Riscograma
Lucian Davidescu

Urzeala SIF-urilor5 regi, 5 rebeliuni, 5 milioane de păgubiţi: cine va face din povestea SIF-urilor româneşti un scenariu de film cu intrigi politice medievale va confirma probabil că uneori realitatea bate orice ficţiune.

Șefii SIF-urilor par să fi câştigat bătălia decisivă în lupta pentru conservarea feudei pe care au primit-o acum 20 de ani, tocmai când părea pe cale să le scape printre degete. Ei au scăpat de interdicţia de-a-şi cumpăra acţiunile între ei după ce lobby-ul parlamentar a funcţionat în favoarea lor. După noile reglementări, fiecare dintre cele cinci SIF-uri poate să deţină câte 5% din acţiuni la fiecare din celelalte patru.

Şi le poate avea la rândul său în acţionariat cu o pondere totală de 20%. De ce este asta important?

Cel mult 20-30% dintre acţionari se prezintă de obicei la AGA, iar recordul absolut a fost de 40%. Deci, dacă exploatează această permisiune la maximum, şefii de SIF pot face o cooperativă în care să se susţină reciproc până la adânci bătrâneţi, fără să le mai pese vreodată de ceea ce spun restul acţionarilor.

Este finalul unei bătălii care a început acum 20 de ani şi care a văzut răsturnări care mai de care mai spectaculoase.

La începutul anilor ’90, prin „cuponiada lui Văcăroiu“ toţi românii majori primeau dreptul de-a subscrie acţiuni pentru 30% din întreprinderile de stat. Jumătate au făcut-o direct, iar restul au ales intermedierea aşa-numitelor Fonduri ale Proprietăţii Private, viitoarele SIF-uri. Fiecare dintre ele s-a trezit cu o medie de aproape 2 milioane de acţionari şi cu un portofoliu cât 3% din economia naţională.

Dar şi cu o echipă de manageri numiţi administrativ, deopotrivă din rândul fostei poliţii secrete şi al noilor politicieni. Cum milioanelor de acţionari le era imposibil şi teoretic şi practic să se adune, şefii SIF-urilor şi echipele lor (în total, câteva sute de oameni) au avut de la început putere discreţionară. Dar şi grijă să nu o mai piardă vreodată.

Serialul poate fi urmărit pe forbes.ro

EXITCARD
LOADING