Riscograma
Lucian Davidescu

De ce dă Apple dividende: 3 scenariiDividendele anunţate de Apple în premieră după 17 ani, pe fondul profiturilor care nu se mai opresc din creştere, a adus în actualitate o dezbatere veche şi plină de capcane: când trebuie o companie „să împartă profiturile cu acţionarii”.

Ei bine, asta se întâmplă tot timpul, iar dividendul nu schimbă mare lucru. În cazul unei companii care reinvesteşte profitul, creşte valoarea per acţiune iar acţionarul poate, teoretic, să vândă surplusul de titluri pentru a-şi extrage astfel câştigurile. Dimpotrivă, dacă firma oferă dividende, asta face ca valoarea ulterioară a acţiunii să fie mai mică.

Răscumpărarea propriilor acţiuni este o operaţiune mai sofisticată. Acţiunile cumpărate sunt anulate, făcând astfel ca acţionarii rămaşi să aibă procente mai mari dintr-o companie cu cash mai puţin.

În oricare caz, câştigul teoretic este acelaşi. Practic, depinde dacă decizia a fost adecvată sau nu.

Nu trebuie să dea dividende o companie care creşte, sau care are nevoie de împrumuturi pentru a acoperi destul de repede cererea de pe piaţă sau care anticipează vremuri grele sau care se pregăteşte pentru o achiziţie strategică.

Trebuie să dea dividende o companie care a ajuns la maximum de potenţial, care are prea mulţi bani şi nimic de făcut cu ei, care crede că decât să facă o investiţie riscantă mai bine îi lasă pe acţionari să-şi aleagă singuri otrava.

Apple pare să fi trecut din prima categorie în a doua.

Încă nu e clar dacă a atins maximum de potenţial, dar rezervele de cash se apropie de 100 de miliarde dolari. Cel mai complicat punct este extinderea. Au fost multe scenarii până acum, nici unul materializat. Aici apare de obicei cea mai gravă problemă, sursă a multor eşecuri din istoria M&A. Managementul este aproape tot timpul nerealist de ambiţios iar acţionarii sunt de cele mai multe ori prea slabi pentru a spune „nu”.

De data asta, scenariile sunt următoarele:

1. Apple a decis că nu există oportunitate de investiţii care să aducă un randament mai bun ca până acum, aşa că mai bine le dă banii acţionarilor
2.

Sau poate a încercat să cumpere ceva dar discuţiile au eşuat.
3. Sau, dimpotrivă, dividendele sunt doar un semnal de intimidare la o masă a negocierilor de la care Apple tocmai se preface că se ridică. Caz în care încă mai pot apărea surprize.

EXITCARD
LOADING