Riscograma

7 metode de furat cu vendomatul

E inutil să te cerţi cu o maşină, şi pe asta se bazează cei care măsluiesc automatele de vânzări.

În comerţ există o etică minimală care îţi permite să-i încredinţezi banii unui vânzător fără a te teme că ţi-i va fura. De când au apărut însă automatele, etica asta pare să se şubrezească. Prima dată poate să pară o defecţiune, dar dacă ea persistă luni de zile e clar că cineva preferă ca maşina să rămână „stricată”. În unele cazuri sunt doar angajaţii, cărora nu le pasă de şansele pe termen lung ale firmei. Dar sunt şi situaţii în care doar patronul e avantajat. Iată câteva metode de furt – de la cele mai barbare la cele mai subtile.

10 lucruri pe care supermarketul nu ţi le spune niciodată
10 lucruri pe care supermarketul nu ţi le spune niciodată

1. Aparatul nu livrează. Metoda era frecventă la început, acum pare că s-a mai rărit. De obicei, în timpul defecţiunii un tehnician e pe aproape şi, dacă clientul nu se resemnează prea uşor, apare binevoitor cu cheia.

2. Slotul gol. E o variaţie a primei metode: primul produs de pe un rând lipseşte. Dacă clientul nu observă şi plăteşte, rândul înaintează fără să verse nimic.

3. Înţepenirea. Marfa se propteşte în geam sau în uşiţă. Frecvenţa statistică a fenomenului poate fi măsurată şi îmbunătăţită.

Trei metode pentru a evita mâncarea stricată din magazine
Trei metode pentru a evita mâncarea stricată din magazine

4. Două sau nimic. O variaţie mai sofisticată: produsul e la un pas de a cădea, dar rămâne agăţat de cel de după. Dacă clientul mai plăteşte o dată, le primeşte pe amândouă – deci e forţat să cumpere mai mult decât a vrut sau să renunţe la bani.

5. Nu dă restul. Sau dă mai puţin decât maximum stipulat. Asta se mai întâmplă şi „live”, ce-i drept.

6. A doua gură. În cazul aparatelor cu fise, fanta e uneori deplasată, astfel că o monedă împinsă prea tare sau prea încet sfârşeşte în zona crepusculară.

10 lucruri pe care dealerul auto nu ţi le spune niciodată
10 lucruri pe care dealerul auto nu ţi le spune niciodată

7. Bip în gol. În cazul când trebuie format un număr din două cifre, la prima încercare se aud două bip-uri dar pe display apare doar una dintre cifre. Cine nu se uită şi, văzând că nu cade nimic, încearcă să formeze din nou, se trezeşte că a nimerit altă combinaţie de cifre şi că primeşte altceva decât a cerut.

Citește și:

Cum să-i prinzi pe angajații care fură

Escrocheria prin care băncile încasează taxe uriașe degeaba
Escrocheria prin care băncile încasează taxe uriașe degeaba

Cum fură bancherii bani din conturi

Locurile de unde se fură masiv și în secret chiar acum

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou