Riscograma
Lucian Davidescu

Ce cred „pieţele” despre România

Hint: nimic.

Derapajul leului din motive politice este surprinzătoare. Cum, deci încă n-a fost făcut tot răul care se putea face? Greu de crezut!

Leul a alunecat abrupt în faţa euro, iar prima explicaţie aparentă este criza politică. O explicaţie mai calibrată este poziţionarea investitorilor care încearcă să anticipeze efectele crizei politice. Sigur, teoretic poate fi orice altceva – o ieşire sincronizată a capitalurilor internaţionale din regiune, corecţia cu inflaţia de peste 15% adunată în ultimii trei ani sau chiar BNR care încearcă să-şi mai refacă din rezervele valutare cheltuite până acum ca să poată începe să le restituie FMI.

Cea mai uşor de acceptat este desigur prima explicaţie: criza politică a speriat pieţele. Însă, în cazul ăsta ar trebui să se vadă şi celelalte simptome ale pieţelor speriate, care s-au văzut peste tot (Grecia, Ungaria etc.) în astfel de ocazii.

Prima de risc – CDS, care arată cât de riscant este să împrumuţi o ţară. După lovitura de stat, CDS a scăzut, apoi a crescut, apoi a scăzut iar. N-a depăşit vârful de acum o lună.

Dobânzile de pe piaţa secundară – ale titlurilor de stat revândute – care indică şi cam cât ar trebui să plătească statul dacă ar ieşi pe piaţă în ziua respectivă. De o lună, ele stau pe loc.

Morala: corelaţia nu presupune automat cauzalitate.

LOADING
EXITCARD