Riscograma

Ghicitoare: Ce e clandestin, militarizat şi se comportă ca o mafie?

La începutul anului, după încălcări făţişe ale legii de către Jandarmerie, lăsate nepedepsite, lansam un sondaj cu întrebarea „Ar trage jandarmii în populaţie?”

Trei sferturi dintre răspunsuri au fost „echilibrate”: Abia aşteaptă – 14.5%; Cei mai mulţi s-ar supune ordinului – 36.8%; Majoritatea ar refuza, dar nu toţi – 27%.

Cine va „da pe goarnă” secretele României?
Cine va „da pe goarnă” secretele României?

Au fost însă şi optimişti: Nimeni nu ar asculta ordinul – 4.6% sau Nimeni nu va da vreodată aşa un ordin – 17.1%. Iată că cineva a vrut să le clatine optimismul: Trei angajaţi SRI au omorât un om în bătaie la ordinul ofiţeresei. E drept, nu-s jandarmi – teoretic ar trebui să fie mai mobilaţi la cap, dar practic sunt ramură a aceleiaşi Securităţi. Ce mai au în comun e statutul militar care nu prea îşi are rostul decât pentru cazuri de genul ăsta. Iar ce-i diferenţiază, în rău, e statutul „secret”, şi ăsta fără noimă. Un serviciu extern are scuza operaţiunilor clandestine: e legal să-ţi spionezi vecinii, dar ei au altă părere, deci trebuie s-o faci fără să afle. Singurul motiv pentru care un serviciu intern secretizează totul din oficiu este să facă tot operaţiuni clandestine.

Dar să ne întoarcem la racheţii noştri. Trei securişti n-au avut nici o problemă în a ucide un om în bătaie iar acum au tupeul nemărginit să se apere că „ăstea au fost ordinele”. În mod firesc, asta ar trebui să fie circumstanţă agravantă – nu e ca şi cum i-a luat valul şi i-au dat un brânci, dimpotrivă – aşa au recunoscut premeditarea.

Cu sporuri, bonusuri şi prime, minimum pe care îl merită animalele e puşcăria pe viaţă. Dar asta nu e tot…

Iată cum poţi să te aperi de statul abuziv
Iată cum poţi să te aperi de statul abuziv

…mai merită atenţie şefii care au încercat să muşamalizeze povestea. Iată cum suna ştirea acum jumătate de an: „A fost o bătaie între boschetari”. Felicitări Ziua de Vest, pentru că n-aţi crezut minciuna!

…şi mai merită un pic de psihologie ieftină: Un sociopat sadic, odată ajuns cu epoleţi pe sub cămaşă şi iluzia propriei importanţe, se fereşte de mizele mici. Să-şi murdărească el mâinlie cu un boschetar? Păi nu! Ca să treci prima oară bariera fricii de lege e nevoie de o motivaţie „superioară”. De asta, e mai probabil decât improbabil că tovarăşa ofiţereasă şi acoliţii săi au mai comis-o. A se săpa prin curtea Secu!


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou