Riscograma
Lucian Davidescu

Salarii mai mari pentru bugetari sau CAS mai mic pentru toată lumea?

O falsă melodramă.

Matematic, cele două se anulează reciproc, măcar parţial. Dacă salariile la stat vor fi mărite, nu se poate reduce CAS, sau oricum nu atât de mult cât s-ar fi putut reduce cu păstrarea salariilor. Invers, dacă scade CAS nu vor putea fi mărite salariile, sau vor fi mărite cu o sumă mult mai mică.

Însă din această matematică simplificată lipseşte un parametru: numărul bugetarilor ale căror salarii ar trebui să fie „reîntregite”. Unul dintre scopurile reducerii de salarii, rostite explicit, a fost acela de-a forţa evaluarea angajaţilor şi concedierea celor mai slabi. Nu s-a întâmplat nici una, nici cealaltă, uşoara reducere a numărului total de bugetari fiind rezultatul faptului că pensionarii sau demisionarii n-au mai fost înlocuiţi. S-a schimbat între timp ceva în bine? Dimpotrivă, criza pare să se prelungească peste cât fusese anticipat.

Motiv pentru care şi logica iniţială ar trebui să rămână valabilă. Salariile bugetarilor pot creşte – cu 16% cât este nevoie pentru a reface nivelul nominal sau cu 30% pentru a reface nivelul real sau chiar cu 100% – în cazuri critice cum este cel al medicilor, pentru a răsplăti performanţa. Totul, cu o singură condiţie: totalul cheltuielilor să rămână pe loc, adică aceiaşi bani să se împartă la salariaţi mai puţini.

Sigur, vor spune că nu se mai poate şi că sunt prea puţini ca să mai facă faţă. În realitate, nu fac faţă tocmai pentru că încă sunt prea mulţi. Iată un exemplu: Agenţia de Cadastru şi-a întrerupt timp de o lună programul cu publicul, pentru „informatizare”. După redeschidere, te-ai fi aşteptat ca măcar cartea funciară să fie accesibilă pe internet. De unde? În Bucureşti, cozile s-au triplat şi la fel timpul de aşteptare. Ghişeul se închide la două şi jumătate, în nasul celor care au ghinionul să aibă treabă acolo. E ăsta un motiv să mai angajeze oameni? Sau să-i dea afară pe toţi?

Aşa-numita „anvelopă salarială” – banii care pot fi cheltuiţi cu personalul – este în bugetul statului puţin sub 40 de miliarde de lei. Înseamnă aproximativ 6,9% din PIB, faţă de un vârf de 9,2% în 2009. Măcar până când economia va creşte suficient încât cele 40 de miliarde să însemne doar 5% din PIB iar numărul bugetarilor să scadă de la 1,3 milioane la mai puţin de un milion, plafonul este foarte util, indiferent de ce majorări individuale de salarii se întâmplă în interiorul său.

În schimb, fiecare procent câştigat aici poate fi folosit în reducerea viguroasă a impozitării muncii, de la nivelul enorm de 45% la cât a ajuns acum.

În 2012, statul încearcă să-şi crească veniturile de şase ori mai repede decât economia.

Următorul guvern va fi obligat să respecte ţinta incredibil de ambiţioasă asumată de Emil Boc, de-a mări încasările la buget cu aproape 8% în condiţiile unei creşteri economice de numai 1,5%.

Creşterea de venituri este singurul mijloc de atingere a deficitului de 1,9% din PIB, în condiţiile în care cheltuielile vor continua să crească. Continuă, practic, politica ultimilor ani, în care cheltuielile statului au crescut constant, iar factura a fost plătită de sectorul privat. Diferenţa este că pârghia majorării TVA a fost epuizată, singurele instrumente rămase în mâinile guvernului fiind să reducă evaziunea fiscală sau să îi stoarcă şi mai mult pe contribuabilii buni-platnici.

Însă cel mai periculos efect secundar este situaţia în care creşterea rapidă a încasărilor la buget ar pune frână economiei private, compromiţând astfel chiar şi modesta ţintă de creştere economică. Aceasta a fost deja redusă la 1,5%, în urma discuţiilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Printre motive se află riscul recesiunii din zona euro, consecinţele negative ale politicii fiscale, dar şi „efectul de bază”, adică avansul peste aşteptări de anul trecut, care s-ar fi cifrat la 2,5% şi care face ca orice evoluţie ulterioară să pară mai modestă.

Produsul Intern Brut al României va ajunge anul acesta la 580 de miliarde de lei, după 545 miliarde de lei anul trecut, evoluţie care include efectele inflaţiei. Încasările bu getare ar urma să crească de la 182 la 195 de miliarde de lei, adică la recordul istoric de 33,7% din PIB. La rândul lor, cheltuielile vor creşte de la 205 la 207 de miliarde de lei, însăponderea lor în PIBva scădea la 35,7%. Suma ar putea fi suplimentată în scopul absorbţiei fondurilor structurale.

41 de comentarii
ThinkAgainRo

Lucian, papagalul ăsta de la SIE are 2 sarcini de mare încredere:

– să gestioneze o situaţie gavă (îmi pare rău că din Bucureşti nu se vede dar în provincie lumea spumegă şi-şi pregătesc târnăcoapele) pe plan intern!

– dacă imebcilii de israelieni atacă IRANUL acesta va riposta iar doar nu vor trimite rachete la NewYork le vor trimite către Deveselu!În eventualitatea unui război (el există la nivel informaţional vezi asasinarea acelor fizicieni de către Mossad) România trebuie să suştină SUA!

Adaug că MRU este şi masonel în aceeaşi lojă ca Chioru'!

Nu va realiza nimic din ce abureşte la televizor fiindcă electoratul va şetrge PDL de pe harta politică şi-l va trimite pe Băsescu unde îi este locul la GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI!

Mircea

Tu nu vezi ca esti din alt film ?!
Papagale, alo, bai papagale, dă pe A3, pe A3 auzi, papagaleee, pe A3, băăă papagale, tu nu auzi? pe Antena 3!

Ștefan A.

O masura sigura de crestere a veniturilor va fi coplata in sanatate . Pe linga CAS , de cite ori mergi la medic platesti o suma pentru fiecare reteta , fiecare control medical , fiecare analiza . E deja in studiu avansat . 🙂

Lucian Davidescu

@Ştefan A.
Coplata e în primul rând o metodă de reducere a cheltuielilor şi abia în plan secund de creştere a veniturilor

Finante Azi

RMU sa inceapa cu reducerea TVA si CAS.

fotie

coplata, in an electoral? ma indoiesc…

Adrian T.

@Lucian

"Creşterea de venituri este singurul mijloc de atingere a deficitului de 1,9% din PIB"

A mai ramas parghia cu datoria publica. O sa se imprumute pur si simplu si sa o treaca cumva

de 2012. Mai au inca 20% de procente din PIB pana sa ajunga la limita de 60%.

Nu cred sa aiba intelegere cu FMI in privinta datoriei.

Lucian Davidescu

@Adrian T.
Deficit = datorie nouă. Dacă te îndatorezi mai mult, înseamnă că deficitul creşte, nu scade,

i – conomics

Ma indoiesc profund ca incasarile bugetare vor depasi 33% din PIB in acest an. Problema nu este la incasari ci la cheltuieli. Suntem o tara foarte saraca, trebuie sa alegem; panselutze, borduri si autostrazi ce nu ni le permitem, sau un buget echilibrat in care lasam lichditatea din sistem economiei private pentru a o lasa sa creasca sustenabil? A afisa prosperitate fara a fi prosper este o cale bine batatorita de altii catre perpetuarea saraciei.

Dan Cluj

O tara in criza se dezvolta prin deficit controlat: rezervele valutare si imprumuturile se folosesc pentru dezvoltare si stimulare economica.

Cum sa te dezvolti cu un deficit de doar 1,9% din PIB?

Deficitul trebuia negociat la alte cote. Lipsa de deficit inseamna pumn in gura dezvoltarii. Ar trebui sa stimulam munca cu acte in regula si sa scadem economia la negru prin reducerea CAS la, sa zicem, 25% (in scadere de la peste 40% cat e acum). Iti asumi, ca guvern, acoperirea deficitului prin imprumuturi de pe piata interna si de la FMI. Dar acest lucru inseamna deficit suplimentar si chiar unul deloc neglijabil. Asta trebuie negociat. Dupa 2 ani de zile esti pe plus.

Idem: stimularea consumului prin reducerea TVA. Reducerea TVA-ului se poate face "smechereste", adica in avantajul nostru: sa descurajam produsele de import si sa incurajam produsele interne. Daca stii la ce categorii de alimente ai balanta comerciala negativa si la ce categorii ai balanta excedentara poti sa stabilesti categoriile de produse "de baza" unde merita redus TVA-ul si altele unde TVA-ul ramane la 24%.

Exemple: faina, ulei, zaha, miere – TVA 12%. Ciocolata, bomboane, chipsuri – TVA 24%. Descurajezi si consumul de alimente nocive…

ThinkAgainRo

Dar ce ar fi 10% impozit pe profit şi 10% TVA? Iar la alimente 2%?

Vă daţi seama că din 4 pâini cumpărate una e a statului român?Că ne iau din gură un sfert?

Să se ducă dracului Chiorul Acesta BEţiv care plânge cucuveaua lângă el!

ionut

"O tara in criza se dezvolta prin deficit controlat: rezervele valutare si imprumuturile se folosesc pentru dezvoltare si stimulare economica."

Fugi d'aci bre! Keynes a fost un sarlatan!

"Reducerea TVA-ului se poate face “smechereste”, adica in avantajul nostru: sa descurajam produsele de import si sa incurajam produsele interne."

Din contra, asta n-ar fi decat o idiotenie maxima: avantajul comertului liber e importul, nu exportul!

ionut

"Dar ce ar fi 10% impozit pe profit şi 10% TVA?"

Da' va dati seama ce usoara si minunata ar fi contabilitatea cu 0% tva, 0% impozit si 0% impozite pe munca?

lloopp

@i-conomics : Avem nevoie si de autostrazi, si de panselute. Autostrazi ca sa ne facem treaba mai bine si mai repede (exemplu transportul loganurilor si fordurilor catre clienti) si panselute sa nu ne fie scarba de orasul in care traim, sa mergem la serviciu cu o stare de spirit mai buna si sa dam randament mai bun.

Nu ni le permitem la preturile exorbitante de pana acum, aici trebuie umblat. Bulgarii au autostrazi mai bune ca noi, si-s mai saraci, iar traficul este mult mai mic.

ionut

"Avem nevoie si de autostrazi,"

Alt "basm" afirmat cu autosuficienta superioara! Cum ati stabilit , mai baieti, "cererea"? Prin referendum, plebiscit? Punem pariu ca, aceeasi metoda, referendumul, da aceleasi rezultate si pentru TGV? Sau maglev? Sau "ferrrari rosii livrate cu cate un vertu cadou in torpedou"? 😀

Eeehe, zise matache macelaru', cererea" asta nu se afla asa cum crede lumea! 😀

Dan Cluj

@ionut: sa inteleg ca pentru tine e evident ca poti sa produci tractoare din iarba verde? am inteles. pai cum sa produci daca nu investesti?

mecanismele sunt simple cand discutam de nevoia unui deficit mai mare:

– ieftinesti CAS-ul => scoti la suprafata o parte din economia la negru (acum e la cca. 19%) + cresc veniturile salariatilor (o parte din suma se va regasi in salarii majorate) => creste consumul

– investesti masiv in economie

tu ceri dezvoltare fara sa investesti. vrei dezvoltare in conditiile unui deficit mic si a aunei balante comerciale negative. wake-up einstein

O tara cu deficit cauzat doar de suportarea cheltuielor administrative este condamnat la moarte (exemplul Greciei), pentru ca parghiile economice traditionale de protectie (taxe comerciale, plafoane maxime de importuri, moneda nationala care poate fi devalorizata) NU MAI EXISTA. Te omoara nemtii si economiile performante. Deci cine isi inchipuie ca deficitul mic e ceva bun – nu face decat sa urmeze interesul economiilor puternice care incearca astfel sa puna pumnul in gura economiilor in curs de dezvoltare.

stan

@ionut

canci stat (i.e tax&red tape)?!!!!!!!!!!!!!!.o sa fie ,,haos" :))))))))))))))))))

,,ptiu drace"..ba da esti ,,nebun" :). aristocratia&,,afacerimea" national socialista (nazi) impreuna cu pomanagii (a se citi pensionari ,asistati social , angajati la stat) ce ,,cacat" sa faca 🙂 ?!!

^..natura aia umana le va face felu…la toti.

ps:propun guvernului sa mareasca taxele,sa tipareasca bani (avem nevoie de ,,lichiditati") ,sa se imprumute pentru a putea sa construim o societate cat mai ,,echilibrata".multumesc anticipat

ionut

"pai cum sa produci daca nu investesti?"

Statul nu investeste, ci doar redistribuie! La cine te referi cand spui "sa investesti"?

Deficitul privat pentru investitii e o.k. Deoarece se conformeaza mecanismului profit-pierdere si e perfect legitim!

In cazul statului, nu exista nici un criteriu obiectiv de stabilire a bugetului si mai, mult, nici de cheltuire a lui! De aceea defictul bugetar e inerent. Sau, cu alte cuvinte, daca s-ar gasi acest criteriu, deficitul n-ar mai fi o problema. Ti-am mai spus o data, keynes a fost un sarlatan: multiplicatorul investitiilor publice e subunitar!

Nu dimensiunea deficitului bugetar e problema, ci cea a bugetului! De unde ma-sa a stabilt statul ca "ne trebuie" tractoare? Nu vreti sa incercati macar va extrageti odata din paradigma asta evident falsa? Un birocrat aflat intr-o functie publlica nu poate distinge intre cererea reala de tractoare, papusi cu ochi verzi sau nave spatiale!

Testul economistului e asta (Hayek): nu consumul, ci din contra, abtinerea de la consumul prezent in vederea unului viitor anticipat superior calitativ (adica economisirea – a nu se confunda cu crestrea detinerilor de "bani") este secretul acumularii de capital, adica al cresterii economice.

"parghiile economice traditionale de protectie (taxe comerciale, plafoane maxime de importuri, moneda nationala care poate fi devalorizata) NU MAI EXISTA."

Bre, nu mai difuzati ineptiile! Protectie impotriva a ce, inteligentu' lui tata? De legea avantajului comparativ ai auzit? "Bre, nemtii e mai competitivi si-i omoara pe "necompetitivii nostri"! E inacceptabil tovarasi: taxele de protectie si plafoanele maxime de importuri e solutia!

E ca si cum ai gandi: usain Bolt e imbatabil! Ia sa-l punem noi sa alerge cu 10m in plus, ca-i omoara p'ailalti! V-at trecut f'un moment prin capatani, ca el vinde biletele? 😀

romania inedit

Eu cred ca viitorul guvern o sa continue politica de jefuire a firmelor private .

ionut

"ps:propun guvernului sa mareasca taxele,sa tipareasca bani (avem nevoie de ,,lichiditati”) ,sa se imprumute pentru a putea sa construim o societate cat mai ,,echilibrata”.multumesc anticipat"

Desigur, dar nu numai! Ar mai fi si investitiile: "combinate chimice", canal Bucuresti – Oradea (desi Iasu' o sa sara ca ars. Sau Craiova), spitale (nu conteaza ca le inchidem ulterior) etc. Da' cel mai bine tot autostrazi. Ca

astia (link!)! Cererea REALA e demonstrata, din plin, de multitudinea de masini! 😀 😀

stan

ai pus degetu pe rana +miliarde de metrii patrati construiti de locuinte ,spatii birouri,spatii industriale pe care nu si le permite nimeni (,,ie" cam greu cu 3-4k usd pe an sa iti iei apartament de 100k.casele..no comment).asa le creste gdp-u (nu au invatat nimic de la istorie cu marirea ,,economiei" pe baza de datorii si/sau ,,productie" pe stoc)
sa vezi cand , chinezii(dictatura comunista) , vor da vina pe capitalisti,piata si/sau ,,speculanti" :))))))))))))))…o sa rad cu lacrimi…

Klopo_tare

Imi pare rau, dar visati cu toti! Singura solutia, in situatia data in care se gaseste Romania(cheltuieli in perpetua crestere, deci oricate taieri de salarii ar fi, se duc in beneficiul contractantilor cu statul) este taxarea si mai mare a sectorului privat, care se va refugia in culoarea economiei subterane: negru total. Ceea ce ignora statul si reprezentantii lui stie orice carutzash: daca tot dai cu biciul in calul care trage(sectorul privat) si ovazul il dai calului care oricum e prea lenesh(sectorul bugetar si multinationalele) in cele din urma moare calul ala, iar celalalt nu o sa itzi traga neam!!! asa ca sunt foarte curios ce o sa faca surugiul guvern si martzoaga privata in viitor – o veritabila drama economica al carui spectator o sa fim cu totii.

Dan Cluj

@Ionut: am o veste buna pentru tine: statul investeste in economie

Iar ca sa ne dam seama daca multiplicatorul investitiilor publice e sau nu subunitar, trebuie sa intrebam barajul Hoover si celelalte investitii demarate de guvernul american in perioada de recesiune din anii '30. Si o sa vezi ca merita sa-ti epuizezi economiile daca relansezi economia.

Ce-ar insemna pentru Romania o infuzie de, sa zicem, 20 miliarde de euro in sustinerea economiei? Pentru sustinere, nu pentru acoperirea deficitului de pensii. Ori demarezi programe de creditare ieftina, ori reduci colectarea scazand CAS-urile ori … etc etc. Exista multe metode.

Vorbesti de economisire. Eu nu vad nici o economisire cu scop de utilizare a capitalului, vad doar un deficit steril pentru sustinerea pensiilor si o rezerva nationala de 33 miliarde de euro care arata misto daca ne imaginam cate tone de aur inseamna.

Din criza nu iesi economisind bani de covrigi atata timp cat ai in pusculita o suma consistenta care-ti permite sa cumperi un strung.

Ce avantaj competitiv? Singurula avantaj competitiv al Romaniei este munca ieftina si este in opozitie cu scopul in sine – cresterea nivelului de trai!

Munca ieftina este un avantaj competitiv nesustenabil, pentru ca pe acelasi segment de competitivitate sunt China si India iar Romania are pretentii de nivel de trai la nivel de UE! Intelegi contradictia?

Si ce avantaj competitiv este munca ieftina in conditiile in care CHIAR DACA AI VREA SA UTILIZEZI ACEST AVANTAJ, nu poti sa o faci pentru ca depinzi de un capital pe care nu il ai sau daca il ai il tii la pusculita?

Aminteste-ti ca e capitalism si ca daca ai capital ai tot.

Eu cred ca modelul US din anii '30 e calea: deficit bugetar si bani din rezerva nationala investiti in infrastructura REAL NECESARA si in sectoarele economice unde avem balanta comerciala negativa.

ionut

" Ori demarezi programe de creditare ieftina … etc etc."

De ce s-or fi incapatanad unii sa sustina ca leacul pentru cancerul pulmonar sunt fo' 4 pachete de tutunpe zi? 😀

"barajul Hoover si celelalte investitii demarate de guvernul american in perioada de recesiune din anii ’30. Si o sa vezi ca merita sa-ti epuizezi economiile daca relansezi economia."

Ehe taica, daca ar fi asa usor am fi toti in Nirvana demult! "Investitiile" guvernului american (ca ale oricarui altul) sunt cauza depresiunii si semintele ciclurilor recurente care au urmat!

una dintre cele mai grosolane erori ce populeaza domeniul economic (link)

Am spus avantaj comparativ!

" infrastructura REAL NECESARA"

Bre, tot n-ai inteles ca p'aia o stabileste piata (ansamblul schimburilor interpersonale voluntare de drepturi de prorietate), nicidecum guvernul?

marghioala

LA vremuri extreme ___solutii extreme

Pasul 1 _ NAtionalizarea PETROM_concomitent cu declararea acestuia de interes strategic si punerea lui sub controlul Armatei si Societatii civile _audit la 6 luni _ introducerea pedepsei cu moartea pentru Fraude mai mari de 1 milion de usd cu unitatile strategice (venituri cel putin 1.2 miliarde /an)

PAsul 2 iesirea din UE si program retehnologizre mici fermieri Romani date utilaje cu credite pe 10-15 ani –concomitent cu taxe vamale pentru produse agricole competitive din import (PROTECTIONISM DRAGI TOVARASI) Venit la stat cel putin 800 milioane de euro in primul an (Suntem contributor net la bugetul UE …platim 1.5 miliarde de Euro si atragem maximum 400 milioaneFonduri Europene__- in curand gratie acestei performante ni se va taia portia)

Program de autostyrazi si drumuri pe un singur sector(stoparea pentru un an a tuturor lucrarilor nationale si cocentrarea tuturor resurselor pe upentru terminarea unui singur tronson ) concomitent recuperarea de la REGII ASFALTULUI a miliardelor furate de la poporul Roman

Reducerea taxelor pe munca pentru patroni _ si pentru Salariati ___

Emiterea de vouchere de sanatate pentru asigurarile de sanatate _sa poata fi folosite de fiecare cum doreste _ la spitale private ori spitale

Aducerea MEdicilor Romani fugiti in strainatate prin oferirea spitalelor dezafectate in proprietate finantarea lor prin imprumut de stat 1-2 ani urmata de rambursare prin servicii medicale

– deschiderea minelor si exploaterea cu ajutorul capitalului de STAT sau AUTOHTON – introducerea lor pe lista Obiective strategice (Puse sub controlul Armatei si SOcietatii civile __popilor oricui ) pentru fraudarea lor PEDEAPSACU MOARTEA

PLANURI de dezvoltare CINCINALE pe agricultura (Da dragi TOVARASI )

Discutie cu toate segmentele Societatii Romanesti pentru identificarea a cel putin 3-4 directii de dezvoltare economica unde sa fim competitivi la nivel Global stabilirea de termene pentru asta ( Exemplu in 10 ani Romania devine producatorul nr 1 din Europa la produse traditionale organice bio _ si intre primii 3 din lume)

Activarea diplomatiei ca arma in Razboiul EConomic pentru sprijinirea exporturilor Romanesti identificarea competitorilor produselor Romanesti neutralizarea lor prin mijloace specifice razboiului economic

ionut

@marghioala

Tu esti Nicule (Ceausescu)? Inviasi? 😀

Doar o observatiae (dimensiunea si marimea idioteniilor face caduca orice incercare de critica):

"controlul Armatei"

"Armata" e aia de facura schimb de terenuri cu Jiji? Bravo mah "neumarkt": si cu comandantu' suprem ce faci?

marghioala

Restructurarea din temelii a statului roman prin AUDITUL ADMINISTRATIEI _- evaluarea functionarilor publici_ pregatirea lor acolo unde au deficiente_ examene de evaluare audit personal_ evacuarea celor care nu corespund _ recrutare de oameni inteligenti pregatiti cu viziune

Infiintarea INFormatorului Fiscal _- daca dai pe goarna pe cine nu-si plateste impozitul ai un procent din suma recuperata __ daca __o faci in fals _ ai b.e-l..it-o

Taxarea tranzactiilor cu PAradisuri Fiscale(companii ofshore) si tranzactiilor speculative financiare ___- in prima faza fuge o parte din capital _ cel toxic __- pe termen lung sunt avantaje

Salariu minim pe economie 400 euro

Impozit TAXA pe Lacomie la profituri extreme ___Taxa Robin Hood__ taxa pe distrugere__Aplicata Supermarketurilor si companiilor Petroliere pentru creare de carteluri –manipularea preturilor si distrugerea micilor afaceri – micilor producatori

marghioala_reloaded

Am specificat ARMATA SI SOCIETATE CIVILA ___ bRRR se cutremura gandul Liberalistilor desantati la asemenea ganduri ……

ionut

"Salariu minim pe economie 400 euro"

Eu zic 10000, ce dracu' ne incurcam cu maruntis? 😀

ionut

@marghioala

Mi-ai inveselit seara, pe bune! Dar am o nedumerire (mica): tu ai reusit sa deschizi calculatorul singur?

marghioala

Nationalizari limitate pentru lucrari de infrastructura majora _ daca ai o cariera in apropierea locului pe unde urmeaza sa fie construita o autostrada ti-o iau folosesc piatra pana termin autostrada te despagubesc dup'aia … si iti dau cariera inapoi ___

daca ai o proprietate in calea autostrazii ori tunelului expropriere automata rapida _ depagubire dup'aia ___nu sta o tara intreaga milioane de soferi dupa proprietatea ta ca tu vrei 2000 de euro pe metru patrat in loc de 20 cat ar fi normal___

cCrearea de culoare ROSU_ VERDE _PORTOCALIU__sic ! in administratie pentru viteza de derulare a unor proiecte actiuni (((( Cand e culoarea Verde __-toata lumea executa de parca ar fi incendiu ___- toate persoianele implicate pe lantul de executie ___-_)

SUSPENDAREA CONSTITUTIEI ____waw ce grozavie o sa zica unii !….__ A mai facut-o Franco si alti dictatori ….care nu prea au sfarsit bine __SO WHAT? daca esti lider iti asumi si consecintele _- de fapt oamenii politici INTOTDEAUNA SE VOR SACRIFICA PENTRU TARA ____ inclusiv accepti ca in loc sa-ti treaca un gand prin minte e posibil sa-ti treaca un GLONTZ

Traim vremuri extreme sistemul democratic asa cum e azi NU functioneaza__-daca vom continua asa in maximum 30 de ani poporul Roman va deveni istorie__ DEsigur valabil pentru cei care inca se mai cred Romani ( nu pentru Globalistii cu greieru spalat ……

Klopo_tare

Sorry, Marghiolitzo!!!! Traim intr-o lume reala, in care solutiile virtuale NU SE POATE! Nici macar politicienii, care traiesc in lumea lor virtuala cu masina la scara si ignorarea conditiilor de trai ale alegatorilor, nu enunta asemenea solutii, oricat de atragatoare. Solutiile enuntate de tine imi aduc aminte de bancul ala: In principiu se traieste bine, dar noi traim in Romania!

Ion

Ce-mi plac mie bugetele astea. Eu sunt antrenat in mediul privat sa scot un buget dupa cum vrea patronatul. Vrea crestere cu 10%, 20%, 40% ? Absolut nici o problema. Modific cativa parametrii si gata. Nu ma doare mana. Iar peste un an la "analiza" sunt pus sa dau explicatii de ce nu s-a realizat. Iarasi simplu, aici folosesc termeni consacrati: conjunctura, criza interna si internationala, mediul concurential, birocratia, resursele umane, evaziunea, bla-bla-bla si daca e nevoie gasim si cativa palmasi pe care sa dam vina si apoi sa-i dam afara. Apoi facem un buget si mai umflat pentru anul viitor. Sunt convins ca la fel se intampla si cu bugetul de stat. Sunt cifre goale, aiuristice, ca sa ne gasim de treaba.

ova

Actualul guvern are o singura directiva: Sa imbunatateasca imagine pdl-ului in ochii electoratului si sa mai dilueze din ura impotriva partidului.
Ce nu vreau sa stie actuala clasa politica e ca foarte multi oameni din Romania au o ura impotiva actualei clasa politica din Romania in totalitatea ei, datorita incompetentei, arogantei si mai ales lacomiei ei.
Tintele si promisiunile guvernului sunt doar abureli. Vrajeala marii pt adormit copiii ! 😀

Geo

Cati bugetari ar trebui sa aiba Statul ca sa poata functiona?

MariusCC

@Geo,
Pai daca ne uitam la Germania (ca tot ne place noua romanilor sa ne raportam la ei), raportul optim este de 1mil bugetari/80mil cetateni.
In cazul romaniei asta ar insemna cam 250k bugetari, adica spre 1/3 din citi erau in 1989.

Isailă Brătfălean

În Germania lucrează la stat 6,5% din poulaţie. Pentru România asta ar însemmna un total de 1 235 000 bugetari. Pe mine mă intrigă cu cât sârg se minte despre situaţia din alte ţări.


ION STEFAN

Statul a marit numarul bugetarilor prin disponilizare si pensionare anticipata.A transformat salariatul in somer,cu alte cuvinte a mutat banii din buzunarul drept in cel stang,ramanandu-i o mica diferenta.Se vaita toti ca nu sunt bani,dar pentru pomeni electorale si chermeze cu diferite ocazii se intrec toate partidele.Oare de unde sunt banii?

Alex

Problema e ca reducerea salariilor a avut efectul invers. Cei care erau cat de cat capabili printre functionari/cadre medicale/profesori si-au luat talpasita, ramanand doar incapabilii pe posturi. Care lucreaza si mai putin decat inainte fiind si mai putin motivati.

Problema e ca reducerea de personal a fost lasata pe mana acelorasi oameni care se obisnuisera cu X oameni in subordine. Cum sa renunte ei la personal?

In corporatii, reducerile astea se fac de oameni special adusi si pusi in pozitie cheie asa-numitii „hatchet-men” care vin si taie fara mila. Tremura toti in fata lor, si managerii si cei entry-level.

La stat nimic, s-au facut ca invart ceva hartii, studii, etc. si au asteptat doar-doar o trece criza. Dupa care cu cateva luni inainte de alegeri proclama „victoria” impotriva saraciei si toti bugetarii isi vad salariile marite.

tomis

Salarii mai mari incepind cu salariul minim pe economie.

Idle

@Geo
Nu cred că ştie cineva să-ţi răspundă exact. În primul rînd s-a mărit de enorm nr. funcţionarilor de tot felul. Exemplu: Dacă înainte de 89 într-o primărie dintr-un oraş de 12000 de locuitori erau 21 de angajaţi (cu tot cu primar şi femeia de servici) astăzi sunt peste 200. Este un caz pe care-l cunosc personal.

@Marius CC
Cred că te referi doar la funcţionari pt. că aici nu intră profesorii medicii poliţia şi armata. Doar nr. profesorilor în Germania era în 2009 de peste 1.400.000. Vezi aici: http://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=RPERS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *