche a lui Basescu, pe care nu a expus-o public pentru ca stia cum sa o justifice: desfiintarea Jandarmeriei si organizarea pe tipic american a fortelor de ordine publica."

Dorinţele lui Băsescu, expuse şi neexpuse, mă lasă rece

"Jandarmeria este un corp militarizat cu istorie in Romania si cu prezenta in tarile cu istorie autentica"

Deci cinci ţări din Europa au istorie autentică, restul o au falsă? Pentru că în ultimele militarii nu mai au atribuţii asupra civililor? Bravos naţiune

"Majoritatea jandarmilor vin din familii modeste si nu ar trage in oameni."

Ca şi cum această cauzalitate subţire n-ar fi fost infirmată în istoria recentă…

"tocmai “poporul sub arme” a incurajat existenta unor societati mai echitabile"

Mda, de exemplu acum 22 de ani când trupele diribau puneau mâna pe armă prima dată şi măcelăreau civili

"E bine ca doua corpuri militarizate ale statului, traditional in competitie, sa existe."

Adevărat, condiţia este ca a doua să fie formată din oameni obişnuiţi – pentru asta se înfiinţase National Guard of the USA.

@Radu Ionescu

"realitatea e ca este"

este, până nu mai este

@Jandarmul

Da, tocmai am auzit la radio de jandarmii cu dosare penale. Să fie într-un ceas bun, cu puţină presiune publică îi vedem şi la puşcărie.

Jandarmul Jandarmeri

Eh, io fac prinsoare ca acele dosare vor primi NUP-uri? Cine se prinde ;))?

AC

Patru jandarmi, cercetaţi de procurori

… hrana pentru moluste… cei 4 au fost identificati dupa burta, muc si masura bocancului de pe fetele… reclamantilor.

@prostel

Basescu guverneaza cu securistii ceausisti de la UNPR. Multumesc pentru atentie.

mike

@prostel , iar ponta va guverna cu matusa tamara si cuplul de amorezi vanghele-mizil

Stima noastra si mandria ,

Adrian de Romania !

Revolutia adevarata se va face atunci cand toate partidele mari vor fi ejectate de alegatori … e adevarat ca din urma vin alte mizerii populiste in frunte cu PP dan diaconescu direct si el comandante … halal reimprospatare

iokan

http://www.hotnews.ro/stiri-international-1128317… 🙂

In Piata n-am vazut mai mult de 3 lozinci antijandarmi, din peste 100.Aici procentul e mult mai mare. Ce confirma asta? Ca Poporul din Piata e mult mai destept decat poporul de pe forum.Daca mai vreti o dovada: 'mai usor cu gazul lacrimogen… nu mai avem bani sa vi-l platim !' si 'Udrea e amanta ta, tara e iubirea mea'

Incercati sa nu uitati ca dusmanul e Puterea, nu jandarmii.Astia asculta pana la urma de Basescu, care a fost ales (teoretic) democratic si asta e scuza pentru aproape orice masura ordonata. Nu ei sunt de vina ca multi regreta ca l-au ales si in loc sa-si dea lor cu o piatra in cap pentru asta, arunca spre jandarmi.E trist ca pentru victimele colaterale nu va plati nimeni; cel mult va fi pensionat seful cu parul alb ce apare la conf de presa.Noul regim va avea nevoie de ei si peste cativa ani ii va folosi, caci ii va veni si lui randul.Sa nu uit: mai cititi-l pe Plictiseanu poate va maturizati.

Mai interesanti dacat aceasta masa uniforma si supusa imi par tinerii nelinistiti care au inceput scandalul(Sunt vreo 300 de oameni.Hipsteri, cocalari, roacheri dubioşi, lume pestriţă…o ceată de squatteri de la clădirile din jur, ofticaţi că au mâncat bătaie de la jandarmi mergând liniştiţi pe-o străduţă. )Am inteles multe de la Vlad Ursulean : http://www.jurnalul.ro/reportaje/incultii-astia-a… , http://www.jurnalul.ro/special/la-un-ceai-cu-ultr… . Lasii care au aruncat pietre in jandarmi duminica PESTE CAPUL PENSIONARILOR SI LOVINDU-I SI PE ACESTIA merita mai mult decat un pulan peste cap.Cei care au spart magazinul de telefoane sunt niste hoti, nu revolutionari. Mai ales ca, probabil, http://www.cotidianul.ro/un-sri-ist-dezvaluie-ana… au fost starniti de un mic grup profesionist. Pe langa psihopatii asociali sunt si cativa capabili de limbaj articulat, care s-au justificat : -daca dintre cei 'normali' ieseau pe strada macar 100000 noi nu trebuia sa mai spargem nimic;- tipati pentru cateva garduri rupte, dar pentru flota,banci, petrol si miliardele furate dupa 89 nu aveti nimic de zis…

Copy-paste

Noaptea mea de abuz cu jandarmeria si politia Romana

acab

acab

Duminică, 15 ianuarie, mă aflam cu un amic pe Bulevardul Magheru în jurul orei 23:00. După un ceai în oraş, am decis să vedem cu ochii noştri ce se întâmplă în centru. La sfârşitul serii, am regretat această decizie. După ce am văzut destul din proteste, am decis că nu mai doream să avem nimic de-a face cu manifestările şi că era momentul să ne ducem acasă. Pentru a evita mulţimea şi acţiunea de la Universitate, am luat-o pe Victoriei în intenţia de a prinde un taxi la o intersecţie. Între timp ne-am şi oprit la un supermarket non-stop, unde am luat mâncare (pentru acasă, în general pâine şi altele pentru sandwichuri.

La colţul cu Capsa, un grup de jandarmi ne-au oprit din drum şi ne-au rugat să aşteptăm lângă cofetărie, pe Academiei. I-am întrebat de ce fac asta: răspunsul a fost că ne reţin un pic după care ne vor da drumul. Pe moment nu ni s-a părut atât de ieşit din comun, dar pentru a nu agrava faptele am decis să fim totuşi răbdători şi să terminăm cât mai repede cu această treabă.În total, ne-au reţinut vreo 30-40minute. În tot acest timp, opreau pe oricine trecea pe Academiei sau Victoriei, indiferent de vârstă. Dacă se întâmplă să fie un grup cu o fată, acesteia îi dădeau drumul. Până spre ora 24:00 strânseseră un grup destul de mare de oameni (eu apreciez în jur de 30). În tot acest răstimp, ne-a percheziţionat, ne-au întrebat ce cauta pe stradă, ne-au cercetat mâinile (presupun că pentru urme că făcusem parte din violente). Grupul a ajuns să fie compus din persoane destul de diverse: un tip a fost oprit în timp ce mergea pe stradă, mâncând o saorma. Altul tocmai coborâse din taxi pentru că locuia în blocul de vizavi; un altul era cu prietena de mână pe stradă.Un domn mai în vârstă ieşise pe stradă din acelaşi motiv nefericit că şi noi: de a vedea cu ochii lui ce se întâmplă cu adevărat pe stradă. Nu am fost singurii care au continuat să întrebe care era motivul reţinerii, însă primeam acelaşi răspuns: „mai stăm un pic, după care vă dăm drumul”. Nu s-a întâmplat aşa.

Odată strâns acest grup considerabil, a apărut un camion blindat al Jandarmeriei şi un jandarm cu portavoce, care ne-a anunţat că toţi de acolo vom urca în acel camion şi ne vor duce la secţie să „lămurim lucrurile”. Din acel moment comportamentul jandarmilor s-a schimbat, pentru tot restul serii: au devenit agresivi, abuzivi şi violenţi. Evident că grupul a protestat verbal, şi prima persoană care a declarat că refuză să se urce în camion, cerând explicaţii suplimentare, a fost agresata imediat de 3 jandarmi care l-au forţat să intre în camion. Protestele suplimentare ale grupului au fost primite cu ameninţări, jigniri şi ironie. După ce a durat 20 minute să ne bage în camion, şi încă pe atâta să pornească de pe loc (o persoană din grup se afla într-o stare de rău şi părea să sufere de claustrofobie, având un atac în camionul înghesuit şi umplut la refuz, însă jandarmii l-au tratat cu dispreţ şi ameninţări că dacă nu se va calma, va fi bătut, iar dacă vomită în camion, îl va curăţa singur pe tot).Pe tot drumul lung cu camionul, jandarmii au refuzat să ne spună destinaţia reală. Răspundeau ca ba secţia 4, ba secţia 3, ba secţia 22. I-am dacă într-adevăr aceasta este destinaţia de fiecare dată când a fost sugerată alta secţie, iar jandarmul care a vorbit cu mine răspundea ironic cu replici de genul: „dacă ai auzit tu că e secţia X, atunci acolo mergem”, sau „am auzit că nu mai sunt locuri în secţiile din Bucureşti, aşa că mergem în Ploieşti”. Unii din grup au încercat să filmeze şi să vorbească la telefon cu rude/avocaţi, însă la scurt timp ni s-a interzis categoric să mai încercăm aşa ceva.Într-un final, în jurul orei 01:30 (cred eu), am ajuns la secţia 25 din sectorul 6. Aproximez oră pentru că ni s-a ordonat să închidem toate telefoanele mobile, iar dacă le deschideam vom rămâne fără ele. Ne-au percheziţionat la ieşirea din camion, căutând în ghiozdane, buzunare şi evident, punga cu salam şi pâine.

Ne-au dus la etajul secţiei, unde au luat 10 dintre noi şi i-au dus la alta secţie. Pe noi ne-au băgat într-o cameră pentru a ne face proces verbal. S-au decis să ne împartă în grupuri de câte 10, aşa că toţi cei care erau în plus faţă de acest număr (inclusiv eu) am fost escortaţi afară. Ieşind ultimul pe uşă, un poliţist m-a îndemnat mai agresiv să fac stânga la uşă, moment în care m-am intersectat cu alt poliţist care ieşea pe uşă, unul cu casca şi cagula ridicată de pe faţă (părea să fie un comandant, pentru că înainte de a ne băga în cameră, discuta la radio câţi dintre noi să ia la alta secţie. Precizez că vorbea despre noi folosind termeni ca: „am la secţie 20 de bucăţi, câte să aduc la cealalalta”). Acesta, care tocmai ieşea pe uşă, fără să zică nimic, mi-a aplicat câteva lovituri în faţă fără motiv. Bulversat, m-am uitat la el şi la ceilalţi poliţişti de pe hol şi-am întrebat „de ce mă loveşti omule”. Într-un mod complice, poliţiştii de pe hol s-au uitat urât la mine şi-au zis „De ce înjuri mă? L-ai înjurat. Dacă mai înjuri, asta păţeşti”. Privirile aruncate între ei m-au făcut să realizez că tocmai deveniseră complici la acest incident, fabircand povestea cu înjuratul cu seninătate. Privirea politstului care mi-a zis că m-au văzut toţi înjurând m-a marcat pentru tot restul serii: pentru ei eram un grup de gunoaie, şi erau perfect mulţumiţi să creeze motive imaginare pentru a scuză orice act împotriva noastră.

Cred că e de prisos să menţionez că nu am înjurat, nu am fost violent sau nu m-am opus într-un mod dificil poliţiştilor: eram într-o stare mai degrabă epuizată decât combativa. Voiam ca totul să se termine odată, şi într-adevăr părea că nu se sfârşeşte. Am încercat să vorbesc cu ceilalţi din grup, şi cu poliţiştii de pe hol. În principal, încercam să aflu ce am dreptul să fac, ce am dreptul să refuz etc. Unul din poliţişti ne-a spus foarte clar că avem doar două opţiuni: să semnăm procesul verbal pe care ni-l vor face tuturor, sau să refuzăm semnătura, caz în care ni-l vor trimite oricum prin poştă. Aceste 2 opţiuni erau, edivent, irelevante. Oricum, am aflat cu oarece şoc şi indignare că vom fi cu toţii amendaţi pentru „deranjarea liniştii publice”.În jurul orei 02-02:30, am intrat să mi se facă proces verbal. Amicul, care fusese înaintea mea, a apucat să îmi zică că pot menţiona la sfârşitul procesului verbal că acuzaţia este „neteminica şi nelegala”, înainte să fie dus la parter pentru amprentare şi fotografiere (!).

Procesul verbal a fost o glumă. În afară de buletin, poliţistul nu mi-a cerut nimic altceva, şi a copiat dintr-un alt proces verbal folosit ca exemplu restul textului. Procesul verbal declara că am fost prins în flagrant în timp ce tulburam iniştea publică a locuitorilor din zonă prin strigăte şi forme (!), iar procesul verbal susţine că am fost ridicat de la fântâna de la Universitate (!). Aceasta era o minciună pe care mi-a fost refuzat s-o contest: înainte să pot cere menţionarea nelegalităţii amenzii, poliţistul a trecut la menţiuni nu am obiecţii. Menţionez că în tot timpul petrecut la secţie, poliţiştii nu ne-au informat cu privire la drepturile noastre, nu ne-au zis ce putem refuza şi ce nu, etc. Procesul verbal putea fi la fel de bine completat şi în absenţa mea, eu fiind chemat practic doar să-l semnez. Nu cunoşteam dacă am dreptul să refuz procesul verbal, dacă pot cere să schimbe ce au scris ei în el, etc. După aceste lucruri, am fost escortat la parter pentru amprentare şi fotografiere. Menţionez că ulterior, după 2 zile, am aflat că acest lucru a fost ilegal: fiind deja legitimaţi cu buletinele, nu aveau dreptul de a ne fotografia şi a ne lua amprentele – nu ni s-a comunicat acest lucru. Odată amprentaţi şi fotografiaţi, ne-au dat drumul. Era ora 03:30 AM când mi-am deschis telefonul într-un final.Am încercat să vorbesc cu poliţiştii de la secţie, în încercarea naivă de a-mi apăra nevinovăţia. Am susţinut de fiecare dată adevărul: că am fost oprit pe stradă fără motiv, acuzat de o minciună, că nu am participat la protest, că mă duceam acasă nu către centru să particip la violente, că nu am ce cauta acolo, că ceea ce se întâmplă este bătaie de joc. Am făcut-o într-o manieră calmă, neviolenta, nu am ridicat vocea, nu am fost ironic sau sarcastic. Dacă nu râdeau de mine fără să-mi răspundă, îmi spuneau toţi cam acelaşi lucru: „da, da, sigur, cum să nu, toată lumea e nevinovată” şi „s-a ales praful de revoluţia voastră, ba”.

Am convingerea că ceea ce s-a întâmplat a fost un abuz ruşinos. Îmi susţin cu ferminate nevinovăţia şi acuz Poliţia şi Jandarmeria de abuz în serviciu. Am fost nedreptăţit, am fost acuzat de minciuni, bătut, reţinut fără motiv, mi-au fost ascunse drepturile şi opţiunile legale: colac peste pupăză, m-am ales cu 200 lei amendă.Voi merge să contest la Judecătorie aceasta amendă, fiind singura cale legală de a contesta evenimentele din acea seară. Nu ştiu ce se va întâmpla acolo, care sunt şansele mele, cât va dura sau cât mă va costa. Dat fiind sistemul juridic din România, nu pot decât să sper la o rezolvare favorabilă şi în timp util. Însă probabil voi ajunge să fac demersuri care vor dura ani de zile, vor costa mult mai mult decât valoarea amenzii şi într-un final nu vor remedia daunele morale.

Potrivit art. 35 din Legea jandarmeriei (Legea nr. 550/2004), jandarmii nu au dreptul să conducă administrativ la secţia de poliţie sau la unitatea de jandarmi persoane despre care nu pot dovedi că au săvârşit fapte contrare legii prin care au provocat dezordine/tulburări şi necesită imobilizare. Cu alte cuvinte, jandarmii nu au dreptul să încarce manifestanţii în dube şi să-i transporte la diferite secţii de poliţie, urmând că abia acolo să facă trierea persoanelor care au fost sau care nu au fost violente, care au comis sau nu fapte contrare legii. Nu pot fi conduşi decât cei despre care jandarmeria are dovezi, în momentul ridicării, că se încadrează în condiţiile menţionate mai sus, prevăzute de lege, pentru conducere. În caz contrar, conducerea persoanei la secţia de poliţie/unitatea de jandarmi constituie infracţiunea de lipsire de libertate a persoanei în mod ilegal. De asemenea, împiedicarea unei persoane de a se deplasa cu trenul său alt mijloc de transport acolo unde doreşte, fără o justificare legală a acestei împiedicări, constituie tot infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.

Foto: Diaspora Susţine Piaţa Universităţii

basil

E incredibil ce scrie mai sus!

Asta inseamna ca nu am depasit niciodata cu adevarat pragul din Iunie '90, ca societate.

Deci pana la urma mutrele astea acre pe care le afiseaza militienii au si o explicatie logica : They hate our guts! Nu-i nimic, si noi lor! Vom vedea care pe care!

AC

@iokan

Aici nu discutam impotriva ciobanilor retardati din jandarmerie si nu punem nicio clipa la indoiala ca ei apara gasca de la putere de… popor.

Vorbim despre utilitatea unei astfel de institutii care poate calca in picioare nu doar oameni complet nevinovati, ci si legi in vigoare, principii si o minima… moralitate pentru a-si atinge marele scop de a inchide gura oamenilor intr-o asa zisa democratie.

Nu avem cum sa uitam ca jandarmii apara puterea, dar poporul le umple maţul tocmai pentru ca ei să producă doar… rahat.

george

As fi fost curios cat este bugetul Romaniei,cat din buget aduce TVA-ul,cat impozitul pe profit,cat impozitul pe venit etc.De ce nu faceti si un articol despre bugetul Romaniei?

Radu Ionescu

si premiul pt cea mai putina relevanta cu discutia merge la *drumroll* George

Borta Gunoiului

<Davidescule care esti davidesc: Te-am vazut la Realitatea azi si am simtit nevoia sa vin si sa te anunt ca trebuie sa-ti schimbi poza.In poza de pe profil esti tanar,frumos si slabut ca o gazela dar la televizor ai falcile domnului Blaga.Te mai si balbai…aveai emotii.Aici esti viteaz dar acolo iti tremurau chilotii aia rosii de usl-ist. Sunt curios ce parere are jurnalistul de renume mondial (acusica vei fi pe la cnn)despre ce va face PSD-ul in parlamentul european?Merita toate alea pentru a aduce un guvern jos mai devreme cu 6-7 luni decat era planificat? (oricum cad la alegeri iar daca ar fi sa fie anticipate dureaza aprox, 3 luni pana avem alt guvern) PS: Nu m-a mai block ca te rup cu bataia! Eu iti fac trafic, sa mananci si tu o ciorba iar tu m-a blockezi?!>

iokan

Ati uitat de o alta isprava a jandarmilor: reprimarea ultimei mineriade, de pe vremea lui Constantinescu, dupa niste batalii demne de evul mediu.

ian 1999 – a cincea mineriada.Guvernul vroia distrugerea mineritului.Batalia de la Costesti.20000 mineri bat 2000 de jandarmi ai lui Dejeu.Pacea temporara de la Cozia:Cozma &Radu Vasile

feb 1999 – a sasea mineriada.Batalia de la Stoenesti.Jandarmii lui Dudu Ionescu inving, Cozma e bagat la zdup pentru mineriada din 1991.Parca atunci au si impuscat cativa mineri.Oare au facut bine sau trebuiau sa-i lase sa vina (iar) in Bucuresti?

@copy-paste: povestea ta m-a impresionat.Am devenit mai constient ca pe langa protestatari si jandarmi mai exista o categorie probabil numeroasa, a spectatorilor prinsi la mijloc. Solutii de reparatie, macar sa scapi de amenda :

a) http://facias.org/ Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului – asigura asistenta juridica gratuita. E in legatura cu Voiculescu. Merita incercat.

b) Exista macar cateva sute de mii dintre noi care au privit totul de la televizor si sunt jenati ca n-au facut mai mult;ei ar dona fara probleme 1-5 euro prin SMS pentru a acoperi pierderile celor din epicentru.Ma gandesc la cei amendati arbitrar, la tanarul cu piciorul distrus care are probabil nevoie de o operatie mai speciala si, de ce nu , chiar la cei doi jandarmi cu capul spart de duminica.Cu totii suntem romani.Se pot gasi cateva personalitati, organizatii politice sau nu care sa organizeze colectarea fondurilor si distribuirea lor corecta? Ce se mai stie despre fondul Libertatea creat dupa revolutia din 89?

stan

institutiile de forta(securisti,armata,jandarmi,politie,garzi patriotice etc) pentru asta sunt. sa aplice vointa stapanirii (oricare ar fi ea).daca asta presupune ceva ruperi de oase, omoruri ,abuzuri etc……asta e. ei sunt si vor fi acoperiti (mana pe mana se spala si amandoua fata).

pulimea a vrut un stat/tatuc puternic….ei bine il au.sunt patetici ,,cetatenii" ….parghiile si armele puterii sunt in alte parti.au si ei dreptu garantat(lol) de constituie(alt lol) sa isi aleaga un boss :).oricum nu inteleg ei mare lucru….

*republica (nu aveti nici macar demos-cratos) national-socialista (nu capitalista) isi face treaba.

Lucian Davidescu

@jandarmul

Dacă li se face frică, îi sacrifică şi-i bagă la puşcărie

@iokan

"In Piata n-am vazut mai mult de 3 lozinci antijandarmi, din peste 100.Aici procentul e mult mai mare. Ce confirma asta? Ca Poporul din Piata e mult mai destept decat poporul de pe forum"

De-aia ai fost în piaţă, să le furi deşteptăciunea 😛 ??

"Incercati sa nu uitati ca dusmanul e Puterea, nu jandarmii"

Păi puterea are prea multă putere. Fără militari în ordinea publică o să aibă mai puţină.

"Parca atunci au si impuscat cativa mineri.Oare au facut bine sau trebuiau sa-i lase sa vina (iar) in Bucuresti?"

N-au făcut bine. Dacă puneau furtunele pe ei era mult mai eficient, legal şi elegant. Acu îmi amintesc că la asta mă gândeam şi atunci şi nu înţelegeam de ce n-o fac… erau certaţi cu pompierii?

@copy-paste

Cu sursă, te rog:
http://shaysthoughtbox.blogspot.com/2012/01/o-noa

@basil

e incredibil, dar pare autentic 🙁

@george

Stai pe-aproape

@gunoi

"PS: Nu m-a mai block ca te rup cu bataia! Eu iti fac trafic, sa mananci si tu o ciorba iar tu m-a blockezi?!"

Eu cred c-o să mai vii oricum 😛

@stan

Adevărat. Însă contează intensitatea

Lucian Davidescu

.

.

.

.

.

@jandarmul

— Văd că armaşul întîrzie, zise Lăpuşneanul curmînd pre Moţoc, care se învălmăşea în vorbă. Îmi vine să poruncesc să deie cu tunurile în prostimea acea. Ha, cum socoţi şi dumneata?

— Aşa, aşa, să-i împuşte cu tunurile; nu-i vreo pagubă c-or muri cîteva sute de mojici, de vreme ce au perit atîţa boieri. Da, să-i omare de istov.

— M-aşteptam s-aud asemene răspuns, zise cu oţărîre Lăpuşneanul, dar să vedem întăi ce vror.

În vremea aceasta, armaşul se suise pe poarta curţii şi, făcînd semn, strigă:

— Oameni buni! Măria-sa vodă întreabă ce vreţi şi ce ceriţi? si pentru ce aţi venit aşa cu zurba?

Prostimea rămasă cu gura căscată. Ea nu se aştepta la asemenea întrebare. Venise fără să ştie pentru ce au venit şi ce vrea. Începu a se strînge în cete, cete, şi a se întreba unii pe alţii ce să ceară. În sfîrşit începură a striga:

— Să micşureze dăjdiile! — Să nu ne zapciască!

— Să nu ne mai împlinească! — Să nu ne mai jăfuiască!

— Am rămas săraci! — N-avem bani! — Ne i-au luat toţi Moţoc! — Moţoc! Moţoc! — El ne beleşte şi ne pradă! — El sfătuieşte pre vodă! Să moară!

— Moţoc să moară! — Capul lui Moţoc vrem!

Acest din urmă cuvînt, găsind un eho în toate inimile, fu ca o schinteie electrică. Toate glasurile se făcură un glas şi acest glas striga: „Capul lui Moţoc vrem“.

— Ce cer? întrebă Lăpuşneanul, văzînd pre armaşul intrînd.

— Capul vornicului Moţoc, răspunse.

— Cum? Ce? strigă acesta sărind ca un om ce calcă pe un şărpe; n-ai auzit bine, fîrtate! vrei să şuguieşti, dar nu-i vreme de şagă. Ce vorbe sînt aceste? Ce să facă cu capul meu? îţi spun că eşti surd; n-ai auzit bine!

— Ba foarte bine, zise Alexandru-vodă, ascultă singur. Strigările lor se aud de aici.

Într-adevăr, ostaşii nemaiîmpotrivindu-se, norodul începuse a se căţăra pe ziduri, de unde striga în gura mare: „Să ne deie pe Moţoc! Capul lui Moţoc vrem!“

— Oh! păcătosul de mine! strigă ticălosul. Maică preacurată fecioară, nu mă lăsa să mă prăpădesc!… Dar ce le-am făcut oamenilor acestora? Născătoare de Dumnezeu, scapă-mă de primejdia aceasta şi mă jur să fac o biserică, să postesc cît voi mai ave zile, să ferec cu argint icoana ta cea făcătoare de minuni de la monăstirea Neamţului!… Dar, milostive doamne, nu-i asculta pre nişte proşti, pre nişte mojici. Pune să deie cu tunurile într-înşii… Să moară toţi! Eu sînt boier mare; ei sînt nişte proşti!

— Proşti, dar mulţi, răspunse Lăpuşneanul cu sînge rece; să omor o mulţime de oameni pentru un om, nu ar fi păcat? Judecă dumneata singur. Du-te de mori pentru binele moşiei dumitale, cum ziceai însuţi cînd îmi spuneai că nu mă vrea, nici nu mă iubeşte ţara. Sînt bucuros că-ţi răsplăteşte norodul pentru slujba ce mi-ai făcut, vînzîndu-mi oastea lui Anton Sechele şi mai pe urmă lăsîndu-mă si trecînd în partea Tomşii.

— Oh! nenorocitul de mine! strigă Moţoc smulgîndu-şi barba, căci de pe vorbele tiranului înţelegea că nu mai este scăpare pentru el. Încai lăsaţi-mă să mă duc să-mi pun casa la cale! fie-vă milă de jupîneasa şi de copilaşii mei! lăsaţi-mă să mă spoveduiesc!

Şi plîngea, şi ţipa, şi suspina.

— Destul! strigă Lăpuşneanul, nu te mai boci ca o muiere! fii român verde. Ce să te mai spoveduieşti? Ce-i să spui duhovnicului? că eşti un tîlhar şi un vînzător? Asta o ştie toată Moldova. Haide! luaţi-l de-l daţi norodului şi-i spuneţi că acest fel plăteşte Alexandru-vodă celor ce pradă ţara.

Îndată armaşul şi căpitanul de lefecii începură a-l tîrî. Ticăitul boier răcnea cît putea, vrînd să se împotrivească; dar ce puteau bătrînile lui mîni împotriva acelor patru braţe zdravane care-l trăgeau! Vrea să se sprijinească în picioare, dar se împedeca de trupurile confraţilor săi şi luneca pe sîngele ce se închegase pe lespezi. În sfîrşit puterile îi slăbiră, şi sateliţii tiranului, ducîndu-l pe poarta curţii mai mult mort decît viu, îl îmbrînciră în mulţime.

Ticălosul boier căzu în braţele idrei acestei cu multe capete, care întru o clipală îl făcu bucăţi.

— Iată cum plăteşte Alexandru-vodă la cei ce pradă ţara! ziseră trimişii tiranului.

— Să trăiască măria-sa vodă! răspunse gloata.

Mizantropescu

Ce dracu va este atat de greu sa definim? Ca sistemul are cainii lui de paza? Ca astia executa orice ordin fara sa se gandeasca la consecinte? Omul, in sistemul asta este educat sa nu gandeasca, pt ca SISTEMUL isi asuma presiunea morala care ar trebui sa si'o asume. Jandarmul este un robot. No feeling. No thinking. Just do it !

John Galt

Ce efect Doppler! 😀

Pongo

Socru-meu, proaspat intors Duminica din piata, imi zice un banc:

"-Bogdane, stii care e culmea prostiei?

-Nu?

– Sa ii platesti pe unii sa te bata!" 🙂

@mike

"basescu daca vroia sa castige populatia se alia cu felix ("solutia imorala"?) sau cu alti mizerabili conducatori de televiziuni de stiri aservite diverselor interese (beunu? Nashu? TVR?) din mintile lor bolnave de hotzi si isi cumpara cativa stiristi (culcer? cristoiu? turcescu?) care mancau cacao non stop la tembelizor … sau , se punea bine cu hotzii marca sov (până să se porcaie?) sau patriciu (dupa ce s-au porcait?) care furau ca fanariotzii statul (udrea? cocosh? umbrarescu?) fara ca nimeni sa nu-si dea seama (nimeni sa nu adica toata lumea sa da?) … sau dadea pomeni non stop la gasca de pensionari (galeti portocalii?) votanti cu burta cum face el comandante mazare … si toata lumea era fericita (ai observat si tu?) iar el era acum un erou (îi scanda lumea numele?)… si intrebarea e , oare de ce nu a facut-o ? (chiar!?) pentru ca n-ar fi putut ? (nuuuuuu!)"

Mizantropescu

@ Pongo , Dan Puric zicea ca doina s'a nascut din suferinta poporului, din auauauauaul acela de secole. Io cred ca din prostie. Ca si'aia doare. Tot de secole.

Borta Gunoiului

<Davidescule care esti…..cu fàlcute davidesti:Raspunde la itrebare!C e parere are jurnalistul rosu cu privire la demersul socialistilor natambi?Vor astia sa ceara sanctionarea romaniei in PE spunand ca a fost baie de sange pe strazile bucurestiului. Da si tu un raspund ca lumea,nu PA! PS: Si nu ma mai fa @gunoi, ca-ti sparg falcile alea cat ale lui Blaga!!! Nu vezi ca ma cheama @Borta maro…haaa a gunoiului!>

Ghita

Actualele trupe de jandarmi sunt fostele trupe de securitate (cu aceleasi cazarmi si fostii comandati de plutoane si companii ajunsi astazi colonei si generali).

DIn imaginile transmise la televiziune am vazut de multe ori cum jandarmii bateau cu cruzime oameni cazuti jos sau care aratau in mod evident ca nu opun rezistenta.

Personal consider ca pagubele facute de protestatarii violenti sunt in proportie de 80% din vina jandarmeriei care i-au scos din Pta Universitatii si i-au impins in jos spre Unirii. Daca ii lasau la Universitate pe la 1-2 ar fi plecat acasa si era suficient sa controleze rutele pe care protestatarii plecau.

Daca sunt cu adevarat cazuri in care oamenii au suferit rani grave din cauza jandarmilor e cazul ca Opozitia sa solicite sa ceara o comisie de ancheta parlamentara si dupa fapte, demiterea comandantilor acestora si a ministrului . Sa nu uit, in prima noapte au fost jandarmi cu capul spert pentru ca idiotii lor de sefi i-su scos fara casti.

De asemenea mi se pare un pic pe dos (cu nuante nedemocratice, deoarece nu suntem in stare declarata de asediu, urgenta sau etc) ca autoritatile locale sa execute ordine de la jandarmerie si nu invers.

Nimic mai dezolant decat sa vezi in 2012 cum la televiziuni se vorbeste ca in 1990 si ca exista oameni care, minati si platiti de violeti sau portocalii, vin sa asmute din nou populatia, unii impotriva celorlalti.

Din cauza motivelor si aspectelor pe care le-am enumerat mai sus, si pentru ca i-am vazut pe jandarmii din Bucuresti in actiune la intrarile pe stadioane si in tribune, pe fondul dorintei javrelor de a ramane la putere cu orice pret, consider ca intrebarea din titlu este pe deplin indreptatita.

PS: Ce diferit e Bucurestiul in aceste zile/nopti fata de 1 decembrie 2011! Se pare ca Basescu a avut dreptate sa se inconjoare atunci cu toti militarii din Bucuresti imbracati in civil! :))

ionut

@AC

In ce privreste "harneala cu statul suplu" sunt de acord: cat de idiot sa fii sa doresti supletea celui care te talhareste? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *