Riscograma
Lucian Davidescu

Cum poți plăti în aur direct din cont

Aurul a avut mereu avantajele aparte față de banii de hârtie – are valoare proprie independentă de politicile fiscale și monetare, este rezistent la inflație și imun la „stabilizări”, poate fi ascuns în pământ pe termen nedefinit în caz de vreo criză sau confiscare.

Are însă și dezavantaje: costuri mari de administrare și dificultatea de a lucra cu el direct în cont. Însă internetul, deși părea că va adânci aceste neajunsuri, a făcut dimpotrivă: le-a redus.

Este posibilă deținerea de aur în cont controlabil pe internet cu opțiunea de a-l comanda fizic acasă dar chiar și retragerea de bani de la orice bancomat, cu un card obișnuit, în moneda locală.

Iată trei opțiuni:

BitGold este un serviciu internațional care permite cumpărarea de aur în cantități oricât de mari sau de mici (unitatea de măsură este gramul). Aurul poate fi cheltuit direct de pe cardul Goldmoney, după conversia în euro sau dolari, însă deținătorul are și opțiunea de a cere livrarea fizică, pentru o taxă de 25 de dolari indiferent de cantitate. Tranzacțiile se fac la cotația internațională a aurului la care se adaugă un comision de 1%. Cardul este emis și trimis gratis deîndată ce există măcar 1g de aur în cont.

BullionVault permite cumpărarea atât de aur cât și de argint, iar comisioanele de vânzare și cumpărare sunt de numai 0,5%, putând fi chiar mai mici, de până la 10 ori, în cazul volumelor mari și foarte mari. Livrarea fizică este taxată, în funcție de circumstanțe, cu 1% până la 7,5% iar cantitatea minimă care poate fi comandată este 50g. Spre deosebire de alte servicii, BullionVault nu vine cu un card atașat, astfel că sunt alimentările și retragerile de bani sunt posibile doar prin conturile bancare.

KaratBars este o rețea de tip MLM care îi răsplătește pe afiliați cu comisioane substanțiale din cantitățile de aur vândute. Oferă micro-lingouri standardizate de 1g, 2,5g sau 5g. Prețul este substanțial peste cotația oficială, cu aproximativ 30 de procente, însă nu departe de nivelul la care poate fi găsit pe piața liberă. Cardul le este emis afiliaților pentru o taxă de 1,5 euro. Serviciul este recomandat celor în căutarea unui card „care se alimentează singur”.

Mai multe carduri pe riscograma.ro/cards

Niciun comentariu