Riscograma
Lucian Davidescu

Un profesor român a redescoperit relaţia incredibilă dintre apicultură şi matematicăIoan Ursu a fost profesor de matematică şi a devenit inventator în apicultură. Ca să întoarcem pe dos o vorbă celebră – este un salt uriaş pentru om, dar un pas mic pentru omenire.

Nimeni nu ştie exact când omul a început să crească albine, dar documentele care au supravieţuit istoriei arată că egiptenii de acum 4500 de ani lăsau butoaie cu miere lângă comorile faraonilor iar grecii micenieni de acum 3500 de ani considerau apicultura o ocupaţie nobilă.

Aceleaşi civilizaţii au contribuit la dezvoltarea matematicii, însă scrierile sanscrite au consemnat pentru prima oară şirul de numere care avea să explice modul de reproducere al albinelor.

Șirul, denumit Fibonacci după numele matematicianului medieval care l-a sistematizat, este algoritmul pe care îl urmează în natură albinele sau iepurii când se înmulţesc respectiv melcii, floarea soarelui, anghinarea sau conurile de brad când se formează.

Algoritmul este foarte simplu – fiecare număr se formează prin adunarea cu predecesorul său – astfel că începutul şirului este 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 89 144 233 377… şi tot aşa.

Abia în ultimii 300 de ani, apicultura a redevenit o ştiinţă – studiată de biologi, matematicieni şi filozofi – iar relaţia cu algoritmul matematic a fost înţeleasă pe deplin.

În România, apicultura a rămas încă din preistorie o activitate de bază, însă baza ştiinţifică a fost relativ şubredă. Azi, România este unul din primii zece exportatori de miere din lume iar producătorii locali pătrund uşor chiar şi în hipermarketuri.

Însă majoritatea celor 50.000 de apicultori sunt obligaţi să înveţe „văzând şi făcând”.

Dar există şi excepţii. Ioan Ursu este profesor de matematică şi, după ce a ieşit din sistemul de învăţământ, iubit de elevi dar respins de un sistem putred pentru că „nu respectă programa”, cunoştinţele l-au ajutat să ardă etapele învăţării şi să ajungă – practic – profesor de apicultură.

Puteţi citi toată povestea lui pe agrointel.ro

EXITCARD
LOADING