Riscograma

Cât mai ţine cea mai mică inflaţie din istorie?

După mai multe „minime istorice” consecutive şi o ultimă oprire la 1,79% în mai, ritmul scumpirilor pare să se apropie de zero. Dar nu o va face.

Iunie va fi ultima lună de inflaţie foarte mică, după care cifra se va întoarce rapid la 2-3% sau chiar mai mult, în principal din cauza deprecierii leului faţă de euro şi a euro faţă de dolar. De fapt, inflaţia este deja acolo, doar că asta nu se vede în statistici. Motivul este unul despre care am mai discutat – efectul de bază. Când baza de raportare este mică orice creştere pare mare şi vice-versa.

Care salariu e mai mare, la stat sau la privat?
Care salariu e mai mare, la stat sau la privat?

În iunie se sfârşeşte un efect de bază complicat, început în urmă cu doi ani. După mărirea TVA cu 5 puncte, în iulie 2010, şi transmisia acestei cifre în preţuri, inflaţia raportată a fost mare vreme de 12 luni. Apoi, tocmai pornid de la acest an cu inflaţie mare, efectul de bază a făcut ca rata inflaţiei începând din iulie 2011 să pară mică. Pe acest fond au apărut minimele recente. Ei bine, acest efect se termină în luna aceasta, pentru care datele vor fi anunţate peste 30 de zile.

Însă începând cu iulie 2012, lucrurile se întorc la normal. Adică dispar toate distorsiunile iar preţurile se întorc (până la următorul efect de bază, în primăvara 2013) la ritmul normal de creştere: „Preţurile explodează în buzunare. VEZI de ce!”

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou