Riscograma
Lucian Davidescu

Noua febră imobiliară

Piața imobiliară revine, prudent dar constant, în prim-planul finanțelor după ce dobânzile au căzut la niveluri greu de anticipat în urmă cu câțiva ani, când criza a spulberat prețurile.

Pe de o parte, scăderea de dobânzi la creditare face mai atractive achizițiile, punând presiune în sus pe prețuri. Chiar și la împrumuturile în lei, dobânzile coboară la 4%, nivel care înainte de criză era disponibil doar pentru „valutele exotice“.

Pe de altă parte, aceeași scădere de dobânzi dar pe partea de economisire face ca investiția în scop de reînchiriere să fie unu dintre puținele plasamente cu randament decent. Față de dobânzile bancare de 1-2% sau chiar mai puțin, un plasament imobiliar poate să aducă 5% sau chiar mai mult.

Însă nu toate variantele de investiție merg la fel de bine – există și segmente care încă nu dau semne de redresare. Față de perioada dinaintea crizei, în care orice creștea iar singura diferență era doar între „mult“ și „foarte mult“, acum orice deznodământ este posibil. Care sunt însă motoarele pieței?

Prima casă. Programul finanțat de stat continuă să fie unul din motoarele pieței imobiliare, în principal în cazul locuințelor vechi sau a apartamentelor noi din segmentul ieftin. Deja, Fondul de Garantare și-a avertizat clienții să semneze precontracte pe perioade cât mai lungi, pentru că timpul de procesare este în continuă creștere și există riscul ca funcționarii să nu se încadreze în timp. Iar extinderea programului pentru upgradarea locuinței la una mai spațioasă va mări și mai mult presiunea pe termen mediu.

Micii investitori. În cazul segmentului mijlociu, cel mai bun randament la reînchiriere este oferit acum de apartamentele noi: la o diferență de 20-30% în plus la prețul de achiziție, sumele încasate din închiriere sunt cu peste 50% mai mari. Investiția trebuie calibrată cu grijă – nici prea ieftină, pentru că este prea mare raportul costurilor cu mentenanța, nici prea scumpă pentru că rata de vacantare poate da calculele peste cap. Bine-aleasă, o astfel de proprietate poate aduce din reînchiriere randamente anuale de minimum 5%, în unele cazuri ajungând chiar spre 10%.

airbnb.com. Închirierea de locuințe cu ziua a existat dintotdeauna, însă răspândirea internetului și interesul crescut al străinilor pentru România au creat și piață – turiști interesați să stea în condiții mai bune decât la hotel la prețuri mai mici. Pentru proprietari, banii obținuți sunt de cel puțin două-trei ori mai mulți decât din închirierea pe termen lung, la o rată de ocupare decentă – de peste 70%.

Chiar în acest moment, volumul este uriaș: sunt disponibile mii de locuințe începând de la centrul vechi al Bucureștiului, până la cele mai izolate sate de munte, însă oferta nu este întotdeauna mulțumitoare. Sunt căutate mai ales apartamentele cu finisaje de lux, în zone centrale. O astfel de investiție, acompaniată și de ceva timp care trebuie dedicat pentru comunicare, asistență și mentenanță, poate face ca o investiție de profil să fie recuperată în 3 până la 5 ani.

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *