Riscograma
Lucian Davidescu

Ghicitoare: Ce e clandestin, militarizat şi se comportă ca o mafie?

La începutul anului, după încălcări făţişe ale legii de către Jandarmerie, lăsate nepedepsite, lansam un sondaj cu întrebarea „Ar trage jandarmii în populaţie?”

Trei sferturi dintre răspunsuri au fost „echilibrate”: Abia aşteaptă – 14.5%; Cei mai mulţi s-ar supune ordinului – 36.8%; Majoritatea ar refuza, dar nu toţi – 27%.

Au fost însă şi optimişti: Nimeni nu ar asculta ordinul – 4.6% sau Nimeni nu va da vreodată aşa un ordin – 17.1%. Iată că cineva a vrut să le clatine optimismul: Trei angajaţi SRI au omorât un om în bătaie la ordinul ofiţeresei. E drept, nu-s jandarmi – teoretic ar trebui să fie mai mobilaţi la cap, dar practic sunt ramură a aceleiaşi Securităţi. Ce mai au în comun e statutul militar care nu prea îşi are rostul decât pentru cazuri de genul ăsta. Iar ce-i diferenţiază, în rău, e statutul „secret”, şi ăsta fără noimă. Un serviciu extern are scuza operaţiunilor clandestine: e legal să-ţi spionezi vecinii, dar ei au altă părere, deci trebuie s-o faci fără să afle. Singurul motiv pentru care un serviciu intern secretizează totul din oficiu este să facă tot operaţiuni clandestine.

Dar să ne întoarcem la racheţii noştri. Trei securişti n-au avut nici o problemă în a ucide un om în bătaie iar acum au tupeul nemărginit să se apere că „ăstea au fost ordinele”. În mod firesc, asta ar trebui să fie circumstanţă agravantă – nu e ca şi cum i-a luat valul şi i-au dat un brânci, dimpotrivă – aşa au recunoscut premeditarea.

Cu sporuri, bonusuri şi prime, minimum pe care îl merită animalele e puşcăria pe viaţă. Dar asta nu e tot…

…mai merită atenţie şefii care au încercat să muşamalizeze povestea. Iată cum suna ştirea acum jumătate de an: „A fost o bătaie între boschetari”. Felicitări Ziua de Vest, pentru că n-aţi crezut minciuna!

…şi mai merită un pic de psihologie ieftină: Un sociopat sadic, odată ajuns cu epoleţi pe sub cămaşă şi iluzia propriei importanţe, se fereşte de mizele mici. Să-şi murdărească el mâinlie cu un boschetar? Păi nu! Ca să treci prima oară bariera fricii de lege e nevoie de o motivaţie „superioară”. De asta, e mai probabil decât improbabil că tovarăşa ofiţereasă şi acoliţii săi au mai comis-o. A se săpa prin curtea Secu!

La ce folosesc serviciile secrete?

16 comentarii
Yo

Stimate d-le Davidescu
La cat de cretin esti, sper sa nu mai adauge nimeni vreun comentariu dupa cel al subsemnatului…

Vlad

Nu v-ati plictisit sa tot votati aceleasi partide si sa fiti furati pe fata? In decembrie o sa fie un mare soc in clasa politica pentru ca in parlament va intra PP-DD!

Acesta e un cantec care prezista foarte bine situatia Romaniei in momentul de fata:

youtube.com/watch?v=qSzhEekiKHI

Stefan Dan

vezi sa nu te-mpiedici si sa te lovesti din greseala de vreo trei-patru bâte 😉 … pentru ca mi se pare mie ca insinuezi cum ca o tara care are o armata de 5000jmekeri + 60000 de orbeti si o jandarmerie de 50000+servicii de alte 50000 ar fi altceva decat un stat care pretuieste valorile democratiei …

Normal ca ti-ar sparge faţa cu bâtele 7 jandarmi, dupa ce iti rup picioarele – doar esti un pericol pentru democratie si statul de drept. CE CAUTI SA ITI CERI „DREPTURILE” PE STRADA? nu ai un parlament ales democratic?. Nu ai un guvern pus in funcie de parlamentul ales de tine? Nu ai ministri si ministere care lucreaza pentru ca tu, cetatean european, sa ai asigurata bunastarea?

nu ai … si nu ai cum sa combati un parlament unde se voteaza „CE SE DECIDE LA PARTID”, un parlament unde platim 500 de lepre ridicatoare de mana doar pentru a face ce li se spune de la sediu … pentru ca, daca ridici privirea din pamant si „iti ceri drepturile” se ocupa jandarmeria sa te gandesti de doua ori inainte sa mergi la Universitate.

X

Autorul acestui articol habar nu are ce inseamna un serviciu de informatii…

ZERO

„Autorul acestui articol habar nu are ce inseamna un serviciu de informatii…”

Explica-ne tu, Icsulica!

MB

Bine zis, Lucian! Felicitari! Chapeau bas!

Alex Anitei

Haideti sa va spun eu cum e cu Jandarmeria. In Romania orice jandarm are voie sa legitimeze pe oricine oricand. Amenzi poate sa dea dupa ureche pentru „incalcarea ordinii publice” iar in instanta tu trebuie sa dovedesti ca a gresit nu el trebuie sa dovedeasca ca a avut motive. Mai mult in Romania nu poti organiza marsuri de protest spontane decat … cu aprobarea primariei. Indiferent de numarul de participanti. Orice multime de oameni care se aduna pe strada trebuie autorizata mai intai. Definitia jandarmilor la o multime orice numar mai mare de unu. Asa ca atentie cand va plimbati cu prietena pe strada sau cand iesiti cu prietenii in oras. Daca vrei sa porti o pancarta de unul singur trebuie sa ceri voie mai intai. De aceea societatea civila e inexistenta in Romania. Dupa cateva intalniri stradale cu jandarmii iti cam piere cheful sa te exprimi liber

Stefan Muresan

poi daca legea este asa de stupida, de ce mai exista aceeasi conducere a jandarmeriei dupa Piata Universitatii din ianuarie ? aia a fost adunare spontana fara aprobare… de ce nu au fost demisi toti sefii jandarmeriei pentru incompetenta atunci ? Vezi, lege-lege dar nu e pentru oricine, stii aia cu dulaii care sar peste bariera si catzeii care trec oe dedesupt… se opresc doar fiaerii (cainii normali) 😉

Bobododo Mariachi

Hai sa va spun si eu cum e cu Jandarmeria. Sunt convins ca nu vrei sa ai de-a face cu Militia comunista. S-au schimbat multe in bine de atunci in atitudinea fata de public.

Sunt convins ca nu ti-ai luat abuziv amenda pentru incalcarea ordinii publice.

La protestul de la Piata Victoriei anti-plagiat, n-au fost incidente. De ce oare ? Oare pentru ca oamenii au stat pe trotuar, fara sa il blocheze, si li s-a spus de Jandarmerie ca la ora 23 trebuie sa se opreasca si asa au facut ?

Si nu, n-a fost autorizat. Dar a fost spontan si neorganizat.

Da, e normal ca TU sa demonstrezi contrariul in justitie, pentru ca el este angajat al Autoritatii (sa nu crezi fals ca as sustine autoritatea, dar din pacate oamenii sunt in asa fel incat e necesara)

Iar Jandarmeria a actionat corect in piata universitatii: dupa ora 23 a cerut oprirea, iar oamenii nu au vrut. In plus au patruns pe carosabil.

Lucian Davidescu

Bobododo Mariachi Confunzi, Jandarmeria nu e urmaşa Miliţiei, ci a Trupelor de Securitate. Cu aceiaşi cretini în frunte şi acelaşi gen de slugi la pulan.

Stefan Muresan

ma intreb : daca madam colonel aia le zicea sa se arunce in fantana, fraierii aia „executau ordinul” ? Vai mama lor de oameni simpli… bai, nu sunteti pe front, cu voi e altceva dar nu o sa aflati niciodata ca va „selecteaza” la inceput sa aveti aptitudini de astea… 😉
Iin fine, SRI e o cloaca de neveste si nepoti de sora si nepoate de cumnat, cititi cartile care trateaza subiectul… supradimensdionat si lipsit de performante, mananca buget cat trei ministere sociale, dar se pare ca nimeni nu vede asta… poi e bine, domnilor ?

romania inedit

Si eu cred ca angajatii SRI care au omorat boschetarul sunt obisnuiti sa faca lucruri murdare, pentru ca mi-e greu sa cred ca ar fi omorat un om in bataie daca nu ar fi fost obisnuiti sa faca asta.

bucuresci

Moartea violenta a unui om este ceva extrem de trist si regretabil. Ce m-a-nfricosat cu adevarat a fost faptul ca din lasitate sau din convingere, subalternii si-au justificat fapta pe ordinul primit de la un superior. Pe de alta parte e lucru cunoscut ca „organele” nu sunt alese sau invatate sa aiba prea mult creier si sa fac nota discordanta de „pluton”.
Puterea lor se bazeaza pe „multi, prosti si bine antrenati” iar in Romania le merge cu stilul asta. E uite ca in Italia (cu mafiotii) in Anglia (cu IRA si SF) in Germania ( cu nazi) nu le merge !

Dumnezeu E Nemernic

Mai ales in ROMANIA, Politia nu este decat o sleahta de criminali platiti de stat sa protejeze infractorii cu multi bani. Daca ai o discutie in strada cu o beizadea ca esti pe trecerea de pietoni si nu ti-a acordat prioritate, rapid vei primi un pumn in stomac de la politistii constatatori veniti la fata locului care-si dau seama ca beizadeaua e progenitura unui baron local.
Sau legile facute atat de defectuos incat spargatorul, criminalul ce intra peste tine in casa are mai multe drepturi decat victima.Din pacate i-am bagat pe cei 5% corecti din politie in aceeasi oala cu ceilalti, in curand acel procentaj va fi mai mic sau inexistent. Bear Grylls e mic copil pe langa cum supravietuiesc multe familii din Romania.

riscograma.ro

„Nesimţirea se-re-i ne-nchide spitalili”

Măcar atâta lucru nu-i încă secret de stat: că de când e criză, la fiecare buget şi la aproape fiecare rectificare „serviciile” primesc bani în plus.

Numai că ultima chestie e culmea cinismului: SRI a căpătat suplimentare de buget pentru „unităţile sanitare proprii”, după ce anul trecut au fost închise 68 de spitale. Poate că au fost închise pe bună-dreptate sau poate nu, cert este că fiecare avea arondaţi câte 100.000 de oameni.

Unul – singurul redeschis între timp – era chiar în Buftea, dar nimeni nu i-a invitat pe localnici la spitalul „special” – pentru că cele 120 de paturi sunt „mereu ocupate”.

Costul spitalului a fost de vreo 200.000 euro per loc iar devoalarea cazului a fost motiv de „protecţie internă”

Cei 10000 de angajaţi direcţi ai SRI (şi cam încă pe atâţia la celelalte servicii, care oferă în pachetul de angajare „Asistenţă medicală gratuită şi posibilităţi avantajoase de recuperare medicală şi odihnă”) or fi ei enorm de mulţi faţă de orice reper vestic

…dar sunt mult prea puţini pentru a justifica un ciorchine de spitale proprii.

Tradiţia spitalelor militare a rămas din vremea când serviciile pentru prostime erau atât de proaste încât trebuiau de stabilimente separate pentru politruci şi tablagii. Or şti ei vreun „secret” cum că vremea aia se va întoarce?

Rkv Bvh

dupa 20 de ani v-ati trezit ca militienii sunt prosti…OK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *