Riscograma
Lucian Davidescu

Cât de mare este SRI faţă de serviciile din alte ţări

Se ştie foarte bine că România are un număr disproporţionat de „agenţi secreţi”, dar până acum acest număr a fost pus într-un context destul de sumar: „mai mult decât Franţa şi Germania la un loc”. Dar câţi sunt ei exact?

Am analizat comparativ exclusiv serviciile de informaţii interne, cu atribuţii similare (contraspionaj, prevenirea terorismului şi crimei organizate, ameninţările la adresa siguranţei naţionale), din cele mai mari 10 ţări NATO. Datele au fost culese din surse publice: rapoarte publice, bugete sau articole de presă. Iată sumarul rezultatelor:

Cele 10 ţări au o populaţie de 800 de milioane de locuitori şi un total de aproximativ 78000 de agenţi (mai mult sau mai puţin) secreţi în serviciile respective. România se evidenţiază prin:

1. Numărul absolut: Personalul de 12.000 de agenţi secreţi e depăşit doar de al FBI. În total, cu o 2,5% din populaţia grupului de ţări, România are mai mult de 15% din agenţi.

2. Proporţia faţă de populaţie: Există 60 de angajaţi în serviciile interne la suta de mii de locuitori. Următorul clasat, Polonia, are 13 de angajaţi. Media este de 7 iar ultimul clasat este Italia, cu 2,7.

3. Bugetul SRI are cea mai mare pondere în cheltuielile publice: jumătate de procent, de cinci ori mai mult decât media celor 10 state, care este de o zecime de procent. FBI se descurcă cu doar o şeptime de procent din cheltuielile publice totale ale SUA. Şi în termeni absoluţi, SRI reuşeşte să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franţa, Italia sau Polonia.

4. SRI este singurul serviciu care ţine numărul de angajaţi la secret. Turcia, Polonia şi Italia furnizează către presă măcar cifre aproximative, în timp ce restul sunt publice. Pe de altă parte, bugetul instituţiei este public, lucru care nu se întâmplă în Marea Britanie şi Italia unde cifrele furnizate sunt globale pentru toate serviciile de informaţii, sau în Franţa, unde cifra de 41 de milioane de euro prezentată oficial pare subevaluată faţă de realitate.

5. SRI este singurul serviciu militarizat, cu excepţia celor din Polonia* respectiv Turcia, care a început demilitarizarea acum 20 de ani şi mai are acum sub 5% personal cu grade. De asemenea, este aparent printre puţinele (alături de cel spaniol) unde întreaga activitate este considerată „informaţie clasificată” din oficiu, nu doar de la caz la caz.

*Informație adăugată ulterior publicării articolului

 

ŢARA MIL. LOC. SERVICIU AGENŢI AG./100K MIL. € % / BUGET
SUA 314 FBI 35344 11,3 6500 0,13
Germania 81 BFV 2641 3,3 207 0,02
Turcia 77 MIT* 8000 10,4 371 0,17
Franta 66 DCSI 3300 5 200 0,02
UK 64 MI5 3961 6,2 2400* 0,33
Italia 60 AISI 1600 2,7 200* 0,02
Spania 47 CNI 3500 7,4 255 0,06
Polonia 39 ABW 5000 12,8 120 0,07
Canada 35 CSIS 2449 7 400 0,07
România 20 SRI 12000 60 224 0,45

* Serviciul turc are printre atribuţii şi spionajul extern. În UK şi Italia este public doar bugetul total al serviciilor de informaţii, deci cheltuielile agenţiilor interne sunt doar o fracţiune din sumele prezentate.

45 de comentarii
ciprian

Da… si nu. in serviciile secrete romane sunt incadrati ca agenti pana si bucatarii… de aici si numarul mare de „agenti” si performante modeste.

de ce serviciul din marea britanie, mi5 cu doar 4000 de agenti (sunt 5000, dar folosim cifra din articol), e unul din cele mai bune din lume? pentru ca agentii sunt agenti adevarat, profesionisti, etc. ala care sta la birou, tehnicianul it, bucatarul, etc, nu sunt considerati agenti. la noi.. nah. in cam toate tarile e asa…

cksvnsk

Acu’, tu esti ca pisica lu’ Schrödinger, doar ca de chiar paradoxal: daca ai dreptate esti in starea fundamentala de „calcat de tramvai in lift”, dar nici macar tu n-ai habar de asta.

spataru

Excelent articol. Pacat ca nu apare in presa central sa poata fi citit de mai multa lume . Numarul mare de asa zisi ofiteri or spioni ori mai stiu eu cum sint numiti , denota , desconspira modul de gindire al celor care conduc Romania …si isi are substanta in politia politica stalinista de care domnii astia nu s-au dezis , cu tot NATO si UE in care este Romania inclusa, caci atunci cind considera dumnealor canu le convine ceva ii doare in cot de legislatia europeana de Nato si de restul lumii….vezi lovitura de stat din 2012…si ce or mai venii…daca la baietii astia cu ochii albastrii mai ii adaugam pe cei trecuti in rezerva si armatele la propriu de asa numiti generali de toate armele pe care ii detine Romania, la concurenta cu China si Rusia avem dimensiunea statului cu epoleti al romaniei in anul 2014…Romania democratica

Ion Ionel Ion

Uitam mai tot timpul ca finalitatea muncii acestor sevicii este un raport care ajunge pe biroul unor oficiali ai statului Presedinte Prim Ministru ministru de resort etc. Sunt servicii de informatii decizia actiunilor cu mici exceptii nu este la ei . Cate din notele informative ale serviciilor au produs efecte se vede in activitatea beneficiarilor acestor note.

ANTI INEFICIENTII

REZULTAT = PENULTIMUL LOC IN UE… bani cheltuiti degeaba…

Luci Lucescu

Ce de securisti aici! Articolul este foarte bun numai ca comparatiile sunt deplasate! De ce GERMANIA cu o economie stabila si infloritoare nu are asa de multi securisti?La mia de locuitori? DE CE ROMANIA are asa de multe structuri indreptate impotriva propriului popor si nu se vede clar cum presedintele demis de popor si pus prin lovitura de stat de CIA slujeste interesele acesteiea?

Merdinian Emanoil

astea sunt date cu caracter secret. mi se pare curios ca autorul articolului sa aiba acces le ele…

Nelu Roman

Mai prostilor ! Ati auzit de Petre Ispirescu ? Scria basme. Voi de unde p… mea aveti aceste informatii ? Daca ar fi sa raspundeti pentru bazaconiile, prostiile, idioteniile. etc, etc, pe care le difuzati ati face puscarie o mie de ani, iar ziarul, sau cum masa s-o mai numi, pe care-l reprezentati ar fi demult in faliment. Va sfatuiesc sa treceti la „Paprika” va la segmentul de stiri serioase ati ramas repetenti.

Ovidiu Gura

Si ce daca SRI-ul e asa de mare, daca isi face treaba bine (si probabil ca face, nu sunt prea multe informatii despre asa ceva) nici o problema ! Problema cea mai mare nu e la SRI si marimea lui sau la celelalte servici secrete (SIE DIA sau doi si un sfert), problema e la cat de usor pot fi corupti unii functionari publici din administratia centrala, parlamentari sau ministrii !?

Gheorghe Nicoleta

Interesant

Alexandru Nicolae

Articolul in sine e bun, calculele sunt mai proaste. La 20 mil locuitori ai Romaniei, din 12000 de agenti SRI ar fi 60 la 100k locuitori nu 600. Si procentul mare din buget este dat de bugetull Romaniei in sine, care in Romania este mult mai mic decat al celorlalte tari, iar cheltuielile sunt aceleasi ca ale altor servicii.

Lucian Pheideas

Eu as zice ca Romania are cei mai multi lingai, pupincuristi si sugatori p… din Europa. Adica acele persoane care ar face orice sa intre in „sistem” pentru fel si fel de avantaje. Si ne mai miram ca Ceausescu a prosperat un sfert de secol ! Tin minte o vorba a unuia destept … Romanul este predispus istoric la trdare, furt si inselaciune! Si nu are o jena daca cel pe care trebuie sa-l tradeze ii este prieten sau dusman.

Ministrul Culturi

Lucian Davidescu – cred ca exista motive suplimentare pentru numarul mare de agenti, motive care nefiind divulgate public, duc la aceste disparitati in perceptie – luati de atmosfera dezinformatoare a presei romanesti, putini stiu cit de esentiala este Romania pe tabla de sah a lumii, chiar daca noi ne credem neimportanti: iti recomand sa porti conversatii cu reprezentanti ai unor tari arabe, ai Israelului, ai US, UK si Germaniei, si poate vei ajunge la concluzii uimitor de diferite de cele ale omului de rind – statistica nu este indeajuns de edificatoare in cazul de fata … in perioada interbelica, Bucurestiul era faimos pentru 3 lucruri: femeile frumoase, restaurantul Capsa si serviciile secrete… se pare ca doar Capsa a disparut, temporar, de pe harta faimei locale…

Cornel Jurja

Italia cu medei de 2,7% la suta de mii de lociutori.Este vorba si de eficienta. In Italia nimeni nu pune bete in roate serviciilor secrete in numele democratiei. Acolo si probabil si in alte parti se asculta in draci telefoanele fara ca cineva sa protesteze in mod serios.Altfel cum s-ar lupta cu Mafia?!Iar din angajatii acestor servicii nu toti sunt agenti. Mai sunt si in servicii administrative si logistice.poi in cadrul SRI sunt numarate si trupele de lupta antiterorista , care nu sunt agenti ci luptatori.Mai socotiti ca serviciul de inormatii al armatei nu se ocupa de informatii din sfera civila ci numai din domeniul militar . Alt serviciu care este confundat cu serviciu de informatii este cel al MAI , celebrul 2 si un sfert sau DGIPI cum ii spune acum Acesta are atributii in prptectia personalului MI impotriva tentativelor de corupere si depistarea infractiunilor de acest fel savarsite de angajatii ministerului.Singurele servicii de informatii care cu adevarat trebuie asimilate cu CIA, FSB, MI 5,6 etc sunt SRI si SIE. De fapt numai acestea sunt subordinate parlamentului si se afla sub controlul acestuia.Celelalte sunt subordonate guvernului, ( acum prin abuz lui Ponta) , dar in general ministrului de resort. Deci ar fi cazul sa nu adunam mere cu pere si cu prune , ca nu suntem specialisti in magiun de Topoloveni.

Gabriel Kreindler

unde’s surseleeee? Asa-i frumos cand citam niste numere, sa vedem si de unde vin! 🙂

Andrei Codreanu

Autorul face o mare confuzie – FBI este politia federala, nu serviciu de informatii sau serviciu „secret”. Echivalentul SRI este CIA care are in jur de 20.000 de angajati (oficial)

Marinela Mitria

Este drept ca au primit si un adaos de la buget recent? De ce? Avem nevoie de o tara complet securizata atat inauntru cat si pe afara? Probabil au decis aliatii si de o parte si de alta ca trebuie sa fim cartier general? Sau ne-am obraznicit noi romanii si nu mai suntem ascultatori si docili?

Raluca Stoican

Surse?

Alex Alex

Nu vedeti ce bataie de joc la adresa contribuabilui, Germania,Franta,Italia,Spania, adunand ,suma celor patru tari ,este de 11.041 de agenti ,fata de noi de 12.000 de agenti. De exp.Germania o tara infloritoare cu o populatie de 81 mil. loc. de 4 ori mai mare fata de 20 mil .loc cat avem noi,cu industrie unde se putea fura planuri fara urmarire de teroristi si au 2641 de agenti,calculand la populatia noastra de 4 ori mai mica trebuia sa avem 660 de agenti.Sunt curios , ce sau scris in rapoartele lor agenti in cei 25 ani ,fiind milioane de rapoarte anuale,tinind cont ca nu mai avem industrie( sa supavegheze sa nu se fure planuri ),nu avem teroristi si chiar daca am avut si chipurele ia depistat ,dar Germania cum ii depisteaza cu bruma aia de agenti ca nici la ei nu sunt teroristi .Eu cred ca agenti au fost folositi de catre Guvernanti pentru a spiona celelante partide sa nu fure mai mult ca ei si sa fie ascultata ( la telefon ) toata lumea care face cate-o afacere mai mare ,sa le dea si lor la partid ceva.Sunt curios milioanele de rapoarte cu furaciunile din tara asta,cui ministri ( demnitari de stat ) de 25 de ani le-au predat raportele,agenti aveau obligati-a prin juramant sa apere interesele tari si nu interesele hotilor.Cnform Constitutiei Romaniei ,am dreptul ca cetatean sa solicit,cat mai urgent diminuarea agentilor la 660 calculu find in raport cu populatia Romaniei exp. Germania si Guvernu sa de-a o ordonanta ,agenti sa fie obligati ( prin lege ) dupa cateva luni de rapoarte ,de furt de milioane de euro si organele statului care primesc rapoartele, nu i-a nici o masura ,agenti sa ia-sa la tv si sa spuna, cetatenilor de tunurile trase de baieti destepti.Agenti in cazul ca nu respecta legea sa fie condamnati pentru surminarea economiei a tari( nu ne intereseaza public rapoartele cu teroristi ,ma indoesc sa fie prea multe )…

Popescu Radu

la noi sri face si campanie electorala.. face si proteste, si guverne! deci da! e nevoie de atatia oameni 😉

Matei Stefanescu

Slab articol! Date complet eronate!

Dorobantu Teodor

O pierdere de timp inutila cu date incorecte si voit eronate. Poate autorul a vrut canva sa se angajeze in SRI si nua reusit . De aceea este asa de interesat de datele pe care a incercat esuand total sa le sintetizeze. Oricum ii doresc sa fie consecvent si sa mai incerce.

riscograma

Doru Bușcu:
Cîtă vreme președintele Băsescu s-a luat de moguli, de jurnaliști, de ofițeri acoperiți, de procurori, de judecători, de intelectuali, de bugetari, ba chiar și de polițiști – mai treacă-meargă. Întrebarea “Va fi arestat Băsescu după alegeri?” avea un răspuns ferm: nu. Dar această fermitate și-a pierdut siguranța de sine săptămîna trecută.

Ca să înțelegem cu cine s-a pus președintele, e nevoie de cîteva cifre. Serviciile secrete române, cele pe care le-a cotonogit la televizor, la grămadă și separat, sînt o trupă numeroasă și răzbunătoare. SRI, de pildă, are cei mai mulți angajați dintre toate serviciile interne ale statelor NATO, cu excepția SUA.

Lucian Davidescu, un băiat deștept pe care l-am avut coleg la vechiul Cotidianul, a grupat aceste cifre într-un mod care înfricoșează:

– România are 60 de ofițeri la suta de mii de locuitori, urmată de Polonia cu 13, în timp ce media e de 7, iar Italia are 2,5;

– bugetul SRI raportat la bugetul de stat e de cinci ori mai mare ca media procentuală din celelalte state;

– cu o populație de doar 2,5% din populația primelor zece state NATO, România are 15% din totalul angajaților.

SIE, DIA, DGIPI și celelalte nu stau nici ele cu mîinile în sîn. Și ele au cifre copleșitoare, și ele au resurse monstruoase, și ele au instinct de conservare și interese de apărat. Comportamentele și logica lor merg într-un paralelism proporțional, ca în teorema lui Thales, după comportamentul și logica SRI. Reciproca e adevărată și ea spune că, după ce au văzut atacul președintelui la SIE, toate serviciile, inclusiv SRI, vor reacționa la fel.

Cu o ușurință pe care doar nebunia și băutura o pot explica, Traian Băsescu a lovit ideea de serviciu la ideea de secret. A fost o secundă de coșmar pentru servicii, care, de la turnător la general, s-au văzut despuiate de valoarea supremă. Întreaga lor magie a fost la un pas de deconspirare, întreaga lor putere a fost jucată pe flotabilitatea unor cuburi de gheață.

Ca și cînd asta nu era de ajuns, președintele Băsecu le-a uzurpat piramida ierarhică, trecînd peste capul șefului legal și vorbind cu subalternii, ba l-a și somat pe presupusul acoperit să-și treacă în CV secretele de stat.

Moralul trupei e una dintre valorile de bază ale combinației secrete, iar diriguitorii ei îl apără ca și cum și-ar apăra ființa. E, dacă vreți, motivul pentru care niciodată noi, civilii, nu aflăm nimic din ceea ce ne-ar putea scoate în stradă. Moralul e piesa de bază a infailibilității serviciului secret, e acel esprit de corps care securizează complicii și care se hrănește din muțenia absolută.

Serviciile românești au practicat mereu oportunismul politic, dar nu și-au băgat foștii șefi la pușcărie. Pe Ceaușescu l-au băgat în mormînt, dar aia a fost o cerință a istoriei. Pe Iliescu, însă, l-au tratat cu respect, pe Constantinescu s-au mulțumit să-l debarce lin, iar pe Băsescu, pînă săptămîna trecută, l-au divinizat pur și simplu. Asta s-a întîmplat fiindcă nici unul din cei trei n-a invitat publicul în cazarmă.

După faza cu dezvăluirile, legătura serviciilor cu zeul s-a rupt. Reputația le e pătată ca o batistă plină de muci. Ca să și-o refacă, trebuie să pedepsească bolnavul. Serviciile sînt obligate să dea un exemplu, fiindcă exemplul rămîne în arhive. Tot acolo se găsesc și uneltele răzbunării.

riscograma

Catalin Tolontan:

Ca să-și îndeplinească scopul, serviciile trebuie să se obișnuiască, în dezbaterea publică, cu distanța critică și cu un control viitor făcut ca lumea, nu precum cel de azi. Să fii, cu toată forța miilor de agenți secreți, de partea binelui nu e doar extrem de relativ, ci și primejdios.
Serviciile noastre, analiza lui Lucian Davidescu deschide un geam, sînt scumpe, însă avînd în vedere cîtă treabă ar avea de făcut poate că sînt niște costuri pe care merită să se suportăm.
Însă prețul împovărător ale serviciilor asupra noastră e acela că, în principiu, ele știu tot. Mai mult decît ar avea voie și nevoie.
SRI, SIE, SPP, STS și celelate ințiale pot afirma chiar, precum Chris Anderson, redactorul șef de la ”Wired” că ”nu mai avem nevoie de teorii sau de modele de interpretare de vreme ce companii precum Google dețin o abundență de date”. Ce vrea să spună Anderson?
Că, știind tot despre siteurile pe care intră, cumpărăturile pe care le fac cu cardurile, stațiile de metrou unde urcă și benzinăriile unde alimentează, totul despre numerele pe care le sună, companiile știu tot despre fiecare om. Imaginați-vă ce știu serviciile secrete!
Anderson proclamă: ”Gata cu teoriile despre comportamentul uman! Noi putem identifica și măsura cu o fidelitate fără egal ce fac oamenii. Nu mai contează de ce o fac. Cu suficiente date, informațiile vorbesc de la sine”. Altfel zis, nu mai e nevoie de sondaje, panelul este populația însăși.
Răspunzîndu-i lui Anderson, filozoful german Byung-Chul Han are cîteva pagini fabuloase despre păcăleala ”informației totale”, pagini pe care orice serviciu din România ar putea să le lipească pe pereți, la lifturi. Filozoful susține că ”o gîndire propulsată de date nu există. Propulsată de date este doar aritmetica”.
Informațiile în sine sînt pozitive, crede Han, însă ”masa de informații sporește entropia lumii, ba chiar debitul de zgomote”. Ceea ce este bazat exclusiv de informație, fără o analiză și un discernămînt, nu produce cunoaștere. ”De informații doar se ia la cunoștință. Dar cunoștința nu e cunoaștere”.
Prinse în nirvana informațiilor, serviciile sînt datoare să țină minte asta: ele au informațiile, dar secretele se transformă în cunoaștere și în bine public doar dacă respectă legea. Legea clarifică lumea, nu informațiile.
Iar Crin Antonescu a avut dreptate. Testul real pentru duminică este acesta: cine poate zîmbi și cine poate lua de pe tavă doar ceea ce are dreptul, doar ceea ce ne poate folosi tuturor, acela merită să fie președintele României.
http://www.tolo.ro/2014/10/31/servicii-secrete-si-alegeri-libere/

Dan Retegan

în SUA nu CIA este ˝serviciul secret˝?

HZ

IN SUA CIA se ocupa cu informatiile din exterior (la noi DIE, si poate altele, de care nic inu stim). Pt interior e FBI.

Malvia Mioara

Ce va mira atat,pai numarul de parlamentari cum e?Cel mai stufos parlament din lume raportat la nr.de cetateni. Asa ca de si astia trebuiau sa se inmulteasca nu?!

Gheorghe Perianu

50% sunt relatiile neamurile sa aiba vechime si salarii bune
pe langa cei cu atributii sunt cu sutele plimbatorii de hartii si mape

Baltatescu Vasile

De acord ,e ff mare,ceausescu a fost mic copil ; e opera lui basescu-el a ascultat tot -cu rahatul de turcescu-acum nu mai e nevoie de ei , la gunoi , jigodiile si-au facut treaba.

Paul Ionita

Si cand te gandesti ca Romania este printre tarile in care nu a existat niciodata amenintari teroriste sau de alta natura…

Livia Jurjeu

Romania < de 4 ori ca Germania dar cu de tot atatea ori sunt mai multi securisti ???

Alberto Renneti

Raportat la Canada , sri este o rusine nationala o institutie parazita!
Nici nu ma mira saracia si coruptia de la noi..
Hotii au nevoie de cineva sa le spuna cind vine politia acestia fiind din sri…

me

cu scuzele de rigoare, articolul mi se pare o prostie. nici un serviciu secret nu spune cati angajati are IN REALITATE. Marea Britanie 4000? =)))) Germania 2600 ??? =))))) cu sau fara aia de la STASI?

Lucian Davidescu

Asta-i o legendă vânturată pe la noi ca să acopere toate mizeriile posibile: „facem și noi cum face toată lumea”. Serios, de ce ar ascunde cineva numărul angajaților?

Chris Kay

rusia nu intra in clasament?

Chris Kay

referitor la SUA, de pe wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Intelligence_Community

„The U.S. intelligence budget (excluding the Military Intelligence Program) in fiscal year 2013 was appropriated as $52.7 billion, and reduced by the amount sequestered to $49.0 billion”…

„How the money is divided among the 16 intelligence agencies and what it is spent on is classified. It includes salaries for about 100,000 people, multibillion-dollar satellite programs, aircraft, weapons, electronic sensors, intelligence analysis, spies, computers, and software.”

Catalin Pietrosu

eu cred ar trebui sa ne bucuram ca-si fac treaba, multi putini, macar la noi n-au fost atentate

Claudia Olteanu

de dupa raposatul, la sri nu s-o schimbat mare lucru: la fel de multi sunt, doar ca muncesc mai putin.
Au fost cateva relatari la sri ca exista frauda in domeniul farmaceutic ( si dezinfectanti, si pastile expirate, si vaccinuri expirate): au facut nimic!! . La fel, romania e piata de trecere arme si droguri din rusia, plus atatia copii si fete duse in alte tari….
Securitate pe naiba la noi! Nici macar nu au reusit sa aduca dovezi ale coruptilor de sus….

EXCALIBUR

Probabil ca in Romania continua sa se mearga pe principiul „MULT, DAR DE PROASTA CALITATE”

HZ

Metamorfoza Securitatii…

ghita

Ma cac me sri

HZ

Daca numarul angajatilor e secret, totusi de unde provine numarul de 12 de angajati?
Care e situatia actuala, in ce directii au fost schimbari?
In general, de unde provin datele?
Va multumesc pentru raspuns!

James B

Mai mult de 500 de securisti nu ar trebui sa avem………………..ce dracu apara aia nu stiu……….

Rusu daniel

Cine va plătește sa scrieți asa ceva?

Virgil Ciuca

Interesant dar:
-se uita ca mai acum cativa ani circula in presa informatia ca POPIMEA ORTODOXA ROMANA si-a facut servicii-mai multe – de spionaj care saa rivalizeze cu serviciile secrete ale Vaticanului!- pentru ele a si fost rezervat sediu in Catedrala Imbecilizarii Neamulul!
– se trece sub TACERE faptul ca pe PAMANT ROMANESC isi desfasoara activitatea acum -si de dezxbinare, si de invrajbire, si de infricosare . si de sabotare si de violare-vezi evenimentele de la Caracal- – cele mai milte servicii de spionaj din lume!
-se uita ca serviciile secrete din Romania sunt condse de regula de alogeni care sunt subordonati dusmanilor de moarte ai Romaniei
– se uite ca serviciile secrete ca marime si rol ne sunt impus de cei care au saracit si transformat Romania intro jalnica COLONIE- amintesc doar in treacat ca de la „defectarea” lui Pacepa daca nu cumva ceva mai inainte „serviciile romanesti” au actionat in interesul Marii Finante – lovitura de stat din decembrie 1989 sustinuta si de servicii si de cativa generali de armata si „servicii” sunt o dovada certa a acestei concluzii
-se uita numarul de „colaboratori” ai serviciilor si din Tara si din diaspora! care mai toti actioneaza impotriva drepturiloor Romaniei!
In dosarul meu de la securitate de pe vremea lui Ceausescu am numarat in jur de 28 de turnatori -majoritatea cu studii superioare-dintre care doar vreo TREI au dat informatii „reale- decente zic- despre mine si filozofia mea de viata dar ei aveau doar studii medii! restul printre care si prieteni de familie cu studii superioare m-au turnat ca pe un „dusman al Poporului” si al „oranduirii” socialiste!
Am facut aceasta precizare caci ma intreb in eventuale dosare ale serviciilor secrete de dupa revolutie atat din Tara cat si „starinatate ” cati colaboratori voi numara daca cumva si aceste dosare vor fi candva desecretizate!
Presupunerea mea nu este fara merit caci in 2009 cand am postat pe internet poezia „La arme” serviciile secrete rascoleau redeactiile sa afle cine sunt! iar un „general” suna la New York sa afle detalii despre mine!
„La arme” a scris si M. Eminescu si St. O Iosif dar ei nu au trezit interesul „serviciilor secrete”!
Nu este deloc bizar ca nici regalitatea si nici socialismul nu au mediatizat poeziile celor doi!

Marele necaz nu este numai bugetul si numarul celor implicati in SECURITATEA STATULUI SI A POPORULUI ROMAN- CARE AR TREBUI SA FIE PRIORITARA SI NICIDECUM ACTIVITATILE DE POLITIE POLITICA! indreptata cu precadere impotriva patriotismului si nationalismului si desigur ca si impotriva celor care celor care se opun sistemelor sociale, imbecilizarilor extremiste fie religioase fie internationalist proletare fie a globalismului -promotor al sclaviei moderne-
MARELE NECAZ ESTE CA „SERVICIILE” SUPRADIMENSIONATE AU ACTIONAT SI ACTIONEAZA DE FOARTE MULTE ORI IN INTERESUL ALTOR STATE SI STRUCTURI FINANCIARE CARE NE SI VOR „DISPARUTI” CA TARA SI NEAM!

SI TOT LA COMANDA EXTERNA „SERVICIILE” ROMANESTI ACTIONEAZA SI IMPOTRIVA CELOR CARE VOR REINTREGIREA TARII! RUSINE LOR!

INDIFERENT DE SISTEMUL SOCIAL SAU RELIGIE STATELE SUNT PUTERNICE, INDEPENDENTE SI MAI ALES SUVERANE NUMAI SI NUMAI DACA AU SI SERVICII SI DIPLOMATIE SI CONDUCATORI LOAIALI SI DEDICATI TARII! PE CARE O REPREZINTA!..

dar la noi , la romani, clocaie „serviciile”, diplomatia si presedentia de tradatori de tara si neam!

Virgil Ciuca
Bucuresti
26 noeiembrie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *