Riscograma
Lucian Davidescu

Dispariția gazului de șist și multiplele personalități ale domnului Ponta

“Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista” este declarația-șoc făcută de prim-ministrul (pro-fracturare), deputatul (anti-fracturare) și candidatul la președinție (nimic-despre-fracturare) Victor Ponta, la Antena 3. Cum așa, de unde? “Nu poate spune”

E greu de intuit ceva exact din atât de puțină informație, însă cheia de rezolvare s-ar putea găsi analizând din care din cele trei posturi a vorbit Victor Ponta:

Candidatul la președinție

În acest caz, ar putea fi doar o petardă de campanie. Pentru că tema este fierbinte și potențial pierzătoare de voturi, nu ne răzgândim (că tot ar exista blowback) ci minimalizăm importanța temei cu o jumătate de minciună. Pentru că dacă ar fi adevărat, ar trebui să se oprească și explorările imediat – de ce mai îngroapă banii companiile de prospecțiuni și explorări?

Concluzia – există gaz de șist și se va exploata!

Prim-ministrul

Din postura în care s-ar presupune că Victor Ponta are informații corecte și le folosește în mod responsabil, rezultă scenariul că prospecțiunile și explorările de până acum au fost dezamăgitoare, iar investitorii dau semne că s-ar putea retrage. Totuși, dacă această postură era cea reală, ar fi trebuit să urmeze în mod obligatoriu detaliile.

Concluzia – nu există destul gaz de șist deci nu se poate exploata!

Deputatul

Gazele de șist chiar există, dar Victor Ponta pregătește ușor-ușor terenul pentru a-și retrage susținerea după ce ar fi ales, pentru a-și reconcilia în sfârșit identitățile politice.

Concluzia – există gaz de șist dar nu se va exploata!

Totuși, este posibil să mai existe și alte variante, câte una pentru fiecare altă calitate, știută sau nu, a lui Victor Ponta.

Exemplu ipotetic:

Agentul acoperit

Geologii români au știut tot timpul că potențialul este slab, dar factorul politic a cedat totuși de fațadă, pentru a obține bunăvoința partenerilor diplomatici și militari. Acum că mizele sunt și mai mari iar acoperitul ar urma oricum să avanseze în funcție, secretul a fost puțin declasificat. Prospecțiunile și explorările continuă.

Concluzia – nu există gaz de șist dar tot se va exploata!

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *