Riscograma
Lucian Davidescu

Iată de ce colectarea bugetară nu poate fi mărită la 40% din PIB

Încă o ţintă „nefezabilă”.

1. Pentru că Fiscul din România, atunci când are un plan de îndeplinit, dă fuga la cei care deja plătesc nu la cei care se feresc să apară în scripte.

2. Dacă totuşi i-ar găsi, simpla constatare a unor sume nu înseamnă că ele vor fi şi încasate. Majoritatea banilor din „evaziune” fie au fost cheltuiţi de mult, fie nici n-au fost încasaţi, fie au fost ascunşi.

3. Dacă evazioniştii s-ar oferi să plătească, ar putea avea surpriza să nu găsească lichidităţi toţi odată. Tehnic, o sumă atât de mare este greu de acomodat în masa monetară.

4. Dacă totuşi s-ar găsi toate lichidităţile, economia ar suferi un şoc. Ar suferi nu doar „evazioniştii” ci şi clienţii lor cinstiţi.

5. Chiar dacă economia va trece peste acest şoc, banii tot nu vor fi de ajuns. 40% din actualul PIB înseamnă mai puţin dintr-un PIB taxabil mai mare. E o ţintă mişcătoare.

După principiul sacului fără fund, statul va găsi metode să-i irosească, apoi povestea o va lua de la început. O ţintă mai credibilă era să reducem impozitarea dar să păstrăm colectarea la 33% din PIB.

LOADING
EXITCARD