Riscograma

Cum arată un pistol scos la imprimanta 3D

Primul pistol scos integral la o imprimantă 3D marchează prima dintre schimbările pe care printarea tridimensională le aduce lumii-aşa-cum-o-ştim-acum.

Practic, oricine cu un computer, o imprimantă şi destul plastic dur îşi poate face peste noapte una sau mai multe arme de foc, aproape invizibile pentru detectoarele de metale.

Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă
Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă

Reacţia birocraţiei a fost, previzibil, una dintre cele mai proaste posibile: Departamentul de Stat american a cerut retragerea planurilor de pe internet pentru că ar încălca regimul de export al armamentului. Asta a transformat un eveniment obscur, cunoscut doar de pasionaţi, într-o ştire de largă audienţă. Departamentul de stat a respectat la literă Legea Consecinţelor Neintenţionate, articolul numit Efectul Streisand: dacă faci demersuri ca un lucru să fie ascuns, rezultatul va fi că vei atrage atenţia asupra lui mai mult decât dacă ai fi tăcut din gură.

Fundaţia Defense Distributed a retras de pe site planurile pentru pistolul „Liberator”, dar cele 100.000 de descărcări îşi fac de cap şi se înmulţesc pe internet.

Ce este blockchain și cum va schimba tot ce știai despre bani
Ce este blockchain și cum va schimba tot ce știai despre bani

Pistolul este o pocnitoare rudimentară, cu şanse destul de echilibrate de-a nimeri capul ţintei sau pe al trăgătorului. Asta înseamnă că este foarte posibil să fie folosit doar în situaţii disperate, în faţa unor agresori mult mai bine înarmaţi. Desigur, designul le face viaţa mai uşoară şi aşa-numiţilor terorişti. Însă în oricare caz, abordarea de până acum – de-a preveni violenţa ipotetică prin cât mai mult control palpabil – va trebui să se schimbe complet.

Ironic, pocnitoarea de care guvernele sunt atât de speriate este inspirată dintr-un program guvernamental.

fp-45-liberator

Ce faci când vine robotul să-ți ia jobul
Ce faci când vine robotul să-ți ia jobul

Liberator a fost un pistol cu un singur foc produs de divizia de război psihologic a armatei SUA în al doilea război mondial. Scopul lui era să fie paraşutat în lagărele de concentrare naziste sau distribuit forţelor de rezistenţă, în cantităţi copleşitoare, astfel încât să nu poată fi recuperate integral de germani. Putea fi folosit la distanţe foarte mici, între 1 şi 4 metri, pentru a „elibera” astfel arma adevărată, a soldatlui. Americanii nu-şi făceau mari speranţe că vor fi prea multe victime în rândul naziştilor, dar contau pe faptul că o astfel de schimbare a regulilor jocului le va ruina moralul.

În cele din urmă, foarte puţine au fost distribuite, însă Liberator a rămas piesă de colecţie. Între timp, a tehnologia a mai evoluat.

Avertisment: Deţinerea unui astfel de pistol este ilegală. Deţinerea planurilor şi a unei imprimante 3D ($1000-2000 pe amazon) – nu!

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou