Riscograma
Lucian Davidescu

Bucureşti – povestea oraşului cu prea mulţi baniCând vorbim de finanţele publice din România, cuvinte cheie sunt deficitele cronice, indisciplina şi cârpeala. Nu este însă cazul administraţiei publice locale din oraşele mari şi din Capitală. Perioada de prosperitate a anilor 2000 le-a îngropat – la propriu! – în bani.

În doar cinci ani, între 2003 şi 2008, bugetul Bucureştilor a crescut de cinci ori.

Încasările au fost peste cele mai optimiste planuri iar balanţa – constant pe excedent. Prea mult, prea repede, căci nu erau destule proiecte mari care să înghită toţi aceşti bani. Climaxul a fost atins în 2007, când Primăria Generală s-a împrumutat atât de mult şi de ieftin încât n-a avut ce face cu banii. A sfârşit prin a-i depune la bancă unde a făcut profit din diferenţa de dobândă.

S-au putut termina investiţii de talie mică şi medie, s-au putut planta toate statuile, fântânile şi panseluţele pe care mintea peisagistului-şef le putea imagina, s-a putut strânge aproape tot gunoiul de lângă bordurile noi. Și a apărut o generaţie nouă de super-primari, care ar trebui să facă mari eforturi pentru a nu fi realeşi.

Continuarea, pe CriticAtac.ro