Riscograma

Un cuvânt le îngheaţă buzele ameţiţilor de la Davos: DISTOPIE

În timp ce corporatiştii şi birocraţii rup pârtiile de la Davos, prin sălile de conferinţe au apărut manifeste conspiraţioniste despre – auzi – „distopia” care va veni.

Ca să vezi, e chiar tradiţionalul raport asupra riscurilor globale, semnat, printre alţii, de Swiss Re şi Zurich Financial Services. Dacă până şi ăştia au observat, înseamnă că deja a început…

Terorist sau criminal
Terorist sau criminal

Distopia, opusul utopiei, descrie un loc unde viaţa e plină de greutăţi şi lipsită de speranţă. Analiza legăturilor dintre diverse riscuri globale dezvăluie o constelaţie de ruscuri fiscale, demografice şi sociale, care anunţă un viitor distopic pentru o mare parte a umanităţii. Interacţiunea dintre aceste riscuri poate conduce la o lume în care o mare populaţie tânără se obişnuieşte cu niveluri ridicate, cronice de şomaj în timp ce cea mai mare populaţie de pensionari din istorie devine dependentă de guvernele care deja sunt masiv îndatorate. Atât tinerii cât şi bătrânii ar putea fi puşi în faţa unei lipse de venituri şi de calificare, de o amploare atât de mare încât să ameninţe stabilitatea socială şi politică.

Riscuri în 2012

După probabilitate
1. Disparitate severă a veniturilor
2. Dezechilibre fiscale cronice
3. Creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră
4. Atacuri cibernetice
5. Penuria resurselor de apă

Viaţa după Apocalips
Viaţa după Apocalips

După impact
1. Prăbuşire financiară majoră
2. Penuria resurselor de apă
3. Criza alimentară
4. Dezechilibre fiscale cronice
5. Volatilitatea extremă a preţurilor în agricultură şi energie

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou