Riscograma
Lucian Davidescu

Cum poate câştiga Moldova războiul de imagine româno-rus

Noul front de est: „Negustori români, vă ordon, treceţi Prutul!”

Poate părea bizar că după 20 de ani de „conflict îngheţat” Rusia încă este principalul partener comercial al Republicii Moldova, atât în termeni de exporturi cât şi de importuri. Și pare o ţintă de bun simţ când România îşi propune să treacă pe primul loc. Totuşi, disputa de orgolii a doi vecini nu poate să ajute cea mai săracă ţară a Europei în drumul spre prosperitate. Însă complicitatea tăcută poate.

Enormul avantaj al Moldovei este dubla apartenenţă la tratatele de liber schimb CSI, al fostului bloc sovietic şi CEFTA, al candidaţilor la UE. Ambele tratate oferă regim preferenţial la taxele vamale cu Federaţia Rusă respectiv Uniunea Europeană. Și niciunul nu poate stopa decât în mică măsură folosirea Republicii Moldova ca placă turnantă pentru tranzitul mărfurilor între cele două blocuri economice. Eventual şi preferabil după o etapă intermediară de prelucrare, mai mult sau mai puţin formală. Pentru asta e nevoie de mult mai multă flexibilitate vamală din partea României, statutată oficial, în limita rigorilor UE, dar fără a mai fi nevoie de „ungerea individuală a fiecărei rotiţe”.

Relaţiile economice încă strânse dintre Moldova şi Rusia demonstrează că încă există oameni în stare să deschidă uşi, oameni pe care România nu-i are şi – să nu ne amăgim – nu prea i-a avut niciodată. Apropierea Moldovei de România poate deschide uşile şi în sens opus.

10 comentarii
John Galt

Pai zic sa ne apucam de treaba.

Dan Olteanu

Cum naiba se face ca PIB-ul pe cap de locuitor e de de aproape 5 ori mai mare iar salariul mediu e doar de aproape doua ori mai mare? Sa fie vorba despre proverbiala „generozitate” a antreprenorului roman?

stan

lucrezi pentru guvern ?!! ..ai preluat ,,agenda” lu baselu…
avand in vedere uriasa scadere a nivelului de trai cu care se vor confrunta iobagii din ,,europa” (si mai ales cei romani) ca urmare a sitemului socialist republican realtiile cu rm nu conteaza.
ai uitat sa precizezi sutele de mii de hartii(of romania) pe care le acorda baselu.ce frumos va fi cu si mai multi prosti cu grave probleme de inferioritate manifestate prin superioritate (cei ce au cunoscut basarabeni stiu despre ce vb) , ce vorbesc mai bine (si mai des) rusa decat romana si care au ,,afinitati” pentru spatiul asiatic si ,,cultura” rusa (romanii fiind clasificati drept tigani de acesti ,,frati” care se declara ca fiind ,,modoveni”)
ps:ma bucur ca ai renuntat la enervantele experimente cu site-ul

‘033

se vede ca nu sti ce inseamna sa profiti de vremuri si imprejurari.pt un roman cu capital de investit e o afacere extrem de buna a investi in rep.morld. terenurile agricole sant de 12-13 ori mai ieftine ca si la noi si mana de lucru la fel e mai ieftina cu 120 de dolari pe luna gasesti cati vrei la lucru, incearca si ai sa vezi ca faci bani frumosi totul e sa vrei, eu fac cateva mii de euro pe luna si merita. cu 50000 de euro faci cateva hectare de sere.si traiesti ca un rege !

marks

Pentru moldoveni singura sansa e sa fie mielul bland care suge la doua oi.Intrarea in CSI sau UE ar distruge Moldova.Individual moldovenii datorita saraciei si sistemului mafiot in care cresc, sunt foarte versatili, hoti daca e loc, mincinosi fara scrupule, profitori pana la sange si extrem de ipocriti si histrioni aratand o fata cinstita si morala in viata normala. Asta spun si rusii care declara ca moldovenii sunt mincinosi. Afirmatiile nu-s rasiste. Nu au genele care-i degradeaza. Pur si simplu conditiile sociale ii educa cu alte valori. Femeile mimeaza mult mai bine dragostea sincera si morala adanca atunci cand simt mirosul banilor. Un barbat va fi anesteziat de o femeie moldoveanca similar cu acei paraziti care intaresc sanatatea in timp ce folosesc organismul gazda. Italienii de exemplu considera femeile moldovence mai cinstite si mai de casa decat romancele. Si nu neaparat romancele sunt fete bune insa sunt mai directe si au putin mai multa demnitate personala. Moldovencele in schimb agreeaza rezultatul si nu calitatea relatiei dand barbatului exact iluzia care vrea sa o primeasca.
Nu angajati si nu va alegeti parteneri moldoveni daca nu sunteti mult mai puternic ca ei. Chiar si asa nu va aratati cartile. Va vor vinde imediat. … In rest baieti buni si toate cele bune … (ca si despre tigani despre care nu vorbim de rau ca nu suntem rasisti si pe care-i intelegem ca vorba aceea istoria si mediul i-a cocosat desi Cuza i-a eliberat de 150 de ani si comunistii aia rai le-au case si servicii ba chiar la inceput i-au facut si sefi pe multi dintre ei dar totusi ar mai trebuie cheltuiti ceva bani pentru integrare si educatie si vor fi europeni…ihi )

Pentru marks

Marks ,mai imputita natie ca romanii eu nu am vazut,
Mai perversi ,si lingai, nu exista pe fata pământului,
Sânge te tigan sau de roman nu e diferenţa,
Degeaba va mă ştiţi de Cuza sau Ștefan,
Nu a mai rămas nimic de la ei,
O natie spurcata si perversa ,
De jeguri mândri ,si lenesi,
Frumoasa e tara romaneasca
Păcat ca e locuita de ASA cacati

‘033

sa intelegem ca esti rus sau tigan?


Ciocio Lina

Taci, TU, e bossgorila, or corcitura de Erdely – e de aia care si-o trag in popo, n-au tzara, limba, nume, Doamne-doamne si paraziteaza orice structura statala pe care n-o saboteaza.


d

@marks

“Pentru moldoveni singura sansa e sa fie mielul bland care suge la doua oi.”

Suge de 20 de ani la 2 oi si tot e cea mai saraca tzara din Europa.

Un cunoscator

Am o singura obiectie.
Fara menajamente si fara patima. Nu conditiile sociale genereaza astfel de comportament, ci genele. ADN.
Cunosc si am vazut multe credeti-ma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *