Riscograma
Lucian Davidescu

„Este inadmisibil” şi alte dubii despre #MRU

Mihai Răzvan Ungureanu: „Militarii îngheaţă la deszăpeziri, locuitorii stau la căldură. Este inadmisibil”.

Iată un exemplu năucitor de inadecvare – să ai perfectă dreptate şi totuşi să dai cu bâta în baltă. Aşa e, mulţi nu-s în stare să-şi deszăpezească propria bătătură. Aproape oricine are dreptul să le reproşeze asta. Dar nu chiar oricine.

Printre excepţii sunt cei plătiţi chiar de „locuitori”. Primul-ministru are autoritate în faţa funcţionarilor pe care îi are în subordine. Despre ce fac ei, poate să spună oricând că e admisibil sau nu. Faţă de contribuabili – buni, răi – are doar responsabilităţi.

În democraţie, această postură nu prea se poate inversa.

Iar în economie, este ca şi cum un angajat s-ar răţoi la propriul patron „să treacă la muncă”.

UPDATE: #freudianslip

„Poltica externă a României, repet ce-am mai spus, nu este o politică externă condiţionată de crize, cine crede acest lucru se înşeală şi îşi alege atunci o altă ţară”.
Această declaraţie a fost făcută de ministrul de Externe al României, dl. Mihai-Răzvan Ungureanu, în mai 2005, la întoarcerea de la Washington, întrebat fiind de un jurnalist dacă în cursul vizitei în capitala SUA s-a discutat despre criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak, aflată în plină desfăşurare.
Nu pomenesc acum modul cum l-am numit atunci într-un articol din Gândul pe dl. Ungureanu pentru faptul că dădea afară din România pe toţi cei care nu erau de aceeaşi părere cu el şi cu preşedintele Băsescu – au trecut câţiva ani, poate că între timp s-a mai maturizat, nu vreau să-i marchez de la bun început mandatul de prim-ministru. Dar expresia unui mod de a gândi, a unei atitudini în legătură cu democraţia şi libertatea de exprimare, cred că merită reamintită fără alte comentarii.
CTP: Ne mai alegem altă ţară?

Există în finalul interviului din noiembrie 2011 un episod care m-a făcut să tresar în acel moment. Și pe care l-am păstrat în memoria curioasă de jurnalist. Mihai Răzvan Ungureanu spune că nu înţelege de ce, întrebaţi la recensămînt, mulţi dintre români au refuzat să-şi ofere CNP-ul. Șeful SIE nu găseşte nimic anormal în ceea ce zeci de ONG-uri acuzau drept o procedură ilegală şi nedemocratică! Motivele protestului civic împotriva culegerii CNP-ului la recensămînt au fost multiple. De pildă, nu e normal ca Institutul Naţional de Statistică să ştie ce boli are un anume cetăţean român. Sau să colecteze alte date personale, nominal exprimate, despre oricare dintre noi. Lui Mihai Răzvan Ungureanu i se părea normal ca această imixtiune să se producă, iar oamenii să se supună.
E un detaliu. Sau poate nu.
Tolontan: “Nici nu ştiţi cât de amplu poate fi răul”

Sigur ca MIhai Razvan Ungureanu a facut un tur de forta vinerea trecuta, atunci cand a mers la instalarea noilor titulari de portofolii. In plus, vine la munca la ora sase dimineata. Iar ultima saptamana a fost si foarte obositoare. Toatea astea nu pot compensa insa decat partial unele exprimari stangace, care lasa loc la interepretari.
Cum ar fi, ca domnul Ungureanu doreste ministrilor sai si SIEesi exact asa: ”sa ne mearga bine sub noua conducere”. Declaratia VIDEO o gasiti aici:
Acum, din punctul meu de vedere, domnul Ungureanu nu are o noua conducere. In calitate de sef al SIE, probabil ca sefii dansului erau Parlamentul si Presedintele Basescu, cel la propunerea caruia era numit. Ca prim-ministru, dansul este subordonat tot Parlamentului si emotional-sentimental-faptic Presedintelui Basescu, care, nu-i asa, l-a desemnat prim-ministru pentru ca asa a vrut domnia sa, si nu pentru ca i-a fost sugerat. Nu-i asa ca nu i-a fost sugerat?
Insa domnul Ungureanu, foloseste pronumele personal, froma neaccentuata, la dativ ”ne”. Adica inclusiv dansului sa ii mearga bine sub noua conducere. Adica, inclusiv dansul ar putea raspunde unei noi conduceri. Ori, tocmai am stabilit ca dansul nu are o noua conducere. Sau are?
Sigur, poate fi o gafa lingvistica. Sau poate fi… o gafa.
P.S. Tot in declaratia domniei sale apare afirmatia ca pe unii dintre cei prezenti acolo. ii cunoaste dupa ”semnatura”. O declaratie cel putin intersanta din partea fostului sef al SIE.
Soviani: ”Sa ne mearga bine sub noua conducere!” What???

70 de comentarii
D_Jay

Eu mi-as da zapada din curte… dar in VN si BZ are 5 metri si multi abia tarasc lopata goala ca sunt batrani.

ddd

M-am saturat de politicieni care le spun oamenilor cat de minunati sunt si ca li se cuvine totul pe tava. Mai vreau si unul care sa le spuna si ca ar trebui sa mai si faca ceva pt ei si pt tzara lor. Cum le spunea si Kenedy la americani.

AristotelCostel

… antenistule!!! 😀

Baiatul asta are autoritate ca-i citit, bre. si stie limbi; e ocupat cu criza, n-are timp de sedinte peceriste la care ajunge cu elicopteru'. :))

gigixy

ca angajat ma ratoiam foarte des sefilor mei sa treaca la munca. si unul din principalele mele preocupari era sa-i apar de ei insisi :). si era foarte bine asa; n-am mai fost demult angajat.

Camelia

Cu exceptia copiilor , batranilor, persoanelor cu handicap ori a gravidelor , ceilalti care erau in putere de ce nu dadeau la lopata? Fireste daca esti cu totul ingropat chiar ai o problema..ai nevoie de ajutor la indepartat zapada, dar nu astepta piine cu elicopterul. Exceptand cazurile de mai sus de ce ”gospodarii ” nu au faina si alimente in camara, in mijloculul Baraganului?Am vazut tineri, de 23 , 25 de ani , cu tigara in gura..primind alimente..cite alimente au ajuns chiar la batrinii si copii in nevoie? Ne cam minunam ca vine iarna..cu mirarea copilului mic care il vede pe Mos Craciun pt. prima data. Si noi si politicienii. La tara ca si la oras…daca se poate sa vina Nasa, Nato, legiunile straine sa ne dea zapada din fata blocului, din parcare , din fata scolii , etc oricine, numai noi, nu.

Lucian Davidescu

Nu despre ei e vorba, ci despre tine
Dacă nu lucrezi la guvern, ai tot dreptul să comentezi
Dacă lucrezi la guvern, n-ai nici un drept

Camelia

Nu numai oamenii simpli au o problema cu mobilizarea si viteza de reactie in raport cu situaţiile limită, ci şi orice formă de autoritate din teritoriu. Si ne cam lipseste spiritul prevazator ..aflam ca ninge mult si situatia este grava, doar daca emite institutul Meteorologic vreo avertizare, ceva…altfel ..daca nu este vreo depesa speciala …nici nu este iarna. Mai avem si o problema cu codurile…Dacii nu mai aveau cod rosu..si antene….oare cum se descurcau?


Coco

Da si nu. Teoretic, extrapoland, oamenii respectivi sunt alesi (sau numiti de cei alesi) de noi pentru a te "conduce". Daca e un om pana la urma platit de mine (prin taxe) sa faca treaba asta, ma astept sa zica si rele, atunci cand e cazul si are dreptate. Daca te astepti sa auzi din partea lor doar vorbe de lauda si smerenie, poate ne meritam conducatorii pe care i-am avut pana acum.


Nickmann

Ceva legat de caracterul romanesc si dreptul lui Ungureanu de a le reprosa: http://dilemaveche.ro/sectiune/ieri-vedere-azi/ar
PS Cand au fost inundatiile la Galati, parca acum un an, jandarmi carau sacii cu nisip, iar cei carora statea sa le intre apa-n casa, statea la o bere si un mic si doar beleau ochii.

Lucian Davidescu

N-am găsit nimic despre "dreptul lui Ungureanu de a le reprosa" în articolul citat

Nickmann

Ok, Ungureanu nu are dreptul de a reprosa nimic, dar nici patiti nu au nici un drept de a se vaita, stand cu mainiile-n san.


Simonica

Atata timp cat vom avea conducatori NE-ROMANI, ei vor face kka pe aceasta populatie (nu am zis popor ca nu suntem inca, mai avem vreo 50 de ani minim, daca suntem lasati in pace – putin probabil :)) si vor jigni la greu.
Cu oameni peste 65 de ani cum sunt in 80 % din satele noastre nu poti curata o curte de 12mp daca ai 1m de zapada, d-apoi ce este acolo !

Isailă Brătfălean

Iertaţi-l, tipul a vrut doar să primească o bucăţică de zahăr de la Băsescu şi gaşca lui de postaci. Câţi să fie? Să fie vreo 5000 în toată ţara? Dar electoratul cât să fie? Să fie vreo 15 milioane, din care măcar jumate vor vota?

Lucian Davidescu

Nu cred că-i chiar aşa simplu. Mie problema mi se pare că prea mulţi se simt bine călăriţi şi au impresia că prim-ministrul le e şef, nu angajat

ddd

O tzara de plangaciosi.

Nickmann

Si inca un argument ca romanul e lenes si s-a prostit de la comunisti: http://www.dollo.ro/2012/02/de-ce-a-fost-mai-bine
PS In articolul de mai sus cu carpeala, romani nu erau in comunism, ceea ce trebuie luat bine in seama.

UU

Daca e in curtea lui, sa-l ia naiba de român si sa-si dea singur zapada (propietate privata)
Daca e pe strada, sa-i ia naiba pe toti din administratie, pentru ca e sector public si SE PLATESC TAXE pt el.

Nici eu n-as misca un deget sa dau pe strada zapada. Platesc taxe pentru a nu fi nevoit sa o fac.

Radu

Nu va mai agitati aiurea. E absolut evident ca lumea e puturoasa si nesimtita.

Banuiesc ca multi dintre voi sunteti din Bucuresti, unde nu locuiesc numai batrani neajutorati. Uitati-va in jur si vedeti cate trotuare sunt deszapezite.

Dupa aia veniti si comentati.

Flavius

Uiţi un lucru: Ungureanu e şi premierul celor care muncesc de zor. Cei care muncesc în fabrici, în birouri şi în stradă cu lopata în mână. Cine să le transmită putorilor (din partea noastră) să lucreze, dacă nu primul-ministru? Foarte bine a făcut, cine e harnic şi munceşte nu se simte lezat de ce a zis, la fel şi cei care nu prea mai pot – dar au făcut cât au putut. Doar banaliştii s-au simţit jigniţi, de ce?

PS: mai nou văd că oricum o dai, numai să iasă guvernul/Băsescu/PDL-ul prost scrii, începi să miroşi a antene. Ieri plângeai de milă celor care muncesc, azi celor care stau; de fiecare dată e de vină guvernul. Înţeleg că guvernul e prost, incompetent şi nu ştie să comunice, era de aşteptat, dar prea o dai pe de lături ca să-l ataci cu orice preţ; părerea mea.

Lucian Davidescu

"Uiţi un lucru: Ungureanu e şi premierul celor care muncesc de zor."
Păi eu ce zic, muncesc să-i plătească salariul

"mai nou văd că oricum o dai, numai să iasă guvernul/Băsescu/PDL-ul prost scrii, începi să miroşi a antene"
Nu mă uit la antene, ce-i aşa special cu ele?

cornel

Aia cu "cine e harnic si munceste" e din alt film, rimeaza cu "ori e prost, ori nu gandeste"…

KAT

Postacii astia de la pedele au devenit mai "umani", adica au nume: Maria, Mihai, Camelia, Radu etc. Ii gasesti peste tot, cam pe toate site-urile indiferent de subiectul dezbatut singura conditie fiind sa aiba tangenta cu politichia. Parerea lor este unanima si vehementa in acelasi timp, subliniind cat de comptetenti sunt incompetentii ce le platesc simbria.

Si-n alta ordine de idei, mru parca era o matza lesinata cand a tunat si a fulgerat, n-are C.O. Jones pe valiza. Chiar sunt curios daca il ia cineva in serios.

P.S. Comentariul nu a aparut, dupa ce am scurtat "Nume" dupa aparitia mesajului de eroare. Sper sa mearga la refresh pagina.

Camelia

Esti naiv sau repezit sa crezi ca toata lumea care posteaza aici, in mod curent sau nu, face parte din PDL…sau mai stiu eu care partid. Si apoi am citit multe opinii in care nu era nici-o trimitere la politica..erau opinii strict personale, unele argumentate.Probabil cu politica ai TU o problema.Treaba cu zapada si cu statul in circiuma..nu este noua. Si apoi ce care nu au zapada mare in curte , nu sunt complet sub nameti, dar joaca ping pong asteptand armata ..ok sa vina militarii sa munceasca in locul nostru ….problema este ca tot cei din circiuma sunt cei care NU si -ar ajuta nici vecinii, in situatie de urgenta, pina sa vina vreo AUTORITATE sa ii ajute. Sau crezi ca erau si mari platitori de impozite!!! Adica daca parintii tai sunt batrini in coltul celalalt de sat , te duci la circiuma linistit si astepti intii sa vina careva de undeva sa ii salveze, tu stand la beut, apoi vezi tu daca parintii tai mai traiesc sau nu. Pai sa isi faca militarii treaba, dar omenia fata de ai tai, unde este? Ca la tara fiecare se incuscreste cu fiecare. Si apoi ideea articolului era ca MRU a gafat, dand aceasta replica.

Vali

PENTRU TOTI PEDELACII SI POSTACII PRESEDINTELUI POPORULUI:

Unde a fost primul nesimtit al tarii – Base in week-end-ul acesta in care au murit cativa oameni de frig in sate acoperite de zapada?
Va raspund tot eu pedelacilor – Base a trecut pe DN in alai cu 10 masini S.P.P. … se indrepta spre Predeal – vineri a iesit pe partie cu motoski-ul, sambata si duminica a stat in vila de protocol fara a iesi – prietenii stiu de ce…
Pedelacilor sunteti in eroare… una e cand un om nu-si deszpezaste gospodaria sau trotuarul, alta e cand statul, prin firmele cu care are contracte ( prietenii chiorului, blondei, piticului si UTC-istului securist) nu deszapezesc DN-urile si drumurile judetene sau primarii drumurile comunale.
Sa va fie rusine postacilor, daca voi traiti bine nu inseamna si ca restul populatiei o duce la fel… sau sunteti platiti sa postati (vad ca e o avalansa a posturilor Pro chior pe toate forumurile)
PS Faza cu antenele e expirata – uitati-va pe ce post vreti -tara este partial paralizata, sunt oameni care mor de frig, iar securistul prim ministru spune ca nu ies batranii sa deszapezeasca si stau la caldura ( nimic mai fals – oamenii aia nu au curent si gaza iar lemnele sunt blocate de zapada in magazii)
Igas a zis ca va fi ca in '54, deci pedelacii stiau iar Base spune ca nu e stare de urgenta ca nu e razboi.
Pedelacilor anul asta veti pleca pe usa din dos a istoriei, dar cunoscand caracterul vostru, dupa picarea chiorului si a camarilei maronii, va veti bate cu pumnul in piept ca ati fost anti-chior.
Va transmit ce i-a transmis Becali d-ului Voiculescu si angajatilor lui, pedelacilor… imi cer scuze nu va pot spune domnilor pedelaci pentru ca sunteti niste mizerabili care ati invadat si netul…
Uita-ti-va pe TRV expiratilor sa vedeti ca armata a intrat deja in actiune si nu face fata impotriva iernii… puneti mana pe lopeti lenesilor…

LAA

excelent spus Vali!

nicdan

Logica articolului e proasta (sau raou voitoare). Exemplul cu economia corect ar fi fost asa: esti blocat cu seful tau in biroul care a luat foc si tu ca angajat te ratoiesti la sef sa puna si el mana pe galeata cu apa sa stinga focul. Nu esti angajat sa stingi focul si in plus este interesul direct al sefului sa puna mana pe galeata. MRU le vorbeste oamenilor nu ca subaltern sau ca sef ci ca parte implicata intr-o problema din care toti ar trebui sa stie ca ei insisi ar trebui sa-si urmareasca primii interesele si nu sa astepte ajutorul tatucului stat.

Lucian Davidescu

Nu uita să spui că ai acceptat angajarea fix după izbucnirea incendiului

nicdan

Irelevant cand ai acceptat postul. Sefulpoate striga cat vrea sa sting mai repede focul- mai repede decat fizic este posibil nu am cum sa-l sting. Iar in timpul asta seful poate fi facut scrum. Seful trebuie sa inteleaga ca pentru binele lui direct trebuie sa puna mana pe galeata si problema nu se mai pune in termeni de angajat sau angajator ci in termeni de viata-moarte. Pe de alta parte poate gasesti revoltatoare si pancartele de tipul: nu calcati iarba sau nu aruncati gunoiul pe jos! Pana la urma e tot un caz de angajat ce se ratoieste la angajator


kilroy

Lucian, ca de obicei, ai dreptate. Prea putini pricep ca reprezentantii administratiei locale/centrale sunt IN SLUJBA PLATITORULUI DE TAXE SI IMPOZITE. Si nu invers. Platitorul este angajatorul, iar eu ca si contribuabil/angajator as vrea sa il dau afara pe angajat. Pentru ca a obtinut rezultate de toata jena la locul de munca si mai e si prost crescut.

punk

De acord ca replica e lipsita de tact. Ungureanu e prim-ministru pentru 6 luni, il doare la basca de popularitate.

Dar principial nu sunt de acord. Ungureanu ia bani de la altii ca sa-i dezgroape pe ei din zapada. Daca voincii satului ar pune mana pe lopeti in loc de sticle si inteventia statului s-ar limita la cazurile de urgenta si batrani neajutorati, atunci banii cheltuiti de stat pentru rezolvarea problemei ar fi mai putini si mai bine tintiti. Din aceasta ipostaza duala, de mediator intre cei care primesc si cei de la care se ia cu forta, ratoiala lui Ungureanu e cat se poate de legitima.

O analogie mai buna: un chelner ce are de a face cu un client beat si care deranjeaza ceilalti clienti. Chit ca si-a platit nota, tratamentul corect pentru acest "client" ramane un sut in cur. Ramane deci de stabilit doar daca serviciul cerut de client – dezapezire gratuita prin ograda cu militari in timp ce el sta la carciuma – este inclus in nota de plata sau este un abuz asupra celorlalti clienti ai statului.

Lucian Davidescu

În analogia ta, treaba chelnerului o face miliţia când aplică legea. De ce ar fi mai bună? 😛

Adina

Stimate domn, desi nu ar parea la prima vedere, cel mai important lucru intr-o disputa nu este sa o castigi, ci sa iti pastrezi tinuta. Iar dumneata esti pe cale sa pierzi trenul asta.

Analogia din articol este fortata – nicio autoritate a statului, fie prim ministru, politie, prefectura, primarie, nu e pusa acolo unde e cu scopul de a-l sterge pe cetatean si la c*r. Si ar fi tare interesant de stiut cati dintre locuitorii satelor inzapezite carora le plangi de mila chiar au platit vreun impozit in viata lor.

Cu stima,
Adina Damaschin, platitoare pe bune de taxe si impozite


ionut

http://www.realitatea.net/fotografia-despre-desza

Toti smecherii care freaca menta pe la stat, toate institutiile astea bugetofage, asa trebuie primite, ba mai rau (pentru ele), cu pusca in mana (asa cum si ele vin sa te jefuiasca de impozit). Ati venit, frumuseilor, si n-ati desapezit inca? Pac, glonte in rotula, sa meritati caritatea privata!

Vreti la caldura? Nu bre, ati inteles gresit, la caldura stam noi, aia care am platit! Voi, la munca putorilor!
Asta-i cea mai buna metoda de abolire a statului!

Au murit oameni? Nu era clar ca asta se intampla unde-i statu’administrator (cu forta, prin jaf)?. Pai p’aia, daca-i intrebi, dupa o suta de intamplari asemanatoare tot stat vor!


punk

Analogia mea subliniaza ca nu intodeauna nota de plata include si dreptul de a injura si de a scuipa seminte in capul celorlalti clienti. Si nu e nevoie de politie pentru a transa disputa.

Daca primarul din comuna zicea "niste lenesi dom'le, stau degeaba si eu muncesc pentru ei", atunci aveai perfecta dreptate. Cand premierul foloseste bani publici, adica ai mei, pentru a rezolva o problema locala, adica a lor, atunci nu mai discutam de clienti ci de blatisti. Cel mult victime care primesc un ajutor intr-o situatie dificila, in nici un caz un serviciu platit.

Exista doua posibilitati, aritmetic vorbind:
1. Fie dau destui bani statului sa acopere serviciul, dar primarul ii risipeste si nu-si face treaba – in cazul asta vina e a lor ca l-au ales
2. Fie nu dau destui bani statutului, caz in care n-au absolut nici un drept sa se planga ca n-au primit destul inapoi

Si ghici ce, grosul mediului rural romanesc este masiv, dar masiv in categoria 2, cu transferuri sub forma pensii sociale, locuri de munca bugetare si subventii agricole mult peste impozitele platite in aceleasi localitati.


ionut

"Din aceasta ipostaza duala, de mediator intre cei care primesc si cei de la care se ia cu forta"

Tuturor li se ia cu forta! Iar MRU e un beneficiar net al acestui jaf! Nu e "mai bine sa" pur si simplu, sa nu existe pozitia din care MRU sa dea din gura cu nerusinare?

Ori fiecare leu jefuit e prea mult, avand in vedere capacitatea administrativa posibila (nula) a jefuitorului. Cu alte cuvinte, orice impozit e un supraimpozit!

tomis

Voi ati citit bine “Militarii îngheaţă la deszăpeziri, locuitorii stau la căldură. Este inadmisibil!”? Ati mai ascultat bine si "nu mai putem plati lenea!"?

Ma apuca risul din primele patru cuvinte. Ati facut cumva armata sau ati vorbit cu vreunul care a facut-o? Cum dracu sa ingheti la dezepezire ca te trec lacuri de sudoare, ce-i drept calde urmate de reci… Ingheti doar daca nu muncesti (ca tot ii place lui sa spuna asta..), sau daca dom' caporal, sefu' nu se ingrijeste de tine, in pluton..

Dup-aia cica oamenii stateau la caldura in casa… Da-o-ncolo ca oameni au murit de frig nu de caldura! Este iarna, nu ca vara!

In definitiv, o problema mare a afirmatiei este ca generalizeaza. Alta ca prim ministru nu ia nici o masura, nene. Cum se poate actiona in momente de genul asta? Careva mai mintos ca tot am citit pareri scrise de sub plapuma, de m-am saturat? Ramii oare in situatia de criza la stagiul de a te plinge, el adica, si nu faci nimic? Sau oare te duci la unu, la primul mai smecher care sta de geaba, te prezinti, il intrebi cum il cheama, raspunde sau nu ii pui o lopata in mina si ii zici ca este nevoie de el si sa se apuce de treaba in caz ca nu-i "beat", sau nu are vreo saptezeci de ani…!? Oare daca tot ai venit in sat nu incerci sa ajuti administratia locala sa se organizeze ca doara tu esti ala deshteptu'?

Generalizeaza pentru ca nu este pregatit pentru asa ceva si este, intr-un fel, disperat sa zica ceva, fara nici o emotie pentru situatia in sine, ci pentru cea din capul lui, atit.

Generalizeaza pentru ca oamenii in putere deja si-au dezapezit in jurul casei, ba au ajutat si pe altii dupa care…………………… s-au uitat in lungul ulitei, cu o privire lunga si ea si au inteles instantaneu CIT DE TIMPITI SUNT SEFII ACELOR MILITARI, CIT DE TIMPIT SI MINISTRUL SA II PUNA PE MILITARI SA DESZAPEZEASCA ULITELE, STRAZILE CU L-O-P-A-T-A doar pentru ca a venit televiziunea pe la ai, ca pe vremurile alea din-nainte de 89! Cu lopata, auzi? Ha, ha, ha!

Bai, cel putin juma' din aia care stateau "degeaba" si se uitau "ca prostii" defapt cred ca rideau pe sub promoroaca si cu inteles de prostia neschimbata de zeci de ani. Ia inchideti voi ochii si imaginati-va in capul strazii acoperita de zapada. Este lunga, lata, cu strat gros de zapada si gheata. Cite strazi sunt oare intr-un sat de 1000 de case? Sa te strici de ris nu alta la gindul ca le dezapezesti cu…….LOPATA! Mai bine o lasi sa-nghete si miine te duci pe podul de zapada la magazin sa cumperi haleala, sau la un vecin, o vecina 🙂 , la un neam, doua, sau la crisma, sa bei o tuica, sa te mai incalzesti inca putintel. Oare acu' 100 de ani venea mashinaria aia mare sa iti curete strazile? Nu, te plimbai pe pod, sau mergeai cum puteai de unul singur pe linga el, fara ajutorul specializat ne-furnizat de companiile platite in avans…

Problema iarasi este ca astazi, in 2012, deszapezitul ar putea fi cu adevarat facut mai ales cind ai platit deja, in avans… Si uite asa, de pe movila, isi aduce aminte taranul istet ca plata a fost facuta, serviciul ba; ca nimic nu s-a schimbat, ba, mai rau, tinerelul asta premier nici nu avea "voie" sa fie premier asa ca el ne face noua morala acum? Ha, ha, ha!

S-apoi cu lenea. Alde premierul avea dreptate insa invers: sa nu mai plateasca lenea alora care au bagat banii in buzunar da nu si-au facut treaba! Apoi voi l-ati vazut pe ala gospodarul cu oile in cimp ca trebuia sa isi faca ferma europeana? S-a dus la oi pe brinci si tot s-a dus. Da pe ala tinerel si inalt, suparat, insa cu .. dezapezirea facuta? Da pe batrinel cu nepotul lui care au dezapezit deja trei case si salvat o baba cu fringhia prin pod, inaintea primarului? Da pe preotul ce a adunat oamenii sa ii ajute si pe ai mai necajiti, in lipsa ajutorului administratiei locale, etc? Si-atunci care ma-sa de lene, deshteptilor? DA ati vazut cumva ca defapt batrinii erau aia mai in nevoie? Ah, ca or fi fost si nemernici printre ei, ce-i nou: ca si printre noi?!

marius

Este INADMISIBIL sa coste 6000 de euro km de drum dezapezit. ( chiar si 3000 de euro e INADMISIBIL) la pretul asta trebuiau sa planteze si ghiocei pe marginea drumului si sa le si mai ramana profit.
Exact asa cum e inadmisibil sa coste 6000 de euro /km dezapezirea la un drum tot asa de inadminisbil este ca militarii sa lucreze la dezapezire iar localnicii sa stea in casa la caldura. ( par daca tot am platit 6000 de euro la banii astia PUTEM AVEA Si Pretentii ca sa nu MISCAM UN DEGET).
E UITE CA IN ROMANIA AMBELE IPOSTAZE SUNT ADMISIBILE !! Dl Prim Ministru ar face bine sa se obisnuiasca cu ideea asta.
Sau incearca sa faca ordine si un km de dezapezire sa coste ca in celelalte tari europene undeva in jur de 1000 1500 de euro /km si cetatenii daca apare vre-un necaz din asta cu zapada de 5 metri sa puna si ei mana solitar cu militarii sau DACA pretul ramane de la 3000 la 6000 de euro/km oamenii astia nu au ABSOLUT NICI O OBLIGATIE ba ar trebui cei care au primit banii pentru dezapezire sa le mai dea si cate o tuica fearta la localnici si sa le trimita felicitari de sarbatori in plic acasa.
E uite asa se intorce roata, sau vorba romanului ceea ce semeni aia sa te astepti sa si primesti.
De 20 de ani toti care ne-au codus au semanat doar NESIMTIRE, IGNORANTA si HOTIE. Romanul de rand ce sa faca saracul SA ADAPTAT si raspune acum cu acceasi MONEDA.

Anca

Oameni buni, uitativa ce salari au miliatrii, si ce pensii enorme primesc!
Pentru asta trebuie sa se expuna la anumite riscuri/frig! Militarii au salar mare, se pensioneaza pe la 45 de ani, si iau si o pensie de zeci de ori mai are ca majoratatea pensionarilor din Romania.

Ovidiu

Sunt de acord ca MRU a fost inadecvat, macar si pentru ca in astfel de momente e mai EFICIENT sa fii empatic si sa incerci sa mobilizezi oamenii sa faca ceva, decat sa critici si sa arati vinovati.

Dar nu sunt de acord cu fetisizarea asta a contribuabilului. O societate care se ghideaza dupa principiul „cine plateste, f**e” (sau comanda muzica, daca preferi) nu este o societate normala. Fiecare trebuie sa-si vada de propria lui parcela.

@MarcelPaiu

Daca ala micu' , cu ochelari si ochi bulbucati tacea, ramanea filozof. Ce sa le ceri D-le, niste "premieri" !
Pentru a analiza raspunderea dezapezirii trebuie sa analizam din punct de vedere al proprietatii :
– taranul – in curte si pe trotuarul din fata casei ;
– primarul comunei – strazi, ulite si drumuri comunale ;
– primarul orasului – strazile orasului ;
– consiliul judetean – drumuri judetene ;
– ministerul transporturilor – drumuri nationale, europene, autostrazi.
Etapa a 2-a : Analiza bugetelor alocate pentru intretinerea drumurilor (inclusiv dezapeziri) – lei / Km. patrat de drum european, national, judetean sau comunal. Graficul trebuie facut de Curtea de Conturi si trimis la DNA cu confirmare de primire. Avem colectare de taxe si impozite pentru intretinerea drumurilor centralizata si raspundere descentralizata. S-a aplicat si in cazul transferarii unor CET-uri, spitale sau scoli catre autoritatile locale fara ca "centrul" sa modifice prin lege cotele de impozite si taxe ce raman la nivel local.
Ala micu’, cu ochelari , de profesie istoric, a ramas probabil corijent la matematica. Sunt situatii speciale in anumite sate si comune cand "hei-rup-ul " la lopata in stil Bumbesti-Livezeni nu se poate aplica nici cu asistatii social, nici cu jandarmii sau militarii. Ai nevoie de utilaje specializate care sa circule pe un drum national DESCHIS, pe un drum judetean dezapezit si care ajunge la drumul comunal. Acele utilaje au nevoie de operatori cu program redus ( vezi norme protectia muncii ), de motorina, ceai cald. etc.
S-a discutat mult despre baza legala, cod rosu sau nu, stare de alerta sau de urgenta, etc. Fals ! Aici se aplica logica cinica a Curtii Constitutionale – daca trebuie sa avem grija de maidanezii din orase TREBUIE sa avem grija si de batranii din niste catune uitate de Dumnezeu.
Pentru durerile in partea dorsala a ministrilor iresponsabili, fata de acei oameni, va rog sa donati analgezice pe adresa guvernului. Sa dezapeziti bine, pe orice cod vreti Dvs. – galben, "oranj" sau rosu.

bogdan

Foarte bine a sesizat problemele d-l Lucian Davidescu. Sa aperi statul impotent si pe primul ministru intr-o asemenea situatie, este clar ca empatizezi cu lenea, josnicia, minciuna, lipsa de competenta. Este buna vorba aia veche romaneasca spune-mi cu cine te aduni ca sa-ti spun cine esti.

In contextul actual in care toata lumea a vazut incompetenta autoritatilor si nesimtirea declaratiilor nu ai cum sa le tii partea acestor oameni mizerabili. Este foarte cert ca acesti sustinatori sunt postaci. Sa nu se mai chinuie ca nu au cum sa pacaleasca pe nimeni. Lumea a vazut ce s-a intamplat, noi toti am vazut realitatea si pentru asta multumim bloggerilor, jurnalistilor si celorlalti oameni din media care au scos adevarul la lumina.

Postacilor, nu are rost sa va mai obositi degeaba, mai bine incercati sa va convingeti voi intre voi. Noi suntem deja lamuriti.

Pentru mine este inadmisibil sa fim iar condusi de securitate. Pentru ce au murit atatia oameni la lovitura de stat? Doar pentru vreo 20 de ani de pseudodemocratie?

iokan

MRU se referea la asistatii social din sate care iau bani fara sa desfasoare munci in folosul comunitatii.
Din pacate, asta e cea mai mica problema de ridicat referitor la MRU. Vezi cum a dat averea Gojdu si pe ce.Se pare ca nu este suficient sa fii cult la cap ca sa faci un bine tarii tale.

Off topic sau poate foarte on topic (scuze daca nu sunt primul) : felicitari LD si Riscograma pentru mentionarea in top 100 Romania al Foreign Policy RO (oameni care pot misca lucrurile cu puterea ideilor sau a exemplului). Daca LD ar putea misca si lopetile mioritice din Vrancea,fara sa bata cu pumnul in masa, ar fi chiar mare 😀 .

Lucian Davidescu

Ce? Habar n-aveam. Unde găsesc topul ăsta?
Probabil n-au găsit cu ce să umple 100 de poziţii 😀

iokan

FP RO ,ultimul numar, pag. 92.(e drept. la 'mentiuni speciale') la MEDIA (pe langa cei 10 'premianti').Merita oricum citite toate cele 96 de pagini- apar si ceilalti 100 de ganditori globali ^_^ .
Am doua nelamuriri:
1.noi, coautorii, nu primim nimic ,o medalie, o mentiune simpla ?
2.eu, cel cu bunavestire, nu primesc nimic, o scobitoare, o maslina ?


ova

Dl premier are si nu are dreptate ! Daca au fost oameni care si-au facut singuri curatenie in curte si pe strada fara sa mai astepte ajutor din alta parte, ar trebuii dati ca exemplu; dar pt oamenii care traiesc in jud-tele Buzau si Valcea chiar daca erau candidati la titlul de Mister Univers tot nu puteau face mare lucru impotriva vantului si a zapezii.
Asta-seara la protv am vazut pe oamenii care locuiesc in Pipera, sunt inzapeziti ! E chiar asa de greu sa dea la zapada macar acolo o ora sau doua pe zi , macar sa-si faca drum pana la poarta sa poata sa se duca la cumparaturi. Sau e sub nivelul lor sa dea la lopata ? Sau prefera sa dea bani altor oameni sa-ii dezapezeasca, nu e vorba de bani, ci de spirit civic si civilizatie.
Oare un neamt ar astepta sa vina echipele de dezapezire sau s-ar apuca singur de treaba pana vin aia ?? 🙂

Unu de la 2

Eu sunt de acord cu remarca PM si sunt de acord sa le zica sa se miste. Romanii asteapta chestii aiurea de la guvernu. Guvernu nu e pus acolo sa dea zapada la o parte din BZ si VN, de aia au autoritati locale. Iar in ceea ce priveste rolul lor iarasi nu e treaba lor sa dea zapada afara din curti. Mai e vb si de comunitatea si initiativa locala.

marean

Pun pariu ca cel putin jumatate din cei ce au refuzat sa-si prezinte CNP-ul la recensamant isi cumpara alimente pe tichete de masa, pe care, surpriza, isi trec cu manutza lor fara probleme CNP-ul. Da’ ce nu facem noi pentru mancare…

Mortar

Citesc unele articole si comentarii ale trompetelor de dreapta sis tau si ma gandesc daca oamenii astia sunt la randul lor izolati, si ne trimit scrisori cu ajutorul porumbeilor. Apoi imi dau seama ca au acces la net, radio, ziare si tv si imi dau seama ca NU sunt rupti de realitate. Doar ca traiesc intr-un cocon ideologic care ii impiedica sa mai vada lucruri pe care le vedem cu totii.

Vezi pe net, tv sau agentii de stiri sute sate izolate, zapada de 2-3 metri, in unele locuri de 6 metri, case acoperite complet de zapada, viscol, pirotechnisti care folosesc exploziv sa sparga zapada inghetata, temperaturi sun minus 10. Si mai vezi cum oamenii au sapat santuri si tunele in jurul caselor, pana la poarta, pana in locurile in care tin animalele, pana la vecinul, si au facut atat cat le-a permis varsta, vremea si uneltele care le aveau.

Dar se pare ca guvernul si trompetele de dreapta nu vad asta. E clar ca guvernul incearca sa isi ascunda incompetenta criminala si colapsul total al mecanismelor de interventie in situatii de urgenta (chestie care intra in competenta oricarui stat!) cu un discurs de inviovatire a victimelor.

Dar nu ma refer doar la guvern, sau trompetele angajate pe bani (gen Patrascoiu, EVZ, Hotnews, Muiel Axinte and co) ci ma refer la credinciosii care presteaza neobosit pe bloguri si siteuri. Pt ei oamenii astia sunt lenesi, alcoolici, subventionati care-si merita soarta. Ba chiar, auzi ca fiecare doarme cum isi asterne, si frigul asta doar curata padurea de uscaturi. Darwinism social crestinesc!
Batranii aia sunt de vina ca nu au curatat drumurile judetene de zapada de 6 metri la lopata, ei sunt de vina ca nu au dinamitat zapada inghetata, ei sunt de vina ca locuiesc in sate (cand puteau la fel de bine sa locuiasca in Piata Romana, nu?), ei sunt de vina ca nu mai traiesc ca acum 50 sau 100 de ani cand se faceau provizii pt intreaga iarna si painea se facea in casa, ei sunt de vina ca nu au cumparat medicamente en gross sa le ajunga in caz ca sunt izolati, ei sunt de vina ca nu sunt ramboisti care sa razbata zapada de 6 metri, vant de 70km si temperaturi de minus 20.

Dar nu trebuie sa ne miram de genul asta de atitudini. Sunt rezultatul retoricii populiste a dreptei romanesti (mai ales de cand e la putere) de a stigmatiza si blama oamenii saraci si populatia rurala pt tot ce li se intampla, si chiar pt mai mult: pt toate lucrurile rele care se intampla in RO: saracii sunt de vina, ei trag tara in spate, si sunt saraci pt ca asa vor ei si doar datorita lor.

E plin internetul si media din RO de izbucniri de ura la adresa saracilor si a populatiei rurale. Si asta e rezultatul discursului de demonizare, de dezumanizare continua a saracilor si a celor din mediul rural. Discurusul asta la adresa saracilor nu e deloc diferit fata de discursul antisemit din anii 30: atunci erau dezumanizati evreii, ei erau paduchii care sug sangele producatorilor de plus valoare, ei isi meritau toate relele care li se intampla, si daca vedeai unul murind inghitzit de zapada te gandeai de doua ori daca sa iti folosesti resursele sau nu.
La asta s-a ajuns!

Ioana Tudor

Sunt totusi oameni care au iesit si au inceput sa dea zapada din fata casei si a curtii daca au putut, sunt si batrani care nu pot sa faca asta, varsta nu le-o mai permite. De condamnat sunt cei care sunt in putere dar asteapta sa vina ajutor din partea autoritatilor. Cu toate acestea, declaratia lui MRU este inadecvata, limbajul lasa de dorit.

animalutul20

dar de ce sa dau eu la lopata?? pt ca MRU nu e in stare sa gestioneze banii din taxe ca sa avem o dezapezire de centa???

la 6000/km ar trebui sa vina mru sa dea cu lopata in fata casei mele………………..

George

Pe mine m-a amuzat declaratia lui MRU. M-a amuzat MRU- profesorul de istorie. MRU profesorul de istorie care s-a obisnuit sa mai ciupesca ceva venituri predand istorie studentilor de la  INI si sa vorbeasca unor subordonati obedienti care par, privit de departe, eficienti.
Atitudinea lui, la prima vizita de lucru prin nametii patriei, este o reflexie deformata in oglinda a atitudinii maresalului Atonescu-criminal de razboi, Conducatorul Statului, din iernile anilor 1941-44 cind evreii din Romania constituiau detasamente de munca fortata si munceau la dezapezire. Atunci se invoca faptul ca romanii luptau pe front si ca evreii trebuiau si ei sa se faca utili!
 
Intre timp un domn de bine, membru al partii din societatea civila invitate de presedinte sa ia atitudine fata de demonstratiile de la Universitate, Vasilescu, redactor sef Dilema, ne reprosa superior ca dam etichete lui MRU fara ca acesta sa fi aratat ce poate (deja, prima lui politica fiscala a facut deja cozi de TIR-uri la vama, dar asta e alta poveste-asteptam sa vedem rezultatele promise) asa ca m-a facut sa ma gindesc la MRU omul si „managerul”, pentru ca v-am spus ca deja profesorul m-a amuzat. Am gasit cateva etichete si cateva tipare si va spun sincer ca nu-i sunt favorabile.

George

Pe mine m-a amuzat declaratia lui MRU. M-a amuzat MRU- profesorul de istorie. MRU profesorul de istorie care s-a obisnuit sa mai ciupesca ceva venituri predand istorie studentilor de la  INI si sa vorbeasca unor subordonati obedienti care par, privit de departe, eficienti.
Atitudinea lui, la prima vizita de lucru prin nametii patriei, este o reflexie deformata in oglinda a atitudinii maresalului Atonescu-criminal de razboi, Conducatorul Statului, din iernile anilor 1941-44 cind evreii din Romania constituiau detasamente de munca fortata si munceau la dezapezire. Atunci se invoca faptul ca romanii luptau pe front si ca evreii trebuiau si ei sa se faca utili!
 
Intre timp un domn de bine, membru al partii din societatea civila invitate de presedinte sa ia atitudine fata de demonstratiile de la Universitate, Vasilescu, redactor sef Dilema, ne reprosa superior ca dam etichete lui MRU fara ca acesta sa fi aratat ce poate (deja, prima lui politica fiscala a facut deja cozi de TIR-uri la vama, dar asta e alta poveste-asteptam sa vedem rezultatele promise) asa ca m-a facut sa ma gindesc la MRU omul si „managerul”, pentru ca v-am spus ca deja profesorul m-a amuzat. Am gasit cateva etichete si cateva tipare si va spun sincer ca nu-i sunt favorabile.

Măritul Dictator

e ca și cînd șeful pe protecția muncii l-ar lua la șuturi pe patron să iasă dracului din secție, că nu are ce căuta sub macara.

Măritul Dictator

nu putem compara o situație excepțională cu una de rînd. adică mi s-ar părea inadecvat ca un om într-o funcție publică să mă acuze pe mine că strada nu e asfaltată. dar cînd e vorba de situații ca asta, cînd e clar că autoritățile nu fac față, mi se pare normal să le reproșezi locuitorilor că-s cam putori.

Gabriel Preda

Mai baieti, aici MRU chiar are dreptate. Putin bun-simt din partea „sinistratilor” nu ar strica. Hai, lasati prostiile si treceti la lopata, ca lenea e mare !

Mihai Badralexe

bai nu-i asa, Riscograma ca de obicei are un articol pertinent.

Eu, noi, etc., o putem spune.

Dar Prim-ministrul NU POATE SPUNE ASTA, mai ales ca majoritatea sunt batrani care de abia se pot misca IN casa, si cand unii dintre ei (batrani) AU MURIT. Pur si simplu nu este politically correct si este o grava eroare din partea autoritatilor, atat la nivel de speech, cat si de atitudine.

Ady Draghici

daca lenea e asa mare…de ce mai platim pentru deszapezire…1 mld euro?

Stefan Muresan

dubiul meu despre MRU (care nu ma lasa sa dorm)… are cetatenie israeliana sau nu ? 😉

Gigel Chiazna

infantilisme de parvenit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *