Riscograma
Lucian Davidescu

O dovadă că birocraţii de la FMI sunt la fel de cretini ca birocraţii din guvern

Absolut toţi delegaţii FMI în România s-au comportat ca nişte contabili incompetenţi, cu totul depăşiţi de situaţie, iar rezultatele confirmă aşteptările: sub inepta lor supraveghere, taxele au tot crescut iar economia s-a dus de suflet.

Măcar dacă am fi învăţat ceva din asta sau dacă am vedea o cât de mică îmbunătăţire de la un delegat la altul… de unde? Dimpotrivă, am văzut culmile hidoase ale incompetenţei şi cinismului în cazul Ciprului. Iar acum o mostră de prostie arogantă cu consecinţe urâte:

Reducerea TVA la paine este o masura temporara, iar dupa o perioada se va face o evaluare daca evaziunea fiscala s-a redus, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Banca Nationala a Romaniei, seful Misiunii Fondului Monetar International, Andrea Schaechter

Să admitem de dragul discuţiei povestea cu „evaziunea” şi că TVA diferenţiat ar fi cheia bunăstării economiei şi finanţelor, nu reducerea generală a taxelor. Dar cu o astfel de declaraţie nu faci decât să te asiguri că ai eliminat chiar şi cea mai mică şansă teoretică de-a atinge scopul, anume de-a mări gradul de colectare a unei taxe prin reducerea ei la nivel suportabil.

Prin urmare, un brutar care acum nu încasează TVA şi ar începe să o facă trebuie să:

a) mărească preţul pâinii cu 9%
b) îşi micşoreze încasările cu 8,2% (deci profitul poate cu 50%)
c) facă o combinaţie dintre cele două, cât să evite falimentul.

Toate astea pentru ce? Ca să intre în atenţia Fiscului cu cantitatea reală vândută iar apoi, pentru că alţii n-au făcut-o, să se trezească că „măsura temporară” s-a terminat. Şi, prin urmare, să:

a) mărească iar preţul pâinii, cu 12,8%
b) micşoreze iar încasările, cu 11,3% (deci profitul să se ducă la zero sau sub)
c) facă o combinaţie inutilă între cele două şi să dea faliment.

Apoi, să fie dat drept exemplu de contribuabil model, care dă curs politicilor publice idioate indiferent de consecinţe.

Într-o lume normală, doamna Şehtăr şi-ar depune chiar acum CV-ul la brutărie.

27 de comentarii
Adrian Tomole

Vezi ca link-ul cu titlul „culmile hidoase ale incompetenţei şi cinismului în cazul Ciprului” duce tot la pagina asta. Trebuie modificat.

Basme imobiliare

Si daca nu sunt deloc cretini si stiu exact ce fac ? (adica stiu exact cat rau produc ?)

Radu Paiusan

cine nu plateste TVA e deja la negru,cu riscurile de rigoare…nu doar pt TVA..masura e buna,ia platiti-va taxele,dragilor afaceristi si nu va mai plangeti atat!!!sau renuntati la afaceri si reveniti in campul muncii!!

OPrescu

@Radu Pauisan

Daca nu vor mai exista „afaceristi”, sa vedem noi iti mai ofera tie campul muncii.

Sau stai asa, sa nu-m zici ca o freci mentolat pe la bugetari?

valepopa

Către Radu Paiusan
Si unde este minunatul ala „cîmp al muncii”? Cumva la stat? Cita şpagă trebuie sa dai ca sa te angajezi la stat?

ionut

„cine nu plateste TVA e deja la negru,cu riscurile de rigoare…nu doar pt TVA..masura e buna,ia platiti-va taxele,dragilor afaceristi”

Tembelule, tu platesti taxele si marirea lor, nu afaceristu’ (cel putin in cazu’ painii).

Lucian, pe langa cei 9% in plus pe care trebuie sa-i plateasca un producator de paine va mai plati si 16% impozit pe profit si 16% impozit pe dividende. Bine, asta in cazul fericit in care bva mai avea profit…

Theodor Paulus

Nu e incompetenta. Cititi „Confesiunile unui asasin economic” de John Perkins si va lamuriti.

Daniel

@Radu Paiusan: daca afaceristii inchid afacerile despre ce camp al muncii mai poate fi vorba? Oricum nu cred ca ai inteles ceva, ca te depaseste.

@ All: erau cei de pe capitalismpepaine in extaz cand au auzit ca reprezentant FMI pentru Romania va fi numit o nemtoaica: Andreea Schaechter. Ziceau ca asta va da ordine „productive” pentru Romania, adica va scadea taxele. Au primit o palma peste bot de la Andreuta.
Ei cred ca Germania si FMI vor recupera datoria de la Romania scazand taxele sau/si luand cu japca de la saraci si incompetenti, nicidecum de la cei ce au.

cezar

Pina una alta, aflu lucruri noi pe riscograma.
De pilda, intrucat evaziunea este mereu mai profitabila, nu are sens reducerea, mai ales temporara, a fiscalitatii.
Mai mult, oricine practica politicile astea e CRETIN.:)

ionut

„De pilda, intrucat evaziunea este mereu mai profitabila, nu are sens reducerea, mai ales temporara, a fiscalitatii.”

Unde vezi tu reducerea fiscalitatii? Reducerea fiscalitatii ar fi insemnat reducerea generala si ferma (cu angajament ferm ca, in urmatorii 15-20 de ani, nu se revine asupra masurii) a tva si nemarirea, concomitenta, a altor taxe. In plus, talharia se mai practica si prin alta metoda, nu doar prin taxare si impozitare directa si anume prin reglementari

Mircea Dan

Marele plan de „asasinare” a „tarilor bananiere” se apropie de sfarsit. Dupa ce omoara tot or sa vina fondurile de investitii sa cumpere toate afacerile falimentare la pret de nimic sau sa deschida ei hipermarketuri si alte cele… Noapte buna!

ionut

Exemplu de reglementare:

„Painea nu se va putea vinde decat in locuri speciale amenajate in interiorul magazinelor. Spatiul dedicat „raionului de panificatie” asa cum este el numit in proiectul de lege, va avea o suprafata diferita in functie de dimensiunile magazinului. Cel mai mic va avea in jur de 1,2 metri, iar cel mai mare poate ajunge si la 10 metri. Vanzatorii vor folosi manusa de fiecare data cand vor lua un produs de la raft pentru a-l oferi clientilor, iar pentru a incasa banii vor fi obligati sa aiba o casa de marcat dedicata exclusiv produselor de panificatie.”

sigmaphi

Tocmai m-am intors din „falimentara” Grecie. Asa zisul faliment se vede mai putin in locurile in care cat de cat bantuie turistii si mai mult in afara oraselor unde cladirile de birouri si halele industriale zac parasite in soare.
O masura interesanta, sunt convins ca eficienta ei e destul de scazuta, este aceea de a obliga toti comerciantii si furnizorii de servicii sa afiseze la vedere un mesaj bilingv, greaca si engleza, care spune ca in cazul in care nu ai primit bon fiscal serviciile/produsele nu mai trebuie achitate. Am vazut cel putin 3 cazuri in care cetateni greci si englezi s-au ridicat de la masa si au plecat fara sa plateasca dupa ce au primit nota de plata sub forma unor mazgalituri pe o foaie.
Ma gandesc ca o masura asemanatoare poate fi implementata si la noi. Evaziunea izvoraste din momentul in care fermierii raporteaza recolte mult sub media europeana, 3.500 – 5.000 kg grau la HA fata de 7.000 – 9.000 kg/HA si continua cu cei care practica asa zisa agricultura de subzistenta care introduc in „circuitul painii” produse fara acte.

Ionut-Paul

„O masura interesanta, sunt convins ca eficienta ei e destul de scazuta, este aceea de a obliga toti comerciantii si furnizorii de servicii sa afiseze la vedere un mesaj bilingv, greaca si engleza, care spune ca in cazul in care nu ai primit bon fiscal serviciile/produsele nu mai trebuie achitate.”

I’auzi vere, tie ti se pare o masura „interesanta”, furtul institutionalizat? Deci grecii se opun talhariei statului prin evaziune (morala, fireasca si legitima). Pai cum isi permit domn’e, si-au zis cretinii de functionari ai statului? Ia sa „legalizam” noi posibilitatea ca altii sa-i fure nestingheriti, daca nu se supun de bunavoie jafului nostru”!

Mai idiot d’atat poti sa fii, mai tembelule congenital?

Eduard

TVA-ul in Romania e exagerat oricum, daca o sa mai creasca o sa fie pretul alimentelor necesare mai mare decat salariul mediu.

cezar

@sigmaphi

Ceea ce „sugereaza” prin injuraturile sale „ionut” este necesitatea nesupunerii civile – fiscale, in acest caz.
Vrand nevrand, si Sudul va ajunge din urma Nordul Europei, (poate Grecia nu va fi chiar Luxembourg, varietatea e totusi necesara.)iar pt. asta si birocratia se va reduce, cetatenii isi vor plati taxele fara prea multe comentarii, reglementarile utile (vezi vanzarea prod. panificatie in spatii separate) vor fi intelese.

cezar

@eduard

Necunoasterea starii de fapt e nescuzabila in 2013.
A te vaita de pretul alimentelor in RO presupune a nu fi colindat prin restul UE sau Asia de sud est, sau America Latina. Nici macar raportarea la salarii nu schimba prea mult situatia.
Dar in ultima fraza ai dreptate – in Vest cosul alimentar costa cat salariul median romanesc.

ionut

„iar pt. asta si birocratia se va reduce, cetatenii isi vor plati taxele fara prea multe comentarii, reglementarile utile (vezi vanzarea prod. panificatie in spatii separate) vor fi intelese.”

Vise de socialist batut in cap! Casca ochii ba, tembelule, si vezi unde duce drumul socialism-fascismului in Europa de vest! Ce sa mai vorbim de sua!

P.S. „Boul baltii”, ca are „supunerea civila” cu fiscalitatea = talharia in forma continuata?

Dan Capitan

In primul rand, cei care injura vad ca tot stau cu ea in gura…
„Afaceristi” sunt cei ce isi desfasoara activitatea in conditiile si cadrul legal. Ceilalti sunt bisnitari.. asa ca fara ei economia ar merge la fel.. sau poate putin mai bine. Exista un necesar de fonduri la bugetul statului, care este acoperit din taxe si impozite asupra angajatilor si din taxe si impozite asupra angajatorilor/”afaceristilor”.. Daca „afaceristii” nu isi exercita atat drepturile cat si obligatiile si recurg la diverse metode pentru a-si inzecii drepturile miscorand obligatiile aferente, e normal ca diferenta sa fie luata din „surse sigure”, anume angajatii si direct mana de cumparare.
P.S. dedicat lui ionut si celor din regnul lui vegetal: Cuvintele ce iti ies din gura intai au intrat acolo si se pare ca au fermentat mult.. Cand privesti monitorul tine gura inchisa, ca deja pute pagina..

cezar

@dan capitan

Afaceristul ionut are niste chirii.

ionut

„Exista un necesar de fonduri la bugetul statului”

Esti idiotul suprem, masa perfecta de manevra. Cat e „necesarul” asta? Daca il poti calcula, riguros, sunt de acord sa-l platesca fiecare dintre noi in suma UNICA, forfetara. Cam cat ar fi suma aia, astfel incat sa poata toti s-o plateasca (inclusiv cei cu venitul cel mai mic)? Daca nu, ce ar fi cand te duci la magazin sa-ti ceara aia bani pe paine in functie de ce venit ai?

@cezar

Esti in eroare. Neavand nici o proprietate (mobiliara sau imobiliara) in Romania n-am nici „chirii”.

Dan Capitan

Cum spuneam, vorbesti privind oglinda… Nu esti cu nimic mai informat sau mai cunoscator intr-un domeniu daca singurul tau mod de comunicare este sa vorbesti asa cum iti vorbeau parintii in copilarie. Din punctul meu de vedere, esti doar unul care foloseste cuvinte pe care le aude la televizor si atat.
„Cam cat ar fi suma aia, astfel incat sa poata toti s-o plateasca (inclusiv cei cu venitul cel mai mic)?Daca nu, ce ar fi cand te duci la magazin sa-ti ceara aia bani pe paine in functie de ce venit ai?”
Presupun ca nu vrei sa plateasca acelasi impozit si cel care castiga 1000 de lei, ca si cel care castiga 100000 de lei.. valoric ma refer… Si asta nu are nici o legatura cu preturile.
Ma rog.. presupun ca tu esti un „afacerist” cinstit, care traieste din cat castiga muncind zi-lumina si care a agonisit de-alungul timpului cativa banuti pentru a-si cumpara un iaht, o vila, o masina si eventual sa-i ajunga sa plateasca si avansul pentru un sejur de o luna in jurul lumii…
„@cezar

Esti in eroare. Neavand nici o proprietate (mobiliara sau imobiliara) in Romania n-am nici “chirii”.”
Replica asta ma face sa pun o alta intrebare:
Neavand nici o proprietate in Romania, ce te face sa crezi ca ai dreptul sa comentezi pe aceste subiecte? Impozite nu platesti, pentru ca nu ai proprietati. Neplatind nici chirie, presupun ca nici nu stii cum arata tara asta pe dinauntru.. asa ca te rog sa iti limitezi comentariile la granita.
Iti doresc o seara buna si odig=hnitoare precum cuvintele pe care le folosesti

Dan Capitan

PS: Imi cer scuze pentru literele in plus sau in minus si pentru eventualele semne care au aparut intre sau in interiorul cuvintelor, dar sunt inca la birou (muncesc spre deosebire de altii).. si sunt obosit dupa o saptamana prelungita de 14 zile pana acum.

ionut

„presupun ca nu vrei sa plateasca acelasi impozit si cel care castiga 1000 de lei, ca si cel care castiga 100000 de lei.. valoric ma refer… Si asta nu are nici o legatura cu preturile.”

Pai, presupui prost! Repet, plata impozitelor e, in teoria socalist-statista cel putin (adica a voastra), plata pentru „serviciile publice”. Care „servicii publice” (iluminatul public, apararea tarii etc.) au o caracteristica: beneficiaza toti de ele in aceeasi masura. Concluzia ca unii ar trebui sa plateasca mai mult pentru aceste servicii e gaselnita statistilor pentru a sustine agresiunea denumita impozitare diferentiata (nu ca impozitarea de orice fel nu e tot agresiune). Repet, e ca si cum, la magazin, aceeasi paine (deci acelasi produs) ar costa diferit in functie de veniturile cumparatorilor. Cand ai sa poti sustine argumentat si logic-coerent o asemenea pozitie meriti sa-mi bat capul cu tine.

„Neavand nici o proprietate in Romania, ce te face sa crezi ca ai dreptul sa comentezi pe aceste subiecte?”

Esti mai prost decat pari la prima vedere si, ca atare, faci confuzii mari, folosind gresit cuvinte al caror sens nu-l cunosti sau il confunzi: dreptul nu e nici obligatie, nici privilegiu. Deci, dupa mintea ta, un judecator nu poate judeca un hot, daca n-a furat la randu-i, nu?

Raspuns: privilegiul de a comenta la subiect mi l-a oferit Lucian, aci, intre granitele blogului.

ghio

divide et impera.Faceti voi ce noi nu facem,si asa vom putea sa ne vindem,ce vrem si la ce pret vrem,in tara vs.e legal?desigur,ca daca nu,v-asteapta altceva,ne gandim noi ce.

Sergiu Voicu

Nu e chiar asa… Eu locuiesc in Germa de vreo 4 ani si iti spun ca tanti asta gandeste ca la ea acasa si nu ca pe malurile Dambovitei cand zice ceea ce zice. Ca sa sumarizez: problema e ca ne cauta la ficatzi doctoru de masele.

Sauciuc Mihai

FMI are un profit imens. Unde, sau cui, plateste FMI impozit pe profit