Riscograma
Lucian Davidescu

Falsa „desecretizare” Chevron

O mică diversiune.

Agenţia de Resurse Minerale a „desecretizat” trei dintre contractele de explorare cu Chevron (Adamclisi, Costineşti, Vama Veche, NU Bârlad), cu câteva dreptunghiuri plasate strategic prin documente pe informaţiile presupus „sensibile”. Dreptunghiurile au fost puse cam stângaci, destul pentru ca oricine care ştie cum se face un pdf să vadă ce e dedesubt.

Aşa am aflat informaţiile „vitale” pentru care fusese secretizat contractul:

1. Costurile pentru explorare, irelevante pentru publicul larg şi perfect familiare competitorilor Chevron.

2. Adresa firmei şi numele celor care au semnat contractul, angajaţi Chevron.

3. Faptul că documentele fuseseră clasificate „secret de serviciu”, lucru care – vezi-Doamne – chiar şi după declasificare trebuie să rămână secret.

La prima vedere, incompetenţa este îmbucurătoare. E bine dacă aşa-zisele „secrete ale statului”, majoritatea lor hoţie, incompetenţă şi paranoia, sunt vulnerabile la prostia birocraţilor. Poate vom mai vedea şi altele. Poate vreun securist care a fugit cu ele acasă – pentru a-şi asigura o „pensie” mai mare sau măcar mai liniştită – le va pune pe torente, în folderul de manele.

Din păcate, nu pare să fie cazul de data asta. Pentru că dincolo de spectaculoasa declasificare dublă, din document lipseşte o pagină. A fost scoasă cu totul şi înlocuită cu alta. Este vorba de pagina 18, comună fiecărui contract.

Există elemente de formă care sugerează asta şi elemente de fond care o confirmă.
Ca formă, scanarea este diferită, la o rezoluţie mai bună şi la lumină mai puternică. De asemenea, dimensiunile totale ale paginii sunt cu câteva procente mai mari.

Asta n-ar fi, în sine, foarte concludent. Însă diferenţele de fond sunt. Distanţa dintre paragrafe este alta, ceea ce sugerează că pagina a fost redactată într-un moment diferit. Iar numărul de caractere, care în celelalte pagini este sub 2500, în pagina 18 sare de 3500.

Situaţia sugerează că informaţiile conţinute erau destul de scandaloase, de vreme ce s-a făcut o falsă declasificare. Asta dacă nu cumva este la rândul ei o diversiune, pentru a ascunde ceva încă mai grav.

8 comentarii
Burca Costinel

Este evident ca acest contract incheiat intre guvernul Romaniei si Chevron este un contract tenebros .

Burca Costinel

Astept ca desecretizarea completa sa fie facuta de guvernul Ponta .

Stefan Muresan

tenebros-oneros chiar 😉

Lucian Davidescu

Poate chiar cavernos :))

Cornel Jurja

Burca Costinel Si eu astept! Singura problema este ca in calendar nu am gasit nicaieri „pastele cailor”!

Baal Nickmann

Nu-i bai, urmatoarele guverne nu vor mai face o asemenea greseala… de a desecretiza vreun contract, chiar daca falsa desecretizare. Oricum, sa nu ne mire daca in 2-3 ani Chevron incepe sa sape puturi, iar Gabriel Resources isi vede de treaba la Rosia Montana, ambele cu acte in regula de la stat.

Stefan Muresan

un pic de paranoia nu strica la casa omului … 😉
imi amintesc un citat din fratii Arkadi si Boris Strugatski :
„Eu cand intru intr-o camera si miros tamaie, nu ma uit dupa un popa , ma uit dupa Satana” … sau cam asa ceva, ideea conteaza 😉

Zaharia Lucian Andrei Iulian

Este o facatura asa neprofesionist facuta, incat ma duce mintea ca trebuia descoperita…Si daca nu o vedea careva, o arata cineva cu degetul….Acum m-ati facut curios cu pagina aia….:)))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *